banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 23:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Izumi
PostPoslato: 18 Jul 2002, 20:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Belgijanac napravio solarnu ručnu svetiljku
Belgijanac Sylvain Willenz, student iz Londona, izmislio je ručnu svetiljku koja se po danu puni sunčevom energijom, a noću svetli. Konstruktorova zamisao je bila da se svetiljka koristi na mestima gde nema električne energije, ali će ona verovatno naći primenu svugde gde ima sunca. Svetiljka nazvana Re-light sunčevom energijom puni baterije koje kasnije omugućuju struju prilično jakim svetlećim diodama. Sylvian je dobio nagradu od 2.000 funti, a sam je ponosan na svoj izum jer se svetiljka izrađuje od jeftinih delova pa u prodaji neće koštati više od 5 funti. Eksperimentalni primerci su poslani u Angolu gde će ih koristiti u Organizaciji za borbu protiv Aidsa "Medicina bez granica".

Lansiran evropski sunčani svemirski brod
Eksperimentalni svemirski brod na pogon sunčevom energijom lansiran je iz ruske mornarice u Barencovom moru. Svemirski brod "Demonstrator-2", koji se može koristiti za prevoz tereta do Međunarodne svemirske stanice, u Zemljinu putanju dopremila je prilagođena interkontinentalna balistička raketa. Brod ima jedro načinjeno od lakih loptica koje hvataju sunčeve zrake. Ima i posebnu kočnicu koja mu omogućuje da prione uz svemirsku stanicu i lagano se spusti. Ruska mornarica saopštila je da će se na temelju ovog eksperimentalnog leta izgraditi nova generacija svemirskih brodova koji će se moći višekratno koristiti. U ovom projektu učestvuju ruski Svemirski centar Babakin, Evropska svemirska agencija i jedna kompanija sa sedištem u Nemačkoj. (BBC)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2002, 15:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Disk sa dve glave kao zaštita od hakera
Hakeri neće moći da napadnu Web lokacije koje se budu štitile novim bezbednosnim sistemom izuzev ukoliko budu u stanju da promene zakone fizike, tvrdi Naoto Takano, izvršni direktor japanske kompanije Scarabs iz prefekture Čiba. Kompanija tvrdi da je razvila jedinicu čvrstog diska s dve glave pomoću koje sprečava hakere da menjaju datoteke objavljene na Webu. Jedna glava može samo da čita sadržaj diska. Ona je svojim kablom povezana na Web server i omogućava posetiocima da pregledaju sadržaj lokacije. Druga glava može i da čita i da piše. Ona je na server povezana drugim kablom i preko nje samo administratori mogu da menjaju sadržaj mrežne prezentacije. Korisnici Interneta mogu da pristupe datotekama s diska samo preko glave za čitanje i fizički im je onemogućeno da upadnu u sistem i menjaju bilo šta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Avg 2002, 17:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jugo na električni pogon :D
U fabrici Sever, u Subotici, predstavljen je prototip prvog domaćeg automobila na električni pogon, a o njegovoj eventualnoj proizvodnji odlučiće kragujevačka "Zastava", navodi se u dnevniku Privredni pregled. U pitanju je Jugo u koji je instaliran asinhroni elektromotor (koji je izumio još Nikola Tesla), proizveden u Severu, koji pokreće akumulator od 140 volti. Automobil razvija brzinu do 90 kilometara na sat, sa jednim punjenjem akumulatora može da pređe 60 do 80 kilometara, a na izradi modela tri godine su radili inženjeri Zastave, valjevskog Krušika, Severa i stručnjaci beogradskog Elektrotehničkog fakulteta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2002, 09:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Budućnost vatrogasaca je stigla
Peugeot je dizajnirao futuristični električni automobil nazvan H20, kojeg će pokazati na sajmu automobila u Parizu krajem meseca. Ovaj prototip ima dodatni izvor napajanja koji može snabdeti vatrogasne dodatke poput pumpi, prečistača vazduha i sistema za komunikacije. Citroen je demonstrirao svoju prototip automobila sa ?fuel cell? tehnologijom krajem prošle godine, a to je bio taxi automobil. Ova tehnologija zahteva hidrogen, kojeg može sam proizvesti, i oksigen koji vuče iz vazduha ili rezervoara u slučaju zadimljenih uslova rada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2002, 10:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Amerikanci kreirali štakora na daljinsko upravljanje
Stručnjaci sa Državnog univerziteta u Brooklynu u labaratoriji su kreirali "ratbot-a" - štakora na čiju je glavu montirana video kamerica i maleni sistem za daljinsko navođenje kojim upravlja čovek pomoću laptop kompjutera. Sistem je sa štakorevim mozgom spojen uz pomoć tri žice. Jedna žica šalje signal životinji da skrene desno, druga da skrene levo, dok treća elektroda stimuliše jedno područje u mozgu zaduženo za osećaj intenzivnog zadovoljstva. Pritišćući dugme za zadovoljstvo, čovek operater navodi štakora da se neustrašivo provlači kroz uske cevi, preskače prepreke i kreće se po dobro osvetljenim mestima, koja miševi inače instiktivno izbegavaju. Naučnici nameravaju da "Ratbota" koriste u svim situacijama opasnim po čoveka, a kažu da su "tele-miševi" mnogo jeftiniji od specijalno dresiranih pasa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2002, 23:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
to su japanci sa žoharom uradili davno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jan 2003, 01:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Prva vožnja "lebdećeg" super-voza u Šangaju
Nemački kancelar Gerhard Schroder i kineski premijer Zhu Ronji obavili su probnu vožnju prvog lebdećeg voza na svetu, koji će se koristiti u komercijalne svrhe. Ovaj voz, kojeg je izradio konzorcijum Transrapid, predstavlja prvu konkretnu komercijalnu primenu takozvane "maglev" tehnologije, pomoću koje voz doslovno lebdi nad magnetnom šinom. Primenom nove tehnologije, ovaj voz, koji će saobraćati između aerodroma i središta Šangaja, postigao je na probnoj vožnji brzinu od preko 400 km/h, tj., udaljenost od 30 km prevalio je za samo 8 minuta. Jednom taksiju je za istu udaljenost potrebno oko sat vremena. Kina je do sada kupila tri ovakva voza od konzorcijuma Transrapid, u čijem su sastavu grupacije ThyssenKrupp AG, Siemens AG i nemačka Vlada. (BBC)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2003, 13:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
900 metara visok dimnjak
Australijska kompanija "EnviroMission" želi da bude pionir u novom načinu obezbeđivanja struje korišćenjem sunčeve energije. Sve što treba da urade je da naprave najvišlji objekat ikada izgrađen ljudskom rukom, to jest 900 metara visok dimnjak od armiranog betona. Solarne ćelije obično direktno pretvaraju sunčevu energiju u električnu. Za razliku od toga plan ove firme je da koristi zagrejani vazduh za pokretanje turbina koje će proizvoditi struju. Vreo vazduh će izlaziti sa 7,5 kvadtratnih milja staklene ili plastične površine koja se nalazi oko osnove dimnjaka i predstavlja džinovski staklenik. Kako se vazduh bude grejao, penjaće se prema dimnjaku i kao rezultat toga okretaće propelere turbina koje će proizvoditi struju. Na ovaj način 32 turbine proizvodiće 200 megavata električne energije koja je dovoljna za 200.000 domaćinstava

