banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Okt 2003, 01:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
najveci izum decenije je bio,kako sam ja cuo, spajalica za papir... majke mi moje....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Dec 2003, 14:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Najbrži voz na svetu
Japanski voz na magnetnu levitaciju (Maglev) oborio je juče sopstveni rekord u brzini dostigavši 581 kilometar na čas u probnoj vožnji sa posadom od 12 osoba, saopštio je predstavnik Instituta za istraživanja u železničkom saobraćaju. Maglev je za dva kilometra na čas poboljšao svoj prethodni svetski rekord, postignut 19. novembra. Japanske brze železnice testiraju Maglev od 1997. godine na posebnoj pruzi na zapadu Tokija, a taj voz još nije uključen u redovan saobraćaj. Maglev ide znatno većim brzinama nego klasični vozovi zahvaljujući posebnom mehanizmu privlačenja i odbijanja superprovodljivih magneta fiksiranih na voz. Japanski Maglev je nastao po konceptu inženjera nemačkog konzorcijuma "Transrapid internešenel", u kojem su velike nemačke industrijske firme "TISENKRUP" i "Simens", a zamišljeno je da ide brzinom od 430 kilometara na sat. (Beta, AFP)

Slike ovog voza možete pogledati ovde

http://mail.american-maglev.com/pics/new_pics_move.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2003, 01:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
ja ne znam ko je najveci naucnik ali samo znam da sam ja sam sa 5 godina napravio sebi periskop. i to nisam nigdje vidio nego sam sam skontao da bi se to moglo rijesiti pomocu paralelnih ogledala, pa sam "slucajno " razbio jedno samo da bi to probao. takodje napravio sam model elektromotora u 7 razredu osnovne skole kao i Njutn metar ( 5 razredu)
Osim toga moj pradjed je sam pronasao broj Pi (=3,1415....) pa je postao glavni majstor za izracunavanje zapremine kace i buradi za sljive i rakiju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Dec 2003, 10:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Automobil na solarnu energiju i vodu prokrstario Australijom
Automobil koji za gorivo troši samo vodu i solarnu energiju prešao je 4.100 kilometara sa jedne na drugu stranu Australije, saopštili su danas organizatori putovanja. Automobil je krenuo iz Perta, na zapadnoj obali Australije, i prešavši pustinju stigao devet dana kasnije u Sidnej, na istočnoj obali. Automobil koji ne zagađuje prirodu razvili su studenti Univerziteta Tamagava u Tokiju. Ispušta jedino vodu koju je gradonačelnik Sidneja, kada je auto stigao, jednostavno - popio. "Mogli smo celi put da pređemo za četiri dana, ali nismo hteli da rizikujemo. Hteli smo da pokažemo da to može da se uradi", rekao je organizator putovanja Hans Tolstrup. Tolstrup, koji se u Australiji već dvadeset godina bavi automobilima na solarnu energiju, kaže da će se takvi automobili "pre ili kasnije" koristiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jan 2004, 23:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jakne sa solarnim ćelijima
Modno osvešteni tehnofili i ljubitelji prirode u stalnom pokretu konačno će doći na svoje zahvaljujući ultramodernim i multifunkcionalnim jaknama marke "ScotteVest", koje u sebi imaju integrisane solarne ploče za napajanje gotovo svih vrsta prenosnih uređaja. Osim dveju malenih fotovoltnih solarnih ploča za napajanje ugrađenih u ramena, jakna ima i 30 džepova u koje bezbrižno možete da smestite sve svoje neophodne tehnološke igračke - mobilne telefone, PDA uređaje, MP3 plejere, gejm boj i drugo. Solarne ploče napajaju skriveni paket s baterijama, veličine špila karata za igranje, koje su žicama povezane s džepovima, a koriste CIGS tehnologiju, istu kakvu koriste američki marinci za napajanje svojih vozila i vojnih šatora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2004, 20:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

