banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Jan 2009, 18:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Da rezimiramo:

Ivan Šijakovič - sociolog

Srđan Puhalo - psiholog

Tanja Topić - politički analitičar

ortorinoralingolog Nenad Stevandić - u slobodno vrijeme kolumnista na RTV VIKOM

Spoiler:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

CNN ima toliko analitičara da se nikada ne ponavljaju, a nama se sve svelo na 5-6 ljudi koji svaki dan trube istu priču.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 20:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Stevane, prošetaj malo gradom, pa će ti se ukazati teme i sagovornici...

Ljudi, ovaj Stevan podsjeća na "novinara86" koji je pokrenuo temu na ovom forumu, najavljivao tamo neku priču, a isprosipao se živ... i dokazao da o novinarstvu nema pojma. :D :D :D
Na kraju od njegovog teksta nije bilo ništa, "ispario" je sa ovog foruma, a nadam se da je nestao i iz medija u RS. :lol: :lol: :lol:
Link za ove provale: http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=40&t=39800 :evil3:

drug je napisao:
stevan je napisao:
he he nema vajde od ovoga....

He he, a ni od tvog urednika, dok si dosao na forum... :lol:
I jos ne znas Puhala :lol: :lol:

Jeste da se oko statistika nekad ne slažemo :wink: , ali ovdje si potpuno u pravu!
Od ovog novinarčića neće biti ništa, a i medij za kojeg sarađuje je... 0 bodova!

filozof sa vrbasa je napisao:

Kako neko može biti KOLUMNISTA na TV-u? :evil3:
I kakvo je to zanimanje otorinoRALIngolog? :evil3:

CNN ima toliko analitičara da se nikada ne ponavljaju, a nama se sve svelo na 5-6 ljudi koji svaki dan trube istu priču.

Gledaš li ti CNN?
Jel' ti poznato prezime Kaferti?

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 22:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Dec 2008, 18:40
ha ha ha
stvarno sam se prosuo sa ovim Puhalom, pogotovo sto nam je bio u programu, saznao sam danas, samo je saradnica radila sa njim...ne pratim puno medije ha ha ha
i da, nisam profesionalno novinar ( ajmo zlobnici tipa komentar: vidi se, da se naslutiti)
ako aludiras da se mozda krijem iz tog novinara koji je potegao temu privatnih fakulteta, ne krijem se, i ovaj nickname je moje pravo ime:)
To da se prosetam gradom,vjeruj mi setam se, i ovaj forum koristim samo kao jednu ulicu na kojoj nije iskljucena mogucnost susretanja zanimljivog sagovornika
ha ha ne dirajte mi urednika, cova je kul, svjetla tacka u medijskoj tami, ovo je moja inicijativa sa istom nije cak ni upoznat
neki likovi sa foruma su nam vec bili sagovornici..to sam sasvim slucajno skontao...npr grof djuraz, tiki i njegovo EKV vece, pajperov osmijeh ,itd neki po vise puta...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 22:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jan 2009, 02:19
A Gunja ti je bas interesantan.... znam coveka dobar je ali infantilan do bola nedaj ti Boze da sjedi na slavi kraj tebe

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 23:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

BL4ever je napisao:

Kako neko može biti KOLUMNISTA na TV-u? :evil3:

Naravno da može. 8)

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2009, 02:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

stevan je napisao:
ha ha ha
stvarno sam se prosuo sa ovim Puhalom, pogotovo sto nam je bio u programu, saznao sam danas, samo je saradnica radila sa njim...ne pratim puno medije ha ha ha
i da, nisam profesionalno novinar ( ajmo zlobnici tipa komentar: vidi se, da se naslutiti)
ako aludiras da se mozda krijem iz tog novinara koji je potegao temu privatnih fakulteta, ne krijem se, i ovaj nickname je moje pravo ime:)

Nisam aludirao da si ti "novinar86".
Nego, da ti nije "novinar86" rođak? :lol:
Ak' nije, onda ste "braća po provalama" :lol:
A to "vađenje" da nisi "profesionalni novinar" ne pije vode... i ne oslobađa te od odgovornosti koju imaš...

