digitalija je napisao:
Evo nakon sto sam jos dva puta odradio Full Scan i dalje samo 16+3 programa.
E sada neko upita za kvalitet. Generalno, ocigledno je da je slika bolja tamo gdje moze biti bolja. Mislim da su ljudi iz Elte objasnili vec na forumu da dosta zavisi i od onoga sto tj. kako televizije emituju. Dakle kod televizijskih kuca koje rade postenom emisionom tehnikom kao sto su Nova TV, TV1000 slika je zaista dobra. Kod ostalih je primjetno poboljsanje u odnosu na analogiju koje se ocituje u manje zrnastoj slici tj. cistijoj i ostrijoj slici.
O problemima necu, iako je sama cinjenica da nisam lako (tj. uposte) nasao 33 kanala problem po sebi, a kamo li to da od ovih 16 koji su pronadjeni (DM SAT, RTV CG, BHTV, MCT SCT, MCT SEX, TV1000, SPORT KLUB, RTS1, RTS2, NOVA TV, H RTL, RTRS, VIKOM TV, K3, EXPLORER/SPICE, ATV) na posljednja tri nema slike, a da mi je SPORT KLUB tamo gdje treba da bude K3. E, a to nije analogna TV da promijenis naziv kanala, pa je bas glupo...
I da desi se po koji digitalni artefakt i desi se da kanali blokiraju (ne svi, ali primijetio sam da se TV 1000 blokira) Zvuk je sinhronizovan ok, tu nije bilo problema, cini mi se... Ali nije normalizovan, tj, kada prebacis na SCT ubi stenjanje, a na Sport klubu se nista ne cuje... Ipak sve ovo uzmite sa rezervom, jer sam proveo samo sat-dva ispred TV-a i ovo su prvi utisci.
E sada po meni digitalna kablovska je mnogo vise od samo reemitovanja signala kao kod analogne... Tu je i EPG... Na kojem nema nikakvih informacija, niti je vrijeme korektno namjesteno (u 17:39 kod njega je 00:29). Valjda ce biti bolje. Jer ako Elta planira digitalnu kablovsku bez da nam pusti EPG, dzaba im digitalna....
Toliko za sada kao sto sam rekao ranije necu ni da kudim ni da hvalim, samo cu da zovem tehnicku podrsku u ponedjeljak ne bude li bilo svih obecanih kanala.
Ima li jos neko da je "digitalizovan"?
Ako je sprogramirao 16 kanala mora tv aparat sprogramirati i drugih 16. Probajte "rucno programiranje". Evo podataka:
Za 4 grupe po osam kanala(jedan ima 9 kanala), frekvencije su sledece:
591,25 MHz(C 36)
599,25 MHz(C37)
607,25 MHz(C38)
615,25 MHz(C39)
Symbol rate: 6900
Modulacija 256(QAM)
Neka fora jeste probaj na ovaj nacin(rucno).
Sport Klub jos nije poslao CAM modula, obecase iduce nedelje zato je Sport Klub namjesto K3, za sada.
Sto se tice EPG planiramo EPG informacije za sve domace kanale, za deo hrvatskih,deo srbijanskih i nekoliko stranih National Geographic, Discovery, Sport Klub i slicno.
Domace kuce nam trebaju poslati svoje rasporede, a mi u Elta kabel bi to azurirali i poslali korisnicima preko EPG funkcije.
Tu funkciju nije ocekivati prije februara jer dobavni rok za opremu je oko 90 dana. Obicno EPG najavljuje događaje od 3 do max. 4 dana unaprijed i tacan ce biti toliko, koliko se tv kuce budu drzale rasporeda. Za hrvatske programe vec imamo obezbeđenu bazu podataka, vidjet cemo sta mozemo dobiti od RTS 1 i RTS2.