Prijedor75 je napisao:
U Prijedoru je Mtel-ova opticka mreza sva podzemna. Ulazi u zgradu,tj.stubiste i zavrsava na zok-u(optickom razdjelniku),koji se obicno nalazi u prizemlju stubista. Iz njega izlaze pojedinacno opt.kablovi(jedno vlakno) koji idu kanalicama do ulaznih vrata stana. E sad,na koji nacin ce taj kabl zavrsiti u stanu i mjesto na kojem ce biti opticka uticnica,korisnik sam bira. Meni su uradili sve onako kako sam zahtjevao.
Neko je ovdje napisao da ce Elta vecinu trase ici vazdusno,a mislim i ja da ce biti tako,jer nigdje nisam u PD vidio da su kopali,busili asfalt. Ko se razumije u optiku,zna da je optic.vlakno fakticki staklo,oblozeno izolacijom. Na njega cepuno uticati temperatura,vanjski uticaji,a da ne spominjem fizicko ostecenje.
Uglavnom,da ne duzim,po meni bez podzemne mreze nije to to. Ali nek vrijeme pokaze,mozda i ja grijesim.
Nepoznavanje materije
Opticki kablovi su NEOSJETLJIVI na elektricne smetnje , vodu , visoke i niske temperature.
Opticki kablovi su OSJETLJIVI na radioaktivno zracenje.
I jedno pitanje : Mislis li da bi Elektrodistribucija RS postavljala opticke kablove preko svojih dalekovoda i koristila iste za prenos podataka da su , kao sto ti kazes , osjetljivi na visoke i niske temperature.
Opticki kabl moze da radi ili ne radi (ako ne radi onda je fizicki prekid ) dok bakarni kablovi i prilikom ostecenja mogu da rade preko zemlje.
Mreza kablova preko bandera (vazdusna mreza) je puno fleksibilnija i laksa za odrzavanje od podzemne mreze bez obzira koji su kablovi u pitanju.
Zadnja mreza koju sam radio je u Rijecanima . MSAN kombinacija bakarni - opticki kablovi.
Pozdrav!!!