Naravno da može. 8)

Pa, filozofe, kada po tebi neko može biti otorinoRALIngolog , onda vjerovatno može biti i kolumnista na TV-u :lol: :lol: :lol:

Da citiram Wikipediju:
Izvor: http://en.wikipedia.org
Citiraj:
Kolumnist je novinar koji piše za publikacije...
Kolumne se pojavljuju u novinama, časopisima i drugim publikacijama, uključujući i blogove na Internetu.
.
Da li je Stevandić kolumnista?
Da li čitaš na TV-u njegove kolumne?

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2009, 04:00 
Početnik
Početnik

Pa od ovih opcija sto si mi ponudio pretpostavljam da sam "brat po provalama" ha ha ha
cuj odgovornost, vadjenje...hm
pretpostavljam da tema ode ode u drugom pravcu...odoh ja:)

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2009, 16:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Mar 2007, 18:54
Ali ja sam filozof koji razmišlja jedno 50 godina unaprijed :lol:

Da nisi mislio unazad ili kao hrvati unatrag :lol:

"Oni koji umeju da govore, govore kratko"

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2009, 19:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

BL4ever je napisao:

1. DA

2. NE, on ih čita za gledaoce.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2009, 23:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

BL4ever je napisao:

1. DA

Kolumnist može biti samo ako te svoje pisanije objavi u nekim novinama. TAČKA!
To što svoje komentare čita na Vikomu ne čini ga kolumnistom (a ni komentatorom, ali to je druga priča).
Uostalom, ako onaj budalaš sa Vikoma pokreće CNN (http://www.cnnrs.com), a taj medij postoji godinama i ima zaštićeno ime, onda može i izmisliti novo zvanje "kolumnista na TV-u". :lol: :lol: :lol:

Filozofe, prelistaj bilo koju enciklopediju (ili pogledaj na web-u) i vidjećeš da su kolumnisti "rezervisani" za publikacije. Dakle, štampana izdanja.

Pazi, ako je Stevan priznao da se provalio, onda možeš i ti, a ne trebaš izmišljati neke bezvezne argumente.
Jednostavno, filozofe, ne možeš uvijek biti u pravu! Ne znaš sve!

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 02:09 
Početnik
Početnik

BL4ever je napisao:
BL4ever je napisao:

1. DA

Kolumnist može biti samo ako te svoje pisanije objavi u nekim novinama. TAČKA!
To što svoje komentare čita na Vikomu ne čini ga kolumnistom (a ni komentatorom, ali to je druga priča).
Uostalom, ako onaj budalaš sa Vikoma pokreće CNN (http://www.cnnrs.com), a taj medij postoji godinama i ima zaštićeno ime, onda može i izmisliti novo zvanje "kolumnista na TV-u". :lol: :lol: :lol:

Filozofe, prelistaj bilo koju enciklopediju (ili pogledaj na web-u) i vidjećeš da su kolumnisti "rezervisani" za publikacije. Dakle, štampana izdanja.

Pazi, ako je Stevan priznao da se provalio, onda možeš i ti, a ne trebaš izmišljati neke bezvezne argumente.
Jednostavno, filozofe, ne možeš uvijek biti u pravu! Ne znaš sve!
[quote]
NISI CUO ZA RADIO-KOLUMNU?

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 17:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

stevan je napisao:
NISI CUO ZA RADIO-KOLUMNU?

Stevane, vidi se da od tebe neće biti ništa...
Za filozofa mi je jasno da se prosipa jer ne zna puno o novinarstvu kao "zanatu", ali ti, čovječe, k'o da si pao s' Marsa... :lol: :lol: :lol:
Učini nam svima uslugu i prestani se baviti novinarstvom!!!

I da, radio kolumne nisam čuo, ali sam ih čitao... 8)
Doduše, kolumnista koji pišu o radiju više gotovo da i nema (bukvalno ih nema), a možda bi ih trebalo biti jer se o radiju može pisati puuuunnoooo. :lol:

Da se razumijemo TV i radio kolumne postoje, ali samo u novinama (i na par web-ova)!
Primjera je mnogo:
Ranko Munitić ima TV kolumnu petkom u Večernjim novostima (Srbija)
Ante Tomić je imao interesantnu TV kolumnu u Jutarnjem listu (Hrvatska)
Čak su i naše Nezavisne novine imale prije nekoliko godina dobar (i uspjeli) pokušaj TV kolumne...

