Biće tu, po svemu sudeći velikih rezova. Još proljetos Blumberg je pisao o prodaji UG i SBB. Da se podsjetimo:
Citiraj:
Bloomberg izveštava kako većinski vlasnik Junajted Grupe, BC Partners radi sa finansijskim savetnicima na prodaji kompanije, procenjujući vrednost svoje imovine na 8 milijardi evra, a „e&“ se pojavio kao zainteresovana strana.
BC Partners je kupio većinski udeo u Junajted Grupi 2019. godine od investicione kompanije KKR, koja je zadržala manjinski udeo zajedno sa menadžerskim timom operatera.
Kompanija „e&“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata „procenjuje moguću kupovinu“ Junajted Grupe, koja obezbeđuje širokopojasnu, mobilnu vezu i pay-TV sadržaj na osam evropskih tržišta.
SBB zajedno sa ostatkom Junajted grupe prelazi u ruke vlasnika iz Emirata?
Bloombergovi izvori su dodali da su pregovori između „e&“ i BC Partners još uvek u ranoj fazi i da postoji mogućnost da se Junajted Grupa proda većem broju kupaca.
Kompanija „e&“ vlasnik je 14,6 odsto udela u Vodafon Grupi, u kojoj je prvobitno kupio 9,8 odsto udela 2022. godine kao deo strategije za povećanje nastupa van svog domaćeg tržišta. Njegovo vlasništvo u Vodafonu bilo je pod lupom bezbednosnih organa Ujedinjenog Kraljevstva.
Hatem Dovidar, izvršni direktor kompanije „e&“, imenovan je za člana odbora Vodafona ranije ove godine. U martu 2023. Dovidar je otkrio želju da kompanija investira na globalnom nivou.
Kompanija je takođe pristala da preuzme kontrolni udeo u telekomunikacionim sredstvima PPF grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj.
https://benchmark.rs/vesti/biznis/kompa ... ardi-evra/Nakon ovakvih pisanja, iako je i Blumberg najavio mogućnost prodaje većem broju kupaca, ja sam nekako bio ubijeđen da će UG u kompletu biti prepakovana i prodana Emiraćanima, ali se očito odustalo od toga pa su u upravi UG odlučili prodati kompaniju djelić po djelić. U tom kontekstu vjerovatno treba posmatrati i BH Telecom kao kupca BH dijela kompanije. E sada, da li će tako više zaraditi ili ne, saznaćemo kasnije, ali je činjenica da će takav vid prodaje izazvati veće lomove unutar same kompanije.
Moji poznanici i prijatelji iz Beograda mi govore da u N1 Srbija vlada velika neizvjesnost, da u firmi kolaju dezinformacije i da se svašta piše, od toga da će ih uzeti Kurir ili da će opstati sa znatno smanjenjim brojem radnika do potpunog gašenja. Na kraju, kako se već moglo pročitati na forumima, Yettel preuzima SBB, a šta će na kraju biti sa SK, N1 i Nova S vidjećemo. Uglavnom sigurno će biti velikih rezova i promjena. Ova vijest o rezovima na N1 Hr uvod je u sve to što tek dolazi.