banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 07:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Jun 2004, 12:01 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 14 Jun 2004, 07:08
Je li neophodno i može li se ne ovisiti o nekomu, o čovjeku? Može li čovjek sam živjeti, a u normalnom sadejstvu sa okolinom, radeći u društvu svoj posao, boraveći među ljudima i posječujući ih, a u svemu tome potreba je očuvati i biti samo svoj, bez loših uticaja i ovisnosti, dakle sposoban biti i sam duži period i bez ikakve ovisnosti o druženju ako treba. Biti u duhu dakle s mnogima, s Bogom, i sa svim vidljivim i nevidljivim u ispunjenju.

Toliko o prijateljstvu. Prijatelj je čovjek koji dolazi i daje u nevolji i pomoči. On nije poradi druženja. Prijatelja nema, on ne postoji. Bog je jedini spreman pomoči. Ne može se prijatelj očekivati, već to samovoljno samo možemo pokušati biti, a to nije lako.

Izdvajati pojedince iz društva kao svoje prijatelje je trenutna iluzija. Sve ljude jednako treba glegati

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jun 2004, 12:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Mar 2004, 14:38
prijateljstvo je kad nekog volis vise od sebe a nije ti rod
a da nekog volis vise od sebe znaces kad shvatis da bi svoj zivot dao za njegov
naravno mora biti obostrano

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jun 2004, 04:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
LaShante je napisao:

vrlo problematicno za ovo vrijeme.. ti imas tako nekog??
mislim da ce toga u buduce biti sve manje.. ljudi vazda lete da se izbore za komad hljeba.. prijateljstva su jako nikakva ili totalno prazna...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2004, 09:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Istina, pogledajte svoje roditelje i njihove prijatelje, to je prijateljstvo. Izgleda da sam danas malo sentimentalan ppppp hehehe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2004, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Citiraj:
mislim da ce toga u buduce biti sve manje.. ljudi vazda lete da se izbore za komad hljeba.. prijateljstva su jako nikakva ili totalno prazna...

A da dodas pored svoga nicka-Samotnjak? :lol: :lol: :lol:
Nadam se da se to nece desiti meni, ali moguce je da si u pravu, u ovom trenutku cak ne bih razmisljao o negativnim stvarima, a povezivao ih sa priateljstvom....
Ti si se bas razocarao?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2004, 03:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
bigman je napisao:
Citiraj:

A da dodas pored svoga nicka-Samotnjak? :lol: :lol: :lol:
Nadam se da se to nece desiti meni, ali moguce je da si u pravu, u ovom trenutku cak ne bih razmisljao o negativnim stvarima, a povezivao ih sa priateljstvom....
Ti si se bas razocarao?

Nije da sam se bas razocarao.. :roll: ali gledajuci ljude oko sebe dodjoh do takvog zakljucka.
Mada ima mozda i podsvjesnog razocarenja.. :-?
Al evo danas kumovah na krstenju, okupila se raja, ljudi, rodbina i prijatelji. Ima u prijateljstvu stvari koje covjeka cine covjekom :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2004, 22:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
vuk Poslao: 04.07.2004. 03:23 Naslov:

--------------------------------------------------------------------------------

bigman ::
Citat:

A da dodas pored svoga nicka-Samotnjak?
Ti si se bas razocarao?

Nije da sam se bas razocarao.. ali gledajuci ljude oko sebe dodjoh do takvog zakljucka.
Mada ima mozda i podsvjesnog razocarenja..
Al evo danas kumovah na krstenju, okupila se raja, ljudi, rodbina i prijatelji. Ima u prijateljstvu stvari koje covjeka cine covjekom

Gledaj malo bolje, vidjeces da ima dobrih ljudi...
Ma to je trenutno, a sta kazes al tjesim... :lol: 8) :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2004, 12:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Ne moze se definisati prijateljstvo i praviti neki klise. Jer to je nesto sto daje sirinu,daje ti snagu, podrsku i nadu.

Inace u zivotu,prijatelje biras i druzis se sa onim ko ti odgovara, nesvjesno pravish nazovi selekciju.Tebi je super u zivotu, super je njima, zivi se, druzi se, provodi se, sve to tako tece...