Kolumna je nastala od riječi column, što zanči stub.
Zašto stub?
Zato što se novine "popunjavaju" po stupcima...
U početku kolumnisti dobijali stupce koji su bili ograđeni debelom crnom linijom jer njihove "pisanije" nisu "reflektovale" stav uredništva, već pojedinaca tj. autora istih.
Danas se kod nas uglavnom objavljuju na cijeloj strani u magazinima ili na po' u novinama...
Mada ima i kolumni koje su "kolumne" bukvalno (odnosno, stupci)

Ponovo idemo sa enciklopedijama...

Encarta (http://encarta.msn.com/encyclopedia_761584699/Columnist.html)
Citiraj:
Columnist, newspaper or magazine writer who is regularly assigned space in the publication. In syndication (sale of the column to many publications), columnists can become well known and even influential contributors to discussions of the subjects they write about.
Da na brzinu prevedem:Kolumnista, piše za novine ili magazine i redovno dobija prostor u publikaciji.

Wikipedia (http://en.wikipedia.org)
Citiraj:
Kolumnist je novinar koji piše za publikacije...
Kolumne se pojavljuju u novinama, časopisima i drugim publikacijama, uključujući i blogove na Internetu.

Imate definicije i na svim ostalim web-ovima svih mogućih i nemogućih enciklopedija...

Meni je žao što su naši mediji (ali i loši mediji u regionu) skloni "izmišljanju" definicija.
Tako imamo radijske kolumniste :lol:
Po filozofu i TV kolumniste :lol:
Imamo i spikere koje javno sebe javno nazivaju novinarima :lol:
(spiker je "čitač" vijesti koje pišu novinari) :lol:
I tako dalje...
Ne da mi se nabrajati...

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 18:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

:lol:

BL4ever , vidi se da si zaglavio u 1920. i da ne možeš izaći iz tih govana, ali to je tvoj problem.

TV kolumne su nešto sasvim normalno u svijetu i svaka ozbiljna TV kuća ih ima. Baš kao što postoje TV magazini, koji obrađuju različite probleme i ugošćuju različite stručnjake koji iz svog ugla iznose svoju misao o određenom problemu.

Jedan od takvih je i balija Abdulah Sidran koji svake subote u sklopu Centralnog Dnevnika iznese svoj šugavi stav.

Ali svaka čast tebi na pokušaju, nastavi tako i u budućnosti. :lol:

Šta da ti kažem.
Sve enciklopedije se dopunjuju redovno.
Encarta i Britannica imaju izdanje za 2009. godinu!
A wikipedia se dopunjava svakodnevno!
Dakle, aktuelni su!
Vrlo aktuelni.
Da si ikada prelistao bilo koju enciklopediju onda bi to znao...
Možda bi to trebao ponekad uraditi...

A već sam u prethodnim postovima napisao da naši mediji su skloni "izmišljanju" definicija za sve živo...
Nažalost!

Strane TV kuće angažuju kolumniste koji komentarišu neku temu ili pojavi i potpišu ih kao takve.
Znači, komentar neke osobe biće potpisan kao
X.Y., columnist
I ispod ili pored toga će pisati publikacija (novine ili magazin) za koju piše.
Tačka!

...i da ne možeš izaći iz tih govana....
...Jedan od takvih je i balija Abdulah Sidran...

Bravo filozofe, dokazao si da si najveća prostačina na ovom forumu!
Ponašaš se kao razmaženo derište - uvijek tvoja mora biti zadnja, a kada ostaneš bez argumenata onda vrijeđaš druge i služiš se psovkama.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 20:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:wink:

Neka si ti šatro načitan i neka šatro čitaš enciklopedije. I onda glumiš neku veličinu. :roll:

