Silvio Dante je napisao:
buzz je napisao:
Kablovski provajder je iskljucio da bi ispostovao nosioca prava koji je u ovom slucaju BHT.
На то немају право. Уколико калбовски провајдер у склопу свог пакета вама даје програм РТС1 или неки други обавезан је да тај програм емитује онаквим какав је тај у Србији. И ја имам РТС1, РТС2 и ништа ми није искључивано икао РТС сигурно није надлежан да преноси утакмице за Аустрију.
Такође, пример даље, кабловски провајдери овде, омогућавају пренос државне аустријске телевизије (само преко кабловске, нема слободног сигнала) и немачке државне телевизије.
Значи, избор је био аустријска државна телевизија или немачка али нико није искључивао немачку телевизију да би омогућио аустријској монопол преноса за Аустрију.
Сад, глупо је причати о уставу и БХТ, то уопште није тема али тај провајдер који је искључио сигнал РТС/ХРТ да би омогућио монопол БХТ-у је прекршио закон и самим тим можеш да се жалиш јер си оштећен у конзумацији. Платио си месечно за нешто што ниси добио у договореном обиму. Значи, превара конзумената.
To je sve lijepo.
Ali taj kablovski provajder moze birati hoce li tuzbu korisnika ili tuzbu BHT-a...mislim da su oni procijenili da je za njih mnogo gore da se tuze sa BHT-om. Uostalom, korisnik ako je nezadovoljan uslugom moze i raskinuti ugovor sa provajderom ukoliko to zeli.
Prica o monopolu je po meni malo prenaglasena, jer se ustvari radi o kupovini prava emitovanja tj. nekoj vrsti ekskluzivnog zastupnistva za odredjene sadrzaje.
Ako trazimo primjere iz regiona, onda mislim da je Srbija nesto bliza od Austrije. U Srbiji su prije nekoliko godina ekskluzivna zastupnistva potpuna izmjenila strukturu trzista, i to ne samo u podrucju radiodifuzije, vec i u ostalim oblastima. Tako je npr. propalo na stotine parfimerija jer su jednostavno izgubile pravo da prodaju kozmetiku odredjenih proizvodjaca. Danas su prava na uvoz i zastupanje vecine glavnih kozmetickih brendova podijeljeni izmedju 3 ekskluzivna zastupnika. Isto se dogodillo i na "TV trzistu". Radiodifuzna agencija je podrzala sistem po kojem se nosioci prava emitovanja odredjenih sadrzaja imaju ispostovati, bez obzira koliko to nama kao krajnjim korisnicima izgledalo besmisleno. Tako su na SBB-u koji je najveci kablovski provajder u pravilu skremblovani hrvatski programi u vrijeme emitovanja sportskih prenosa za koje je neko u lokalu kupio prava. Cak se uveliko govori o blokiranju svih sadrzaja na koje neko polaze prava. To u prijevodu znaci da ako RTL emituje film za koji je Pink kupio prava, taj film mora biti skremblovan.
Naravno da se nama kao korisnicima to ne svidja, a siguran sam da se ne svidja ni provajderima. Ali ne svidja nam se ni sto igre i filmovi nisu besplatni. Jednostavno, kablovski provajder se na trzistu posmatra kao emiter. To sto u uglu ekrana stoji logo RTS-a, ne znaci nista. On emituje utakmicu na teritoriji za koju nije kupio prava emitovanja.