banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 10:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Sve u jednom
PostPoslato: 16 Jun 2006, 09:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Koliko Banja Luka zaostaje za gradovima u okruzenju moze se vidjeti po nivou informatizacije. Najbolji primjer je naravno famozni ADSL koji se u RS pod sumjivim okolnostima testira vec par godina.

S druge strane, ja kao potencijalni korisnik zelim samo da imam putem jednog kabla i jednog modema tri usluge:

1) Kablovsku TV
2) Broadband Internet
3) Telefon (VoIP)

U Sloveniji postoji kompanija T-2 koja nudi takvu vrstu usluge. Tako npr. moguce je surfati po nevjerovatnim brzinama pocev od 1Mbps po cijeni od 14,61€/mjesecno, ili pratiti 120 tv kanala ili telefonirati vrlo povoljno kako sa inostranstvom, tako i unutar Slovenije.

U Hrvatskoj, tamosnji T-HT nudi svoju MAX ADSL uslugu pocev vec od 99 Kn ili preracunato oko 27 KM/mjesecno. Od nedavno su u testnoj fazi i nove usluge MAX TV koja je zaista odlicna. Sirok izbor kanala, TV vodic sa rasporedom programa i svakako jedna od najzanimljivijih videoteka, gdje korisnik po cijeni od 10 Kn (2,70 KM) ima mogucnost da direktno iz svog stana naruci film.

Da li ce nas Telekom Srpske, barem nakon privatizacije, pribliziti nam nove svjetske trendove na ovom polju? Oni svakako to mogu jer imaju infrastrukturu i kapital. Za sada nam ostaje to da za internet koristima wireless, za telefoniranje u inostranstvo Skype, a za gledanje TV, piratski se snalazimo kako ko zna i umije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 11:41 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 12:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
U principu, meni je krivo sto smo mi fakticki pocinjali od nule, a onda smo i to nekvalitetno uradili, nismo vodili racuna o buducim potrebama, nego smo isli na losija rjesenja koja manje kostaju. Kao kada napravis brzu cestu, umjesto autoputa, pa onda te skuplje izadje da tu brzu cestu pretvoris u autoput nego da si odmah na pocetku pravio autoput. Tako i kablovska, ja shvatam da je to skupa investicija, ali niko od njih nije ni smio da dobije licencu, ako se nije obavezao pratiti trendove u skladu sa novom tehnologijom. Ovako smo zablokirani kod Elte jer da bi gazda (kod nas je gazda = kompanija) prosirio uslugu, uveo nove kanale, on mora da plati autorska prava, ulozi u infrastrukturu, a oprema koju koristi mu ne dozvoljava da izvrsi segmentaciju trzista. Penetracija vjerovatno ne ide kao sto su oni ocekivali i sad smo blokirani. Ponavljam, na satelitu postoje lokalizovani kanali (sa srpskim titlom), jako kvalitetni, BBC Prime, Viasat History, Viasat Explorer, TV 1000, Reality TV koji bi mogli i morali da se nadju u ponudi sve i jednog kablovskog operatera od Hrvatske do Srbije preko BiH i Crne Gore, ali ja jednostavno ne vidim da sa Eltom to mozemo uskoro ocekivati. Daj Boze da grijesim.

Internet..., pa u pocetku ga nisu uopste planirali (analogija sa brzom cestom i autocestom), pa sad uvodjenje kablovskog neta ide jako sporo i jako je skupo.

VoIP - Telefonija, tek ovo spada u domen naucne fantastike kod nas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 14:58 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Jun 2006, 22:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 18 Jan 2006, 13:38
Zvuci tuzno ali Slovenija je par desetina godina ispred nas, tako da o tim stvarima o kojima ti govoris mozemo se samo nadati. Kod nas jos nema ni da ti daju dzaba ili jeftinije mobilni telefon kad potpisujes pretplatnicki ugovor na godinu dana, sta se tu ima vise reci.
Prodace onaj smrdljivi telekom do kraja godine, sigurno ce biti nekih noviteta kada to neko preuzme.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]