banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 13:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Jul 2005, 21:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Ne znam kako bi prevela ovo stem cell (may be Not now, John zna).

Sta mislite o upotrebi ovakvih celija za ljudsko zdravlje? Obecava puno ali tu je etika i politika.

"Embryonic stem cells may someday help doctors treat ills from paralysis to diabetes. But science must contend with politics before that hope can be realized."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Jul 2005, 18:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2005, 11:27
Radi se o celijama koje zive u ljudskom organizmu samo prvih mjesec dana zivota a i tad su pri umiranju, najbrojnije su pri radjanju odnosno cak jos u embrionu zato se zovu embrionske...

E kad se one sad extraktuju iz embriona onda se desava da mjesto ostecenja na osobi na koje se one ubrizgaju biva automatski nadogradjeno novim mladim tkivom kao u gustera rep recimo. mozemo uzeti primjer prsta.
A te celije su bile poznate i 70tih godina samo su bile neupotrebljive jer nauka nije bil au stanju kad ih extraktuje iz embriona da ih duplicira (uzgaja) u dovoljnim kolicinama za potrebe ljudi tek do poslije 2000te...

Sad, danas imamo kulture na kojima moze da se uzgoji Stem, zato tako puno i obecavaju jer >>> Lijece unisteno tkivo raka i sam rak, dalje lijece i nadogradjuju i u potpunosti nedostale extremitete, potvrdjeno kod nekih zivotinja djeluju jos daleko bolje, na ljudima je bilo jos uvijek malo experimenata, barem zvanicno !!!

Inace predsjednika Regana sin je vodja projekta u Americi i u svijetu manje vise !!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Jul 2005, 15:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ma znam ja sta su stem cells ali nisam znala kako se to prevede na nas, sta znaci 'stem'na nasem u medical smislu.

Imas embrionic stem cells and adult stem cells. Jedne su kao sto si rekao iz embriona a druge su iz tkiva odraslg organizma. Ne 'primaju' se bas tako lako kako si to opisao, ali se radi na tome. Mnogo je lakse sa embrionic ali tu ima dosta etickih pitanja. I moje pitanje se odnsilo na to? Da li embrio star 5 dana moze da se korisiti za ovakve svrhe ili je i to unistavanje zivota?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2005, 13:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pa rekao sam da su vec premostili to posto je bilo tecimo prosle godine tema na Larry King emisiji CNN o tome, premostili su tako sto su uspjeli da nadju nacina da ih razmnoze uzgojem. Vodeci u tome je Dr. Regan.

Taj embrio se recimo uzgaja u te svrhe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 19:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Tesla je napisao:
Pa rekao sam da su vec premostili to posto je bilo tecimo prosle godine tema na Larry King emisiji CNN o tome, premostili su tako sto su uspjeli da nadju nacina da ih razmnoze uzgojem. Vodeci u tome je Dr. Regan.

Taj embrio se recimo uzgaja u te svrhe.

odlicno 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2005, 20:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Sta je tu odlicno Draco M? Ako su Tesline info jedino sa Larry King-ovog show-a, onda je to malo bodova. I ne znam zasto toliko istice Dr Regana, ja nikad za njega nisam cula a bas dosta citam o tome.

Vrh

PostPoslato: 30 Jul 2005, 03:09 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
Dove je napisao:

Sta mislite o upotrebi ovakvih celija za ljudsko zdravlje? Obecava puno ali tu je etika i politika.

"Embryonic stem cells may someday help doctors treat ills from paralysis to diabetes. But science must contend with politics before that hope can be realized."

...ako je zivot u pitanju aetika i politika mora u drugi plan ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2005, 13:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Dove je napisao:
Sta je tu odlicno Draco M? Ako su Tesline info jedino sa Larry King-ovog show-a, onda je to malo bodova. I ne znam zasto toliko istice Dr Regana, ja nikad za njega nisam cula a bas dosta citam o tome.

