banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 11:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Mar 2004, 22:15 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Jul 2003, 14:56
Cuo sam za takvu ideju I zelim da je prosirim. Eto I bosnjaci nas pretekose u po BanjaLuke gradnjom vjerskih objekata. Uistimu izgradnja manastira vise Banja Luke u blizini grada mnogo bi znacila, jer ljudi obicno moraju putovati, a ovako to bi im bilo nadohvat ruke. Ne, ove gradske crkve se ne mogu uporediti s tim, jer u ovim crkvama na asfaltu, ljudi ne mogu osjetiti prirodu u mjeri u kojoj osjete npr. Kad idu na Banj brdo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Mar 2004, 00:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
ne znam koliko si imao priliku da posjetish manastire u ovoj regiji..

Jer postoje manastiri u siroj okolini BL kako ti kazes "vise BL " :)
Kao npr:
Manastir Gomionica (Bronzani Majdan)
Manastir Mostanica(Kozarska Dubica)
Manastir Liplje ( u okolini Teslica)
Pa u Bosanskoj Krupi
itd. itd.

Po mom skromnom misljenju mnogo je bolje uloziti sredstva da se postojeci koji su pecati istorije i vrijedne gradjevine (jer nijedan novi ne bi bio toliko specifican koliko su specificni ovi stari manastiri :wink: ) ..i da se spasu od zuba vremena i obnove kako i dolikuje....kao i da se manastirski konaci srede, pa da se moze organizovati posjete i boravak kao recimo u manastiru Ostrog... da time pojedini manastiri i pored svog vjerskog znacaja budu vazan dio turisticke ponude ove regije :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2004, 20:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Juče sam došao do jednog teksta pa bih u skladu sa tim volio postaviti jedno pitanje za gipsy_girl a i ostale, posebno one koji su pogođeni požarom u Hilandaru.

U potpisu ovog teksta stoji "Manastir Krupa na Vrbasu" pa ovo možemo smatrati "manastirskim" tekstom, nečim što je proizašlo iz manastira, i to manastira koji nam je blizu.

Pitanje koje bih postavio je jednostavno.

Dakle interesuje me šta gipsy_girl, i oni koji obilaze manastire, i oni koji su ponosni na naše manastire, i oni koji su pogođeni požarom u Hilandaru misle o sledećem "manastirskom" tekstu?

A evo teksta

Ko si ti, Gospode?

Ja sam onaj koji obara i koji podiže oborene, koji kažnjava i koji leči. Koji postavlja na visoke funkcije i koji uklanja sa položaja, onaj koji daje i onaj koji uzima.

Sve su galaksije u mojoj ruci. Ja upravljam kosmičkim prostranstvima, zakone u prirodi ja sam postavio. Stvorio sam gravitaciju i magnetna polja. Po mojoj naredbi Zemlja se okreće oko svoje ose. Prosuo sam svetlost po mraku i proizašle su boje i oblici. Mojoj moći nema premca na ovoj sklerotičnoj planeti. Ja sam inspiracija svih vaših stvaralačkih ambicija i kreativnih poduhvata. Ja čistim savest i oplemenjujem ljudsku logiku. Besmisao i nemoć - meni su nepoznati.
Meni ne treba mobilni telefon da bi sve čuo niti mi trebaju svedoci da bi sve znao. Ostadoste bez usta gordo se hvaleći vašim moćnim kompjuterskim sistemima. Njihova ukupna moć kad se sabere i ukupna snaga toliko je sitna i minijaturna da ne predstavlja ni jedan delić moga uma. I dok tebe još nije ni bilo, meni si bio potpuno poznat. Za moje oko ljudi su providni kao staklena ambalaža. Kao što ti kroz staklenu čašu jasno vidiš šta je u njoj, tako ja svojim pogledom prodirem kroz tebe i gledam kao na dlanu celokupnu dramaturgiju tvog života. I ne samo tvog života, nego i stotine generacija iza tebe i stotine generacija ispred tebe.
Ne traži me po Marsu i njegovim stenovitim kraterima. Ja sam podjednako i tamo i ovde, pored tebe. Mada me ne vidiš, moje prisustvo možeš osetiti - mene ima više nego zraka koji dišeš i više nego magnetnih polja kroz koja se ti, i neznajući, krećeš. Stojim na svim uglovima ovoga sveta. Pratim te u stopu i čuvam na svim linijama tvoga života. Koga ja ne pratim, njega prati glupost i neznanje i ledeni strah. Moji planovi su bolji od svih vaših želja. Biću s vama u sve dane do dramatičnog kraja ovoga sveta. Bez mene se ne dešava baš ništa. Sve se okreće oko mene, kroz mene i zbog mene. Čitaj moje evanđelje i ne boj se, ne kolebaj se! Samo veruj. Kormilo ovoga sveta u mojoj je ruci. Drži se mene. Ime mi je
Gospod svedržitelj

Manastir Krupa na Vrbasu
Mart 2004.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Mar 2004, 23:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Religiju i tradiciju postujem , volim da obidjem manastire, crkve , na tim mjestima osjetim istoriju i pripadnost jednog naroda kroz vijekove necemu sto je svojstveno narodu kome pripadam..

Text koji si napisao...ne mislim nista specijalno o tome, jer ne vjerujem u te rijeci tako da me ne dodiruju tako da na tu temu nemam nesto posebno da ti kazem....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Mar 2004, 09:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Hvala gipsy na iskrenom odgovoru. Volio bih da i ostali kažu šta misle a ne da se ušute. Ako se neko slaže sa gipsy volio bih da to kaže.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Mar 2004, 22:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 02 Mar 2004, 17:46
Ево наш модератору ја чу те обрадовати, - што се тиче Ђипси она каже колико зна као и сви колико знају,
Текст говори оно што бјеше, што бива и бити ће. Ја га схватам као што сам и пролазио истим.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 05:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Gradnja pravoslavnih vjerskih objekata je malo skuplja nego gradnja shupo/dzamija..
Svaka od gore navedenih muslim. objekata (sa izuzecima 3-5 u BL) se uradi jeftinije nego prosjecna garaza, a naravno sve u vise nacjonalnom nego vjerskom cilju.

otprilike to ide ovako...
jedna dzamija...0.1 crkva ili manastir..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Mar 2004, 11:32 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:

:lol:
Bas ODOKATIVNO ....... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Mar 2004, 11:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Šta je sa ostalima? Zašto se ne javljate? Pa pitanje koje sam postavio uopšte nije osmišljeno da ima pogrešan ili tačan odgovor. Pitanje je čisto anketno.
Ali mislim da u ovakvoj situaciji i kod ovakvog pitanja i neodgovaranje predstavlja jednu vrstu odgovora.

Kad smo kod manastira i sličnog za one koji ne znaju na "Duhovnost i Religija" je otvorena zanimljiva i (vjerujem) poučna tema pod imenom "Božija upozorenja Srbima i pravoslavnoj crkvi" pa mislim da ne bi bilo loše da je posjetite.

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=8266

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Apr 2004, 01:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
EZAN je napisao:
Citiraj:

:lol:
Bas ODOKATIVNO ....... :lol:

Jedan gradjevinski blok sa kojim se obnavlja manastir hrista spasitelja u centru Banjaluke kosta od 50-100 KM.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]