banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 02:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Mar 2004, 20:04 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2004, 17:46
Petokraka ima kao I krst bozanstven znacaj I djelovanje ako ne I vise, stoga Jugoslavija kao takva se moze smatrati takvom kakva je bila, mislim da bi bilo dobro vratiti petokraku, a okolo nje staviti 4 srpska s sa strana

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Mar 2004, 20:38 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
Јеси ли ти још нормалан? Знаш ли ти шта причаш????

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Mar 2004, 01:55 
Pripravnik
Pripravnik

Recimo da sam normalniji jer vise znam kao vjernik da izvor dobra ima -porjeklo samo u bozjim elementima i uzajamnoj ljudskoj brizi i solidarnosti. Petokraka kao i krst sluzi za rastjerivanje djavola i mnogo su ovo jaci simboli od cetiri S, jer su boziji,
Pitaj me jesam li normalan? Ili neka pita tko drugi

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 05:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
U redu je..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 08:14 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Vrlo zanimljivo je to što govoriš.
Ne toliko zbog toga što bi ti simboli sami po sebi nešto mogli da pomognu, nego zbog onoga što te je dovelo do te ideje.
Jer zaista, nije dobro to što naš narod tako suprotstavljano posmatra ono što simbolizira petokraka i ono što simbolizira krst.
Činjenica je da su komunisti u praksi proveli mnogo više istinski hrišćanskih i čovjekoljubnih principa (ili su barem pokušali), nego oni koji sebe nazivaju hrišćanima, ali je veliko pitanje da li su dostojni i jednog slova tog imena.
A ljudi koji su danas ubijeni u pojam ne mogu ni da zamisle kakav su opštenarodni polet komunisti uspjeli da udahnu ljudima u toku 2. svjetskog rata i nakon toga. Zato što je narod bio uvjeren da gradi nešto bolje za sve.
Takođe, takvi ne znaju ili ne žele da znaju zašto se ogromna većina ovog naroda četrdesetih godina zdušno pridružila komunistima. Zato što su im se smučili popovi i njihovo pričanje jednog a rađenje drugog, lopovluk i licemjerje. Smučili su im se njihove "hrišćanske" gazde koji im piju krv na slamku gore od ikakvih aga i begova u prošlosti. Ali slave se slaviše i slavski kolači se vrtješe na sve strane. Isto kao i danas.
A narod ovdje je unutar svoje duše čovjekoljubiv i pravdoljubiv i ne da se vući za nos, pa je jednostavno ostavio one koji pričaju a ne rade, a privolio se onima za koje im se činilo da im je zaista stalo do naroda.
A priče o komunističkoj strahovladi 50 godina i tome kao osnovnom razlogu što je narod otpao od "otačke vjere i tradicije" su samo manjim dijelom tačne.
Suštinski je narod tokom malo duže vremena bio nezadovoljan svojim duhovnjacima (o tome svjedoče mnogi zapisi ljudi iz 19 i početka 20. vijeka) iz prostog razloga što su im pričali jedno a radili drugo, i narod je jedva dočekao nešto, činilo se, drugačije od toga. Na žalost, i to nije bilo ono pravo, ali je bar na nešto ličilo, i barem neko vrijeme.
I činjenica je da "vjernici" nisu uspjeli u periodu 1918-1941 da naprave ni približno dobru i uspješnu državu kao što je bila ona od 1945. do 1990., a o ovim današnjim tugama od država da ne govorimo.
Kakva vjera, takve i države.
Stoga nešto treba suštinski promijeniti i sjediniti ono što je dobro sa svih strana a odbaciti ono što je trulo i ne valja, ili mu je prošao rok.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 10:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2003, 19:00
Komunizam je u sustini dobar, ali je Jugoslavija bila tako "uspjesna" jer je fungirala kao tampon-zona izmedju zapadnog i istocnog bloka tokom hladnog rata. Zapad je Titu davao para, tacno, dakle imalo se nesto dati i narodu. A zar mislite da bi i njemu davali pare da je ostao jos stotinu godina na celu Jugoslavije? Kada je nestalo sovjetskog saveza nestao je interes, takav kakav je bio, zapadnih sila na Jugoslaviji.

Pa ako je komunizam bio toliko dobar, zasto je Jugoslavija imala jedanaestocifrene dugove? Ili ako je vec bio tako dobar zasto ova sadasnja drzava nije uredjena po komustickom principu, odnosno zasto narod ne bira komuniste na celo drzave? "Res publica" je, dakle narod odlucuje.

