Nedavno sam otkrio fantastičan (malo je reći) program, pa reko' da podijelim oduševljenje sa ostatkom svijeta. Zove se Celestia. To je 3D simulacija svemira u realnom vremenu. Za razliku od drugih drugih programa (tipa planetarijuma) omogućava da idete od planete do planete, da obiđete njihove mjesece (pa i vještačke satelite), da odete do najdaljih zvijezda, pa čak i da bacite pogled na našu matičnu galaksiju.
Osnovna verzija obuhvata teksture srednje rezolucije i cca 100.000 zvijezda. Korisnici ovog programa stalno dodaju nove zvijezde, vještačke satelite, komete, pa čak i zamišljene solarne sisteme iz Rata zvijezda ili Zvjezdanih staza. Ukupna količina dodataka (add-on) prelazi par miliona zvijezda i oko 4 GB podataka. Za opake mogućnosti trebate opak računar. Program je pod GNU GPL licencom, dakle besplatan i ima ga u verziji za Windows, Linux i Mac.
Da ne dužim, možete pročitati na
http://www.shatters.net/celestia/.
Kad sam spomenuo planetarijume, na računaru već duže vrijeme imam program Kstars (dio KDE), ali sam ga tek nedavno otkrio.
To je simulacija zvjezdanog neba. Veoma bogat opcijama (npr. možete upravljati teleskopom pomoću njega). Vjerovatno slični programi postoje i za Win, pa koga zanima...