"Koka-kola" flašira vodu iz vodovoda
Voda koju pod imenom "Dasani" flašira "Koka-kola" obična je voda iz gradskog vodovoda koja je posebnim izumom, koji je patentirala NASA, pročišćena i potom obogaćena ozonom i mineralima, piše britanski Indipendent. U "Koka-koli" insistiraju na tome da je dobijen potpuno nov i daleko kvalitetniji proizvod. Udruženja za zaštitu proizvođača navode, prema pisanju lista, da pola litra flaširane vode "Koka-kole" košta koliko i oko 150 litara vode iz vodovoda. (FoNet)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2004, 00:54 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
dobro jutro!!!
Koka Kola flasira vodu vec odavno. Sjetite se Bonaqua vode koja se punila u Sarajevu. Obicna voda iz vodovoda propustena kroz filter, pa u nju neko prdne malo CO2, i malo pokojeg minerala. Samo je po zakonu u BiH zabranjeno prodavati vodu iz vodovoda pa se vise ne puni niti prodaje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Mar 2004, 22:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Reprezentacija Engleske na EP u "svemirskim" dresovima
Proizvođač sportske opreme Umbro predstavio je u ponedeljak novi dres reprezentacije Engleske koji je napravljen u saradnji sa svemirskom agencijom NASA. Kako je saopšteno novi crveni (gostujući) dres je napravljen sa 99.9 procenata od sintetičkog materijala koji za svoje potrebe koristi i NASA, i koji će održavati stabilnom telesnu temperaturu fudbalera bez obzira na vremenske prilike. Novi dres reprezentacije Engleske po prvi put će na sebi imati i žutu zvezdicu (osvojen Svetski kup 1966. godine) koja je postavljena iznad grba. Svoju premijeru novi dres imaće 31. marta kada će se sastati dve selekcije koje će ga jedine i nositi na EP u Portugaliji, Engleska i Švedska. (B92, BBC)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2004, 15:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Video-igra upravljana moždanim signalima
Istraživači su razvili video-igru "Ravnoteža uma" u kojoj mozak igrača kontroliše likove, bez korišćenja drugih sredstava. "Ravnoteža uma" je prvi put demonstrirana korišćenjem novog aparata koji se stavlja na glavu, u "MIT Media laboratoriji Evropa" u Dablinu. Pretpostavlja se da će igra pomoći istraživačima u razvijanju tehnologija pomoći ljudima s telesnim ograničenjima u kretanju. Umesto žica, nova tehnologija koristi elektroencefalografiju, moždane čvorove s podacima i bežičnu tehnologiju. Uz pomoć šest različitih tipova čvorova postavljenih iznad zadnjeg dela glave, električna aktivnost mozga se registruje i šalje u mašinu koja analizira i obrađuje signale. Tim istraživača se nada da će vrlo brzo razviti odgovarajuće aparate za ljude koji su nepokretni i ne mogu čak ni da govore kako bi im omogućili komunikaciju koja do sada nije bila moguća. (Srna)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2004, 12:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jul 2003, 22:29
Mislim da je to prenos energije na beskonacnu udaljenost (Teslino zivotno djelo :wink: ). A nakon toga je doslo do stvaranja raznih drugih komunikacija na osnovu ove ...

Ipak mi zivimo u svijetu informacija i komunikacija...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2004, 10:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Elektronska jakna za modernog muškarca
Nemački proizvođač poluprovodnika "Infineon" i bavarska tekstilna industrija "Rosner" predstavili su svoj najnoviji proizvod - elektronsku jaknu sposobnu da emituje muziku i da se priključi na mobilni telefon. Nazvan "mp3blue", ovaj odevni predmet je opremljen bežičnom tehnologijom "Bluetooth" i čitačem MP3 koji se pokreće preko ušivene tastature na rukavu, objašnjavaju ove dve nemačke firme u svom saopštenju čije delove prenosi agencija Rojters. Jakna, koja će u prodaji koštati oko 600 evra, namenjena je "muškarcima koji prate nova kretanja u tehnologiji i modi", preciziraju one.

Elektronski modul sa baterijom na punjenje u trajanju od 8 sati može se skinuti prilikom pranja jakne. Sistem se, takođe, sastoji od slušalica za slušanje muzike i telefoniranje. "Ovo je prva jakna u svetu koja u potpunosti integriše sve elektronske funkcije", kaže u saopštenju Diter Mej, direktor za strategijski razvoj kompanije Infineon. Tržište tzv. "inteligentnog i interaktivnog tekstila" obrće oko 247 miliona evra godišnje, a trebalo bi da do 2008. godine dostigne prihod od 411 miliona evra, naročito zahvaljujući sve većoj primeni u domenima kao što su zdravstvo i odbrana. (RTS)

