musakica je napisao:
StigoStriko je napisao:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WNWW8swrvWs[/youtube]
Mislim... i dalje bi volio da vjerujem da smo bili na mjesecu poslije ovog videa samo neznam kako ...
Na tom videu se većina pojava površno posmatra.
Idemo redom:
1.Video je snimljen na Zemlji, a nakon toga usporen 2x -
nagađanje.
2. To sa zastavom je davno prežvakano i objašnjeno. Zastava se viori (osciluje) zbog toga što ju astronaut njiše. U svim od tih kadrova na kojima se zastava njiše je i astronaut koji ju pomjera. Obzirom da nema atmosfere, pa time ni otpora vazduha, zastava će se i duže njihati dok se ne umiri.
3. Vezano za manipulisanje kamerom: narator pita kako je stotine slika napravljeno precizno ako je teško manipulisati kamerom. Stotine slika je sigurno i odbačeno, a zadržane su one koje su dobro ispale.
4. Dalje, ovo sa sjenkama koje se prostiru u različitim smjerovima: tu tvrde da ima više izvora svjetlosti, jer se sjenke prostiru u različitim smjerovima. Da postoji više izvora svjetlosti postojalo bi i više sjenki, kao na noćnim utakmicama, gdje vidite 4 sjenke fudbalera. Ovdje je stvar u perspektivi i podešavanju fokusa kamere. To bi detaljnije znao objasniti ko se razumije u fotografiju. Ja ću pokušati praktično koristeći CAD softver kroz rendering da objasnim o čemu se radi.
Sjenke objekata će biti paralelne samo u slučaju ortogonalne (paralelne) projekcije. U spojleru postavka i render:
Međutim kamerom (fotoaparatom) je nemoguće napraviti ortogonalnu projekciju. Fotografija napravljena kamerom je u perspektivi, kao u spojleru na primjer, gdje je fokus postavljen na 30mm. Korišten je samo jedan izvor svjetlosti, kako se vidi u stablu modela (Light 1). Vidi se i da linije sijenki cilindra i objekta u pozadini sada nisu paralelne.
Ako se približi prvi objekat, tj. poveća fokus na 50mm, onda je razlika u pravcu sijenki bližeg i daljeg objekta još drastičnija:
5. Vezano za vidljivost astronauta u sijenci lunarnog modula: pa kakva je to tek izvala, da objekat u sijenci ne bi trebao da se vidi. To bi značilo da čovjek postaje nevidljiv kada se pozicionira u ladovinu? Namjerno sam kod ovih renderinga postavio manji objekat (bijelu kupu) u sijenku cilindra. Iako se nalazi u sijenci kupa se jasno vidi.
Skepticizam u nauci je svakako dobar, ali u nekim stvarima na ovoj temi idete u debelu paranoju