banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Novogovor
PostPoslato: 03 Mar 2008, 00:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Tri slova? Kakva tri slova? Sad te tek ne razumem? Pa jat je jedno slovo. Iz njega je nastalo -je i -ije.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 12:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Jan 2008, 21:06
Itekako ima onih po zapadu koji imaju samo 4 razreda, 40.-ta i 50.-ta godista... u tim godinama obavezna je bila cetverogodisnja a dalje se islo u gimnaziju sto bi danas bilo 5-8 razred OŠ.

sta je to narezivanje cd? u RH se kaze przenje cd-a. dosta njih koji zive u Njemackoj od nasih ljudi ne zna dobro njemacki pa se prave da znaju kad dodju ovamo pa vidim koje greske prave, iako sam ja njemacki ucio samo u gimnaziji...

tako se desava da engleske rijeci i izraze izgovaraju na njemackom... :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 14:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:00
-umbrella- je napisao:
ajmo malo pisati o rijecniku nasih gastarbeitera... ja se gorizm kad mi pocnu neke svoje rijeci ubacivati u nas jezik i prave se pametni nama koji imamo 5 puta vise skole od njih... vecina ih ima samo 4 razreda...

parkplac... kibla... ajd pomozite... sta vas smeta kad pocnu nase Yugosvabe prodavati nam pamet...

Uh nemoj o tome, ionako nam za koji mjesec slijedi nova invazija pa daj da odmorimo jos malo bez njih.... :roll:

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
doručkovati = frustukovati
secer = cuker
mobilni = hendi
mama,tata = mami,papi (od milja!) :lol:

Iako znam i volim njemacki, i nemam nista protiv onih koji zive u inostranstvu (oni su tako odabrali i nemam nista protiv da vode takav zivot ako im odgovara, stavise, i ja planiram da krenem negdje na fakultet), zao mi je samo sto djecu od pocetka uce da se sluze samo njemackim, pa ne znaju svoj maternji jezik kako treba.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 15:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Neki dan ja busom iz Beca za Bl, i naravno 98% putnika baustelci..

2 gospoje (cca 60 godina) ispred mene... :-"Imam nekog blumena u gartenu, al nemam vasera da zalijem, a pravo da ti kazem nemam ni cajta" :D

Ono sto je zanimljivo kod ove populacije, rijetko ko od njih se upusta u pricu na njemackom ako skontaju da znash njemacki onako kako treba:)

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 15:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
points je napisao:
EiLeen je napisao:
Ljudi su ostali nepismeni jer je naravno ekavica lakša za pisanje. Da ne bi pisali mljeko i uvjek, ljudi su sve probleme rješavali ekavicom.

Eto, prva si ti ostala nepismena, jer nije mljeko i uvjek, nego mlijeko i uvijek.

@besmrtnik: mislim da si izabrao loš primjer, obzirom da se u Ukrajini ipak govori ukrajinski, a ne ruski jezik.

Dragi prijatelju, nemoj se provaljivati nego bolje procitaj moj post. Da ne bi LJUDI KOJI NE ZNAJU se provaljivali, pisali su ekavicom. Meni greske u pravopisu neces moci naci.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
skuba je napisao:
-umbrella- je napisao:
ajmo malo pisati o rijecniku nasih gastarbeitera... ja se gorizm kad mi pocnu neke svoje rijeci ubacivati u nas jezik i prave se pametni nama koji imamo 5 puta vise skole od njih... vecina ih ima samo 4 razreda...

parkplac... kibla... ajd pomozite... sta vas smeta kad pocnu nase Yugosvabe prodavati nam pamet...

Uh nemoj o tome, ionako nam za koji mjesec slijedi nova invazija pa daj da odmorimo jos malo bez njih.... :roll:

Фруштук и цукер нам нису донели гастоси.Те две речи су код нас "у употреби" (понајвише у селима и то код старих људи,од којих многи већ нису у животу) од аустро-угарске окупације :wink:
А што се тиче тог српско-немачког,немам речи,ужас.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 20:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
stormbringer je napisao:
civi je napisao:
stormbringer je napisao:
^^^Ma da, ljudi su sigurno počeli koristiti ekavicu zato što je lakše za pisati...Uostalom, ijekavica je, koliko ja znam, nastala tek Vukovom reformacijom jata....

