Citiraj:
Kruznica upisana u drugu sa zajednickim centrom ali
dvostruko manjeg precnika.Kolika je sansa da je sijece
pravac slucajno povucen u toj ravni ako vec sijece onu vecu ?
Ako se ne varam ovo predstavlja Bertrandov paradoks(opisan 1889. godine). Jedino je razlika u tome sto je on trazio vjerovatnocu da slucajno izabrana tetiva kruga ima vecu duzinu od stranice upisanog jednakostranicnog trougla.(tako su barem mene ucili) Ovo predstavlja zapravo isto sto i zadani zadatak. Paradoks je u tome sto se vjerovatnoca moze dobiti na 3 nacina i to svaki put razlicite vrijednosti.
1. nacin - misko pomocu kolicnika povrsine manjeg i veceg kruga(sto je tipican primjer geometrijske vjerovatnoce) dobija
1/4
2. nacin - John bira tacku na vecem krugu i povlaci dvije tetive koje dodiruju manji krug. Te tetive predstavljaju granicne vrijednosti i dijele veci krug na 3 dijela. Opet kolicnikom povrsina, duzina stranica ili uglova, svejedno, dobija se
1/3.
3. nacin(Najgora) - Uslov: tacka kojom tetiva sijece zamisljni poluprecnik mora biti unutar manjeg kruga tj. mora biti bliza centru nego vanjskom krugu. Posto se radi o slucajnom izboru, vjerovatnoca da ubodete tacku blize centru ili blize vanjskom krugu je jednaka i iznosi
1/2.
Poenta je u slucajnom izboru, odnosno nacinu na koji povlacimo pravac.
Licno se ne slazem sa trecim nacinom u potpunosti. 1/2 se dobije samo ako potencijalnih "tacaka" ima isti broj u manjoj kruznici i vanjskom prstenu. U slucaju homogenog prostora to ne bi trebalo biti tako. Medjutim, posto broj pravaca tezi beskonacnosti, vjerovatno se moze aproksimirati vjerovatnoca na 1/2.
Dakle, vrlo je bitno imati preciznu formulaciju zadatka.
Ovo je cisto moj komentar na zadatak, jer upravo spremam mat4(vjerovatnocu) pa rekoh da napisem i ja sta znam hehe, iako je zadatak tehnicki vec rijesen.