<!-- BBCode Quote Start --><TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE> Dogodilo se cudo, ne mogu da vjerujem da ti ne nesto nemas odgovor</BLOCKQUOTE></FONT></TD></TR></TABLE><!-- BBCode Quote End -->
Ne znam zbog čega misliš da ja imam odgovore na sve, puno toga ja ne znam.
Ovo što si me pitao je iz domena istorije a ja istoriju nikad nisam puno volio
Evo baš slučajno naiđoh na drugom forumu gdje malo pričaju o tome što te interesuje pa ti prenosim:
" Julijanski kalendar hriscanska crkva prihvatila je na Nikejskom saboru 325. godine nase ere. Smatra se da se primenom gregorijanskog kalendara koji su rimokatolicke zemlje bespogovorno i odmah prihvatile krsi kanon po kome Uskrs mora da se slavi prema julijanskom kalendaru...
... Samo uvodjenje "novog kalendara" kod katolika je islo veoma sporo. U Bosni su ga prihvatili tek krajem 18 veka. To je bio izmedju ostalog razlog, da se neki katolici presli u Pravoslavlje, jer nisu htjeli da prihvate novi kalendar... Kanon ne govori po kojem ce se kalendaru slaviti uskrs, nego govori kada se smije slaviti uskrs, a kada ne. Gregorijanski kalendar sa svojojm pashalijom, krsi taj kanon, zbog toga se kod pravoslavaca nikada ne koristi Grigorijanska pashalija..."
Koliko je ovo tačno ne znam, samo sam copy/paste pa ti vidi.
Ako te ovo baš interesuje otiđi na podforum istorija na nekom posjećenijem forumu, recimo na Serbiancafe-u pa pitaj tamo.
A što se tiče slavljenja slava ja sam protiv tog slavljenja u
svakom obliku jer to ne samo da nema veze sa učenjem Svetog Pisma već mu je u suprotnosti. Dakle stoji to da je mnogima prežderavanje najbolja stvar u slavama ali i bez toga slave nisu u redu.
Mene intersuje čista istinska duhovnost i suština učenja svetih spisa a ne neki formalizmi, običaji, tradicije, praznici koji su još u suprotnosti sa učenjem svetih spisa.