A petokraka kao takva ce uvijek jednostavno asociirati na komunizam. Ili sta vi mislite zasto niko ne stavi kukasti krst kao drzavni simbol? Zato sto je neko pod tim kukastim krstom napravio veeeeeliko sranje (pardon) - ali kukasti krst u sustini ne predstavlja nikakvo zlo. A krst simbolizuje vjeru u Boga i bla bla bla... A to sa cetiri "S" - koji nisu S-ovi, nego ocili - je nacionalni simbol Srba, pa pretpostavljam da je zato na zastavi :-) ...ili se mozda varam?

Босна, 1992.:
- Хоће л' бит' оно рата?
- ...ма јок!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 13:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
RSKobra je napisao:
A petokraka kao takva ce uvijek jednostavno asocirati na komunizam

Možda tebi. Ali petokraka je dosta stariji simbol od komunizma. Nekim ljudima petokraka prvo asocira nešto sasvim drugo. Mada...možda je interesantna veza između ta dva simbola, ove komunističke potokrake i one druge petokrake.

Citiraj:
A krst simbolizuje vjeru u Boga

Krst u velikoj mjeri simbolizuje smrt. E sad koliko je krst sa te strane dobar simbol... :roll:

To nije jedina simbolika krsta ali vjerujem da samo oni dosta duhovniji znaju neke druge moćnije simbolike i mogućnosti primjene simbola krsta.

Citiraj:
ali kukasti krst u sustini ne predstavlja nikakvo zlo

Kukasti krst i svastiku su nacistički magovi (koji su činili temelj nacizma) preuzeli od drevnih istočnjačkih simbola koji su bili pozitivni. Recimo onaj poznati nacistički simbol sa četiri zrake koje su uperene unutra, dakle tanje su pri središtu a deblje na rubu, predstavlja modifikaciju (iz magijskih razloga) simbola sunca, toplote, kod kog su zrake okrenute prema vani, deblje pri središtu a tanje na rubu. Time su nacisti željeli stvoriti nekakav "zaleđen sistem" ali tek kad osvoje svijet. O tome osobe koje se više u to razumiju mogu mnogo više reći. A kukasti krst je ako se ne varam u originalu (dakle kao pozitivan) suprotno okrenut od nacističkog. Nacisti su okretali simbole jer su znali da su simboli moćne stvari, pogotovo ako ih neko zna moćno koristiti. Zato i satanisti crtaju petokraku koja je okrenuta naopako da bi izvrnuli običnu petokraku koja je moćan pozitivan magijski simbol.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Mar 2004, 17:27 
Pripravnik
Pripravnik

Aharon, citao sam u monahu Kalistu, ne znam je li tako bilo, ali taj dobri monah u zitiju kaze da je sva ta srbija tad u doba pre I kraljevine bila mnogo pobozna, mozda zato su se I oslobodili turaka pre, a znaci I bili su mnogo moralniji, - inace cini mi se plemenska zajednica mnogo moralnijom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2004, 10:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
RSKobra je napisao:
Pa ako je komunizam bio toliko dobar, zasto je Jugoslavija imala jedanaestocifrene dugove?

Čini mi se da je najveći svjetski dužnik Amerika.

Činjenica je da je Tito bio vrhunski političar i zahvaljujući njemu ova zemlja se izgradila i živjela dobro.Šteta je samo što takvih izgleda više nema kod nas. :cry:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Apr 2004, 18:41 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 24 Avg 2003, 07:38
Citiraj:
RSKobra je napisao/la:
Pa ako je komunizam bio toliko dobar, zasto je Jugoslavija imala jedanaestocifrene dugove?

Nemoj me pogresno shvatiti ali sada sama Hrvatska ima vanjski dug kao cijela SFRJ pred sam rat. Kad bi dodao i ostale novonastale zemlje lijpo bi se zaprepastio. Stoga popravi svoju matematiku.

Mislis li da, recimo, Japan ili Amerika nemaju dugova? Pa citava svjetska ekonomija pociva na dugovanjima, krenuvsi od pojedinca pa do multinacionalnih kompanija.

