banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 04:31

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 3052 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 153  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Okt 2008, 12:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jul 2008, 14:20
info_elta je napisao:
U Prijedoru još nismo podjelili obavjesti ali ovo vazi i za Prijedor, znaci od 1.11 digitalna televizija i u Prijedoru.

Na eltinoj stranici piše za Prijedor - negdje u decembru, pa me zanima kad stvarno.

Imam Sony LCD TV koji nema DVB-C nego DVB-T tjuner, što znači ako sam u pravu da moram kupiti neki DVB-C iz eltine ponude.
Još me zanima pošto već imam DVD recorder sa ugrađenim HDD, mogu li jednostavno spojiti DVB-C sa DVD recorderom recimo scart kablom i snimati digitalnu TV.
Da li je digitalna TV u widescreen formatu 16:9 ili ne.
Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 18:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
@info_elta2:

Мене интересује је ли толики проблем направити један квалитетан сајт, на којем ће постојећи и потенцијални корисници бити редовно информисани о стварима о којима ти причаш? Никада ми неће бити јасно како пружаоци телевизијских, телефонских и интернет услуга не могу да схвате значај интернет сајтова за своје сопствено промовисање.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2008, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Da, sajt Elte je stvarno...spartanski, "jeftin", oskudan.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 13:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Okt 2008, 13:24
pitanje:
da li ce se u analognoj shemi pojaviti ovi kanali koji su predvidjeni u digitalnoj? npr. bbc prime, tv1000 i slicni.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 16:49 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2008, 20:51
veki007 je napisao:
pitanje:
da li ce se u analognoj shemi pojaviti ovi kanali koji su predvidjeni u digitalnoj? npr. bbc prime, tv1000 i slicni.

Od 1.12.08 rasiricemo osnovni analogni paket. TV1000 je vrlo vjerovatan u analogiji.Pored njega smo dobili jos nekoliko zanimljivih ponuda npr History. U narednih 10-ak dana donecemo konacne odluke da bismo stigli ugovore potpisati do 1.12.08

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 16:57 
Pripravnik
Pripravnik

corttex je napisao:
info_elta je napisao:
U Prijedoru još nismo podjelili obavjesti ali ovo vazi i za Prijedor, znaci od 1.11 digitalna televizija i u Prijedoru.

Na eltinoj stranici piše za Prijedor - negdje u decembru, pa me zanima kad stvarno.

Imam Sony LCD TV koji nema DVB-C nego DVB-T tjuner, što znači ako sam u pravu da moram kupiti neki DVB-C iz eltine ponude.
Još me zanima pošto već imam DVD recorder sa ugrađenim HDD, mogu li jednostavno spojiti DVB-C sa DVD recorderom recimo scart kablom i snimati digitalnu TV.
Da li je digitalna TV u widescreen formatu 16:9 ili ne.
Pozdrav.

Do sredine naredne sedimce ako vrijeme ne premeti nase planove signal digitalne televizije ce biti u glavnoj stanici u Prijedoru, 7 dana testiranja pa cemo odmah moci objaviti datum kada ce digitalna moci biti u kablu u Prijedoru, sugurno je decembra, mozda cak i decembra.

DVB-T nemoze. Sto znaci da trebate kupiti jedan resiver. Ukoliko kupite resiver Optobox 7000 i ukoliko vas dvd recorderima usb ulaz, snimanje je moguce. Kako je to snimanje na eksterni disk, neke filmove encete moci snimiti, jer vlastnici filmova sprijecavaju takvo snimanje, koje omogucuje kasnije kopiranje. Recorder VIDEO REKORDER CV - 6000 DVR omogucuje snimanje svih filmova.

