banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 12:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Da li je moguce?
Da 60%  60%  [ 48 ]
Ne 40%  40%  [ 32 ]
Ukupno glasova : 80
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 16 Dec 2003, 17:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
Нисам ништа читао осм наслова и прве двије-три реченице.

И путовање кроз вријеме је теоретски могуће - морамо само да успијемо путовати већом брзином од свјетлосне!

..али шта онда? Да неће неко ићи у прошлост и уцмекати Хитлера? Хахаха... немојте да неко од страних сила сазна за ову тему, украшће нам је, псссст!!! :drinking:

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2003, 11:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 13 Sep 2003, 06:51
Svako kretanje je relativno, znaci moze se mjeriti samo u odnosu na nesto drugo! Da bi putovali kroz buducnost morate se kretati brzinom koja je priblizno jednaka brzini svjetlosti. A vama mudracima je bilo tesko bar procitati i zapamtiti koliku brzinu svjetlost dostize. Da ste bar to uradili ne bi vam ni palo na pamet da ostavljate postove tipa "frajer dosao iz buducnosti i obogatio se svercom dionica". "Tragovi vode ostaju iza osobe koja 'odleprsa' u buducnost" - pa za ovakvu izjavu stvarno treba imati hertza.
Kada se napravi sprava s kojom ce smrtnici biti u mogucnosti da postignu brzinu s. i pri tome ne budu imali nikakvih zdravstvenih posljedica, rado cu doci da ucestvujem o ovom topiku, a do tada preporucujem vam da vrijeme koje trosite na ovakve fantazije zamjenite aktivnim bavljenjem sportom.
U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Dec 2003, 23:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Avg 2003, 11:01
Citala sam samo prvu stranu ali ja mislim da je to moguce i putovanje u buducnost i u proslost!
Nikola T. je napravio tako nesto!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 13:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Da Tesla je bio predvodnik americkog eksperimentA u kome je primarni cilj bio da (u.s.s. Eldridz) brod (razarac) bude oremljenj stealt (nevidljivo) tehnologijom. Naime zamisao je bila da se oko njega stvori kruzno elekrto-marnetno polje (ili tako nesto znam da ima veze sa el. magnetizmom) medjutim doslo je do "greske" i brod je prosto nestao na nekoliko min. (opticki nestao) kasnije se pojavio noekoliko min. poslje (naime jer se potrosila el. energija u akumulatorima). Posada na probu je nakon pojavljivanja teturala po brodu bez ikakvog cilj (kao pijani). Doktori su ovo objasnili velikom izlozenoscu magnetnoj sili. A fizicari (nestanak broda) da je doslo da "OTVARALJA VREMENSKOG TUNELA"
Ime eksperimenta je: Filadelfijski eksperiment!. NAucnik Al Bielek je napisao kjnigu o ovom eksperimentu jer je i sam bio na brodu u trenutku "otvaranja"! Poslje "neuspijelog" eksperimenta Ajnastajn je poslao cestitku Nikoli jer je i on sam izjavio: Putovanje kroz vrijeme je teoretski moguce. Mi ne zivimo u svije sa 3 dimenzije nego 4 dimenzije. Kako? Tri dimenzije predstavljaju visinu, sirinu, duzinu (jednom rijecu sve ono sto vidimo, nesto kao 3D grafika). Prema tome prve 3 dimenzije predstavljaju "samo" prostor , a mi zivimo u PROSTORU I VREMENU, prema tome ona 4 dimenzija je VRIJEME. Kao i kroz proztor i kroz vrijeme se moze poutovati samo brzinom svijetlosti!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 13:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

