@amadeus, to si u pravu. Novac jeste na prvom mjestu. I za Montevideo si u pravu. Ali i ti i ja znamo dobro ko je producirao tu seriju, ko je Intermedia Networks, i ko ju je već bio prodao i kome, i pod kojim uslovima. Nije se tu puno pitao RTS. Ali da je to bio presedan - jeste. Opet što se tiče Digital-a i RTS HD kanala, valjda je jasno zašto se dozvola teško ili nikako nije mogla dobiti, pa oba kanala su godinama bila i u Srbiji u eksperimentalnoj fazi, tek odnedavno je Treći program "legalizovan" a HD kanal se još nije vratio u digitalnu zemaljsku mrežu iako je dobio sve potrebne dozvole za emitovanje.
Što se tiče RTS-a, nije on tu kočnica, znamo i to dobro. Uostalom ko god je tražio da ga reemituje dobio ga je - besplatno.
RTS SAT ide gratis na velikom broju lokalaca u Republici Srpskoj - gratis. A nije se to moralo desiti, moglo se naplatiti.
No ne bi to amadeus bila prepreka, opet to znamo obojica.
Naravno u slučaju ovoga o čemu sam ja pisao, sve bi naravno bilo drugačije. Ali i tu bi se lako našla računica. Pretplata recimo. Zašto Srbi u RS ne bi plaćali neku simboličnu pretplatu RTS-u? U svakom slučaju je manje štetno nego da plaćamo pretplatu BHT-u ili FTV-u koji svakodnevno pljuju po Srbima. Ako je išta u ovoj zemlji apsurdno, "apsurdnije čak i od ove moje ideje", jeste to što Srbi plaćaju dio Javnog servisa BiH, uredno, a taj isti dio tog Javnog servisa služi kao pljuvalište po naciji. Vrlo često, na žalost.
@ Enter name: I ti si u pravu. Ima mnogo organizovanijih i sličnih država. Sve stoji. Pomenuo si Belgiju. Tamo imaš potpuno odvojene Javne servise. Svaka od tri etničke zajednice u Belgiji bilo da govori holandski, francuski ili njemački jezik ima svoj javni RTV servis. Među njima ne postoji niti minimum formalno-pravnih veza. Nemaju krovnu televiziju. Niko nikome ništa ne nameće. I finansije su im odvojene. U Flandriji ne postoji TV taksa. Novim ugovorom je utvrđen osnovni iznos bespovratnih sredstava koja vlada kao budžetsku stavku izdvaja svake godine. Sponzorstvo i komercijalno oglašavanje dopušteni su na radiju, ali ne i na televiziji. U Valoniji su posljednje reforme omogućile da se zaustavi
povećanje deficita koje je RTBF bilježio. Ubire se TV taksa, a dopušteno je sponzorisanje i reklamiranje na javnoj televiziji. Iako u ukupnom postotku stanovništva ne premašuju niti jedan posto, stanovništvo Belgije koje pripada njemačkoj govornoj zajednici, takođe ima vlastiti TV kanal. Doduše kablovski. Opet susjedni Javni servisi dosta dobro pokrivaju tlo i Valonije i Flamanije. Geografija. Ali, tačno je da nema ni emitovanja drugih Javnih servisa na tlu Belgije. U kablu nema zatamnjenja.
Pomenuo si Švajcarsku. Evo recimo u okolini Basela možeš digitalno zemaljski bez problema uloviti sve programe Javnog servisa Njemačke iako je sam sistem Javnog servisa uređen tako da sve etničke grupe imaju svoje javne servise: SF za njemačko jezičko područje, TSR za francusko jezičko područje, i TSI za talijansko jezičko područje. Sistem je odlično uređen, ali i pored toga gotovo da uopšte nema razmjene programskih sadržaja između tri javna servisa. U kablovskoj nema zamračenja. Cablecom je reemitovao bez zamračenja čak i BBC-ijeve kanale. To je stiglo svojevremeno čak i do suda. Mislim da je čak BBC taj spor i izgubio.
Opet, tačno je da se Javni servisi drugih država ne emituju sa tla Švajcarske, ali im "pozitivna geografija" omogućava dosta dobro pokrivanje sa rubova. I nema mraka u kablu. I sve završeno.
Kod nas recimo, u BiH, mnogo bolju startnu poziciju ima HRT jer je sa svojih rubova kvalitetetnije pokrio BiH ( opet pozitivna geografija ) od RTS-a koji sada trenutno stiže do Srpca.
Mi opet moramo uzeti u obzir da je BiH složenija država i od Belgije i od Švajcarske. Do skora smo ratovali. Stepen nepovjerenja je i dan danas ogroman. Ovo kod nas su jako složeni životni uslovi. Javni servis na državnom nivou je nefunkcionalan, a način finansiranja - kriminalan. I Srbi i Hrvati ali i svi ostali su ugroženi od ovakvog BHT-a kakvog ga sada imamo. Mislim da bi emitovanje programa Javnog servisa Srbije i Hrvatske ipak pospješilo osjećaj sigurnosti dva konstitutivna naroda na tlu BiH.
Uostalom to ne bi bilo ništa drugo nego valorizacija stvarnog stanja na terenu gdje se HRT već dobro vidi u dijelu BiH koji leži uz Hrvatsku ( treba li podsjećati dokle ubace Psunj, Lička Plješevica ili Biokovo ) ili pak RTS uz Srbiju ( Crveni Čot ). Ostalo bi bilo - puko pokrivanje džepova.
Tačno je i to da je politička pozadina ovakve priče veoma jaka, pa čak i kad bi RTS i HRT emitovali samo po jedan kanal - pa čak i kad bi to bio kanal namijenjen dijaspori.
Naravno, ovakva zamisao, nikad neće proći samo zato što se u njenu implementaciju teško uzidati/ugraditi/ukockati, te zbog toga što bi centralistički vlasti u Sarajevu to doživjele kao državni udar i rušenje zemlje. Pri tome ne shvataju da svakodnevnom propagandom preko nametnutog jedinstvenog BHT kanala i ratnih ostataka FTV-a, efikasnije urušavaju ostatke BiH. Ali to je opet druga priča.
Ja se nadam da će digitalizacija ipak krenuti i kod nas, pa da će RTS-ovi kanali biti zastupljeni kroz nekakav digitalni paket poput EvoTV u susjednoj Hrvatskoj. I na taj način ipak biti dostupan cjelokupnom stanovništvu Republike Srpske bez obzira na geografski položaj, tj koliko kilometara smo udaljeni od Srpca.