banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 06:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Feb 2010, 15:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2005, 09:13
Zbog dugova BiH ostaje bez Evrovizije i utakmica sa SP u fudbalu!

Dugovanja BHRT-a prema EBU iznose gotovo 2,9 miliona švicarskih franaka

Ingrid Deltenre, generalni direktor Evropske unije javnih emitera (EBU), profesionalnog udruženja javnih emitera koje djeluje u Evropi i šire, a čiji je član i naš Javni servis BHRT-a, uputila je otvoreno pismo Parlamentarnoj skupštini BiH povodom dugovanja koja BHRT ima prema toj uniji.

Opstrukcija zakona

Kako se navodi u pismu, iako je parlament BiH usvojio Zakon o javnom RTV servisu (BHRT), uz punu suglasnost entitetskih i državnih vlasti, a nakon aktivnog učešća međunarodne zajednice u rješavanju ovog pitanja, ovaj Zakon, koji je inače, u skladu sa evropskim normama i standardima, još uvijek se ne provodi i njegova primjena još uvijek se opstruira, što je "veoma štetno po javno emitovanje", "po interese građana" i "po ambicije BiH da se uključi u glavne evropske tokove".

- Ovim putem vas također želim upozoriti i na ozbiljan dug BHRT-a prema EBU, koji će, ukoliko njegov najveći dio ne bude izmiren, uskratiti Bosni i Hercegovini pravo učešća na natjecanju za pjesmu Evrovizije, pravo na evrovizijsku razmjenu vijesti, kao i na prijenos ovogodišenjeg Svjetskog nogometnog kupa.

U pismu se navodi i zabrinutost EBU-a zbog kontroverznih odluka UO RTVBiH koji je (već dva puta) otpuštao generalnog direktora (što je dovelo do odlaska kadrova i prouzrokovalo manjak kadra u sistemu javnog emitovanja) i zbog toga što objava kompanije preko koje se vrši naplata TV pretplate o otkazivanju usluga dovodi u pitanje sveukupnu financijsku solventnost i perspektivu javnog RTV servisa.

- Uspostava digitalne mreže je dovedena u pitanje zbog brojnih kašnjenja, ograničenja i opstrukcija. Zbog toga bi Bosna
i Hercegovina mogla biti isključena iz interaktivne komunikacije javnih emitera širom Evrope do 2012. godine, što bi bilo veoma štetno ne samo po vašu državu već i po Evropu - navodi se u pismu.

Finansijski problemi

Kako kaže Deltenre, iako ukupna financijska zarada javnih emitera nije zanemarljiva, dvije od tri komponente javnog RTV servisa imaju velika dugovanja i nemaju čvrstu osnovu na kojoj bi mogli razvijati svoju nezavisnost, i pripremiti se za objektivno izvještavanje sa parlamentarnih izbora u oktobru kao ni za približavanje BiH ispunjenju standarda koji su potrebni na kandidaturu za članstvo u EU.

- Članstvo u EBU podrazumijeva dužnosti, ali isto tako i pravo na pomoć. To nas vraća na pitanje dugovanja BHRT-a prema EBU. U duhu solidarnosti, EBU je velikodušno otpisao dugove iz ratnog perioda, kao i veći dio dugovanja koja su se nagomilala do 2002. godine. Ovakve mjere ne mogu se i neće se ponoviti. Spremni smo djelimično riješiti problem trenutnih dugovanja kroz dugoročno reprogramiranje duga. Međutim, do sada nismo zaprimili nijedan validan prijedlog - kaže se u pismu.

Evrovizija i Svjetsko prvenstvo

Deltenre u pismu također kaže kako trenutna dugovanja BHRT-a prema EBU ukupno iznose gotovo 2,9 miliona švicarskih franaka.

- U normalnim okolnostima ni EBU ni njegove ostale članice ne bi dozvolile ovako velik dug, i jedino smo zbog veoma teške situacije u BiH bili ovoliko stpljivi. Zbog toga vas obavještavamo, kao zaštitnike vaše države, da će javnom RTV servisu, BHRT-u, biti zabranjeno učešće u ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Evrovizije, ukoliko ne primimo uplatu u iznosu od 250.000 CHF do 30. aprila. Nadalje, ukoliko uplata dodatnih 500.000 CHF ne bude izvršena do 15. juna, naš član, a time i građani BiH, neće imati pristup ostalim uslugama EBU-a i Evrovizije, uključujući tu i signal sa takmičenja za Svjetsko prvenstvo iz Južne Afrike. Preostali iznos dugovanja može biti uplaćen do 31. decembra - upozorava se u pismu.