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2003, 22:02 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 17 Dec 2002, 23:22
Belgijanac napravio solarnu ručnu svetiljku
Belgijanac Sylvain Willenz, student iz Londona, izmislio je ručnu svetiljku koja se po danu puni sunčevom energijom, a noću svetli.

Vader,
ne znam kad si cuo za tu "novost" ali vec duze vremena moze da se kupi u prodavnicam (u inostranstvu). Koristi se i za dvorisno osvijetljenje.
Inace 1980 objavljena je jedna naucna tema -Akumulacija sunceve energije-(nas trojica smo radili na tom pronalsku), koja bas govori o akumuliranju iste energije koju kasnije mozes da koristis kao elekricnu energiju ili toplotnu.
Zakon jod uvijek vrijedi; prelaz energije iz jedne u drugu.

Ja se nadam da ce u buducnosti izbaciti vodu za koristenje prenosa toplotne energije, jer voda ce u buducnosti biti skupa stavka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Jan 2003, 10:58 
bole receno pitka voda je skupa ali industrijska ne

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2003, 17:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Japanac izumeo nevidljivo odelo
Japanski naučnik tvrdi da je razvio ogrtač koji osobu koji ga nosi čini nevidljivim. Susumu Tachi demonstrirao je svoj ideju, koja je u fazi razvoja, na Tokijskom univerzitetu. On se nada da će ovom kamuflažom moći da učini predmete virtualno nevidljivima. Tehnologija upotrebljava kamere koje snimaju i prikazuju sve što se događa sa zadnje strane dajući tako privid transparentnosti. Tachi se nada da će tehnologija biti od pomoći hirurzima kada im ruke i alati blokiraju pogled na operaciju, kao i pilotima koji žele da imaju pogled kroz pod kabine pri sletanju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2003, 17:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 17 Apr 2002, 01:00
Bash kao Aston Martin u posljednjem James Bondu... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Feb 2003, 21:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Da, baš tako. Gledao sam ranije emisiju o američkim ispitivanjima nevidljivosti. Sve se bazira na tome da se slika koja je u pozadini što vjernije prebaci naprijed i da se stvori efekat kao da objekat ne postoji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2003, 00:09 
Voajer
Voajer