malisha je napisao: Svako kretanje je relativno, znaci moze se mjeriti samo u odnosu na nesto drugo! Da bi putovali kroz buducnost morate se kretati brzinom koja je priblizno jednaka brzini svjetlosti
Ako ljudi ikada naprave tako nesto (sto je teoretski nemoguce) taj brod (recimo) bi postao nevidljiv jer bi svijetlost "kasnila" za njim zar ne? 2. stvar sjetimo se formule E=m*c2 koja najjednostavnije glasi Svaka enegrija ima i masu. Iz ovoga slijedi da bi tijelo koje se krece br. sv. imao beskonacno ogromnu masu??? I to je tacno npr.:
lozite vatru :wink: enegija koja je nastala je imala svoju masu tj x kg drva :wink: ...I jos nesto svijetlost nije najveca brzina u prirodi (bar Nikola Tesla i Albert Ajnstajn tako tvrde), postoje neka svemirska kretanja koja su i do 12 puta brza od svijetlosti (naravno to nije svjetlost). I jos nesto: recimo covijek stoji pored pruge kojom prolazi voz v=100 km/h, ako masinovodja u tom trenutku ispali metak v=400km/h onda ce brzina metka (ukoliko je posmatra masinovodja) biti 300 km/h, a ukoliko posmatrac pored pruge 500 km/h. EEE sad, ako masinovodja umojeto metka izvadi batejilsku lampu onda ce brzina obojica da "vide" istu brzinu tj ~300 000 km/s. Kako je to moguce??? Dalje ne znam :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jan 2004, 13:49 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Kada je došlo vrijeme za probu tog eksperimenta, Tesla je rekao da ne može to da učini (da ne zna) i odustao od daljnjih proba, jer je shvatio negativne posljedice tog eksperimenta. Onda je vojska na svoju ruku aktivirala eksperiment i došlo je do toga da se čitav brod usijao. Neki od preživjelih na tom brodu su govorili da je brod bio prozračan i da su mogli rukom da prođu kroz metalne dijelove broda. Sve u svemu, eksperiment nije uspio. Da li su vojnici na tom brodu putovali kroz vrijeme, to ne znam.

Što se tiče slaganja brzina, za sva kretanja važi relativističko slaganje brzina. Na vrlo malim brzinama (metak i voz koji si spomenuo) uticaj relativizma je zanemarljiv.
Brzina svjetlosti zavisi samo od električnih i magnetnih osobina prostora kroz koji se kreće, tj. ne zavisi od brzine kretanja izvora svjetlosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2004, 13:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Brzina svjetlosti zavisi samo od električnih i magnetnih osobina prostora kroz koji se kreće, tj. ne zavisi od brzine kretanja izvora svjetlosti.

Sta hoces da kazes da se svijetlost krece brze u vodi nego u vazduhu???
Znam da je to mozda tacno, samo mi nije jasno od cega ona stvarno zavisi to nikako da skontam??? Ako neko hoce da zna nesto vise o ovome ima knjiga "Teslino tajno oruzije" Aleksandar Milinkovic

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2004, 21:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
[Enterprise] je napisao:
Sta hoces da kazes da se svijetlost krece brze u vodi nego u vazduhu???
Znam da je to mozda tacno, samo mi nije jasno od cega ona stvarno zavisi to nikako da skontam???

Ne, hoću da kažem da se svjetlost kreće SPORIJE kroz vodu nego kroz vazduh ili vakuum. Brzina svjetlosti zavisi električnih i magnetnih osobina prostora kroz koji se kreće, tačnije, od električne i magnetne konstante. One su za vakuum μ0 i ε0. Kada pomnožiš ove dvije konstante, nađeš recipročnu vrijednost proizvoda i sve to korjenuješ dobiješ brzinu svjetlosti u vakuumu. Za sve ostale supstance ove dvije su konstante nešto veće od onih u vakuumu, pa je brzina svjetlosti manja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2004, 14:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da gotovo zanemarljivo manja. Ali u nauci nije nista zanemarljivo :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 00:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Avg 2003, 11:01
Ovo su bili jako lijepi odgovori ali ja mislim da se ipak moze putovati kroz vrijeme. Ja se ne razumijem dovoljno dobro u ovo sve ali tu ste da mi kazete da li je istina sto sam cula da je
Nikola T. napravio (izumio) spravu koja nam omogucava da vidimo sta npr. neko radi u nekoj drugoj zemlji tj. putovanje kroz vrijeme. To sam negdje procitala kako je neki covjek sumljao u svoju djevojku i da je pomocu te sprave vidio sta ona radi u Njemackoj tj. bavila se prostituciom. Navodno, ona je samo preko ljeta dolazila sa dovoljnom kolicinom novca, on je posumljao i pomocu toga vidio sta ona radi ,nakon cega mu je priznala (kada joj je ona sve ispricao) Sto znaci da je on ipak putovao kroz vrijeme. Sada vas pitam : Da li je to istina ili laz? Naime, ta sprava je u Beogradu (nisam sigurna), uglavnom, navodno, postoji, ali je nemoguce do nje doci jer je sakrivena, jer svi znamo da je on ipak ubijen i da su njegovi spisi, formule i ostalo ' spaljeni'!
Da li je to tacno? Nisam izmislila, vec je negdje pisalo, bilo je davno!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2004, 10:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
B.J. ne znam da li je to bio slučaj ali teško da je tako nešto nemoguće. No ako se vidi šta se u isto vrijeme dešava na drugom kraju svijeta to nije putovanje kroz vrijeme nego kroz prostor. Čitao sam a i čuo da su Amerikanci koji su (kao i u SSSR-u) poslije 2. svjetskog rata mnogo istraživali baš oko takvih paranormalnih stvari koristili obučene ljude koji su imali izvježbanu mogućnost astralne projekcije, za špijunažu, da na daljinu neprimjećeni posmatraju šta se dešava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2004, 12:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A ja sam (kad smo vec kod rusa) procita da su oni napravili vremeplov koji moze da putuje u proslos i buducnos ali samo 4 min.