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2010, 15:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
Gledaćemo SP preko HRT-a (zbog "prelijevanja signala" :D :D :D ) il' čak RTS-a :D , a za Eurosong, pardon Evropesmu, me zabole!

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2010, 15:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3_g39OoG_9k[/youtube]

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2010, 18:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
Tooooooo! Sad cemo kao ljudi gledati SP na RTS-u ili na HRT-u :D A kao sto muT@_6€kpuJ@ rece, boli me znas sta za Eurosongom :D

Vrh

PostPoslato: 18 Feb 2010, 19:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
BHT je servis jednog naroda(bosnjackog) sto se primeti u vestima i drugim informativnim programima. :angry4: Treba je ukinuti!I dati Hrvatima jedan kanal jer Bosnjaci/Muslimani drze i FTV.Pa da budu tri nacionalne televizije.

Svetsko prvenstvo ne zelim da gledam preko te tzv BH televizije!To nije nasa televizija :angry4:

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 10:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Bolje mi je da gledam kako hrvati ili srbi (TV voditelji iz Srbije) prenose utakmicu nego neko sa BHT-a.
Hrvati očigledno neće navijati za Srbiju, pa kad Srbija da go, nema ništa ljepše nego čuti nekakav njihov komentar.

A i zabole me za BHT-om

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 14:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sto se tice komentatora utakmica sa BHT pa ima par dobrih meni cak i boljih od onih na RTS, uglavnom bolji su nego ovi sa RTRS, koji ne samo da nisu zanimljivi, nego i prilikom komentarisanja takve gafove prave da je to za ne povjerovati. U svakom slucaju ne vjerujem da ce iskljuciti signal, znaju da smo slabi na fudbal pa ce malo da nas ucijenjuju ne bi li platili sto duga.

Sto se uredjivacke politike tice anoniman u upravnom odboru ajvnog servisa sjede i predstavnici srpskog naroda koji ako je tako kao sto ti kazes, bi trebali da dignu svoj glas protiv toga, ali eto oni cute primaju fine dnevnice i ne pada im na pamet nista slicno. Ne vidim da se neko buni zasto je RTRS instrumentalizovana od SNSD, da li gledanja i te TV treba da se odreknemo? Sport nema nikakve veze sa politikom i ne vidim razlog da ako je sportski, serijski, dokumentarni, filmski program ili drugi ok da se isti ne gleda, kao sto se to cini i sa brojnim drugim TV stanicama iz regiona tipa HRT i sl.

Kakogod javni servis je regulisan zakonom za koji su pristanak dali i predstavnici RS koji imaju legitnimne predstavnike tamo i ako se ne slazu sa necim onda to trebaju i da kazu, oni su placeni za to da zastupaju interese iz RS.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 19:36 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
Citiraj:
ДАВИДОВИЋ: РТРС НЕЋЕ БИТИ ЖРТВА

Радио-телевизија Републике Српске неће дозволити да буде жртва огромних дуговања јавних сервиса у Сарајеву и њихове кадровске, технолошке и финансијске запуштености, изјавио је данас генерални директор РТРС-а Драган Давидовић.

Давидовић је рекао да су подаци које је изнијела генерални директор Европске мреже јавних емитера (ЕБУ) Ингрид Делтенере, нажалост, тачни и да су поражавајући за све грађане БиХ.

"Ту прије свега мислим на чињеницу да је дуг БХРТ-а међународној заједници огроман и ако не смогне снаге да га врати сви ћемо бити повучени у `живо блато`", рекао је Давидовић коментаришући писмо које је Делтенере упутила парламенту, Предсједништву и Савјету министара БиХ.

Давидовић истиче чињеницу да генерални директор ЕБУ има сазнање о томе да су БХРТ и Федерална телевизија у тешким финансијским проблемима и да је РТРС једина финансијски стабилна.

