banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Apr 2003, 19:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Posto sam pisao o putovanju kroz vrijeme i rekao da je moguce putovati samo ako idete brzinom svjetlosti (teorija) onda da napisem kako potovati brzinom svjetlosti!
Najveca moguca brzina u svemiru je brzina svjetlosti (tako kaze vecina naucnika i to je za sad prihvacena teorija). Neki smatraju da postoje neke elektro cestice koje su brze ali to nije dokazano.
Znaci da bi putovali brzinom svjetlosti moramo koristiti samu svjetlost odnosno cestice svjetlosti (fotone). Fotoni nemaju masu ni kineticku energiju ali imaju potencijalnu. Iako ima potencijalnu energiju "obicna svjetlost" je ima u tako malim kolicinama da je to skoro zanemarljivo.Ona se nece bitnije povecati sa povecanjem kolicine fotona u njoj.Moze se povecati samo ubrzavanjem tih fotona (pri cemu se ne bi oslobadjala toplota) sto bi dovelo do mogucnosti koristenja te energije.
Obicnim koristenjem sile akcije i reakcije. Najveci problem koji bi se morao rijesiti je inercija jer pri takvim ubrzanjima (i usporenjima) covjek bi se pretvorio u palacinku. To bi se moglo rijesiti koristenjem elektromagneta. Pri ubrzavanju (direktno proporcionalno) bi se pojacavao "prednji" elektromagnet sto bi dovelo do neutralizovanja inercije ubrzanja a za usporenje bi se pojacavao "zadnji" elektromagnet.
Pa eto toliko! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2003, 22:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Aleksandre, ne znam ko si i šta si, ali mi se čini da mnogo lupetaš.

Moje primjedbe na kinetičku i potencijalnu energiju fotona su iste kao i u temi "Putovanje kroz vrijeme".
Pričaš o ubrzavanju fotona, a trebalo bi da znaš da foton putuje uvijek istom brzinom - brzinom svjetlosti. Za foton ne postoji druga brzina. Kretao se ti ka ili od izvora svjetlosti fotoni uvijek putuju brzinom svjetlosti.

Ali evo da doprinesem temi, opisujući jedan sistem, odavno poznat u nauci kao jedno od mogućih rješenja intergalaktičkih putovanja. Za pogon se koristi svjetlost tj. neki izvor velike količine svjellosti kao što je Sunce. Trebalo bi konstruisati letjelicu koja bi imala "jedro". Fotoni bi udarali u to jedro i kao vjetar pokretali letjelicu. Letjelica bi se u početku kretala vrlo sporo, ali bi imala konstantno i vrlo malo ubrzanje. Kroz određen vremenski period letjelica bi se mogla kretati veoma brzo.
Problem sa našim današnjim letjelicama je taj što one imaju veoma veliko ubrzanje, koje kratko traje i na taj način se ne mogu postići velike brzine. Velike brzine se mogu postići konstantnim (postojanim) ubrzanjem.

Poslednji put menjao Not now, John! dana 13 Apr 2003, 21:34, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2003, 23:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

UFFFFFFFFFFFFFFFFF johne, zabrinjavas me!
Ti mora da studiras nesto u vezi kvantne fizike (ili si citao o tome) ali nisi jos dosao do ove lekcije!
Dobro si cuo o tom jedru ali ja mislim da je to glupost (ali ko sam ja-niko)!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2003, 11:00 
Veteran
Veteran

A meni se čini da ti učiš fiziku iz Zvjezdanih staza. Čak je i kod njih fizika logičnija i bliža stvarnosti.

I ti elektromagneti koje spominješ... Objasni kako ti elektromagneti mogu neutralisati uticaj ubrzanja tj. inercije na ljudsko tijelo.

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2003, 19:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ufffffffffffffffffff!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2003, 21:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Da, bas me interesuje , Alex, objasni.
Ako nesto vec citiras ili pricas onda je valjda potrebno i da to razumijes.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Apr 2003, 23:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Mozda ce biti malo pretenciozno ali reci cu.
Znas li koliko je npr Nikoli Tesli bilo tesko da objasni sta je naizmjenicna struja? Ajnstajnu relativitet? Njutnu gravitaciju? Itd. itd.
To su daleko veci mozgovi nego svi mi zajedno ali...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2003, 11:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Glupani!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2003, 11:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tomo dobro si se nazvao!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2003, 14:18 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2002, 11:58
Hahha, pa hajd kad se naputujes javi kako je bilo ili bolje receno "kako ce biti"....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2003, 18:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pogledaj film "Gataka"!
Nesto slicno!
Hahahaha :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Apr 2003, 19:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Aleksandar je napisao:
Znas li koliko je npr Nikoli Tesli bilo tesko da objasni sta je naizmjenicna struja?