Jedno je sigurno, kretanjem brzinom svjetlosti mijenja se pojam "vremena" tako da pri 100% br. svj. VRJEME STANE! Znam da je NASA obavila eksperiment:

3 (cini mi se) super sonicna-mlazna aviona koja su u sebi imala izuzetno tacne vremenske satove krenula su razlicitim brzinama na razlicite strane svijeta (razlicitim, ali vrlo visokim brzinama). Kada su sletjeli, casovnici su pokazali mali pomjer vremena (nisu svi pokazali isto) znaci vreme je pocelo da se mijenja :o :lol: :wink:

OVO JE IZUZETNO INTERESANTNA TEMA NEMOJTE DA "UMRE" :wink:

Vrh

Tema posta: MOGUCE JE ! ! !
PostPoslato: 25 Jan 2005, 22:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2004, 13:53
[quote=]"[Enterprise]OVO JE IZUZETNO INTERESANTNA TEMA NEMOJTE DA "UMRE" [/quote]

Izgleda da vec jeste, ali probat cu je "oziviti"

Jeste li se ikada zapitali da N.L.O.-i ne dolaze sa drugih planeta nego dolaze bas sa zemlje i njima upravljaju nadolazece generacije.
To se moze postici u takozvanom "hiper prostoru" kroz koji se moze kretati ne postujuci ni prostor ni vrijeme. DA bi se to uradilo mora se savladati tehnoka materijalizacije i dematerijalizacije .

Mi cemo morati napustiti razmisljanje da je vrijeme rijeka na kojoj se dogadjaji odvijaju jedni nakon drugih. Mnoge spoznaje moderne fizike nagone na zakljucak da se struktura vrijemena moze usporediti sa neograniceno velikom glavicom luka. Svaka "ljuska" tog imaginarnog modela odgovara jednoj vremenskoj liniji na kojoj se nalazi svemir u odredjenom trenutku razvoja.
Drugim rijecima, kao sto su u glavici luka prisutne sve ljuske odjednom, tako su i vremenske "ljuske" prisutne istovremeno sa svim dogadjajima!

Takodje postoje mogucnosti da se u "nasem" svemiru nalaze neke vrste "crnih rupa" koje omogucavaju prolazak na druge "ljuske".

Putovanje kroz vrijeme se takodje moze izvrsiti i brzinom blizu brzine svjetlosti, ali to je vec objasnjeno ovdje tako da se necu previse zamarati oko toga, ali recu zasto vrijeme prolazi sporije pri tolikim brzinama:
Sat na zemlji prolazi smo kroz vrijeme , dok onaj u brodu prolazi i kroz vrijeme, i kroz prostor. Drugim rijecima ako bismo prisilili sat da se krece kroz prostor, on bi dio svoje energije, odnosno brzine morao odvojiti od one koja mu je potrebna da se krece kroz vremensku dimenziju. Teoretski on moze svu svoju kompletnu brzinu, potrebnu za mjerenje vremena odvojiti za kretanje kroz prostor. U tom slucaju vrijeme bi prestalo teci!

I zbog cega nebi bilo moguce putovati kroz vrijeme ??