Vuk Stefanović Karadžić je govorio ijekavski. Pogledaj njegove rukopise.

Pa to sam ja i rekao. On je reformisao srpski jezik i napravio te dve forme slova jat. :-?

To što je Vuk govorio ijekavski, znači da je on nije izmislio, već je postojala i prije njega. On je reformisao pismo, a ne govorni jezik u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i zapadnoj Srbiji (da, i tamo, u Vukovom Tršiću se govorilo ijekavski. Sada se više ne govori zbog jedinstvenog plana i programa nastave koji je vrijedio za svaku bivšu republiku, a kojima su "zavedene" ekavica ili ijekavica na cijelom području važenja dotičnog plana).

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 22:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Tačno. Vuk je reformu započeo baš od svog govornog područja, odnosno taj jezik uveo kao književni.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 23:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Da, znam koji dijalekt je Vuk uzeo kao 'glavni', uslovno rečeno, pri reformaciji...ako išta znači, rođen sam u Tršiću...a možda i ne znači...Moja poenta je bila da je apsurdno reći da su ekavicu izmislili jer im je bilo teško pisati i govoriti duže reči, parafraziram jedan post...

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 12:30 
Pripravnik
Pripravnik

Jel se na bosanskom kaze skupcina? :oops: Znam da je i na hrvatskom i srpskom skupstina.

tekst sa wikipedije na bosanskom:

"Kosovo (albanski: Kosova, određena forma Kosovë) je država u jugoistočnoj Evropi. Nezavisnost je proglašena 17. februara 2008. godine aklamacijom u kosovskom parlamentu u Prištini. Srbija čiji je dio Kosovo ranije bio se protivi ovoj odluci kosovske skupćine. Smatra se da će tokom druge polovice februara 2008. večina zemalja svijeta prihvatiti nezavisnost Kosova. Očekuje se da Bosna i Hercegovina neće moći prihvatiti nezavisnost Kosova zbog blokade bosanskog parlamenta od strane srpskih predstavnika."

Izgleda nisam dobar poliglota za danasnje jugo jezike. Ucio sam srpsko-hrvatski od prvih koraka opismenjivanja.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 13:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

-umbrella- je napisao:
Jel se na bosanskom kaze skupcina? :oops: Znam da je i na hrvatskom i srpskom skupstina.

"Kosovo (albanski: Kosova, određena forma Kosovë) je država u jugoistočnoj Evropi. Nezavisnost je proglašena 17. februara 2008. godine aklamacijom u kosovskom parlamentu u Prištini. Srbija čiji je dio Kosovo ranije bio se protivi ovoj odluci kosovske skupćine. Smatra se da će ...

Jesi li vidio šta piše na prvoj stranici Wikipedia-e ( na bosanskom jeziku)? Otprilike isto ono što piše i na ostalim stranicama na jezicima "naroda i narodnosti":
Dobrodošli na Wikipediju,
slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.

Dakle, ne traži se nikakva formalna kvalifikacija, što znači da "svaka šuša" može da napiše šta hoće, "koristeći" pravopis i gramatiku po nahodjenju.
Pozivanje na vikipediju je isto kao i pozivanje na bilo koji drugi forum, znači, sa rezervom.
Inače, u pravu si: skupćina ne postoji kao imenica.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 13:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

-umbrella- je napisao:

Ma to im se vjerovatno ucinilo vrlo slicnim sa "općina" pa su povukli paralelu i zakljucili da onda treba i "skupćina". :D

Ma cirkus... 8)

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 13:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Upravo tako skuba, nista drugo no cirkus :lol:
Neka neko to promijeni, molim vas :)

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 13:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

points je napisao:
Neka neko to promijeni, molim vas :)

Ma nek stoji.... :wink:

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 14:04 
Pripravnik
Pripravnik

civi je napisao:
-umbrella- je napisao:

"Kosovo (albanski: Kosova, određena forma Kosovë) je država u jugoistočnoj Evropi. Nezavisnost je proglašena 17. februara 2008. godine aklamacijom u kosovskom parlamentu u Prištini. Srbija čiji je dio Kosovo ranije bio se protivi ovoj odluci kosovske skupćine. Smatra se da će ...