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2004, 13:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Prvi jednotaktni motor na svijetu
Vijest sam za sad našao samo na MyCity forumima. Vidi.
Citiraj:
Nas naucnik pronasao jednotaktni motor i pantentirao ga. Njegov motor ima dvostrani klip i uopste nema radilice. Radi na principu pretvaranja pravolinijskog kretanja u obrtno pri tom ne stvarajuci trzaje uz veoma mali stepen vibracija. Cak sam iz priloga na TV-u cuo da nivo buke ovog motora bez auspuha je priblizan nivou buke Juga 55 sa novim auspuhom. Do sada ovo je prvi patenat takve vrste u svetu. Ovaj naucnik se nada da ce ga patentirati i za serijsku proizvodnju jer je zainteresovan Harley-Davidson da jednotaktni motor montira u svoje masine, jer kako kaze ovaj naucnik mnogo je velika usteda goriva pri ovakvom nacinu rada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2004, 19:57 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Dodatak na moju prethodnu poruku:
http://www.subnovine.co.yu/index.php?br ... k&id_cl=37

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Mar 2005, 22:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

16.03.2005
Motocikl na vodonik - maksimalna brzina 80 km na sat
Promovisan je prvi svetski motocikl sa pogonom na vodonik, čija je maksimalna brzina 80 kilometara na sat. Te performanse sigurno neće oduševiti „anđele pakla”, ali će obradovati stanovnike bučnih gradova i zagovornike očuvanja životne sredine, jer je savršeno tih i ispušta samo vodu - navodi britanska štampa. Opremljen sa četiri cevi u kojima se vodonik meša sa vazduhom i proizvodi struju, prototip pod nazivom „VNE”, odnosno „vozilo sa neutralnom emisijom”, koji je predstavila britanska kompanija „Intelidžent enerdži”, i koji košta 4.500 funti, može da pređe 160 kilometara do sledećeg punjenja vodonikom. Trenutno postoji samo jedna pumpa takve vrste u zemlji. Ministarstvo za saobraćaj još nije dozvolilo izlazak motocikla na puteve, između ostalog i zato što se ispostavilo da njegov bešuman rad može da bude opasan za ostale učesnike u saobraćaju. Pronalazači zato najavljuju da će motocikl snabdeti veštačkim zvukom motora, koji bi u dozvoljenim okolnostima, na otvorenom putu, mogao i da se isključi. (Srna)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2005, 12:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Vader je napisao:
Najbrži voz na svetu
Japanski voz na magnetnu levitaciju (Maglev) oborio je juče sopstveni rekord u brzini dostigavši 581 kilometar na čas u probnoj vožnji sa posadom od 12 osoba, saopštio je predstavnik Instituta za istraživanja u železničkom saobraćaju. Maglev je za dva kilometra na čas poboljšao svoj prethodni svetski rekord, postignut 19. novembra. Japanske brze železnice testiraju Maglev od 1997. godine na posebnoj pruzi na zapadu Tokija, a taj voz još nije uključen u redovan saobraćaj. Maglev ide znatno većim brzinama nego klasični vozovi zahvaljujući posebnom mehanizmu privlačenja i odbijanja superprovodljivih magneta fiksiranih na voz. Japanski Maglev je nastao po konceptu inženjera nemačkog konzorcijuma "Transrapid internešenel", u kojem su velike nemačke industrijske firme "TISENKRUP" i "Simens", a zamišljeno je da ide brzinom od 430 kilometara na sat. (Beta, AFP)

Slike ovog voza možete pogledati ovde

http://mail.american-maglev.com/pics/new_pics_move.htm

To sam davno gledao na TV, i to na sve lichi, ali na voz ne lichi :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Maj 2005, 15:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

12.05.2005
Robot koji je u stanju da sam sebe reprodukuje
Istraživači u Sjedinjenim Državama izmislili su jednostavnog robota koji je u stanju da od rezervnih delova sačini sopstvenu kopiju. Detalji projekta i istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature" (Priroda). Istraživači kažu da njihov eksperiment pokazuje da sposobnost reprodukcije ne mora da bude isključivo biološka. Ovaj robot je jedva veći od igračke i napravljen od četiri pokretne kocke pričvršćene magnetima. On je, međutim, opremljen kompjuterskim nacrtom sopstvenog sastava i za nešto više od minuta u stanju je da sačini sopstvenu kopiju. Kopije potom mogu da prave nove kopije. Dugoročni cilj projekta je stvaranje robota sastavljenog od stotina hiljada identičnih osnovnih modula koji će biti u stanju da se sami popravljaju ili da menjaju sopstvenu konfiguraciju kako bi mogli da obave konkretni zadatak. (Bi-Bi-Si)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]