Osim toga, vidim zivis u Austriji, radis do koliko sati? Na koliko su ono godina skoro pomjerili granicu za penzinisanje? Hoces da dalje nabrajam ili da stanem na ovome? A Austrija jeste kapitalisticka ali kako tako je rijesen i socijalni problem za razliku od prostora juzno od Bregane gdje vlada divlji kapitalizam u svom najcistijem i najgorem obliku. (SLO je to nekako rijesila)

Covjecanstvo nije bilo sazrelo za socijalizam ili komunizam, a gdje nas vodi tvoj kapitalizam to se vidi iz dana u dan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Apr 2004, 06:06 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 09 Mar 2004, 09:26
Tacno neo, mi nismo zasluzili socijalizam, jer smo pokvareni

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2004, 13:13 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Neo svaka ti je na mjestu.
Musliman, ako stanje i jeste žalosno, ne treba sjediti i kukati, nego težiti i djelovati koliko se može, da se stvari promijene.
I to počevši od sebe samih.
U svakom slučaju, jasno je da su socijalističko/komunističke ideje dobar korak unaprijed u odnosu na ono što imamo sada (ali i u odnosu na ono što postoji bilo gdje u svijetu).
Činjenica je da ljudi nisu bili zreli za njih u prošlom vijeku, ali to ne znači da neće biti zreli nekada kasnije. Ali za to je potreban prije svega duhovni preporod (u najširem smislu).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2004, 19:17 
Majstor
Majstor

Hvala, Aharon, samo iznosim onako kako jest...
Inace ubijedjen sam da se duhovni preporod covjecanstva ovakavog kakav jest ne moze desiti postepeno vec mislim da ce za to biti kriva neke velika prekrtenica, dogadjaj ili otkrice.

Tesko mi je zamisliti da ce svijet krenuti za covjekom velicine Gandija i njegovom politikom tipa da ne moras podici glas da bi se cuo...

Uostalom ne znam, sve je moguce... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2004, 21:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

neo77 je napisao:
Inace ubijedjen sam da se duhovni preporod covjecanstva ovakavog kakav jest ne moze desiti postepeno vec mislim da ce za to biti kriva neke velika prekrtenica, dogadjaj ili otkrice

Slažem se. I ja sam u to odavno ubijeđen.

Samo ja bih prije rekao "zaslušena neke velika prekrtenica" a ne kriva. U duhovnom preporodu nema ništa krivo ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2004, 22:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
ma to ni još jedan potop nebi izveo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Apr 2004, 22:45 
Administrator
Korisnikov avatar

neo77 je napisao:
Inace ubijedjen sam da se duhovni preporod covjecanstva ovakavog kakav jest ne moze desiti postepeno vec mislim da ce za to biti kriva neke velika prekrtenica, dogadjaj ili otkrice.

Kao u "Zvjezdanim stazama",a? :lol: Pri kontakt,potvrda da nismo sami u svemiru i ujedinjene zemlje,svjetski mir i sl.?Utopija,brate........ :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2004, 00:47 
Majstor
Majstor

Citiraj:
Kao u "Zvjezdanim stazama",a? Pri kontakt,potvrda da nismo sami u svemiru i ujedinjene zemlje,svjetski mir i sl.?Utopija,brate........

Na tako davno i obicno auto je bilo mastarija i utopija, pa se ti opet danas vozis svaki dan, onako utopijski...

I na kraju krajeva sto da ne? I da, za tvoju informaciju, u Star treku nije Prvi kontakt izazavo promjenu vec pronalazak warp motora...
Ali mislim da skecemo sa teme... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2004, 09:52 
Administrator
Korisnikov avatar

Još malo OT.....
Warp pogon je izazvao prvi kontakt,tj. vulkanci su ga primjetili i odlučili da smo dovoljno zreli za prvi kontakt.Prvi kontakt,odnosno,nova prijetnja iz svemira,dovela je do sređivanja stvari na zemlji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2004, 10:53 
Majstor
Majstor

Vulkanci nisu predstavljali prijetnju...
A warp pogon je bio ta prekretnica koja je omogucila prvi kontakt i koja je omugicala sredjivanje prilika na Zemlji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Apr 2004, 10:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

_zoka je napisao:
Kao u "Zvjezdanim stazama",a? Prvi kontakt, potvrda da nismo sami u svemiru

A šta ako taj veliki *BUM* izazove...prvi kontakt, potvrda da nismo sami - na Zemlji :D

Vjerujem da je potreban veliki *BUM* da dođe do značajnijih promjena u svijesti pojedinaca i naroda i vjerujem da ovde na Zemlji imamo ono što je potrebno za taj *BUM*, samo se čeka pravo vrijeme. Sile Nebeske će pokrenuti određene stvari kad za to dođe vrijeme.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]