banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Avg 2025, 00:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23857 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855 ... 1193  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jan 2017, 22:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Avg 2011, 17:31
GTK_Marko je napisao:
Neko uveo elta optiku? Je li mreža ide: optika na ruter + koaks na tv ILI optika na ruter i tv na ruter (ako to postoji)?

Optika na ruter + koaksijalni u TV.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 01:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
vojopd je napisao:
GTK_Marko je napisao:
Kod mene danas bili. Stari kad ih nije pobio. Ljudi kontali dizati neke kanalice iznad vrata pa gore uz plafon pa spuštati. Bože sačuvaj. Rekao sam da puste sutra kako god hoće, ja ću praviti mrežu. Ovo što su oni kontali je bože sačuvaj.

Kako si ti mislio drugcije da dobijes optiku?! Tako je mtel svima uradio u Prijedoru, kanalice iznad ulaznih vrata i do sobe gdje je ruter. Meni je sreca taj zid bio istovremeno vanjski zid stubista, pa su samo provukli do rutera, da ne razvlace po stanu kanalice... I internet je perfekcija. Manite se smecarske elte.

Bojim se da me nisi skontao, polako samo... Hoće kanalice na moj unutrašnji zid u dnevnom boravku i to gore uz plafon da ide čitavom dužinom i onda 0.5m od prozora da se spusti do visine računara. Dakle da mi stavlja kanalicu na zid dnevnog boravka. Wtf, nedopustivo. Nisam mu preko telefona uspio objasniti da stavi ruter ispod tv-a (što je 1.1m od ulaznih vrata) i da pusti u rad i da ću ja ostalo.

A optiku su razvukli fino po stubištu, već ima njihova instalacija za koaks i kutije. Kod mene će izgleda ići ovaj 100/40 za 29,90KM. Budući da imam ogroman upload zbog videa i fotografija, dobro će doći. Toliko i sada plaćam internet btw.

I zar za mtel ne radi Roaming provlačenje optike?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 08:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 08 Dec 2016, 07:46
Kod mene su doveli optiku do bandere koja je udaljena nekih 40-50 metara i dalje kontali kopati..ljudi reko sa te bandere do moje kuce kablom povuci tih 50 metara optickog kabla i to je to. Kod mene je svaka soba u kuci povezana LAN vezom cat6 kablom 10x soba umrezeno na gigabitni switch 16/1 u potkrovlju kuce. Sada samo fino na proljece optiku i modem u potkrovlje tu nastimati opticki Internet i gotova prica :) za telefon nisam mislio jer cujem na modemu imaju 2x prikljucka za telefonski kabl znaci trebao sam kabl od telefona razvuci do krova ali sada je kasno :) samo TV+Internet ostaje u igri :)

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 09:03 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Sep 2016, 08:14
U Prijedoru je Mtel-ova opticka mreza sva podzemna. Ulazi u zgradu,tj.stubiste i zavrsava na zok-u(optickom razdjelniku),koji se obicno nalazi u prizemlju stubista. Iz njega izlaze pojedinacno opt.kablovi(jedno vlakno) koji idu kanalicama do ulaznih vrata stana. E sad,na koji nacin ce taj kabl zavrsiti u stanu i mjesto na kojem ce biti opticka uticnica,korisnik sam bira. Meni su uradili sve onako kako sam zahtjevao.
Neko je ovdje napisao da ce Elta vecinu trase ici vazdusno,a mislim i ja da ce biti tako,jer nigdje nisam u PD vidio da su kopali,busili asfalt. Ko se razumije u optiku,zna da je optic.vlakno fakticki staklo,oblozeno izolacijom. Na njega cepuno uticati temperatura,vanjski uticaji,a da ne spominjem fizicko ostecenje.
Uglavnom,da ne duzim,po meni bez podzemne mreze nije to to. Ali nek vrijeme pokaze,mozda i ja grijesim.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 09:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

u Zavidovicima sva optika sto je radjena je pod zemljom..gdje nije moglo zemljom islo je vadusno od bandere ulicne rasvjete do bandere druge. Zgrada(stanovi) su svi podzemno kablovi dovedeni..dok ljudi koji imaju kuce nedaju da se kopa nego dopustaju vazdusno dovodjenje kabla.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Prijedor75 je napisao:
U Prijedoru je Mtel-ova opticka mreza sva podzemna. Ulazi u zgradu,tj.stubiste i zavrsava na zok-u(optickom razdjelniku),koji se obicno nalazi u prizemlju stubista. Iz njega izlaze pojedinacno opt.kablovi(jedno vlakno) koji idu kanalicama do ulaznih vrata stana. E sad,na koji nacin ce taj kabl zavrsiti u stanu i mjesto na kojem ce biti opticka uticnica,korisnik sam bira. Meni su uradili sve onako kako sam zahtjevao.
Neko je ovdje napisao da ce Elta vecinu trase ici vazdusno,a mislim i ja da ce biti tako,jer nigdje nisam u PD vidio da su kopali,busili asfalt. Ko se razumije u optiku,zna da je optic.vlakno fakticki staklo,oblozeno izolacijom. Na njega cepuno uticati temperatura,vanjski uticaji,a da ne spominjem fizicko ostecenje.
Uglavnom,da ne duzim,po meni bez podzemne mreze nije to to. Ali nek vrijeme pokaze,mozda i ja grijesim.

Nepoznavanje materije
Opticki kablovi su NEOSJETLJIVI na elektricne smetnje , vodu , visoke i niske temperature.
Opticki kablovi su OSJETLJIVI na radioaktivno zracenje.

