banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 00:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Jan 2009, 19:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Dec 2008, 21:05
Lokacija: Univerzitet "Posejdon"- friske diplome na kilu i po pola kile
Citiraj:
Predstavljajući cijeve ove strategije, sekretar DTT foruma Emir Vajzović je kazao da ona predviđa i subvencioniranje stanovništva prilikom kupovine adekvatnog prijemnika, te njihovo informiranje kako ne bi kupili pogrešnu opremu.

Naime, građani koji nemaju adekvatan TV primjenik morat će ili kupiti novi ili nabaviti resiver za dekodiranje.

Vajzović je naveo da je cijena ovih resivera u drastičnom padu, sa nekih 300 eura na 20 do 30 eura.

"Informisanje stanovništva kako ne bi kupili pogrešnu opremu" a onda čovjek izvali provalu godine. :evil3:

20-30 eura košta resiver za sistem kodiranja MPEG 2,
a kod nas je predložen (a izgleda i prihvaćen) sistem kodiranja MPEG 4
Cijena resivera za MPEG 4 je od 200 eura na više, izuzev iskrine nakarade....

Slika

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 20:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
A magraca odlučili sa spuste rok sa 2015. na 2011. :roll: Baš me zanima kako će to izvesti? :lol:

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 21:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Jul 2007, 18:08
u hrvatskoj resiver kosta 198kuna

dusu moju mogu raniti
al' ne mogu ostati bez tebe...

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2009, 22:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Dec 2008, 21:05
Lokacija: Univerzitet "Posejdon"- friske diplome na kilu i po pola kile
IloveBL je napisao:
u hrvatskoj resiver kosta 198kuna

to je oko 25 eura, ali kod njih je prihvacen sistem MPEG 2,
sa resiverom MPEG 4 gledas oba sistema, a sa MPEG 2 ne mozes gledati programe u MPEG 4.
kontas :wink:

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 01:38 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Citiraj:
Huseinović je naglasio da u ovom segmentu BiH nema slabih tačaka što se tiče znanja i da ne zaostaje za zemljama u regionu..

Dovoljno je samo ovo procitati... :lol: BiH je jedina zemlja u regionu koja nije pokrenula niti DVB-T pilot projekat a kamoli sta drugo...
A evo i nakaradnog nacrta strategije prelaska na digitalno emitovanje u BiH...obratite paznju, govori se samo o rokovima do kada sta mora biti uradjeno i - NISTA VISE!

Citiraj:
У складу са преузетим међународним обавезама и опредијељеношћу процесу европских интеграција Босне и Херцеговине, а самим тим и уважавањем препорука и смјерница везаних за процес преласка с аналогних на дигиталне радио-дифузне системе, те на основу знања и искуства преласка с аналогне на дигиталну радио-дифузију у земљама Европе и анализе стања у Босни и Херцеговини, слиједе основни очекивани резултати:

1. У Босни и Херцеговини ће се најкасније 01.12. 2011. године у потпуности угасити аналогна радио-дифузија у UHF опсегу.

Дана 01.12.2011. године у 00.01 сати, аналогна радио-дифузијa у цијелој Босни и Херцеговини престаје са радом у опсегу IV (470-582 MHz - канали 21-34) и V (582-862 MHz - канали 35-69).

Због обавезе универзалне услуге пријема програма Јавног РТВ система Босне и Херцеговине, VHF опсег у band-у I (47-68 MHz - канали 2-4) и band - у III (174-230 MHz - канали 5-12), угасиће се када најмање 90% домаћинстава у Босни и Херцеговини буде у прилици да прима ДТТ сигнал, а најкасније до 1. 12. 2012. године у 00.01 часова.

2. У увођењу дигиталне земаљске радио-дифузије у Босни и Херцеговини ће се користити DVB-T стандард са MPEG-4 (H.264/AVC) системом компресије.

3. Надлежне институције ће израдити одржив правни и регулаторни оквир за што скорије увођење дигиталне земаљске радио-дифузије и омогућавање покретања процеса преласка с аналогних на дигиталне земаљске радио-дифузне платформе и њиховог даљег несметаног развоја.

4. Направити потребне спецификације за DVB-T пријемнике који ће се користити у Босни и Херцеговини.