Vrh

Tema posta: Re: MOGUCE JE ! ! !
PostPoslato: 26 Jan 2005, 10:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
aLf je napisao:
Jeste li se ikada zapitali da N.L.O.-i ne dolaze sa drugih planeta nego dolaze bas sa zemlje i njima upravljaju nadolazece generacije

Ja u to vjerujem. A i čuo sam za to iz povjerljivih izvora :)

S tim da smatram da je lako moguće da među nama ima ljudi, putnika kroz vrijeme, koji se se samostalno, bez letjelica, prebacili u ovo vrijeme da bi npr. prošetali tom famoznom Banjalukom. To će raditi oni koji zasluže da ostanu na Zemlji, i samim tim dodatno se razviju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2005, 10:09 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
FIZIKA PUTOVANJA KROZ VREME

Crne rupe - most u vremenu

Fizicari su ulozili mnogo truda na osmisljavnje teoretski prihvatljive masine, koja bi omogucila putovanje kroz vreme. U svim tim istrazivanjima pocetnu tacku predstavljaju - crne rupe. Ta, jos nedovoljno istrazena nebeska (nazovi) tela, poznata su po tome: sto u sebe uvlace sve sto se nalazi u njihovoj okolini, ukljucujuci i svetlost, a ono sto jednom u njih udje nema mogucnost da ikada vise izadje. One, medjutim, poseduju i neke druge osobine, kao sto je na primer: nacin na koji zakrivljuju prostor-vreme oko sebe.

Crna rupa je beskrajno gusta, sto prevedeno znaci: da privlaci strukturu prostor-vreme do kidanja formirajuci dubok trag dopunjen sa tankim procepom na dnu. Ta njena osobina, ujedno je vecito ostavljala pitanje: sta se nalazi sa druge strane tog procepa?

U trazenju odgovora, Einstein i Nathan Rosen su 1935. godine razvili teoriju, po kojoj je mali procep jedne crne rupe povezan sa procepom druge crne rupe, povezujuci dva razlicita dela prostora-vremena kroz uzan kanal. Ta ideja nazvana je ?Einstein-Rosenov most? , i predstavlja crnu rupu koja je povezana sa svojom slikom u ogledalu. Takav most omogucuje da se iz unutrasnjosti jedne crne rupe predje u unutrasnjost druge, i predstavlja precicu nasem zamisljenom putniku kroz prostor-vreme.

Naravno, kao sto je to uvek slucaj kod nedovoljno istrazenih naucnih postavki, i ovde se potkrala jedna mana. Problem je u tome, sto je kanal formiran izmedju dve crne rupe minijaturan, manji od centra jednog atoma i ostaje otvoren samo delic sekunde. Cak i svetlost, kao najbrzi entitet u univerzumu, ne bi imala dovoljno vremena da prodje.
Zvuci surovo, ali bez obzira na jacinu letelice naseg putnika on ce neizbezno biti iskidan od neizmerne gravitacione sile crne rupe. Zbog ovog, ali i drugih problema ?Einstein-Rosenov most? , je sve do 1980. smatran nemogucim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2005, 10:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pre desetak godina, tacnije 1991. godine, pojavila se jos jedna zanimljiva ideja za putovanje kroz vreme.
Astrofizicar Dzej Ricard Got Treci (J. Richard Gott III) , smatra da bi hipoteticki objekti nazvani ?kosmicki prestenovi? , mogli da omoguce astronautima putovanje unazad kroz vreme.

?Kosmicki prstenovi? , su beskonacno dugi, sirine jednog atoma i takve gustine da bi par milja jednog prstena imali vecu tezinu od mase cele Zemlje.

Da bi omogucili putovanje kroz vreme dva kosmicka prstena moraju biti savrseno paralelna, da putuju priblizno brzinom svetlosti, ne bi li projurili jedan pored drugog kao dva automobila koja se krecu autoputom u suprotnim smerovima. Pri prolasku ovih prstenova jedan pored drugog, vreme-prostor postaju potpuno poremeceni - sto bi trebalo da omoguci nasem putniku da se vrati unazad kroz vreme.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2005, 10:22 
Stara kuka
Stara kuka

Ja mislim da bi taj vremeplov izazvao mnogo vise nevolja nego dobrih stvari.
Zamislite recimo da postoji vremeplov i da ga SAD poseduje. Njima se recimo ne dopada deo istorije u kom je vodjen 2. svetski rat, i oni se vrate kroz vreme i sprece ga. Super, nema rata. ALI.... Sta bi se desilo sa ljudskom istorijom?

Zamislite da se istorija menja svaki dan jer se nekom ne dopada odredjeni dogadjaj. Pa nastao bi opsti haos.