Ali, kada se dese teski trenuci u zivotu, kada ti se svijet okrene za 360 stepeni i kad tada osjetish da imash prave prijatelje koji ne samo da pomazu rijecima nego djelima, koja u tom trenutku se ne mogu procijeniti jer su predragocjena djela, zapravo shvatash i dobijash podrsku da te ljud vole, cijene, postuju kao prijatelja i da ti to nesebicno uzvracaju.
To je sreca i to je pravo istinsko prijateljstvo bez interesa.
Upravo to daje snagu da se polako dizes iz pepela...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2004, 23:14 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Avg 2003, 11:01
vuk je napisao:
LaShante je napisao:

Evo, ja imam takvog nekoga i to je obostrano. Osoba koju uzimam za najboljeg prijatelja je upravo ona za koju mislim da tako izgleda najbolji prijatelj. Naravno, nista ne moze da prodje bez 'istina u lice'. Stvar je u tome, da bi imao najboljega prijatelja onda moras da razumis njega i da ga takvoga i prihvatis a isto i on tebe. TO je jako tesko, ali izgleda da je nama uspjelo! Priznajem, da bi moglo biti i bolje, ali vjerovatno ce to biti sa vremenom dok postanemo zrelije, jer ne mogu ocikavati nemoguce kada smo jos uvijek neiskusne u zivotu, uopste!
Znaci imam najboljega prijatelja, a razocarala sam se u prijateljsvo i to jako, jako, i jos uvijek ne mogu da vjerujem da u tome nemam srece, jer bih voljela da su mi svi prijatelji ali su oni nemoguci, i primjetila sam da je problem u njima a ne u meni, mislim u ovim osobama koje su me iznevjerile, pa na bilo koji nacin!

Poz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2004, 13:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Mar 2004, 13:15
Prije par dana upoznam covjeka koji se borio u prvom svjetskom ratu, kaze mi da od kada je znao za sebe nikada nije imao prijatelja ,, to mu je bio odgovor na moje pitanje koje je bilo,- kako imati tako dug zivot.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2004, 14:47 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Pitanje je pogrešno...
Prijatelj nije neko kome ćete da natovarite svoje probleme, već neko kome ćete da pomognete.
Pitanje nije 'mogu li ovisiti o nekome?', već 'koliko može neko drugi ovisiti o meni?'. Sad, odgovor nikad nije da drugi mogu potpuno ovisiti o vama. Niko nije svemoćan i savršen.

Dakle, možete samo da budete prijatelji nekome, takvi kakvi jeste. I tek onda ćete moći da imate prijatelje...
(If you build it, he will come... ;)

Vrh

PostPoslato: 31 Jul 2004, 01:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Bistrica je napisao:
Je li neophodno i može li se ne ovisiti o nekomu, o čovjeku? Može li čovjek sam živjeti, a u normalnom sadejstvu sa okolinom, radeći u društvu svoj posao, boraveći među ljudima i posječujući ih, a u svemu tome potreba je očuvati i biti samo svoj, bez loših uticaja i ovisnosti, dakle sposoban biti i sam duži period i bez ikakve ovisnosti o druženju ako treba. Biti u duhu dakle s mnogima, s Bogom, i sa svim vidljivim i nevidljivim u ispunjenju.

...ma moze....pa bio ti je jedan u 4/5 razredu u lektiri....Robinzon Kruso, samo je i on na kraju popustio...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Avg 2004, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BITNO JE NAGLASITI!!!
NIJE prijateljstvo UVIJEK pomaganje, trazenje pomoci, savjeta, povjeravanje... NAJCESCE JE
Citiraj:
Tebi je super u zivotu, super je njima, zivi se, druzi se, provodi se, sve to tako tece...