"Забрињавајућа је констатација о питању дигитализације у БиХ и да је РТРС кажњена због тога што је покушала да увођењем дигиталне технологије покрене ствар са мртве тачке", рекао је Давидовић.

Према његовим ријечима, брине и могућност да би РТРС, због опште запуштености јавних емитера у Сарајеву, могла да буде жртва, посебно када је ријеч о преношењу утакмица са Свјетског првенства у фудбалу.

"Радио-телевизија РС право на преношење овог првенства платила је 250.000 КМ и био би прави злочин над гледаоцима РС када не би могли преносити утакмице због неплаћених дугова БХРТ-а међународној заједници", поручио је Давидовић.

Европска мрежа јавних емитера саопштила је да се ситуација са јавним емитерима "опасно погоршава" и још једном позвала европске парламентарце да проведу закон о медијима у својим земљама.

ЕБУ је упозорила да би БиХ могла да буде изолована од остатка Европе због кашњења са дигитализацијом.
"Закон о медијима који је у складу са европским стандардима ступио је на снагу 8. јануара 2006. године. Нажалост, он до данас није проведен и још се опструише. То је веома штетно за јавно емитовање у БиХ, за интересе грађана, али и за напоре које БиХ чини како би се придружила остатку Европе", навела је Делтенере.

Она је упозорила и на то да би гледаоцима у БиХ могао да буде ускраћен пренос утакмица Свјетског првенства 2010, као и пренос избора за пјесму Евровизије, ако БХРТ, као чланица ЕБУ, не почне наредних мјесеци да отплаћује дуг који има према ЕБУ.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=16657

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Mar 2008, 15:42
Skandalozno,šokantno,ekskluzivno... :lol:
P.S:koga još boli qrac za bht-om :D

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 16:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Zar još neko gleda TV?
Potrošite taj dug na jačanje interneta, a gasite televizije :D

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
BHRT: Učinit ćemo sve da gledaocima omogućimo prijenose Eurosonga i SP

Generalna direktorica Evropske radio-difuzne unije (EBU) Ingrid Deltenre uputila je jučer Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kolegijima i zastupnicima u Predstavičkom doma i Domu naroda otvoreno pismo u kojem upozorava na izuzetno težak položaj BHRT-a koji se usložnjava posljednjih mjeseci.

Od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je zatražena hitna reakcija, saopćio je danas BHRT.

Od pojedinačnih problema koji mogu biti prepreka ambcijama zemlje da se uključi u glavne evropske tokove, naveden je i dug BHRT-a prema EBU od 2,9 miliona švicarskih franakae nastao od 2002. do 2009. godine, kao i upozorenje da će BHRT-u bi uskraćeno pravo učešća na ovogodišnjem Eurosongu, pravo na evrovizijsku razmjenu vijesti kao i na prijenos ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva.

- BHRT čini sve što je u njegovoj moći da izmiruje tekuća potraživanja i obaveze prema dobavljačima uključujući i obaveze prema EBU.

Samo u protekloj godini, prema EBU je izmireno 717.000 KM na osnovu tekućih obaveza te duga iz prethodnih godina.

Učinit ćemo sve da gledaocima omogućimo prijenose za koje postoji veliki interes javnosti kao što su Eurosong, Svjetsko prvenstvo u nogometu itd.

Nažalost nismo u mogućnosti potpuno servisirati obaveze nastale prethodnih godina, preciznije do početka 2009., gdje veći postotak čine obaveze za satelitsko emitiranje za dijasporu.

Zbog toga smo se više puta obraćali nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine da nam pomognu u rješavanju tog problema jer od pretplate koju plaćaju građani u zemlji ne možemo finansirati emitiranje programa za dijasporu. Nažalost nikad nismo dobili pozitivan odgovor" navodi BHRT u saopćenju.

BHRT podsjeća da je Bosna i Hercegovina potpisivanjem i ratificiranjem Statuta Vijeća Evrope kao i svih njegovih rezolucija preuzela na sebe obaveze koje se odnose na javni servis i njegovo finansiranje i samoodrživost.

EBU u svom pismu upozorava da nedostaci sistema javnog emitovanja u jednoj državi mogu ugroziti sisteme širom Evrope.