Za pocetak, predmet istorija ne bi mogao da postoji u skolama. U stvari rec istorija bi izgubila svaki smisao jer ona u stvari ne bi ni postojala. SVa tri oblika vremena (proslost, sadasnjost i buducnost) bi se stopili u jedan -sadasnjost! Mislim da to bas ne bi izaslo na bolje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Feb 2005, 02:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2001, 01:00
Evo da i ja dodam neko svoje razmišljanje na ovu temu. Naime, ja smatram da je putovanje kroz vrijeme nemoguće da samo vrijeme ne postoji. Recite mi koja to sila može da me isključi iz prostornog kontinuuma, ostavi sa strane, "premota" svemir unazad (vrati svaku molekulu, svaki atom, unazad na njegovo prethodno mjesto) i zatim me doda ponovo u tu "stvarnost". Šta se tek dešava ako se odigra onaj čuveni paradoks "ubijem svog dedu - nisam se ni rodio, nisam otišao u prošlost, nisam ubio dedu - ?!?"? Krah sistema i učitavanje bekapa ili nepovratno ništavilo? Postojanje uređaja koji bi imao mogućnost da prati i kontroliše prostor u toj mjeri da ga može premotavati po želji je nemoguće. Kakva to pojava u svemiru ima ta svojstva, koja su po meni neophodna za putovanje kroz vrijeme? Sve ovo se može nadovezati na činjenicu da mi nismo sposobni aposlutno spoznati stvari oko nas, tj. ne možemo istovremeno postojati sa nekim predmetom, posmatrati ga, izmjeriti (uporediti sa nečim što smo uzeli kao jedinicu mjere) bez da na njega utičemo, posredno ili neposredno (na nivou mikroskosmosa) i samim tim ga promjenimo jer kod putovanja koz vrijeme sve se uključuje u obzir, svaki elektron, foton, mezon, njihov položaj, njihova brzina itd...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 14:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2004, 12:56
Motoko Kusanagi je napisao:
Evo da i ja dodam neko svoje razmišljanje na ovu temu. Naime, ja smatram da je putovanje kroz vrijeme nemoguće da samo vrijeme ne postoji. Recite mi koja to sila može da me isključi iz prostornog kontinuuma, ostavi sa strane, "premota" svemir unazad (vrati svaku molekulu, svaki atom, unazad na njegovo prethodno mjesto) i zatim me doda ponovo u tu "stvarnost". Šta se tek dešava ako se odigra onaj čuveni paradoks "ubijem svog dedu - nisam se ni rodio, nisam otišao u prošlost, nisam ubio dedu - ?!?"? Krah sistema i učitavanje bekapa ili nepovratno ništavilo?
:lol:
Dobar mali... Da citiram mog kolegu Darka: "Mi putujemo kroz vrijeme cijeli svoj život, pa čak i devet mjeseci duže..."

Ja odgovorno tvrdim da je putovanje kroz vrijeme u prošlost nemoguće, a za budućnost ćemo još vidjeti (u budućnosti :D )... Ona priča o liku koji se obogatio na berzi jer je iz budućnosti je totalno besmislena. Recimo za trenutak da on zaista jeste došao iz budućnosti, prve akcije koje je kupio su promijenile stanje na berzi u odnosu na ono koje on pamti iz svog vremena, i samim tim je postalo nemoguće da predvidi iduće događaje na berzi (varijacija onog paradoksa sa dedom)...

Svako tijelo ima određenu energiju koja bi, u slučaju putovanja u prošlost, poremetila (promijenila) energiju svemira, pa makar to bilo i za veoma malu vrijednost, što bi za poslijedice imalo drugačiji tok energije od te vremenske tačke pa nadalje, što bi opet dovelo do nepostojanja energije tog tijela jer je vjerovatnoća za ponovno okupljanje identične energije u identičnom obliku beskonačno mala... (uopšten paradoks sa dedom)...

Vrijeme jeste kao rijeka, ali kao rijeka sa rukavcima. Rukavci se nakon nekoliko kilometara ponovo spajaju sa rijekom, ali nijedan ne ide uzvodno, tako da, ako je moguće putovati kroz vrijeme, to je moguće samo u jednom pravcu, i to u budućnost...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 23:31 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Sep 2001, 01:00
dejanm83, svaka čast za post, upravo to sam želio da kažem...
Teško je naći prave riječi u 2 ujutru :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 123 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]