Ne kontam te. Ako vec nesto iznosis odnosno pokusavas da objasnis
i ti naravno to shvatas onda ti nije problem nekom drugom objasniti.
Ja nisam laik da nemam pojma sta je fizika, kretanje i slicne stvari i
ovo tvoje objasnjenje mi se cini netacno. Ako vec znas o cemu pricas
onda procitaj par postova gore sto je napisao Johny i daj odogovor.
Nemoj se vaditi na Teslu i Einstain-a ja ti sad mogu objasniti sta je
naizmjenicna struja i teorija relativiteta jer su to vec dokazano, odnosno
objasnjeno.
Molim ako nesto vec pokreces budi dobar u tome

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2003, 13:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jul 2002, 11:58
Hehehe, Sasa, bas si sa uspjehom zabrinuo ljude ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Apr 2003, 13:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Hahaha Jelde!
Misko, ne mogu. Pokusao sam ali ne ide!
Misli sta hoces! :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2003, 12:21 
spominjes svjetlost kao fotone?
Znas li ti da uopste svjetlost nije totalno definisana, neki smatraju da je svjetlost skup cestica fotona, svjetlost je dualne prirode zato tvoja teorija odpada dok se fizicari neusaglase :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2003, 12:25 
druga stvar rekao si da svjetlost nema kineticku energiju nego potencijalnu u veoma malim kolicinama, da te ispravim potencialna energi ja je energija koje tjelo ima usljed svog polozaja, a kineticka energija je energija koje tjelo ima usred svoga kretanja. :D

svetlost se krece velikom brzinom znaci logicnije je da posjeduje kineticku energiju, ali kazem ti sve je to teorija dok se nedefinise priroda svjetlosti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2003, 11:17 
Veteran
Veteran

Nisi u pravu, zudi. Svjetlost je fizička realnost i nema potrebe nikako da se definiše. Vjerovatno si htio reći da nije potpuno opisana, otkrivena.
Današnja fizika tačno zna šta je svjetlost - elektromagnetni talas, kao i TV/radi talasi, rendgensko zračenje i sl. Jedina razlika je što naše oči reaguju na elektromagnetne talase određene frekvencije, pa ti te talase "vidiš". Svi elektromagnetni talasi, pa i svjetlost imaju i osobine čestica, kao što sve čestice imaju talasna svojstva.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2003, 11:36 
Not now, John! je napisao:
Nisi u pravu, zudi. Svjetlost je fizička realnost i nema potrebe nikako da se definiše. Vjerovatno si htio reći da nije potpuno opisana, otkrivena.
Današnja fizika tačno zna šta je svjetlost - elektromagnetni talas, kao i TV/radi talasi, rendgensko zračenje i sl. Jedina razlika je što naše oči reaguju na elektromagnetne talase određene frekvencije, pa ti te talase "vidiš". Svi elektromagnetni talasi, pa i svjetlost imaju i osobine čestica, kao što sve čestice imaju talasna svojstva.

Pa to je smjesno, hajde molim te navedi mi konkretno ko kaze da je svjetlost elektromagnetni talas.
Ako je svjetlost elektromagnetni talas to znaci da svjetlost ima elektromagnetna svojstva i znaci moze da se iskoristi za pokretanje elektromotora, NE LUPETAJ,

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2003, 12:29 
Veteran
Veteran

zudi je napisao:
Pa to je smjesno, hajde molim te navedi mi konkretno ko kaze da je svjetlost elektromagnetni talas.
Ako je svjetlost elektromagnetni talas to znaci da svjetlost ima elektromagnetna svojstva i znaci moze da se iskoristi za pokretanje elektromotora, NE LUPETAJ,

"Luminiscencija je proces hladne emisije elektromagnetnog zračenja (od ultraljubičaste, preko vidljive svjetlosti, sve do infracrvenog zračenja)." - Raspopović, Kapor, Škrinjar "FIZIKA za 4. razred Gimnazije".

Jesam li te sad uvjerio?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2003, 14:39 
pa nezavisno od Fizike o Luminiscenciji sam ucio na faxu u predmetu Optoelektronika i laserska tehnika
Prilicno se podudara sa ovim:

Luminiscencija je pojava emitovanja svjetlosti bez povisenja temperature. Kada elektroni u atomima neke materije apsorbuju energiju iz nekog izvora, oni se oslobadjaju viska energije emitujuci svjetlost. Razlicite supstance imaju razlicit spektar luminiscentne svjetlosti, sto se uspjesno koristi u hemijskim analizama.
Svijetlece mase su smjese koje bez povisenja temperature zrace svjetlost. Dijele se na fluorescentne (koje se brzo gase) i fosforescentne (koje svijetle jos neko vrijeme nakon pobudjivanja). Primjenjuju se za izradu svjetlecih boja, plakata. Pogodnim izborom fluorescentne materije mogu se dobiti sve boje vidljive svjetlosti.
U fosforescentne materije spadaju celuloid, ljuska jajeta, slonovaca, parafin. Neke materije postaju fosforescentne kada su izlozene nuklearnom ili ultraljubicastom zracenju, a neke i na obicnoj suncevoj svjetlosti.
Fosforescentna svjetlost se koristi za postizanje specijalnih scenskih efekata, npr. svijetleci zidovi i zavjese.
U medicini se moze uspostaviti dijagnoza na osnovu fosforescentne svjetlosti koju otpusta ljudsko tijelo izlozeno ultraljubicastom zracenju.

Emisijska spektroskopija

Emisijski spektri nastaju u procesima relaksacije pobuđenih sistema Lumniscencija - načešća upotreba u biomedicini Pobuđene molekule zrače fotone karakterističnih talasnih duzina Prijelazi valentnih elektrona s osnovnog vibracijskog stanja prvog pobuđenog elektronskog nivoa u bilo koje vibracijsko stanje osnovnog elektronskog nivoa
Razlikujemo dva procesa luminiscencije
Fluorescencija Fosforescencija

visis i sam da to nema veze sa elektromagnetizmom
znaci po tome da se svjetlost moze mjeriti magnetnim fluksom :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]