Jesi li vidio šta piše na prvoj stranici Wikipedia-e ( na bosanskom jeziku)? Otprilike isto ono što piše i na ostalim stranicama na jezicima "naroda i narodnosti":
Dobrodošli na Wikipediju,
slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.

Dakle, ne traži se nikakva formalna kvalifikacija, što znači da "svaka šuša" može da napiše šta hoće, "koristeći" pravopis i gramatiku po nahodjenju.
Pozivanje na vikipediju je isto kao i pozivanje na bilo koji drugi forum, znači, sa rezervom.
Inače, u pravu si: skupćina ne postoji kao imenica.

halo kolega...

unesi u adresnu traku http://www.google.com, kad ti se otvori stranica upiši "skupćina", otvoriće se mnogo stranica u kojima se spominje rijec "skupcina". Sve te stranice dolaze sa kad vec moram reci bosnjackih stranica iz Federacije.

naci ces primjerice na sluzbenom web portalu Bihaca da pise "skupcina opcine Bihac".
wikipediu sam naveo kao jedan od primjera...

Jedini jezik koji ja priznajem u Bosni je srpsko-hrvatski, jer se cisto srpski i cisto hrvatski u Bosni ne govori. Cisto srpski i cisto hrvatski u Bosni postoje kao sto postoji i taj bosanski jezik, kao sto postoji u CG danas i crnogorski. Nesto sto nije prirodno.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 14:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

-umbrella- je napisao:
Jedini jezik koji ja priznajem u Bosni je srpsko-hrvatski, jer se cisto srpski i cisto hrvatski u Bosni ne govori. Cisto srpski i cisto hrvatski u Bosni postoje kao sto postoji i taj bosanski jezik, kao sto postoji u CG danas i crnogorski. Nesto sto nije prirodno.

:thumbright:
Slazem se, od rijeci do rijeci.
Samo bih jos dodao (a to sam vec i ranije naveo) da u zavisnosti od regije, negdje se, u tom srpsko-hrvatskom jeziku u BiH vise koriste srpski, a negdje vise hrvatski izrazi.

Vrh

PostPoslato: 09 Mar 2008, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moram da priznam da nisam bio na web stranicama federacije, niti gradova federacije, tako da o tome ne mogu da dajem sud. Samo opet ukazujem na činjenicu da je dolaskom interneta na naše prostore nestao monopol knjiga, novina i časopisa na pisanu riječ. Dok se jezik "štampao" starinskim metodama, postojao je neko ko je svaki tekst čitao i ispravljao, tek nakon toga se pristupalo štampanju. Pa ni to nije bilo 100% sigurno, uz dosta knjiga išao je jedan list sa ispravkama koje su otkrivene tek nakon štampanja.
Danas, naravno, svi su eksperti u svemu čega se dohvate i nikome ne pada na pamet da angažuje lektora koji bi kontrolisao tekt koji će se publikovati na internetu. I da postoji volja i želja za tim, bilo bi to praktično neizvodivo, kada vidimo koliko se dnevno publikuje. Naravno, polupismenim "izdavačima" možemo svi da se smijemo, nije bitno ko su i odakle su, bitno je da zlostavljaju vlastiti jezik.
Na kraju, koji jezik priznaješ i prihvataš je tvoja privatna stvar. To ne želim diskutovati, jer to nije više stvar jezika, već prelazimo na polje politike.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 09:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Ovako, tri stvari..

1. Primjetićete da vam nedostaje dvadesetak postova na ovoj temi..
2. Zaključak je jednostavan: New sheriff is in town.. ;)
3. Apsolutno neću tolerisati politiku na ovom podforumu, dosta i je svakodnevne borbe sa njom na Politika v2.0, Istorija, a zna zalutati i na Lj,S,E i Sport.

Tema vam je dobra, nastavite, ali bez skretanja sa iste.

Vrh

PostPoslato: 10 Mar 2008, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Zna se ko je gazda! :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Sva vremena su u UTC [ DST ]