Ako se se ovi problemi ne riješe, Bosni i Hercegovini prijeti medijski mrak, saopćeno je.

sto se tice pitanja da li jos ko gleda tv, ja gledam i hocu da za ono sto placam, kad vec moram da placam(konkretno u ovom slucaju pretplatu) onda nesto i gledam, a ne da preko interneta gledam utakmice SP. To mogu uvijek.

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 19:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja hocu da RTRS i BHT ne prenose utakmice SP sa svojim mutavim komentatorima. Posto ako oni budu prenosili zatamnice HRT i RTS i bicemo prisiljeni da slusamo Prnjatovica koji o fudbalu zna kao i ja o bocanju.. Covjek samo lupa gluposti, kad gledam neku utakmicu na RTRS-u ugasim zvuk i gledam na miru..

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 20:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Zaista, kog boli uopšte za BHT? Ja sam sretan sa ovim vijestima, za SP ćemo se snaći :wink:

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 00:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sto se prenosa tice pa sta reci mozda je to jedini nacin da ne slusamo uzasno zanimljivog i nadasve neodoljivog komentatora Corsovica na RTRS, a bio bi redda na kablovskoj ne zatamnjuju ove kanale iz regiona koji ce svakako prenositi. Ma naci ce se neko rjesenje, mislim da nas malo ucijenjuju ovi iz Evrope po pitanju fudbala znaju da smo slabi na njega pa da cemo mozda i odrijesiti kesu, a sta reci za bhrt navikli ljudi da ne placaju (u ratu nisu placali znam da su prenosi nasoj zemlji bili poklanjani) pa se navadili na dzabno preuzimanje. Neke navike se tesko mjenjaju, za sve ostalo tu je master card

Vrh

PostPoslato: 23 Feb 2010, 07:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Samo vi kerber nacijo plaćajte preplatu pa onda ovdje raskaragajte kako ovo, kako ono. Ma da ste mi svaki mjesec uplatili porez a prenose će te gledati na drugim medijima dok ću ja vašu lovu upotrijebiti za digitalizaciju(dupeta svoje ljubavnice) u potpisu D. Davidović sa kolegama iz BHT(Sve je to ista firma).

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 14:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zerocool je napisao:
Ja hocu da RTRS i BHT ne prenose utakmice SP sa svojim mutavim komentatorima. Posto ako oni budu prenosili zatamnice HRT i RTS i bicemo prisiljeni da slusamo Prnjatovica koji o fudbalu zna kao i ja o bocanju.. Covjek samo lupa gluposti, kad gledam neku utakmicu na RTRS-u ugasim zvuk i gledam na miru..

Kako kome :D :D :D

Preko DreamBox-a ništa ne zatamnjuju.
A jeftinija pretplata nego preko Elte, Aneksa...

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 19:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
zerocool je napisao:

Kako kome :D :D :D

Preko DreamBox-a ništa ne zatamnjuju.
A jeftinija pretplata nego preko Elte, Aneksa...

Krepaj :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 14:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zerocool je napisao:
Krepaj :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol:

ebi ga
na početku velika investicija, vremenski se isplati.
gledam sad se mogu kupiti kineski DreamBox (koliko sam čuo svi ga hvale da je ok, čak i na našem forumu) za nekih 150-170KM
daš još 120KM za antenu i 4 LNB-a ili antenu i DISEC motor i ostao je još CS
cijena se kreće od 80 pa do 150 KM za godinu. Ali zato nema zatamnjivanja. Svi programi koji su digitalni (ako posjeduješ kvalitetan TV) gledaš digitalu. Čak dobiješ Premiere kompletan otključan.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 18:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma da, sve je bolje od Elte sto se tice TV, jedino mi zao zbog interneta.. Ali ako nastave biti ovako losi sa TV moracu se prebaciti na nesto drugo..

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 19:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ljudi vratite se na temu, BHT je godzila i ovo su samo počeci, stranci će nas odjebati, bićemo u polumraku, ali ako se dugovi budu nagomilvali, sljedeće što slijedi je otkazivanje tehnike i opreme, e tada će nastupiti totalni mrak, a mi trebamo 2015. da pređemo na digitalni signal.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]