banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 13:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jul 2011, 17:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
mislim da imaju pravo da reklamu prevedu na jezik podrucja na kojem se emituje

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 17:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Da, al im je jeftinije emitovati već dobijenu reklamu, nego je naknadno sinhronizovati...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 18:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Reklame iritiraju. Na svim jezicima, bez razlike.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2011, 20:23 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
BSE je napisao:

Nemaju.Klijent je namjerno reklamu snimio na jednom jeziku,sa ciljem da se dodvori određenom tržištu.Plus,svi BHS jezici su ravnopravni na području cijele BiH tako da odbijanje ili prevođenje reklame ne bi bilo pravno utemeljeno....

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2011, 11:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jan 2007, 13:38
BSE je napisao:

Nemaju. Ako ja platim tih 30sec, ja tu mogu tražit da se pusti reklama na mađarskom jer eto želim baš da reklama dođe do onih 0,05% ljudi koji znaju mađarski, kao i tražiti da se pusti crni erkan kao dio moje reklamne kampanje. Naravno, dokle god sadržaj nije uvredljiv ili protivan zakonu same TV kuće. No čak i tada kad je sadržaj protivan marketingu TV kuće, oni samo imaju pravo mene kao klijenta odbiti, a ne svojevoljno raditi izmjene na mojoj reklami.

Uostalom, odite na web stranice RTRS, pa na marketing i pročitajte uvijete oglašavanja. Tamo niti jednom rječju ne piše da reklama mora biti na srpskom. Zatim odite na stranice HRT, RTL, Nove TV isto tako tamo ne piše da reklama mora biti na hrvatskom. Jezik sam po sebi nije uvredljiv, ne može kršiti zakone, a sad hoćeš li ti platiti 5 000 E pa 10 sekundi prokockat tako što ćeš pričati na turskom ili malezijskom i time doprijeti do 2 čovjeka koji će te razumjeti, ili ćeš pričati na srpskom pa time doprijeti do 2 milijuna ljudi - to je tvoja stvar.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2011, 11:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jan 2007, 13:38
Inače, sad u ljetnim danima probajte slušat hrvatske radio kanale. Recimo drugi program HRT-ovog radija - HR2! Tamo možete svako malo čuti reklame za Konzum, T-Com roaming, INA bezninske pumpe na talijanskom, njemačkom i slov. Zašto? Pa vjerojatno zato što naručitelj cilja da dotični turisti idu kupovati u Konzum, koriste usluge T-Coma i toče gorivo na INI dok su u HR. I pazi, to su reklame na nacionalnom radiju! Ista stvar je i sa billboardima po gradovima, neki dan baš gledam na naplatim kućicama u Zagrebu (autocesta prema moru) Lidl objesio ogromnu reklamu na njemačkom "vidimo se na moru". Ne hebe njih što više od 80% Hrvata to neće razumjeti, oni ciljaju ovom reklamom na Njemce koji ljetuju na Jadranu. Platili bi oni takvu reklamu i na HRT-u kad bi turisti gledali hrvatske tv kanale za vrijeme ljetovanja, no znaju da ne gledaju pa im se ne isplati. Što želim reći - nema zakona koji ti brani da napraviš/pustiš reklamu na jeziku na kojem ti hoćeš dokle god imaš para da to platiš, koji god da službeni jezik bio u toj zemlji.

Vrh

PostPoslato: 15 Jul 2011, 23:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
tanka nit je napisao:
Peticija da RTRS uopšte ne emituje reklame. Nek se jeBIIIIIPu.

ovo bi se vec moglo potpisat! :lol: :lol: :lol: 8)

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2011, 02:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
zigizmund je napisao:
Inače, sad u ljetnim danima probajte slušat hrvatske radio kanale. Recimo drugi program HRT-ovog radija - HR2! Tamo možete svako malo čuti reklame za Konzum, T-Com roaming, INA bezninske pumpe na talijanskom, njemačkom i slov. Zašto? Pa vjerojatno zato što naručitelj cilja da dotični turisti idu kupovati u Konzum, koriste usluge T-Coma i toče gorivo na INI dok su u HR. I pazi, to su reklame na nacionalnom radiju! Ista stvar je i sa billboardima po gradovima, neki dan baš gledam na naplatim kućicama u Zagrebu (autocesta prema moru) Lidl objesio ogromnu reklamu na njemačkom "vidimo se na moru". Ne hebe njih što više od 80% Hrvata to neće razumjeti, oni ciljaju ovom reklamom na Njemce koji ljetuju na Jadranu. Platili bi oni takvu reklamu i na HRT-u kad bi turisti gledali hrvatske tv kanale za vrijeme ljetovanja, no znaju da ne gledaju pa im se ne isplati. Što želim reći - nema zakona koji ti brani da napraviš/pustiš reklamu na jeziku na kojem ti hoćeš dokle god imaš para da to platiš, koji god da službeni jezik bio u toj zemlji.

Sve to stoji. Bitna je ciljna grupa. Ako ona razumije jezik reklame, kao sto mi razumijemo Hrvatski/Bosanski, onaj koji ju je platio je zadovoljan.
Tacno je i da Hrvati/Bosnjaci razumiju Srpski pa ipak kod njih nema reklama na Srpskom. Kako to objasniti?...Pa pored razumijevanja kao kriterijuma postoji jos jedan, a to je signal koji odredjeni narod salje sto se tice prihvacenosti onog drugog jezika.
Hrvati, cak vise nego Bosnjaci, salju izrazito negativan signal.
Srbi salju pozitivan. Srbi su masovno jugonostalgicari, smatraju da je to sve zapravo jedan jezik (vjerovatno Srpsko-hrvatski), radije kazu "hlace" nego "pantalone"...