5. Осигурати стабилно, транспарентно, технолошки неутрално окружење у сектору комуникација и континуиран развој електронске комуникационе инфраструктуре усмјерене ка развоју информатичког друштва у Босни и Херцеговини.

6. Направити претпоставке за промовисање могућности у дигиталној радио-дифузији за задовољавање потреба особа са посебним потребама.

7. Осигурати стимулативан оквир за повећање обима и квалитета продукције и смањење трошкова преноса / дистрибуције програма за све учеснике у дигиталној радио-дифузији.

8. Осигурати стимулативан оквир за креирање понуде услуга са додатном вриједношћу у односу на постојеће аналогне радио-дифузне системе за све учеснике у процесу.

9. Осигурати ефикасно остваривање и заштиту ауторских и сродних права уз кориштење предности које дигитална технологија пружа у овој области.

10. Омогућити флексибилну имплементацију нових сервиса и стандарда, те увођење додатних програмских садржаја након престанка рада аналогних радио-дифузних станица и ослобађања дијела РФ спектра.

Стога, усваја се слиједећи временски оквир за увођење дигиталне земаљске радио-дифузије у Босни и Херцеговини:

I - најкасније до 01. 11. 2009. године потребно је покренути експериментално емитовање DVB-T у Босни и Херцеговини за MUX А и MUX B.

Овај период би омогућио свим учесницима у дигиталном емитовању да се прилагоде новом начину радио-дифузије и пословања у складу са новим регулаторним оквиром. Прије овог периода потребно је завршити процедуре додјеле привремених дозвола за све учеснике у дигиталној земаљској радио-дифузији.

II – најкасније до 01. 6. 2010. године потребно је покренути званичну транзициону фазу симултаног емитовања на MUX А и MUX B.

Најмање три мјесеца прије почетка транзиционе фазе потребно је завршити процедуру додјеле дозвола за све учеснике у дигиталној земаљској радио-дифузији.

III – Најмање шест мјесеци прије коначног гашења аналогне земаљске радио-дифузије потребно је завршити тендерску процедуру и одабирање носилаца дозвола за MUX C и MUX D, који ће почети са радом након потпуног гашења аналогне земаљске радио-дифузије.

IV – Са циљем осигурања техничких предуслова пријема ДТТ-а, корисници дозвола MUX А и MUX B ће осигурати да најмање 85% (покривеност) становништва буде у прилици да прима дигитални земаљски ТВ сигнал до 01.10.2011. године.

V - Дана 01.12.2011. године у 00.01 сати, аналогна радио-дифузију у цијелој Босни и Херцеговини престаје са радом у опсегу IV (470-582 MHz - канали 21-34) и V (582-862 MHz - канали 35-69).

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

Vidim da su oni u minutu isplanirali kada će nastati tišina na određenoj frekvenciji i poprilično su samouvjereni da će narodi BiH podržati ovo njihovo eksperimentisanje.

Vrlo ambiciozno.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2009, 21:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Apr 2008, 18:52
hehe sta kaze strucnjak, informiranje da ne bi kupili pogresnu opremu, pa buuum i prosu se na prvoj informaciji. Sta li nas tek ceka u narednom prelaznom periodu mogu misliti. Nek nam je BOg na pomoci. Dzaba nama i pristupni fondovi i mladi obrazovani ljudi na koje se lafo pozivaju kad su birokratska telad i kriminalci na celu svih vaznijih institucija u BIH.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 09:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
heh glavno da su oni napravili plan, jos samo da odrede ko ce da ga sprovodi :)
btw zasto su se morali napraviti pametni i izabrati mpeg4? :)

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2009, 15:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

CUJ STO, pa Kemo and Co napravili racunicu... Pazi recimo uzme od svake naknade koja mora da se daje u procesu digitalizacije za sb reciver cca. 10 %. E sad ti vidi jel njemu bolje kad se vec radi posao da to bude mpeg2 rec. od 50 km gdje je dobar "samo" 5km ili ako bude mpeg4 koji kosta 300km pa ima 30km. Pomnozi sa skoro milion RTV preplatnika i vec ti se zavrti u glavi.
PA i da nije 10 % vec samo 1 % to je velika lova. Nije ni cudo sto se gura da krene digitalizacija jos za njegovog mandata. Jos bolje po njega sto nismo al nikako ni u kom pogledu spremni, jer onda moze kukati strancima da dobije lovu iz pristupnih fondova.
A koliko je samo para nestalo od zavrsetka rata pa na ovamo? Ne milioni nego milijarde u necijim dzepovima.

