banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2003, 15:01 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Da. Svjetlosni talas ima komponentu i magnetnog i električnog polja. Zašto je to tako teško shvatiti?
Šta studiraš ti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2003, 09:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Pa to je smjesno, hajde molim te navedi mi konkretno ko kaze da je svjetlost elektromagnetni talas. Ako je svjetlost elektromagnetni talas to znaci da svjetlost ima elektromagnetna svojstva i znaci moze da se iskoristi za pokretanje elektromotora, NE LUPETAJ,

Evo ja cu reci da je svetlost EMT. A kad se govori o cesticnim svojstvima EMT-a onda se uvodi rijec foton.

Citiraj:
Svjetlosni talas ima komponentu i magnetnog i električnog polja.

Tacno da tacnije ne moze biti. U stvari moze hehe,… najbolje je da se to objasni vec jednom: Elektromagnetni talas predstavlja prostiranje promjenljivog elektromagnetnog polja. Poznato je da promjenljivo magnetno polja stvara vrtlozno el. polje, a i promj. el. polje stvara vrtlozno mag. polje. Promjena el. polja uzrokuje pojavu promjenljivog mag. polja. E sad ono sto je bitno je da to promjenljivo magnetno polje izaziva u novim oblastima prostora promjenljivo el. polje itd. nastavlja se uzajamno izazivanje el. i mag. polja. Kao što se vidi, prostiranje elmag polja ima talasnu prirodu pa se zato i naziva elmag talas.

Citiraj:
vidis i sam da to nema veze sa elektromagnetizmom znaci po tome da se svjetlost moze mjeriti magnetnim fluksom

Ne bi se trebalo mijesati cisto magnetno i elektromagnetno polje jer to nije isto. A sto se tice fluksa EMT-a postoji fluks elektromagnetne energije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2004, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Da se vratimo na temu. U jednoj knjizi pise tacno ovako:
Covjek barem po onome sto danas znamo nikada nece uspijeti sagraditi letjelice koje bi postigle brzinu svijetlosti.Prema onome sto kaze fizika kad bi brod dosegao br. svj. poprimio bi beskonacno veliku masu.U tom slucaju bi svekolikog svemira nacinio crnu rupu! U toj "rupi" be se nasle sve galaksije sva sunca SVE STO SE NALZI U SVEMIRU! Priblizavanjem br. sv. posada broda bi se suocila sa neobicnim pojavama. Kod otprilike 80% br. sv. zvijezde bi poprimile dugine boje. Bijela boja iza broda bi postla plava; crvena-zelena; zuta-bijela. Bije zvijeda u smijeru leta bi se mijenjale obrtim redim. i sad ono najvaznije: Pri 99% br.sv. letjelica i posada u njoj bi postali PROZIRNI!!! Kraj citata.
U "potpisu" Adolf Bele autor

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 10 Feb 2005, 23:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Jan 2005, 00:43
Nebih se slozio!

Citiraj:
Da se vratimo na temu. U jednoj knjizi pise tacno ovako:
Covjek barem po onome sto danas znamo nikada nece uspijeti sagraditi letjelice koje bi postigle brzinu svijetlosti.Prema onome sto kaze fizika kad bi brod dosegao br. svj. poprimio bi beskonacno veliku masu.U tom slucaju bi svekolikog svemira nacinio crnu rupu! U toj "rupi" be se nasle sve galaksije sva sunca SVE STO SE NALZI U SVEMIRU! Priblizavanjem br. sv. posada broda bi se suocila sa neobicnim pojavama. Kod otprilike 80% br. sv. zvijezde bi poprimile dugine boje. Bijela boja iza broda bi postla plava; crvena-zelena; zuta-bijela. Bije zvijeda u smijeru leta bi se mijenjale obrtim redim. i sad ono najvaznije: Pri 99% br.sv. letjelica i posada u njoj bi postali PROZIRNI!!! Kraj citata.
U "potpisu" Adolf Bele autor

Sve gore navedeno vazi u slucaju da je E=mc^2 tacno, sto se u poslednje vrijeme sve cesce dovodi u pitanje... Vidjecemo, ima vremena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 12:09 
Veteran
Veteran

Ko dovodi to u pitanje!?
Navedi izvor.
Dovesti u pitanje tu formulu je kao da dovodiš u pitanje 1. zakon termodinamike.

Vrh

Tema posta: ...
PostPoslato: 11 Feb 2005, 13:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Jan 2005, 00:43
Covjece, pa u zadnje vrijeme se cesce spominje da brzina svjetla nije konstanta, i jos neki navodi koje mi se nije dalo citat. Postoji par teorija koje opasno ugrozavaju E=mc^2. Potrazicu ih pa cu ti javit ali evo za pocetak par linkova:

http://www.wired.com/news/technology/0,1282,54394,00.html
http://www.homepages.indiana.edu/071902/text/einstein.html
http://www.engology.com/articlerelativity.htm
http://www.webspawner.com/users/massenergy/

Nabavicu ja jos... nadam se :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 14:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Not now, John! je napisao:
Ko dovodi to u pitanje!?
Navedi izvor.
Dovesti u pitanje tu formulu je kao da dovodiš u pitanje 1. zakon termodinamike.

Ovaj post odlično odražava izraz lica na tvom avataru :D

Šalu na stranu, čitao sam neku vijest da su nedavno u svemiru, valjda u nekoj od orbitalnih stanica, radili neke eksperimente da dokažu neke Ajnšajnove teorije, ili čak neki vid teorije relativiteta. Tek sad su radili eksperimente za dokaz. Bar sam ja tako shvatio tu vijest.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Feb 2005, 16:04 
Veteran
Veteran

Vader je napisao:
Šalu na stranu, čitao sam neku vijest da su nedavno u svemiru, valjda u nekoj od orbitalnih stanica, radili neke eksperimente da dokažu neke Ajnšajnove teorije, ili čak neki vid teorije relativiteta. Tek sad su radili eksperimente za dokaz. Bar sam ja tako shvatio tu vijest.

Ajnštajnova teorija do sad potvrđena u velikom broju eksperimenata. Međutim, još uvijek postoje neki eksperimenti koji treba da stave ovu teoriju na test. Za sada, Ajnštajnova teorija "drži vodu".

Nemam vremena da čitam ovo što mi je [KS] dao, ali su mi od ranije poznate teorije o tome da se brzina svjetlosti (i druge univerzalne konstante) mijenjala tokom razvoja svemira. Ali to ne poništava tu poznatu jednačinu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Mar 2005, 23:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Jedi je napisao:
Poznato je da promjenljivo magnetno polja stvara vrtlozno el. polje, a i promj. el. polje stvara vrtlozno mag. polje. Promjena el. polja uzrokuje pojavu promjenljivog mag. polja. E sad ono sto je bitno je da to promjenljivo magnetno polje izaziva u novim oblastima prostora promjenljivo el. polje itd.

covjek zna sta prica, ovo je princip na kome radi radio.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]