Šta će me još snaći na ovom forumu? :o

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 21:36 
Početnik
Početnik

Besmisleno je dokazivati da radio kolumna ili tv kolumna nije ispravan odn formalan izraz za stav pojedinca/a povodom neke teme.To je sasvim jasno. Ali cinjenica je da se taj izraz koristi, i predstavljace prelaznu formu dok jezicari ne smisle nesto bolje.
Tumacenje rijeci kolumna ne svodi se samo na formu, vec vise poprima znacenje LICNOG SUBJEKTIVNOG STAVA - to sigurno ne pise po enciklopedijama ali percepcija rijeci kolumna u drustvu sigurno se vise reflektuje na rijec misljenje nego novinski redak.Nijedna definicija nije konacna, i siguran sam da sa neba nije pala i definicija kolumna - definicije se mjenjaju i dopunjuju, ne cesto, ali ipak da.
BL4ever hvala na savjetu, ali ipak mislim da cu poslusati neke druge ljude. Meni nikada nije uspjelo da predvidim tok necijeg rada i proreknem mu propast na osnovu par sturih redaka.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
stevane.....

mrsh

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 21:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa naravno, mjenjaće se i mijenja se i to. Koliko ima pojmova koji više ne važe samo za jednu stvar, nego dobijaju opšti karakter. Možda je novinarski lobi toliko jak , pa ne da to nešto što je nastalo u njihovoj branši. Televizija i radio su popularniji medij kod nas od novina.

Da li sam ja kolumnista-amater na ovom forumu, s obzirom da mi je svaki post uokviren grafički, subjektivan i sam ih objavljujem uz pomoć dugmeta submit? :)

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 22:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

stevan je napisao:
Besmisleno je dokazivati da radio kolumna ili tv kolumna nije ispravan odn formalan izraz za stav pojedinca/a povodom neke teme.To je sasvim jasno. Ali cinjenica je da se taj izraz koristi, i predstavljace prelaznu formu dok jezicari ne smisle nesto bolje.
Tumacenje rijeci kolumna ne svodi se samo na formu, vec vise poprima znacenje LICNOG SUBJEKTIVNOG STAVA - to sigurno ne pise po enciklopedijama ali percepcija rijeci kolumna u drustvu sigurno se vise reflektuje na rijec misljenje nego novinski redak.Nijedna definicija nije konacna, i siguran sam da sa neba nije pala i definicija kolumna - definicije se mjenjaju i dopunjuju, ne cesto, ali ipak da.
BL4ever hvala na savjetu, ali ipak mislim da cu poslusati neke druge ljude. Meni nikada nije uspjelo da predvidim tok necijeg rada i proreknem mu propast na osnovu par sturih redaka.

Vidim, imamo novog filozofa na forumu...

Stevane, lol lol lol
Nova provala...
Naravno da postoji izraz za stav pojedinca povodom neke teme. :lol: :lol: :lol:
Taj izraz je - KOMENTAR!!!

Komentar je novinarski žanr, ima pravila pisanja (i čitanja), za njega ima gomila definicija, postoje i knjige koje ga obrađuju... 8)

Primjeri iz Banjaluke. Đorđe Vuković je na Big-u imao serijal radijskih komentara i to slušan...
Koliko sam skontao, sada je asistent na Filozofskom...
Nenad Kecmanović je, prije 5-6 godina, redovno čitao svoje komentare na RTRS-u...
Valjda i on predaje na Filozofskom :D

A što se predviđanja tiče nemam više šta pisati, svojim postom si dokazao da nemaš pojma o novinarstvu!!! :lol: :lol: :lol:
Čaestitam :D
Dakle, nemam više šta predviđati - ili ćeš se popraviti ili ćeš ostati na tom nivou - nivou neznalice! :wink:

Pošto sarađuješ za BHRT tamo imaš novinara koji su završili žurnalistiku (valjda nisu svi "klisnuli" :) ), pa posudi od njih koji udžbenik...
Raspitaj se da li neko od njih ima "Savremeno novinarstvo" od Nede Todorović.
Valjda ovi naši rade po toj knjizi, jer sam čuo da Neda predaje i u Banjaluci.
Tamo imaš posebno poglavlje koje obrađuje "komentare" pa prelistaj.
A imaš podosta i o drugim žanrovima...
Možda i bude nešto od tebe...
manitu uci da svira je napisao:
stevane.....
mrsh

Manitu, slažem se...

