Citiraj:
Podijeljeni otkazi štrajkačima na BEL Televiziji!
Radnici Bel Televizije koji su prošle sedmice poslali otvoreno pismo vlasniku televizije zbog situacije u kojoj se nalaze dobili su otkaze i od jutros im je zabranjen ulaz u prostorije televizije iako im u rješenjima o otkazu piše da imaju pravo na otkazni rok. Radnici su zatečeni ponašanjem direktora televizije Sergeja Močevića i vlasnika Milorada Janjetovića, po čijem su nalogu, kako tvrde, podijeljeni otkazi neposlušnim radnicima. Njih dvadesetak stoji ispred prostorija televizije u nadi da će im se neko od rukovodilaca obratiti.
Ni direktor ni vlasnik BEL Televizije nije želio da se obrati medijima povodom ovog slučaja.
Ljubinko Spasojević, član štrajkačkog odbora radnika Bel televizije nam je rekao da su štrajkači dobili otkaze i da im je zabranjen ulaz u radne prostorije.
“Direktor Sergej Močević je podijelio otkaze radnicima koji su u štrajku. Mi smo odbili da uzmemo rješenja o otkazima, pa nam ih je on poslao poštom. Čak je i u tim rješenjima piše da je otkazni rok trideset dana, a mi kad smo došli na posao zabranili su nam ulaz i postavili su obezbijeđenje na vrata. Konkretno ja imam ugovor na neodređeno vrijeme i dobio sam otkaz, a ni to zakonsko pravo od trideset dana koje mi je preostalo na poslu, ne mogu da ostvarim”, rekao je za BUKU Spasojević.
Istakao je da nema informaciju koliko je trenutno zaposlenih na Bel televiziji, ali da zna da je cijeli marketing ostao na poslu.
“Mi koji smo dobili otkaz, štrajkovali smo da bi dobili bar tri plate, iako nam televizija duguje pet plata. Prema Zakonu o radu uputili smo prvo dopis u kojem je bio naznačen štrajk upozorenja i pošto se direktor oglušio na ovaj dopis, u roku od sedam dana poslali smo dopis o štrajku na Bel televiziji i svi zaposleni su bili za to. Na kraju se desilo da je direktor nekom svojom logikom podijelio otkaze ljudima, a jutros smo dočekali to da ne možemo da uđemo u prostorije televizije iako, ponavljam, u rješenjima o otkazima stoji da imamo otkazni rok. Oni koji su bili zaposleni na određeno vrijeme trebali bi imati otkazni rok od 15 dana, a oni koji su bili zaposleni na neodređeno trebali bi imati otkazni rok od 30 dana”, istakao je Spasojević.
Danka Baškot, novinarka Bel televizije rekla je da nije dobila pet plata, a doprinosi joj nisu uplaćivani od januara ove godine.
“Ja ne razumijem zašto su nam zabranili ulaz u u prostorije televizije. Niko nam se nije obratio, bez obzira na sve ustupke koje smo uradili do sad. Treba istaći da se na Bel televiziji rade direktorske prostorije, toaleti su postavljeni, a za nas nema novca koji smo zaradili”, rekla je Baškot za BUKU.
U redakciju BUKE pristiglo je i saopštenje za javnost Uprave Bel televizije, koje ne zaslužuje nikakav komentar. Prenosimo ga u cjelosti.
Poštovani,
Nakon svestranog sagledavanja postojećeg stanja u preduzeću, u uslovima tržišne ekonomije, uprava preduzeća je zaključila da se teška ekonomska situacija u zemlji i otežano privređivanje u Republici Srpskoj , negativno odrazilo i na poslovanje društva.Kako kao privatno preduzeće nismo u mogućnosti uticati na globalno stanje u privredi jedne zemlje, primorani smo pokrenuti određene aktivnosti u cilju održavanja pozitivnog bilansa poslovanja društva.
U tom pravcu je uprava preduzeća radi unapređanje rada i razvoja društva naložila da se pokrene i provede postupak reorganizacije društva na način kako je to predviđeno odredbama Zakona o radu koje se odnose na ova pitanja.
U cilju reorganizacije društva usvojen je novi Pravilnik o organizaciji sistematizaciji radnih mjesta koji u sebi sadrži novi koncept organizacije preduzeća , koji podrazumjeva ukidanje nekih radnih mjesta i uvođenje novih koje zahtjevaju drugačije uslove rada i kvalifikacije .
Po novoj sistematizaciji sa određenim brojem radnika nije produžena saradnja, i sve je urađeno u skladu sa zakonom.Niko ne spori da radnici imaju zaostala primanja i prema njima će se ispoštovati sve zakonske procedure. Zaposleni sa kojima nije produžena saradnja imaju pravo na sve beneficije koje im pripadaju u skladu sa važećim zakonima i propisima.
Televizija Bel kanal prolazi kroz fazu reorganizacije i uskoro će predstaviti novi vizuelni identitet i programsku šemu.
Uprava Bel televizije
http://6yka.com/podijeljeni-otkazi-trajkaima-na-bel-televizijiista vest i u pressu
http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/5931/Umesto+plata+dobili+otkaze.html