banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 12:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jun 2013, 09:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 15:13
'naci trebalo bi mi malo literature na temu televizije, informativnog programa, prenosa uzivo i sl. tematika za diplomski.
Ima li ko kakvih ideja, neko radio nesto na slicnu temu?

Planiram prezentovati realizaciju informativnog programa na televiziji na kojoj trenutno radim, sa naglaskom na grafiku, moju ideju za poboljsanje u vidu 3D studija koji imam vec napravljen, ali mi treba nesto literature kako bih sve to zapoceo, od istorije TVa do danas.
Ima mnostvo sajtova koje cu iskoristiti, ali bi mi trebala neka knjiga, cisto da u literaturi ne budu samo user manuali programa koje koristim i wikipedia :lol:

Any ideas, clues? :)

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 10:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Evo probaj ovdje. Pregledaj cjelu temu tu imaš puno priloga i isječaka iz novina i youtube snimaka na jednom mjestu koja se tiču i informativnog programa iz cjele bivše Jugoslavije: [Zanimljivost] Povijesni kutak (frekvencije, odašiljači, dx prijem, emisije, tv raspored)

Postoji knjiga Tena Perišin "Televizijske vijesti" pa malo pogledaj na netu (to je nešto noviji pogled na novinarstvo).

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 10:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Jul 2012, 19:52
Imaš i ovo: "Social History of the Media: From Gutenberg to the Internet"
Evo ovdje imaš primjer vizualnog identiteta: http://www.labtechsoftware.com/pdf/LabT ... elines.pdf

Također Fabrika je jedna od najboljih design kuća u Jugoistočnoj Evropi: http://www.fabrika.com/

Eto dosta od mene. Probaj uzeti par ideja (ili raditi po uzoru na njih) od ovog što sam postavio.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 11:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Imam ja par ebook-a o implementacijama IPTV-a, triple play usluga, i sl, ne znam koliko ti je to zanimljivo.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 11:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Koliko sam shvatio iz prvog posta, njega više zanima realizacija u samoj televiziji, a ne sam transport... dakle, playout sistemi, montaža, master, sam workflow... a ako već radiš na televiziji, vjerovatno imaš nekog iz tehničkog vodstva, on ti je najbolja osoba za to. Pošto pretpostavljam da je u pitanju ATV, imaš onog što je izjavio da je rad u tehnici kompleksan, pa ga maltretiraj :D

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 18:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2011, 15:13
@CopyLeft: Ima par glava u Teninoj knjizi koji ce posluziti, kao i pravila o identu, a topic koji si postavio citam lagano, naci ce se i tu nesto, hvala.

@MuskoBre: Hvala, ali nije to ono sto trazim.

@[enter]:Nema bas puno veze sa tehnikom, montaza da, ali ostalo je vise bazirano na vizuelni izgled samog studija, dizajna enterijera, pa onda svi ostali graficki elementi.

Da pokusam ovako, evo teza:

1. Vijesti, nekad i sad
2. TV formati
3. Rezija
4. Pre i post-produkcija (uopsteno)
5. Adobe Premiere (uopsteno)
6. Adobe After Effects (uopsteno)
7. Autodesk 3DS Max (uopsteno)
8. Inscrieber (uopsteno)
9. Standardno (studijsko) okruzenje u realnom vremenu
10. Chroma key
11. ORAD
12. Virtuelno okruzenje (prezentacija)

E sad, za prve tri teze bi mi trebala ta neka literatura sa tacnim podacima (prvi laj prenos, Baird i ekipa, pa do BBC-a i sl. da otegnem taj uvod momacki zbog broja strana).

Od 4-8. teze idu moji primjeri trenutnog rada na ATVu na naglasenom 4. i 5. stavkom, tj. to ce mi biti 2/3 rada, jer je to kao glavna tema (tako mi je profa nalozio, mada ce sve to kroz primjere biti prikazano u narednim temama, al' ajd', bar tu ima literature tona).

Onda ide prikaz trenutnih vijesti kakve su danas ( :sleepy3: ).

Zatim malo o chromi i onda moja prezentacija virtuelnog 3D studija, tj. moja zamisao kako bih da to izgleda u buducnosti.

Znaci za prve tri stavke trazim, a da su povezane ssa ostatkom rada, znaci ne puno novinarski, ne puno tehnicki, vise graficki razvoj.
Naravno, krecem od samog pocetka, a to je prvo emitovanje.
Sve to, naravno, ima na netu, ali wikipedia, Bairdov sajt i sl., meni treba jedna ili dvije knjige koje govore o tome.
Imam npr. jednu, "Biti digitalan" cini mi se da se zove, iz nje cu izvuci TV formate i neke sl. stavke za uvod.

Nadam se da je malo jasnije :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]