Vrh

Tema posta: prijatelj
PostPoslato: 11 Avg 2004, 11:35 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Avg 2004, 15:13
glupo je definisati prijateljstvo, svako ga vidi drugacije i to je to. Samo ne smijes pre vise da biras prijatelje, jer ih onda neces ni imati. Svako ce te jednom povrijediti samo je pitanje koliko, ali meni je to o.k.
Obozavam da se druzim i upoznajem nove ljude, to me cini potpunom osobom :P

Prijatelji su kao lubenice. Da nadjete jednog dobrog, morate ih probati i stotinu.
Prosper Merime

Vrh

Tema posta: Re: prijatelj
PostPoslato: 17 Avg 2004, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
maja85 je napisao:
Obozavam da se druzim i upoznajem nove ljude, to me cini potpunom osobom :P Prosper Merime

:thumbright: :thumbright: :thumbright:
SLAZEM SE S TOBOM DEFINITIVNO

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2004, 08:46 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 08:09
Prvo je pitanje zasto imamo prijatelj?
Odgovor je jednostavan, zato sto se bojimo biti sami.
A drugo, koliko vas je iskreno sa prijateljima?
dajete, ako si imalo iskren ne mozes imati prijatelje.
Veoma malo ljudi ima prijatelje s kojima je 100 % iskren.
Reci nesto prijatelju o njgovom ponasanju ili slicno, ali iskreno i vidi koliko ce ti biti prijatelj.
Moze najvise imati poznanike i drugove sa posla ili iz grada... ali pravog prijatelja ?????

Malo je takvih.
A da ga i i mas onda bi sem ogo nazvati to prijateljsstvom.
Za mene bi prijateljstvo bilo onaj potpuno iskreni odnos koji nepreza niti od bolne iskrenosti niti od bilo cega.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2004, 11:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Citiraj:
dajete, ako si imalo iskren ne mozes imati prijatelje.

hm, pa mislim da je sve stvar procjene, prijatelje stices godinama, mislim od npr. 10 ljudi koje poznajes sa kojima si dobar, izlazite druzite se itd. jedan eventualno dva covjeka od njih deset se moze "isfiltrirati" kao prijatelj, kao neko sa kim mozes da razgovaras o stvarima o kojima sa ostalih 8 ni ne pomisljas da ulazis u pricu.
ne mozes nekoga ni upoznati ni steci povjerenje za kratko vrijeme, treba tu puno toga loseg i dobrog proci da zaista vidis da li nekog treba da smatras prijateljem ili samo poznanikom..osoba sa kojom pricas o neobaveznim stvarima, pijes kafu itd.
za mene je prijatelj neko u koga imam 100% povjerenje i na koga mogu racunati u svako doba dana i noci,a prijateljstvo zahtijeva i davanje, tako da ono sto ocekujes od prijatelja moras i sam/a da budes spreman/na pruziti.
u mom zivotu postoje dvije takve osobe i smatram se sretnom. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Avg 2004, 16:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Srecom imam nekoliko prijatelja i sve su to ljudi koji me savrseno poznaju i jos uvjek me vole,cudno zar ne. :D Tako je Andric definisao prijateljstvo.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2004, 18:24 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 30 Jul 2003, 09:40
Bistrica je napisao:
Je li neophodno i može li se ne ovisiti o nekomu, o čovjeku? Može li čovjek sam živjeti, a u normalnom sadejstvu sa okolinom, radeći u društvu svoj posao, boraveći među ljudima i posječujući ih, a u svemu tome potreba je očuvati i biti samo svoj, bez loših uticaja i ovisnosti, dakle sposoban biti i sam duži period i bez ikakve ovisnosti o druženju ako treba.....

ovako nesto je, mislim, nemoguce.
otprilike kao sto bi rekli "suva krpa na dnu mora" ili "celavi se vuku za kosu" :)

nemoze se biti u drustvu a nebiti pod njegovim uticajem.

ako covjek odluci da bude dio zajednice, iz odredjenih svojih potreba, onda mora biti svjestan cinjenice da ce ta zajednica uticati na njega, dakle uzeti mu dio njegove (zeljene) slobode.

ali ovo...
Citiraj:
Biti u duhu dakle s mnogima, s Bogom, i sa svim vidljivim i nevidljivim u ispunjenju.

...vjerujem da jeste moguce i da je pozeljno.

Vrh

Tema posta: ponovo
PostPoslato: 22 Avg 2004, 21:29 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Avg 2004, 15:13
Slazem se da je zaista tesko naci pravog iskrenog prijatelja i ljudi koji ih imaju su veoma srecni.
Pogotovo u ovim vremenima prava prijateljstva su veoma rijetka,a najveca su ona traju iz djetinjstva pa na dalje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]