I jedno pitanje : Mislis li da bi Elektrodistribucija RS postavljala opticke kablove preko svojih dalekovoda i koristila iste za prenos podataka da su , kao sto ti kazes , osjetljivi na visoke i niske temperature.

Opticki kabl moze da radi ili ne radi (ako ne radi onda je fizicki prekid ) dok bakarni kablovi i prilikom ostecenja mogu da rade preko zemlje.

Mreza kablova preko bandera (vazdusna mreza) je puno fleksibilnija i laksa za odrzavanje od podzemne mreze bez obzira koji su kablovi u pitanju.

Zadnja mreza koju sam radio je u Rijecanima . MSAN kombinacija bakarni - opticki kablovi.

Pozdrav!!!

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 11:24 
Pripravnik
Pripravnik

Druze Zeljo,da nam proslost nije slicna,svasta bi ti odgovorio ;-) .
Samo cu ti reci da 9 godina radim optiku,od splajsovanja i odrzavanja,pa do montaze. Samo cu dodati uticaj yemperature,skupljanje i rastezanje materijala,ali ok,nema veze.
Ziv ti meni bio :-)

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 11:28 
Pripravnik
Pripravnik

motozeljo je napisao:
Prijedor75 je napisao:

Nepoznavanje materije
Opticki kablovi su NEOSJETLJIVI na elektricne smetnje , vodu , visoke i niske temperature.

I jedno pitanje : Mislis li da bi Elektrodistribucija RS postavljala opticke kablove preko svojih dalekovoda i koristila iste za prenos podataka da su , kao sto ti kazes , osjetljivi na visoke i niske temperature.

Opticki kabl moze da radi ili ne radi (ako ne radi onda je fizicki prekid ) dok bakarni kablovi i prilikom ostecenja mogu da rade preko zemlje.

Mreza kablova preko bandera (vazdusna mreza) je puno fleksibilnija i laksa za odrzavanje od podzemne mreze bez obzira koji su kablovi u pitanju.

Zadnja mreza koju sam radio je u Rijecanima . MSAN kombinacija bakarni - opticki kablovi.

Pozdrav!!!

Zaboravih ti odgovoriti nesto.
U vezi elektrodistribucije. Pa normalno da kace optiku na bandere,zbog smanjenja troskova. Inace bi morali placati kopanje,radnu snagu,dozvole razne..
Ali odosmo mi sa teme...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 11:48 
Stara kuka
Stara kuka

Prijedor75 je napisao:
Druze Zeljo,da nam proslost nije slicna,svasta bi ti odgovorio ;-) .
Samo cu ti reci da 9 godina radim optiku,od splajsovanja i odrzavanja,pa do montaze. Samo cu dodati uticaj yemperature,skupljanje i rastezanje materijala,ali ok,nema veze.
Ziv ti meni bio :-)

Samo ti kazi slobodno :lol: dva oka u glavi niko posvadjati nece......
Koje opticke kablove koristite?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 11:54 
Stara kuka
Stara kuka

Prijedor75 je napisao:
motozeljo je napisao:
Prijedor75 je napisao:

Nepoznavanje materije

Pozdrav!!!

Zaboravih ti odgovoriti nesto.
U vezi elektrodistribucije. Pa normalno da kace optiku na bandere,zbog smanjenja troskova. Inace bi morali placati kopanje,radnu snagu,dozvole razne..
Ali odosmo mi sa teme...

Elektrodistribucija je postavljala optiku preko visokonaponske mreze sa klasicnim optickim kablom od 24vlakna i postavljali su jos aluminijska ojacanja za kablove na samim stubovima.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 15:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 31 Jan 2013, 18:13
pa ko je sad u pravu od vas 2???

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 15:35 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jul 2013, 18:28
Momci, imate temu o internetu pa pišite tamo.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2017, 15:39 
Veteran
Veteran

vala bas

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2017, 02:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Na analogiji postoje dva BBC Earth a nedostaje Cinestar i Cinestar Action. Izbacite TLC ili INTV i dupli BBC i vratite Cinestar kanale. BBC Earth na analognom CH12 i CH20, FilmBox Plus je bezveze naturen na analogiju a ne radi mu ni titl. Vratite Cinestar kanale na analogiju.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2017, 07:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Telemach za 16 KM ima svu listu kompletnu, na svakom kanalu ton OK slika OK TTX radi gdje ga ima. nema dupli kanala. Mislim da Elta treba isto sjesti i srediti malo listu kanala! Jer ako placas 16 KM zasluzuje da imas sve kako treba.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2017, 08:47 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jan 2010, 16:01
17KM...

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2017, 10:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 16:55
Samo ne znam kome se ovdje direktno obraćate kad ovo nije Eltin korisnički servis ni zvanični forum. Ako hoćete da vas saslušaju ,imate br. telefona

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2017, 10:35 
Veteran
Veteran

pa cita Amadeus, on je nezvanicno zvanicni. predstavnik Elte

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2017, 11:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jul 2013, 18:28
Na analogiji ima samo jedan BBC.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2017, 16:18 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 26 Okt 2014, 07:58
Daky je napisao:
Samo ne znam kome se ovdje direktno obraćate kad ovo nije Eltin korisnički servis ni zvanični forum. Ako hoćete da vas saslušaju ,imate br. telefona

Koji broj telefona, evo ja zvao oba, nepostojeci brojevi
Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23857 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 849, 850, 851, 852, 853, 854, 855 ... 1193  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]