Format nekih filmova je 16:9 a nekih ne, a u svakom slucaju moguc je prijem.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 17:01 
Pripravnik
Pripravnik

nikolic je napisao:
[quote="info_elta2"
A ima li kakvih novosti u vezi zvuka na tim planiranim digitalnim TV kanalima?
Da li će išta biti emitovano u stereo tehnici (barem filmovi i sportski prenosi)?
Šta je sa DD i DTS zvukom, da li iko sanja nešto o tome?!
Ima narod i AV recivere i TV prijemnike sa :
- Virtual dolby surround, sa DD i DTS, sa Dolby ProLogic I i Dolby ProLogicII procesorima...!!! :roll:
Ili zbog neceg i dalje ostadosmo "mono-isti" zvuka na TV !!! :(

Vecina kanala se vec odavno emituje u stereo tehnici. Sto se tice ostalih varjanti zvuka, digitalija to omogucava.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 19:12 
Pripravnik
Pripravnik

Kako smo obecali u kablovskoj mrezi Banja Luka i Doboj,je vec ukljucena digitalna televizija i onaj koji ima tv sa DVB-C kaanlnikom morao bih odmah imati digitalne kanale na ekranu. Sutra ce o tome biti zvanicna obavjest na web sajtu i na Info kanalu. Narednih 10-ak dana cemo se baviti aktivnostima vezanim za novosti u digitalni televiziji, a kako obecasmo do 15.11.08 cemo najaviti korekciju jacih paketa kablovskog interneta.

Vrh

PostPoslato: 31 Okt 2008, 21:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Okt 2008, 21:41
Kod mene trenutno samo 16 programa + 3 radija. Naravno, nema jos slike na svih 16 ;)
Ali, necu za sada da dajem ni pozitivne ni negativne komentare... Idemo dalje...

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2008, 13:11 
Pripravnik
Pripravnik

digitalija je napisao:
Kod mene trenutno samo 16 programa + 3 radija. Naravno, nema jos slike na svih 16 ;)
Ali, necu za sada da dajem ni pozitivne ni negativne komentare... Idemo dalje...

Pogledajte ima li vaš tv aparat kod automatskog pretrazivanja funkciju za detaljno pretrazivanje(full scan), ocito da vam je tv aparat sprogramirao 2 screama, a 2 da nije. Probajte jos jednom, jer ako radi na jednom mjestu onda mora raditi kod svih, zato moze biti problem samo u automatskom pretrazivanju.

pozdrav

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2008, 16:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

He, he, pouzdano znam da to ako radi na jednom mjestu radi kod svih me mora uvijek biti tacno (ne govorim o kablovskoj nego o nekim drugim stvarima ali je primjenjivo i na kablovsku)...

I odgovor je da, kada sam skenirao koristio sam Full Scan jer mi na Quick Scan nije htio nista naci.
I dva puta sam skenirao sinoc, oba puta su rezultati bili isti.
Ali probacu jos jednom u toku dana pa se javim sa rezultatima...

I btw. vi ste sigurno mislili na stream a ne na scream 8)

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2008, 17:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

A da neko napiše svoje prve utiske o kvalitetu slike na Elta Digital CATV

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2008, 17:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Upravo tako, ja bih zamolio sve one koji se prebace na digitalnu televiziju da iznesu utiske o kvaliteti slike i tona, da uporede sa analognom kablovskom, i da kažu da li kanali blokiraju i da li zvuk zeza, ima li nesinhronizacije.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2008, 17:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Evo nakon sto sam jos dva puta odradio Full Scan i dalje samo 16+3 programa.

E sada neko upita za kvalitet. Generalno, ocigledno je da je slika bolja tamo gdje moze biti bolja. Mislim da su ljudi iz Elte objasnili vec na forumu da dosta zavisi i od onoga sto tj. kako televizije emituju. Dakle kod televizijskih kuca koje rade postenom emisionom tehnikom kao sto su Nova TV, TV1000 slika je zaista dobra. Kod ostalih je primjetno poboljsanje u odnosu na analogiju koje se ocituje u manje zrnastoj slici tj. cistijoj i ostrijoj slici.
O problemima necu, iako je sama cinjenica da nisam lako (tj. uposte) nasao 33 kanala problem po sebi, a kamo li to da od ovih 16 koji su pronadjeni (DM SAT, RTV CG, BHTV, MCT SCT, MCT SEX, TV1000, SPORT KLUB, RTS1, RTS2, NOVA TV, H RTL, RTRS, VIKOM TV, K3, EXPLORER/SPICE, ATV) na posljednja tri nema slike, a da mi je SPORT KLUB tamo gdje treba da bude K3. E, a to nije analogna TV da promijenis naziv kanala, pa je bas glupo...