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 10:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Mar 2004, 14:24
IloveBL je napisao:
jos da uspiju objasniti kako to da primis digitalni signal bez antena i penjanja na krovove :lol:

sta ce mi digitalni risiver ako ne ukopcam antenu u nju, bila ona na krovu ili sobna, a sta ce mi sobna antena pokraj lcd-a ili plazme :roll: zar nije stabilniji i bezbjedniji prijem onaj sa antene na krovu :confused2:

sobna antena je smece i slika skace kad neko hoda po sobi i osjetljiva je na sve zivo

i ostaje pitanje, kako da uhvatim npr. signal dvb-t u banja luci sa psunja ako se ne popnem na krov i okrenem antenu na krovu prema sjeveru :roll: :roll: :roll: sta mi vrijedi sto imam risiver ako nemam antenu na krovu

Sve ce to IPTV da zezne.
I kod nas kad dodje neki MaxTV ili slican i iskoristi koaksijalne i strujne eventualne opticke mreze u ADSL 2 tehnologiji ovo ostalo terestrijalni HD isl. ce sve propasti. Jednostavno nece biti isplativo.
Digitalizacija podrazumijeva izvorno obracanje informacija u TCPip paketima ili drugim protokolima koji su izvorno arezna arhitektura i ka tome ce se i vratiti a to je IPTV, i sto's tice propusnosti i sto's tice iskoristivosti.
Zato sam ja vec sad spojio HDMI-jem Philipsa 9603d 42" na komp 9600GT i imam izvor hd signala sa najjeftinijeg izvora trenutno.
Flat HDTV torrenti.
Ovo zadnje samo za one koji cijene hd signal u najpristupacnijem smislu, posto je ITEKAKO tesko dostupan legalno i vani a kamoli kod nas!!! :angry4:

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 13:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

zvanicno analogni signal se gasi 1.12.2011.

http://www.poslovni-informator.com/inde ... Itemid=229

e to ce biti interesantno vidjeti, kada pola gradjana Bih upali svoj Tv da pogleda dnevnik u pola 8, kad tamo........ snijeg :mad:

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 16:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Frekventni raspored muxeva ovdje:

Prikačeni fajlovi:
kanalibihwa4.png
kanalibihwa4.png [ 5.63 KiB | Pogledano 966 puta ]
Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2009, 22:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 01 Jul 2007, 18:08
koliko znam sa Kozare ili s RTV doma RTRS treba da krene tokom godine test dvb-t na 61.uhf...

dusu moju mogu raniti
al' ne mogu ostati bez tebe...

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 14:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Prelazak sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u BiH očekuje se najkasnije do 1. decembra 2011. godinu, rekao je danas sekretar DTT foruma BiH Emir Vajzović.On je danas novinarima u Banjaluci, pred početak okruglog stola povodom javnih konsultacija na nacrt strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u BiH, rekao da je uvođenje digitalne zemaljske (terestrijalne) televizije u BiH njena međunarodna obaveza i neminovnost u skladu sa tehničkim napretkom. Vajzović je dodao da su prvi koraci u uvođenju digitalne zemaljske radiodifuzije, koja omogućava bolju sliku, zvuk i dodatne usluge krajnjim korisnicima, usvajanje strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u BiH i Akcionog plana. On je istakao da bi nakon toga, još u ovoj godini, trebao biti pokrenut pilot projekat pripreme svih učesnika u sektoru komunikacija. Vajzović je rekao da digitalna zemaljska radiodifuzija ima jako malo nedostataka, te da će otvoriti nove načine funkcionisanja tržišta, naglasivši da bi već u 2010. godini trebalo da krene tranzicijska faza simultanog emitovanja analognog i digitalnog signala.On je podsjetio da je Međunarodna unija za telekomunikacije u Ženevi 2006. godine odredila osnovne obaveze za prelazak na digitalno zemaljsko emitovanje za zemlje potpisnice sporazuma GE-06, čiji je potpisnik i BiHPrema riječima Vajzovića, najveći izazov pri uvođenju digitalne zemaljske radiodifuzije je period tranzicije sa analogne na digitalnu radiodifuziju koji treba da rješi Strategija prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u BiH koja je na javnim konsultacijama do 14. februara ove godine."Radiofrekventni spektar je jedinstven i ograničen resurs svake države, što uključuje uvođenje digitalne radiodifuzije za sve TV stanice u BiH bez obzira da li su one javne ili privatne", rekao je Vajzović.On je rekao troškove uvođenja digitalne radiodifuzije dijele država, operatori, odnosno TV stanice i građani."Građani će morati nabaviti digitalni prijemnik, čija je cijena u skladu sa razvojem tehnologije stalno u padu", rekao je Vajzović dodajući da Strategija predviđa djelimično subvencionisanje nabavke opreme, što će građanima omogućiti da uz "malo finansijskog napora imaju veliko zadovoljstvo u uživanju digitalnog signala"Prema riječima Vajzovića, Hrvatska se nalazi u tranzicijskom procesu koji se treba okončati krajem 2010. godine , dok je u drugim zemljama regiona to 2011. ili 2012. godina."U Hrvatskoj su se odlučili za stariju tehnologiju, MP2 sistem kompresije, što omogućuava brže uvođenje ali otežava prelazak na MP4, zbog čega se BiH odlučila da ide sa MP4 sistemom kompresije u skladu sa ostalim zemljama u regionu i najnovijom tehnologijom koja će biti primjerena u trenutku kad BiH krene u tranzicijsku fazu", rekao je Vajzović. Okrugli sto kojem su prisustvovali predstavnici TV stanica iz Republike Srpske i BiH organizovala je Regulatorna agencija za komunikaciju i DTT forum BiH.

