info_elta2 je napisao:
Nacin digitalne kompresije ne određuje Elta Kabel nego naprave koje su proizvedene odgovarajucem standardu, postoje CENELEC norme koje potpisuju standarde za digitalizaciju i standarde koje vrse digitalizaciju. Uvedli smo 4 vrste multipleksera i svi imaju izjavu o skladnosti EU odnosno da ispunjavaju odgovarajuce CENELEC norme.
Dobro dakle, nije do normi, nego do ljudi koji norme ne znaju primijeniti.
info_elta2 je napisao:
Od digitialnih podataka koje dobijamo sa satelita određujemo koje podatke pustimo napred, a koje zadrzimo. Nekoliko puta smo kontrolisali MUX i nema nikakvih podataka koji bi iskljucili mogucnost prijema pojedinih tv prijemnika, ukratko oprema neam takvih sirokih mogucnosti i kada bi hteli pogresiti nemamo gde u programiranju opreme.
Ocito je da mozete, jer grijesite. Kako vas slovenski partner nema te probleme? I kod njih su isti TV kao kod nas, a poceli su jos prije vas - dakle na starijim TV prijemnicima. I ne samo slovenski partner, nego niko nema probleme osim vas i jedne male njemacke kablovske kuce (vjerovatno njihov ekvivalent Elte po mnogo cemu). Link je dao ponovo UK1972, pa da se ne ponavljam...
info_elta2 je napisao:
Ja sumnjam da ce se na trzistu pojaviti tv prijemnik koji preskace digitalne kanale, jer danas vec postoji dovoljno iskustava na tom podrucju, tv prijemniki koji su razvijeni prije 2 godine nisu imali danasnjih informacija o digitalni kompresiji, pa pretpostavljamo da je tu doslo do raskoraka.
Ti si se prvi dotakao normi, dakle EN 300 429 (neka me neko ispravi ako sam dao pogresan standard) postoji od 1994. Dakle, mnogo duze od neke 2 godine koje ti pominjes. A ISO/IEC standard 13818-1 (MPEG-2 standard) je isto "prastar", zar ne?
info_elta2 je napisao:
U svakom slucaju i to cemo rascistiti, ali to mora odraditi proizvodac MUX-a i tv prijemnika. I upravo smo to i pokrenuli.
Vrlo zanimljivo kako vi ne morate nista uraditi. Ko bi rekao? Ja i dalje tvrdim da je greska kod vas i da cete vi morati nesto odraditi koliko god vi to ne znali. Nije moguce da mozemo gledati bilo koji program kada ide preko 2 MUX-a, a ne mozemo kada ide preko druga dva. Necu ulaziti u rasprave treba li vam NIT ili ne, da li je dio standarda ili nije, jer jednostavno nisam placen da dijelim svoje znanje sa vama...
I pala mi je na pamet zgodna ideja. Pozivam sve korisnike da svaki put kada budu morali prebaciti sa digitalnog prijema na analogni da bi pogledali nesto sto treba biti na digitali a nije zbog vec poznatih razloga, pozovu tehnicku podrsku Elte i potuze se na problem. Cisto da shvate kolika je ozbiljnost istoga! Jer cini mi se da i dalje ne zele da shvate!