A malicioznih ljudi...
Priznajem da se ne razumijem u tematiku, zato i pitam. Niko se nije rodio naučen...
Eto što se nuklearnih katastrofa tiče, ja sam čuo za 3, mada ih je sigurno bilo mnogo više: Černobil, Krško i Fukušima.
Černobil je bila baš katastrofa. Oko 30 ljudi je umrlo kao direktna posljedica, dok je čini mi se 15ak umrlo indirektno. Međutim, evakuirano je tipa 300 000 stanovnika i područje je napušteno. Što se procjena o povratku tiče, tu cifre baš variraju od nekih 100 do 20 000 godina. Čini mi se da sam čuo da turisti bez problema mogu ići u posjetu, imaju neke organizovane ture ili šta. Fun fact: Černobil je manje od 100 km udaljen od Kijeva...

U Krškom je isto bila neka havarija prije desetak godina možda, ali bez ikakvih posljedica. Ugasili elektranu i popravili havariju.
U Fukušimi isto niko nije stradao, s tim da je tipa 50ak ljudi završilo u bolnici, ali mislim da nije bio uzrok radijacija.
Što se brana tiče, ja znam samo za rušenje brana u Drugom svjetskom ratu. Znam da su saveznici negdje u DE napravili 70m krater u brani i da je kao rezultat toga 1 000 ili 2 000 ljudi umrlo. Stoji ovo što je Zoka napisao, šanse da se takvo nešto u miru desi su toliko minimalne da su zanemarive...
Poređenje havarija hidroelektrana i nukleranih elektrana i nije baš bilo smisleno, to mi je nekako impulsivno palo na pamet...
Zna li neko u čemu je razlika između Hirošime i Nagasakija i Černobila? Koliko znam, u Hirošimi i Nagasakiju je život kao i ranije.