I da desi se po koji digitalni artefakt i desi se da kanali blokiraju (ne svi, ali primijetio sam da se TV 1000 blokira) Zvuk je sinhronizovan ok, tu nije bilo problema, cini mi se... Ali nije normalizovan, tj, kada prebacis na SCT ubi stenjanje, a na Sport klubu se nista ne cuje... Ipak sve ovo uzmite sa rezervom, jer sam proveo samo sat-dva ispred TV-a i ovo su prvi utisci.

E sada po meni digitalna kablovska je mnogo vise od samo reemitovanja signala kao kod analogne... Tu je i EPG... Na kojem nema nikakvih informacija, niti je vrijeme korektno namjesteno (u 17:39 kod njega je 00:29). Valjda ce biti bolje. Jer ako Elta planira digitalnu kablovsku bez da nam pusti EPG, dzaba im digitalna....

Toliko za sada kao sto sam rekao ranije necu ni da kudim ni da hvalim, samo cu da zovem tehnicku podrsku u ponedjeljak ne bude li bilo svih obecanih kanala.

Ima li jos neko da je "digitalizovan"?

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2008, 18:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Baš sam htio da pitam za EPG, ima li ga i kako radi. Šta on tačno omogućava, šta predstavlja? Koliko sam shvatio to je nešto kao teletekst?

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2008, 19:36 
Pripravnik
Pripravnik

digitalija je napisao:
Evo nakon sto sam jos dva puta odradio Full Scan i dalje samo 16+3 programa.

E sada neko upita za kvalitet. Generalno, ocigledno je da je slika bolja tamo gdje moze biti bolja. Mislim da su ljudi iz Elte objasnili vec na forumu da dosta zavisi i od onoga sto tj. kako televizije emituju. Dakle kod televizijskih kuca koje rade postenom emisionom tehnikom kao sto su Nova TV, TV1000 slika je zaista dobra. Kod ostalih je primjetno poboljsanje u odnosu na analogiju koje se ocituje u manje zrnastoj slici tj. cistijoj i ostrijoj slici.
O problemima necu, iako je sama cinjenica da nisam lako (tj. uposte) nasao 33 kanala problem po sebi, a kamo li to da od ovih 16 koji su pronadjeni (DM SAT, RTV CG, BHTV, MCT SCT, MCT SEX, TV1000, SPORT KLUB, RTS1, RTS2, NOVA TV, H RTL, RTRS, VIKOM TV, K3, EXPLORER/SPICE, ATV) na posljednja tri nema slike, a da mi je SPORT KLUB tamo gdje treba da bude K3. E, a to nije analogna TV da promijenis naziv kanala, pa je bas glupo...

I da desi se po koji digitalni artefakt i desi se da kanali blokiraju (ne svi, ali primijetio sam da se TV 1000 blokira) Zvuk je sinhronizovan ok, tu nije bilo problema, cini mi se... Ali nije normalizovan, tj, kada prebacis na SCT ubi stenjanje, a na Sport klubu se nista ne cuje... Ipak sve ovo uzmite sa rezervom, jer sam proveo samo sat-dva ispred TV-a i ovo su prvi utisci.

E sada po meni digitalna kablovska je mnogo vise od samo reemitovanja signala kao kod analogne... Tu je i EPG... Na kojem nema nikakvih informacija, niti je vrijeme korektno namjesteno (u 17:39 kod njega je 00:29). Valjda ce biti bolje. Jer ako Elta planira digitalnu kablovsku bez da nam pusti EPG, dzaba im digitalna....

Toliko za sada kao sto sam rekao ranije necu ni da kudim ni da hvalim, samo cu da zovem tehnicku podrsku u ponedjeljak ne bude li bilo svih obecanih kanala.

Ima li jos neko da je "digitalizovan"?

