<Enter_name> je napisao:
Znaš kako kažu, ko se na mlijeko opeče - taj i u jogurt duva.
800 € nije mala cifra, koliko je kolega platio u Njemačkoj.
E sad, znam ih dosta koji koriste bez problema...
Potpisujem.
Isto tako kolega u Njemačkoj prije sad već ima dosta godina platio kaznu cca toliko. I to ne za IPTV liste. Živjeli u zgradi, svaki ruter ima svoji statičku IP adresu. Dobio prijavu za kršenje zakona o autorskim pravima jer je u nekom periodu otvarao adrese sa piratskim sadržajem (filmskim) i to jedna konekcija od 7 minuta, druga od 3 minuta! (ovo je on tvrdio, uzećemo s rezervom). Pretpostavka: Žena sama kod kuće kad je bila tražila da gleda neke serije. U svakom slučaju, dokazao da je bio na poslu u tom periodu, a i ženu je nekako "pokrio". Tako da se "izvukao" sa tom kaznom i prijavom protiv NN lica koje je "koristilo njihov internet dok oni nisu bili tu".
Nije problem u pravnoj državi držati se slova zakona (govorimo relativno, naravno, nismo ni budale ni utopisti). Problem je što živimo u teškom javašluku od države u kojoj se apsolutno ništa ne poštuje, pa i sam narod ide već usađenom logikom "kada mogu oni, mogu i ja". Realno kada imaš operatere koji otvoreno krše sve antimonopolističke zakone, onda nije čudno da neko poseže za ilegalnim IPTV listama i sl. Samo što se jadni plebs zadovoljava kad tako nekom sićom "napakosti" moćnima, a ovi deru kožu svima. I pritom kad ih malo jače opeče, odmah će ići istrage, potrage i hapšenja distributera pomenutih ilegalnih lista (što se prije nekoliko godina i desilo, ko prati taj svijet, znaće o čemu pričam).