gishas je napisao:
@vverbatim jedno prosto pitanje, da nam odokativno preračunaš koliko košta pretplata za "kablovsku" kod mtel-a, kada se odbiju net i/li fiksna iz paketa?
Prije odgovora, jedno najprostije pitanje. Isti operater, isti kablovi, ista ponuda kanala, SAMO cijena pretplate razlicita: Brcko 11 KM, Mrkonjic Grad 12 KM, Banja Luka 17 KM. Zasto?
Odgovor na tvoje pitanje je bas u tvojim navodnicima i u ovom nastavku "kad se odbiju".
Dakle, problem je konkurencija. Stvarna konkurencija kablu moze biti iskljucivo kabal odnosno operater koji kao primarnu djelatnost obavlja pruzanje usluge kablovske televizije. U slucaju Banjaluke to su: Elta, Blic i Elnet. Sad, problem je sto su se gospoda unazad 10-15 godina dogovorila i podijelila po naseljima protivzakonito (prekrsen Zakon o konkurenciji) i ugrozila temelj svakog demokratskog drustva - slobodnu trzisnu ekonomiju i tako ostvarili monopolisticki polozaj. Ove cijene gore u MG i DB su rezultat postojanja stvarne konkurencije.
Mtel nije konkurencija kablovskoj televiziji. IPTV je dodatna usluga Mtela koja se moze ostvariti samo ako imas internet i fiksni telefon. Sam IP TV ne moze jer nema tehnickih mogucnosti. Ako hocu samo TV kod njih, ne mogu. A ne odgovara mi top box i svu dodatnu opremu da imam u stanu, necu da zavisim od interneta vec hocu najjednostavniji i najkvalitetniji nacin prijema TV kanala - kablom.
Total takodje nije konkurencija. Nemam balkon na jugu, a svakako necu da postavljam satelitsku.
I to je to, bagra grabi dok raja trpi, sto bi rekao jedan Ljubisa. Bagra svoj udio na trzistu nije ostvarila vrijednim radom, dobrom ponudom, vec krsenjem zakona, manipulacijom, podmetanjem, ucjenom (pravi termin za visemjesecne ugovore) i spekulativnim radnjama.