stevan je napisao:
Besmisleno je dokazivati da radio kolumna ili tv kolumna nije ispravan odn formalan izraz za stav pojedinca/a povodom neke teme.To je sasvim jasno. Ali cinjenica je da se taj izraz koristi, i predstavljace prelaznu formu dok jezicari ne smisle nesto bolje.
Tumacenje rijeci kolumna ne svodi se samo na formu, vec vise poprima znacenje LICNOG SUBJEKTIVNOG STAVA - to sigurno ne pise po enciklopedijama ali percepcija rijeci kolumna u drustvu sigurno se vise reflektuje na rijec misljenje nego novinski redak.Nijedna definicija nije konacna, i siguran sam da sa neba nije pala i definicija kolumna - definicije se mjenjaju i dopunjuju, ne cesto, ali ipak da.
BL4ever hvala na savjetu, ali ipak mislim da cu poslusati neke druge ljude. Meni nikada nije uspjelo da predvidim tok necijeg rada i proreknem mu propast na osnovu par sturih redaka.
Vidim, imamo novog filozofa na forumu...
Stevane, lol lol lol
Nova provala...
Naravno da postoji izraz za stav pojedinca povodom neke teme.
Taj izraz je -
KOMENTAR!!!
Komentar je novinarski žanr, ima pravila pisanja (i čitanja), za njega ima gomila definicija, postoje i knjige koje ga obrađuju...

Primjeri iz Banjaluke. Đorđe Vuković je na Big-u imao serijal radijskih komentara i to slušan...
Koliko sam skontao, sada je asistent na Filozofskom...
Nenad Kecmanović je, prije 5-6 godina, redovno čitao svoje komentare na RTRS-u...
Valjda i on predaje na Filozofskom
A što se predviđanja tiče nemam više šta pisati, svojim postom si dokazao da
nemaš pojma o novinarstvu!!!
Čaestitam
Dakle, nemam više šta predviđati - ili ćeš se popraviti ili ćeš ostati na tom nivou - nivou neznalice!
Pošto sarađuješ za BHRT tamo imaš novinara koji su završili žurnalistiku (valjda nisu svi "klisnuli"

), pa posudi od njih koji udžbenik...
Raspitaj se da li neko od njih ima "
Savremeno novinarstvo" od Nede Todorović.
Valjda ovi naši rade po toj knjizi, jer sam čuo da Neda predaje i u Banjaluci.
Tamo imaš posebno poglavlje koje obrađuje "komentare" pa prelistaj.
A imaš podosta i o drugim žanrovima...
Možda i bude nešto od tebe...
manitu uci da svira je napisao:
stevane.....
mrsh
Manitu, slažem se...
filozof sa vrbasa je napisao:
Da li sam ja kolumnista-amater na ovom forumu, s obzirom da mi je svaki post uokviren grafički, subjektivan i sam ih objavljujem uz pomoć dugmeta submit?

Ako dve-tri rečenice nazivaš komentarom...
Ts, ts, ts! Pročitaj definiciju iz gornjih postova.
Dakle, ako te pisani medij angažuje da komentarišeš za njih redovno - onda si kolumnista!
Ako te autori nekog web-a plate da im blogaš redovno ili da im pišeš komentare periodično (vidi blogove na sajtovima HRT-a, Jutarnjeg lista ili komentare na web-u BUG-a ) - onda si kolumnista!
Sve dok komentarišeš sve živo na ovom forumu onda nisi kolumnista, ti si forumaš (a ponekad i dosada...

)
Ljudi, "filozofa" ajd i razumijem jer nema veze sa medijima, ali količina gluposti i neznanja kojima nas obasipaju Stevan i pojedini likovi koji sami sebe nazivaju novinarima je ogromna!!!
Sve dok takvi "paradiraju" našim medijima - od našeg novinarstva neće biti
NIŠTA!