BSE je napisao:
video klipane monty python je bio na RTRSu cini mi se 2x, sto je za sad jedina pozitivna stvar

Jeste, u pravu si. Ode mojih 60 KM.

-umbrella- je napisao:
Meni je FTV ko da gledam RTCG, ko druga drzava. Hebiga ti bi da se RTRS opet zove SRT, a eto ja nisam Srbin a Banjalucanin sam. Lijepo pise u Ustavu RS da je RS entitet 3 ravnopravna konstitutivna plemena SAO, MAO i HAO

Naravno, tako i treba da bude. Uvijek je bilo.
Salim se ja. Svidja mi se i RTRS. Logicnije je.
Cisto da ne ostanem nedorecen. Ja sam za samostalnu Srpsku ali iz ekonomskih, ne etnickih razloga. Sada je situacija takva da Federacija parazitira na racun RS. Tamo su vece plate, dok je priliv doprinosa i poreza (ne toliko iz proizvodnih kapaciteta koliko iz usluznih djelatnosti) veci iz RS.
RS je iskreno progresivniji entitet, koji placa danak centralizacije. Tako je bilo i u SRBiH. Banjalucanin si, znas vec kako je Banjaluka oduvijek sputavana od strane Sarajeva i stavljana na marginu.
Stvari se nekako ponavljaju.
Tesko je imati drzavu u kojoj zainteresovane strane, tj. participanti vuku svako na svoju stranu. Zato je logicnije da se izvrsi podjela. Ne moze tu biti govora o granicnim prelazima, pasosima, vizama,... Tehnicki sve ostaje isto. Jer u EU ionako nema granica.
Vazno je samo znati cije je cije dvoriste. Koji se zakoni postuju i gdje ide novac od poreza. Ako ja placam porez, ne zelim da taj novac ide nekom u zajednickim organima ili vlastima Federacije koji rade na moju stetu.
Iskljucivo hocu da taj novac bude ulozen u moju regiju (entitet, republiku,...), u njen progres i proizvodnju.
Moze se dakle RS zvati i Narodna Republika Krajina, Semberija i Hercegovina, ali mora biti samostalna.
Opet s druge strane, pokusaji da se BiH centralizuje, otvaraju i ekonomsku, podjednako kao i etnicku problematiku.
Opet ce samo Sarajevo biti centar, naustrb ostalih gradova i regija. Banjalucanin si, znas to.
Neko je jednom rekao da buducnost Evrope, tj. EU nece biti u nacijama, vec u regijama. Bogate regije ce davati nogu siromasnim, koje ce se opet udruzivati s drugim siromasnim kako bi kreirali vlastiti interesni prostor i unaprijedili vlastito funkcionisanje.
Ne znam koliko ovo pije vode, ali lici dosta na ovo sto sam pomenuo iznad.
Znam da je ovo off topic (JBG, ne daju mi da se bavim politikom, nemam dovoljno postova

), ali je uvod u nastavak o televizijama.
-
BHT televizija se ne moze smatrati drzavnom. Ona je samo krovna televizija u pokusaju. Zasto?
Zato sto se vise puta ogrijesila o vlastiti narod - srpski narod u BiH.
Posljednji dogadjaj sa prenosom Kosovske skupstine je zaista velika uvreda za jedan konstitutivni narod.
Ako EU vlasti u BiH i bosanski politicari tvrde da nema paralele izmedju BiH i Kosova, ovim sto je uradila, nazovi drzavna televizija je samo potvrdila suprotno.
Ako su htjeli da iskazu postovanje albanskoj manjini u BiH, to je opet penal, jer albanska manjina nije toliko brojna, i ne znam kako jedna manjina moze biti vaznija od konstitutivnog naroda i njegovih osjecanja. A zna se kako su se Srbi osjecali u tom trenutku.
Ako su htjeli da ispizde Srbe, u tome su uspjeli, potvrdivsi time da su samo produzena ruka
FTV-
FTV je pravi i istinski nasljednik nekadasnje
TVSA ili republicke televizije SRBiH. Ipak oni se nikad nisu ponasali tako. Od 1992 kada su preuzeli stafetu od TVSA, postali su samo sredstvo propagande i blacenja, bez imalo profesionalne etike. Ok, bio je rat. Svi su koristili najprljavi moguci vokabular pri opisu druge strane. Ali problem je sto ta FTV ni nakon 13 godina jos uvijek nije izasla iz perioda 92-95. Jos uvijek su Srbi agresori, jos uvijek se traze kriminalci u susjednom entitetu, jos uvijek se koristi bolesna retorika od koje se svakom normalnom prevrce stomak...
Ali,
FTV je ta koja vedri i oblaci na BH emiterskom nebu. Njeni kadrovi rade i za BHT, te se ne moze pricati o objektivnosti gore pomenute.
Istina je da FTV odredjuje uredjivacku politiku BHT, cime se opet vracamo na centralizaciju pomenutu u off topic-u.
-
RTRS je evoluirala od primitivnog bockanja Riste Djoge, Baje Malog Knindze u prime time-u, do jedne respektabilne TV kuce u kojoj se koliko toliko postuje objektivnost. Rijetko se u emisijama RTRS-a moze cuti blacenje kakvo karakterise FTV.
RTRS se uglavnom bavi svojim dvoristem, rijetko gleda sta komsije rade. To im i zamjeram ponekad, jer bi se trebali ugledati na njih.
Ali to nas ne bi odvelo nigdje.
Elem, da skratim, od svih televizija na BH prostoru, RTRS je najobjektivnija (ima naravno i ona mnogo propusta, ali poredeci je sa ostalim je ok).
Pored toga Republika Srpska je drzava (svidjalo se to nekom ili ne) sa svojim atributima (neke treba jos nadograditi).
Therefore, za mene je RTRS drzavna televizija, a ne kantonalna ili entitetska.