KOlegice, ne isticem nikoga, ispada kao licno...
Nego samo citiram sa medija i neta, a sta inace mislis gdje i ti mozes dobiti te info pored svih nas...??? sem ako ne znas nekog eminentnog u tom polju !??

Ako si gledala 2004 US ellections (izbore) mogla si vidjeti ko je drzao uvodnu otvaranje za demokrate, i o cemu se pricalo...

Inace velika kolicina kodiranih satelitskih kanala kao i Feedova mi dozvoljava da to primjetim iz prve ruke ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Avg 2005, 04:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 24 Jul 2005, 16:13
Tesla je napisao:
Dove je napisao:

KOlegice, ne isticem nikoga, ispada kao licno...
Nego samo citiram sa medija i neta, a sta inace mislis gdje i ti mozes dobiti te info pored svih nas...??? sem ako ne znas nekog eminentnog u tom polju !??

Ako si gledala 2004 US ellections (izbore) mogla si vidjeti ko je drzao uvodnu otvaranje za demokrate, i o cemu se pricalo...

Inace velika kolicina kodiranih satelitskih kanala kao i Feedova mi dozvoljava da to primjetim iz prve ruke ...

...oh my ....

....daj onda objavi jos nesto ....

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2005, 15:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Mar 2004, 14:24
Dove je napisao:

Pored ne znam kako bi prevela!?, napisala si kakvu ulogu to ima u medicini i gdje je tu etika i na to sam ti odgovorio...
Medjutim ti izgleda imas nekavih licnih nesuglasica sa mojim odgovorom.. :( Prvo provjeri nesto dvaput prije nego objavis... prijateljski savjet

zzz je napisao:

...oh my ....

....daj onda objavi jos nesto ....

Nemam vremena za te stvari...

zzz je napisao:
...ako je zivot u pitanju aetika i politika mora u drugi plan ....

Bravo kolega, eto odgovora.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Avg 2005, 16:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ja zaista ne znam o cemu ti to u ovom gore citatu.

Odgovor Tesli: ne znam nikog eminantnog u tom polju ali znam dosta naucnika (da li su eminentni, to ce se vidjeti) i moje info su iz naucnih zurnala a ne sa net-a i medija (sto ne osporavam ali i nije toliko credible). A USA elections ne pratim, pogotovu predizborne kampanje, imam pametnijeg posla, cak sta vise - gade mi se.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2005, 17:53 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Nije ni bitno na kraju ali prvo si rekla "Ne znam kako bi prevela ovo stem cell"!!! a onda si pitala "Sta mislite o upotrebi ovakvih celija za ljudsko zdravlje? Obecava puno ali tu je etika i politika."

Poslije toga u postu si rekla samo da te interesovalo "kako se prevodi to" 3 post, tvoj drugi, a onda si kritikovala moje izvore i ispalo da te ne interesuje kako se prevodi nego da je "Malo bodova"!
Cinilo mi se kao da ti je vise stalo do rasprave, ili mozda grijesim!!! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 18:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ne znam kako si sve to skontao, ali hajde...

Mene nije interesovalo kako se to prevodi (nije mi to upste vazno, ja znam znacenje te rijeci ali sam mislila da neki ucesnici nece znati), nego me je interesovalo opste misljnje raje ovdje o upotrebi takvih celija u medicini. Ni ti sam nisi nesto posebno rekao o tome, samo si dao neka objasnjnja i izvor svojih info. A preciznije pitanje je bilo: Da li bi embrio star 5 dana trebao da se korisiti za ovakve svrhe ili je i to unistavanje zivota? To me zanima, ako moze :) .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Avg 2005, 22:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Heh, nema sta ... ok
Pa ipak je receno da ne moze biti unistavanje zivaota ako su nasli nacin kako da uzgoje embrione tog tipa za te potrebe, proces kloniranja jos nije totalno odbacen... :)

Samo nece to izaci na svijetlo dana jos dugo posto se to sputava... i imaju oni rjesenje za razne bolesti ali dzaba, kad je politika uzjahala sve pa i nas...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]