Da li sam ja kolumnista-amater na ovom forumu, s obzirom da mi je svaki post uokviren grafički, subjektivan i sam ih objavljujem uz pomoć dugmeta submit? :)

Ako dve-tri rečenice nazivaš komentarom...
Ts, ts, ts! Pročitaj definiciju iz gornjih postova.
Dakle, ako te pisani medij angažuje da komentarišeš za njih redovno - onda si kolumnista!
Ako te autori nekog web-a plate da im blogaš redovno ili da im pišeš komentare periodično (vidi blogove na sajtovima HRT-a, Jutarnjeg lista ili komentare na web-u BUG-a ) - onda si kolumnista!
Sve dok komentarišeš sve živo na ovom forumu onda nisi kolumnista, ti si forumaš (a ponekad i dosada... :wink: )

Ljudi, "filozofa" ajd i razumijem jer nema veze sa medijima, ali količina gluposti i neznanja kojima nas obasipaju Stevan i pojedini likovi koji sami sebe nazivaju novinarima je ogromna!!!

Sve dok takvi "paradiraju" našim medijima - od našeg novinarstva neće biti NIŠTA!

Poslednji put menjao BL4ever dana 19 Jan 2009, 23:26, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 23:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

Dobro ti Stevan reče , površan do jaja. Ispade da je novinarstvo kao teologija, onako kako je zapisano tako je vijek vijekova.

Da bi bio kolumnista moraš biti angažovan od neke novinarske kuće. Je li propisano zakonom koliko kolumnista mora napisati rečenica, da bi nešto bilo stupac ili kolumna. Pa da i čitaoc skonta da je dotični novinar kolumnista?

Ako čitaoc to ne može da osjeti iz same sadržine onda je glup i treba mu uskratiti pravo na pristup bilo kom mediju.

Citiraj:
Sve dok komentarišeš sve živo na ovom forumu onda nisi kolumnista, onda si forumaš (a ponekad i dosada..

Ja sam nadaren, a ti si osakaćen. :)

Ja samo ne razumijem likove poput tebe, koji troše svoje vrijeme na forumu objašnjavajući drugima kako komentarišu ovo ili ono.

Forum je sloboda i svi imaju tu slobodu da pišu koliko hoće i kako hoće, utuvite to u svoje četvrtaste glave. Trošite vrijeme na druge stvari.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 23:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Dobro ti Stevan reče , površan do jaja. Ispade da je novinarstvo kao teologija, onako kako je zapisano tako je vijek vijekova.

Da bi bio kolumnista moraš biti angažovan od neke novinarske kuće. Je li propisano zakonom koliko kolumnista mora napisati rečenica, da bi nešto bilo stupac ili kolumna. Pa da i čitaoc skonta da je dotični novinar kolumnista?

Ako čitaoc to ne može da osjeti iz same sadržine onda je glup i treba mu uskratiti pravo na pristup bilo kom mediju.

Ja sam nadaren, a ti si osakaćen. :)

Ja samo ne razumijem likove poput tebe, koji troše svoje vrijeme na forumu objašnjavajući drugima kako komentarišu ovo ili ono.

Forum je sloboda i svi imaju tu slobodu da pišu koliko hoće i kako hoće, utuvite to u svoje četvrtaste glave. Trošite vrijeme na druge stvari.

Ponovo si dokazao moju tvrdnju da ti svaka mora biti zadnja... :lol:
I da uglavnom trtljaš bez ikakvih argumenata... :lol: :lol: :lol:
Žao mi te je što nemaš pametnija posla, nego komentarišeš sve živo na ovom forumu...

Stevan sebe naziva novinarom, sarađuje za javni servis (BHRT) kojeg finansiraju pretplatnici, a nema pojma o novinarstvu!
To je ono što je u cijeloj priči žalosno!
Eto, predložio sam mu da pročita jednu knjigu...
Možda nauči nešto korisno kao npr. šta je to komentar, šta je kolumna, kako se "piše" za medije... :wink:
On ako hoće, neka izmisli novu definiciju, oubliči je u formi naučnog rada, dokaže tvrdnje i ko zna, možda bude svjetski priznat teoretičar :D

Filozofe, pošto si navikao da tvoja bude zadnja, raspali! :D
Neće me biti par dana... a i poslije ne vjerujem da ću "otvarati" ovu temu.
Bez veze mi je da se "prepucavam" sa razmaženim derištem poput tebe...!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]