Srbija navodno subvencioniše sa 50 evra kupovinu tehnike za građane.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2009, 14:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Mar 2006, 20:20
Dok germanski narodi prelaze na MPEG-4 mi digitalne resivere MPEG-2 možemo kupiti po cijeni od 5 KM na pijaci kod ekskluzivnog uvoznika.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 00:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2010, 11:27
Hajde da aktiviram ovu temu jer postaje opet postaje ''aktuelna'' :). U Hrvatskoj je već izvršena kompletna tv digitalizacija, u Srbiji će u ovoj godini uveliko početi da se radi na tom pitanju, a šta je sa nama? 2015. godina je neki krajnji rok, a ovi naši konji se vode onom parolom ''Što možeš danas, ostavi za sutra'' :D.

Moram i ovo prokomentarisati:
filozof sa vrbasa je napisao:
Kako su večeras u Dnevniku rekli da do 2015. planiraju TV u BiH preći na digitalno, a u BiH postoji milion tv prijemnika, to znači da će svako od nas morati pljunuti nekoliko stotina KM. Da li ti sturčnjaci pitaju odakle pare?

Hej ti moderni korisniče interneta, zar ne bi želio da pređemo na digitalu, tada će biti prava uživancija gledati tv? I to uopšte nije skupo, do 2015. godine će pojeftiniti lcd televizori, ako ti je baš toliko skupo...
filozof sa vrbasa je napisao:
Nije im ovo Francuska pa da mogu prelaziti sa tehnike na tehniku kada im se digne?

Haha, koja je ovo provala, jedina promjena tehnike kod televizije je prelazak sa ''crno-bijele slike'' na ''obojenu sliku'' koji se odigrao prije više decenija! :D Baš si filozof...

The sun the moon the stars all bear my seal.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 02:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2006, 01:57
:D A sta ako ja necu da gledam digitalnu tv i necu da se resim svog analognog crnobijelog predobrog tv Cajavac.Skroz je dobra tv evo upravo gledam analognu kabelsku tv na njemu.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 17:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hard and Heavy, vidi se da uopše nisi u toku dešavanja. Gašenje digitalnog signala u BiH predviđeno je za kraj ove godine, prelazimo na MPEG-4.

Hajde ti objasni koliko će koštati lcd/plazme na kraju ove godine? Koliko će koštati MPEG-4 resiveri?

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 17:37 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
32" LCD TV sa DVB-T tjunerom koji ima podršku za MPEG-4 se može naći za 700 KM, risivere nisam još sreo kod nas; u Sloveniji (koji koriste isti standard koji ćemo mi koristiti) koštaju od 45 € pa naviše...

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2011, 17:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bravo i neka je potoršačka korpa u BiH 1500 KM i recimo da se neće mjenjati, kako misle natjerati narod na promjenu TV ili kupovinu resivera?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 66 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]