U svakom slucaju, politikanstvo u jeziku nakon proslog rata ce, u eri sve veceg usavrsavanja masovnih medija, dovesti do jos mnogo vickastih situacija koje ce nastajati ne zbog razlika izmedju nasih jezika, i ne zbog nerazumijevanja, nego upravo zbog strahovite slicnosti i jezivog razumijevanja. :D

Eh da, sto se tice filmova (narocito crtanih), serija itd, TV kuca bi svakako trebalo da obezbijedi prevod.

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2011, 07:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
skitnica je napisao:
radije kazu "hlace" nego "pantalone"...

Pa naravno da ću reći "Hlače" nisam Francuz (latin) da govorim "Pantalone" :roll:

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2011, 10:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Pantale ;)
Nego, pustanje reklama sinhronizovanih na srpski (iskljucivo ijekavicu) je jos jedno priblizavanje kupcu. Osim toga, to omogucava razvoj nekih sposobnosti domacih marketing agencija (veci obim posla, vise novca, vise novih spoznaja). Te agencije su trenutno na nivou nakupca koji porani na pijacu u Budzak, kupi svega na veliko i malo kasnije to isto prodaje nesto skuplje na Trznici.
Uporedimo to sa automobilskom industrijom i razvojem nastalim nakon uvodjenja Euro 1,2,3,4,5... normi.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2011, 14:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Nov 2010, 16:36
dukicas je napisao:
Ovu peticiju do sad potpisali sledeći članovi foruma:

1. dukicas

+1

Internet paket- 40 KM, Cijena opreme i njeno montiranje 630 KM- (sada i za 3D kanale). Gledati druge kako se pate sa kablovskim ili IPTV operaterima- NEPROCJENJIVO! Neki programi se nemogu gledati tek tako, za sve ostalo tu je C.. S.. , i TX-L47WT50EK.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2011, 14:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 02 Nov 2010, 16:36
guess who je napisao:
Jedina akcija koja bi imala smisla, bi bilo bojkotovanje proizvoda čije se reklame na sinhronizuju na srpski.

potpisujem i to .

Internet paket- 40 KM, Cijena opreme i njeno montiranje 630 KM- (sada i za 3D kanale). Gledati druge kako se pate sa kablovskim ili IPTV operaterima- NEPROCJENJIVO! Neki programi se nemogu gledati tek tako, za sve ostalo tu je C.. S.. , i TX-L47WT50EK.

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2011, 08:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Nov 2005, 01:35
Ja ne znam kako uopste znate sta se reklamira kad nije na srpskom i ne pise cirilicom. Kako cete znati koje proizvode treba bojkotovati?

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2011, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
_Felix_Moses_ je napisao:
Ja ne znam kako uopste znate sta se reklamira kad nije na srpskom i ne pise cirilicom. Kako cete znati koje proizvode treba bojkotovati?

:roll:

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2011, 21:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Apr 2010, 08:42
Yup :D

Vrh

PostPoslato: 01 Avg 2011, 22:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Apr 2010, 16:00
Kad mogu pretrpiti reklame na Rumunskom na NatGeo [blic-aneks], mogu i na bilo kojem drugom jeziku!

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2011, 00:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2010, 00:25
Stvar je u tome što mi rumunski ne smeta jer to nije ukraden jezik i nemam ništa protiv njih. A hrvatski i naročito novokomponovani bosanski ne podnosim, muka mi je kad ih čujem, zato što su napravili svoje jezike od našeg kradući naše reči i predstavljajući ih kao svoje. Samo su nam oskrnavili jezi i preoteli hiljade reči. Mada, ipak je koliko-toliko prihvatljivo kad taj ''njihov'' jezik čujem na njihovim televizijama, ali mi je jako bolno kad ga čujem na našim televizijama, pa još državnoj RTRS, a znam da nas toliko mrze, da jedva čekaju novu priliku da nas kolju, ubijaju, siluju i vade nam oči naživo kao što su to radili u dalekoj prošlosti, ali i veoma bliskoj prošlosti, pre samo 16-19 godina. :angry4: Strašno kako mi Srbi lako opraštamo i još lakše i brže zaboravljamo, zato nas ovako svako i prca kad stigne i ko stigne. :angry4:

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2011, 12:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Apr 2010, 16:00
Ajoj, imam ja svojih problema...

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2011, 13:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
BSE je napisao:

Naravno. Svjedok tome smo svaki dan jer čujemo jednu istu reklamu izrečenu u dvije varijante, npr. ona odvratna reklama za osvježivač wc, kad čitav razred ide da kaki kod Karla (hr), kod Damira (ba), kod Pavla (cg).

old fashion men je napisao:
skitnica je napisao:
radije kazu "hlace" nego "pantalone"...

Pa naravno da ću reći "Hlače" nisam Francuz (latin) da govorim "Pantalone" :roll:

Pošto potičeš sa hrvatskog govornog područja naravno da ćeš reći hlače a ne pantalone.

Vrh

PostPoslato: 02 Avg 2011, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Ja potičem sa srpskog govornog područja, a Srbi su slavenski narod i kao takav upotrebljava riječi sa slavenskim korjenom, dakle riječ pantalone niti je srpska niti ima slavenski korjen i uopšte mi nije jasno na koju je foru ta turska riječ dospjela u srpski jezik i potisnula srpsku riječ hlače , a nije mi jasno ni na koju foru se smatra srpskom, neko je Srbe očito dobro zajebo oko toga šta je srpski jezik. :roll:
btw
da se ispravim za prethodni post, riječ je turska, dakle nisam turčin da kažem pantalone, ako ćemo već tjerati mak na konac oko jezika i šta je to srpski jezik.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]