Ako je sprogramirao 16 kanala mora tv aparat sprogramirati i drugih 16. Probajte "rucno programiranje". Evo podataka:
Za 4 grupe po osam kanala(jedan ima 9 kanala), frekvencije su sledece:
591,25 MHz(C 36)
599,25 MHz(C37)
607,25 MHz(C38)
615,25 MHz(C39)
Symbol rate: 6900
Modulacija 256(QAM)

Neka fora jeste probaj na ovaj nacin(rucno).
Sport Klub jos nije poslao CAM modula, obecase iduce nedelje zato je Sport Klub namjesto K3, za sada.
Sto se tice EPG planiramo EPG informacije za sve domace kanale, za deo hrvatskih,deo srbijanskih i nekoliko stranih National Geographic, Discovery, Sport Klub i slicno.
Domace kuce nam trebaju poslati svoje rasporede, a mi u Elta kabel bi to azurirali i poslali korisnicima preko EPG funkcije.
Tu funkciju nije ocekivati prije februara jer dobavni rok za opremu je oko 90 dana. Obicno EPG najavljuje događaje od 3 do max. 4 dana unaprijed i tacan ce biti toliko, koliko se tv kuce budu drzale rasporeda. Za hrvatske programe vec imamo obezbeđenu bazu podataka, vidjet cemo sta mozemo dobiti od RTS 1 i RTS2.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2008, 19:40 
Pripravnik
Pripravnik

Vader je napisao:
Baš sam htio da pitam za EPG, ima li ga i kako radi. Šta on tačno omogućava, šta predstavlja? Koliko sam shvatio to je nešto kao teletekst?

To je "virtualni" programski raspored sa mogucnosti sireg objasnejenja za pojedine emisije ili filmove. Svi kablovski prijemniki koje smo dobili iz uvoza imaju EPG funkciju, mogucnost zakljucavanja erotskih kanala(zato sto su ukljuceni 24 sata), radijske programe i titlove u jednom ili vise jezika.

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2008, 20:45 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 28 Jan 2007, 09:30
U Prijedoru je totalno sjeban ton na DM SAT-u pa krci, ali mi to nije ni bitno jer ionako ne gledam taj kanal. Ranije su RTS1 i RTS2 svakih deset sekundi kocili, a Avala je radila normalno, a sad RTS1 i RTS2 rade normalno a na Avali svakih deset sekundi koci slika. Slika na NTV 101 je losa, ali to ne gledam, a MTV Adria sumi, a ostali kanali imaju dobru sliku osim BN-a koji ima sjenke.

https://www.blic.rs/vesti/politika/dodi ... im/szjxs4h

Vrh

PostPoslato: 01 Nov 2008, 22:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

info_elta2 je napisao:
Ako je sprogramirao 16 kanala mora tv aparat sprogramirati i drugih 16. Probajte "rucno programiranje". Evo podataka:
Za 4 grupe po osam kanala(jedan ima 9 kanala), frekvencije su sledece:
591,25 MHz(C 36)
599,25 MHz(C37)
607,25 MHz(C38)
615,25 MHz(C39)
Symbol rate: 6900
Modulacija 256(QAM)

Neka fora jeste probaj na ovaj nacin(rucno).

Hvala za informacije, jos nisam probao nastimati, ali sam u infromacijama primijetio jednu nelogicnost.
Mozda nisam u pravu, ali je vrijedno raspraviti da ne dovodimo ljude u zabludu. Dakle ti si mi poslao frekvenciju po kojoj ide slika i to po PAL standardu. Npr. za C36 slika ide po 591,25 Mhz dok ton ide po 597,25 Mhz. Kako digitalni signal za razliku od PAL signala koristi citav propusni opseg jednog kanala tj. cijelih 8 Mhz u isto vrijeme pa se zbo toga za frekvencije pojedinih kanala uzima centralna tj. srednja vrijednost izmedju video i audio dijela signala. Dakle, prave frekvencije bi trebale biti:

594 Mhz za C36,
602 Mhz za C37,
610 Mhz za C38,
618 Mhz za C39.

Takodje interesuje me koji je Network ID, jer je to jos jedina opcija koju znam da mogu odrediti rucno, a da je nisi poslao.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2008, 09:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@info elta
Znate li možda kada će biti moguće u Prijedoru kupiti DVB-C reciever, bilo u prostorijama Elte, bilo u Eurospletu.
Hvala i pozdrav.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 3052 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 153  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]