Vader evo ti mali prijedlog za pocetak:
Kod kontrole ulja u automobilu vadis "sipku" za ulje, treba da je obrises i ponovo vratis. Kod ponovnog vadjenja gledas nivo ulja.
Obrati paznju OBRISATI. Ljudi to rade krpom, papirom.
Pitanje:
Sta bi se moglo napraviti da ne moras rucno cistiti sipku.?
Sledece javljanje nove IDEJE.
Ako je OK.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Feb 2003, 08:48 
Voajer
Voajer

Američki Hrvat Ivica Šarić, rođeni Zagrepčanin, u SAD-u je izumio Human Energy Systems, odnosno cipele koje proizvode struju. Prosječan čovjek od, recimo, 90 kilograma proizvodi struju od 285 vata pri normalnom hodu od 120 koraka u minuti. S maksimalnim gubicima od 50 posto, nama preostaje od 120 do 180 vata neprekidne mobilne struje. A za mobitele, primjerice, potrebna su samo četiri vata! Da bismo, pak, podigli temperaturu noge od nula Celzijevih stepeni do 25 stepeni, potrebno je samo 6 vata. Ova energija će se upotrebljavati u medicini za monitore za mozak, srčane pace-makere, monitore za trudnoću... Mehanizam je spreman za tržište, ali proizvodnja će početi kada se organizira tržišna mreža. Za nju Šarić planira organizirati pet hiljada dućana u cijelom svijetu, a za svaki dućan trebat će 100.000 američkih dolara, što se Šarić nada vrlo lako opravdati jer će svaki dućan zarađivati između dva i dvadeset miliona dolara na godinu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Apr 2003, 22:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Veliki naucnik Aleksandar izmislio toplu vodu, vatru i tocak. Dobice valjda neku nagradu! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2003, 09:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Boeing razvija antigravitacioni uređaj
Američki aeroindustrijski gigant Boeing i vojni ogranak britanskog konzorcijuma BAe Systems potvrdili su da imaju aktivne programe koji istražuju mogućnost izgradnje antigravitacionog uređaja. Ako bi postojao uređaj koji bi mogao da barem delimično predmete oslobodi uticaja gravitacione sile, avioni bi trošili mnogo manje goriva i imali mnogo manje motore. Najnovija istraživanja zasnivaju se na eksperimentima ruskog naučnika Jevgenija Podkletnova, koji tvrdi da su tokom jednog eksperimenta sprovedenog u Finskoj objekti iznad rotirajućeg diska od superprovodljive keramike, ispod kojih su bili snažni elektromagneti, gubili oko 2 procenta svoje težine. Mnogi naučnici odmah su reagovali tvrdnjom da je to nemoguće. Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, takođe je pokušala da ponovi eksperiment Podkletnikova, ali početni rezultati nagoveštavaju da efekat o kome je on izvestio - ne postoji. Međutim, Boing i BAe Systems nisu dozvolili da ih to obeshrabri, pa su rešili da malo pobliže ispitaju ima li istine u navedenom eksperimentu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2003, 12:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Ufff kako bi to dobar izum bio. Ko zna mozda su stvarno govorili istinu pa mozda i naprave taj uredjaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Okt 2003, 10:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Baterije na vodu
Kanadski naučnici otkrili su revolucionarni način dobijanja električne energije iz vode, javio je BBC. Struja dobijena na taj način u budućnosti bi mogla da se koristi za rad manjih elektronskih uređaja. Profesor Lari Kostiuk, sa Univerziteta u Alberti, rekao je da je njegov tim do sada uspeo da dokaže da električna energija može direktno da se generiše iz tečnosti koja kruži mikrokanalima. Tim naučnika koji radi na ovom projektu ima za cilj da svoju "elektrokinetičku" i ekološku bateriju razvija sve dok u budućnosti njihove baterije ne budu davale struju za manje elektronske uređaje kao što je, na primer, mobilni telefon. Ovaj izum u svakom slučaju predstavlja novi način dobijanja električne energije kakav niko nije izmislio u poslednjih 150 godina.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Okt 2003, 23:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 17 Avg 2003, 00:09
Sve u svemu ali nas najveci izumitelj je bio NIKOLA TESLA!!! :D :) :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]