mIRCon je napisao:
Bice da ti je display nesto lupio pogresno brojku, a uhvatio je sigurno neku radio stanicu u opsegu 88-108Mhz ..
Sumnjam da kao prvo uopste moze hvatati nize od 88Mhz a kao drugo ne znam da iko emituje na tako niskim frekvencijama bilo sta komercijalno

Mozda nije uhvatio cist signal ili je bilo nekih interferencija pa je nekim cudom na display poslao tu nebuloznu cifru.
Eeeeeeeee, a da to nije mozda bio kontakt sa NLO-ima ??
Priznaj da je na slici koju si uslikao display totalno zamucen ili bijele boje pa se ne vidi, a tebi niko ne vjeruje :>
Elem, salu na stranu - sjecam se davno (procitao sam prije 10-15-ak godina cini mi se) kako je svemirska stanica Mir emitovala na frekvenciji malo iznad 108MHz, pa su oni sa starijim radio aparatima [[vrti verti djevrek model - odnosno oni sto su na skali imali Beograd, Zagreb, Ljubljana oznaceno

))) ]] tacno u odredjenim terminima, kada komuniciraju sa Zemljom, mogli slusati tok razgovora.
Ovo sam naveo cisto kao zanimljivost...
A vjerujem da ima i objasnjenje za tvoj slucaj takodje ..
Toliko od mene ...

Mir kosmicka stanica je emitovala na nekih 140 MHz. UKT signali su takve prirode da se probijaju kroz jonosferu bez problema (ne reflektuju se kao kratki talasi 3-30 MHz). UKT talas se prostire pravolinijski do granice horizonta i ne prati zemljinu zaobljenost.
Takodje, na Mir kosmickoj stanici postojala je i radioamaterska stanica sa kojom su u svom slobodnom vremenu kosmonauti komunicirali kako sa porodicama, tako i sa radioamaterima sirom svijeta.
Kao sto znate, Mir je odavno zavrsio u Pacifiku, trenutno je ISS svemirska stanica gore. Na njoj postoji i BBS preko kojeg radioamateri mogu kontaktirati kako medjusobno, tako i sa samom posadom (mIRCon, ti ces se sjetiti prapocetaka interneta i BBS servera)

.
Evo par slicica, nadam se da nisam dosadan...
Sa ISS:
Da kazem da se ISS ovdje ponasa kao neka vrsta "repetitora". Upload ide na jednoj freq, a download na drugoj...
Ako ima jos pitanja, slobodno izvolite

.