banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 11:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jul 2025, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Већ дуже размишљам да отворим ову тему, али не даде ми се, љеност зло...

Ајде да овдје пишемо о новостима из области науке и технологије у Русији, а да није (нужно) војно, за то имају друге теме. Мислим да нам је свима та руска сцена мање позната јер претежно купимо информације из западних извора. Ево једна вијест за почетак:

Citiraj:
Москва - Руски произвођач микроелектронике „Елемент“ улаже 4,4 милијарде рубаља у успостављање прве домаће линије за пун циклус производње енергетских GaN транзистора, у оквиру свог погона НИИЕТ у Вороњежу.

Енергетски GaN транзистори представљају напредне полупроводничке компоненте високе енергетске ефикасности, намењене за рад при великим напонима, високим температурама и фреквенцијама.
Област примене: Брзи пуњачи за лаптопове и телефоне, инвертори у соларним системима, електрична возила (EV), софистицирана војна техника [AESA-АФАР радари, системи за ПеБ], системи за бежични пренос енергије....

https://t.me/borbeni_efektivi/36750

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 14:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Руски научници развили најбржи угљенични инфрацрвени нано-сензор на свету

Научници из НИТУ МИСИС, у сарадњи са Сколтехом, МПГУ и НИУ ВШЭ, развили су инфрацрвени детектор који обрађује сигнале 100 милиона пута брже од постојећих аналога. Овај иновативни уређај, направљен од угљеничних цилиндичних структура - нанотуба, може да освежава податке више од милијарду пута у секунди. Очекује се да ће пронаћи широку примену у термовизијскикм уређајима, медицинским биосензорима, безбедносним системима и астрономским инструментима.

Кључне предности и иновације:
Изузетна брзина – ради на фреквенцији од 1 ГХз, што је 100 милиона пута брже од претходних нанотубских сензора.
Једноставнија и јефтинија производња – користи метод сувог трансфера за наношење нанотуба на фотонске микрочипове, што омогућава лакшу масовну производњу.
Уникатна својства материјала – угљеничне нанотубе имају високу електро- и топлотну проводљивост, а ниску топлотну инерцију, што значајно убрзава рад сензора.

Могућа примена
→ Фотонска интегрална кола – нова генерација ултрабрзе микроелектронике и телеком система.
→ Оптичке неуронске мреже – напредни AI системи са већом брзином и енергетском ефикасношћу од класичних електронских процесора.
→ Системи безбедности и астрономијa – побољшана анализа инфрацрвених сигнала за ноћно осматрање, мапирање свемира и прецизну детекцију топлоте.

Овај пробој у технологији инфрацрвених сензора омогућава нову еру у брзој обради података, а руски научници очекују да ће њихова технологија утицати на развој будућих микроелектронских и квантних система.

Извор: https://t.me/borbeni_efektivi/33364

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2025, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

А заправо, ова вијест ми је била инсирација за отварање теме, ево пронађох је:

Руси представили неуроморфни процесор "АлтАи-3" који за чак 185х троши мање енергије од Nvidia GPU

На форуму у Новосибирску, руска компанија „Мотив НТ“ представила је „АлтАи-3“ – нови домаћи неуроморфни процесор који не ради као обичан рачунарски чип, већ имитира како размишља људски мозак.

Ова технологија може да доведе до научно-технолошке револуције у примени вештачке интелигенције, уз минималну потрошњу електричне енергије.

* Основне техничке карактеристике и способности процесора "АлтАи-3"

- АлтАи-3 не ради као класични процесори, већ опонаша мозак: уместо да ради корак по корак као обични чипови, он обрађује податке кроз мрежу „вештачких неурона“ – брже и паметније.
- Много је ефикаснији од графичких картица Nvidia: у тестовима је трошио и до 185 пута мање енергије од познате Nvidia GTX 1650 Ti.
- Сам учи: за разлику од класичних чипова, „Алтај-3“ може самостално учити на подацима који му се дају, без додатне помоћи спољне опреме.
- Штеди енергију кад не ради: .Када нема нових информација, језгро чипа улази у стање ниске активности или „спавања“ – током којег практично не троши енергију. Чим се појави нови импулс или сигнал (нпр. сензор нешто региструје), чип се аутоматски „буди“ и одмах обрађује дате податке.
- Може да ради и сложене задатке: није ограничен само на примену у области вештачке интелигенције, већ и за класичне обраде података попут претраге, анализе или надгледања система.
-Може се уградити у различите уређаје: од паметних сензора, преко дронова, до великих рачунарских центара.

https://t.me/borbeni_efektivi/35171

Ево и на енглеском, па коме се да читати: https://memrilab.polyketon.ru/en/blog/altai/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]