banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Feb 2004, 09:39 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Jul 2003, 19:12
Nema dima u kafićima
BANJA LUKA - Pušači Republike Srpske, ili bolje reći četrdesetak odsto stanovništva entiteta, već za nekoliko mjeseci moraće naučiti da žive s čitavim nizom zabrana, koje proizilaze iz seta novih restriktivnih zakona.
Jer, prema novim zakonskim rješenjima, više nema pušenja na javnim mjestima, uključujući restorane i kafiće, nestaju i reklame za duvanske proizvode, a ni maloljetnici ne bi smjeli da pazare cigarete.
To je, u suštini, osnovna sadržina seta od tri zakona, po uzoru na zemlje Evropske unije, koje je Vlada RS ovih dana poslala na raspravu u parlamenvit.
Vise na
http://www.nezavisne.com/dnevne/dogadja ... 004-03.php

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2004, 09:55 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Daj bože, da izglasaju taj zakon.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2004, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Da, bilo bi mnoooogoooo fino kad bi se tako nesto izglasalo i uslo u praksu, ali sumnjicavost mi ne dozvoljava da povjerujem u to. :)
Inace vani postoje dijelovi restorana za pusaca i za nepusace, tj nije generalno zabranjeno da se pusi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Feb 2004, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
kako kaze nash bajni ministar zdravlja :D "sada na proljece ide aktivnost ministarstva i time na skupstinu ide set zakona o pushenju :D

ono sto je sigurno...zakon ce se donijeti..a koliko ce se primjenjivati ...vidjecemo.. :roll:
u prilog stetnosti pushenja evo jedne svjeze publikacije...

Objavljeno: 12.02.2004.
Dim cigareta šteti djeci i kroz zatvorena vrata

Švedski znanstvenici sa sveučilišta u Linkopingu su pronašli nikotin u organizmu djece čiji roditelji puše izvan prostorija u kojima se ona nalaze.

Takva djeca su u odnosu na djecu roditelja koji uopće ne puše imala dvostruko višu razinu nikotina u organizmu.

U obiteljima u kojima oba roditelja puše u prostorijama u kojima se nalaze djeca, djeca su imala i do 15 puta veću razinu nikotina u organizmu.

Dodatna istraživanja su pokazala kako roditelji znaju da pasivno pušenje štete djeci, no ne znaju zašto je to tako.

Utvrđeno je da vrlo malo ljudi prestane pušiti nakon što dobiju djecu, no većina promjeni svoje navike glede pušenja.

Znanstvenici ponavljaju da samo potpuni prestanak pušenja može djelotvorno zaštititi djecu od štetnog utjecaja nikotina i povećanog rizika za pojavu respiratornih bolesti.

BBC news

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2004, 00:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
ma nek se j.bu i oni i zakon.
hoću da pušim, gdje su moja ljudska prava?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2004, 10:26 
Veteran
Veteran

Niko ti ne brani da pušiš. Izađi van kafića/restorana, pa puši.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2004, 10:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
hvala Bogu...dugo sam bila pasivni pushach :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2004, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
I ja Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2004, 23:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 23:12
Not now, John! je napisao:

Koliko sam ja shvatio nece biti dozvoljeno pusiti ni van kafica, ako se nevaram.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 00:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

svatam ja da da ti imaš pravo da ne udišeš dim pošto si nepušač.
razumio bi da država zabrani pušenje u državnim ustanovama, firmama, u bolnicama pogotovo ali:
1.ne možeš mi zabraniti da pušim u kafani, ako ti smeta nemoj da ulaziš u kafanu, na kraju krajeva ako je tolika većina protiv pušenja trbalo bi da ima interesa da se otvaraju lokali u kojima se ne puši. ja tu neću dolaziti da tebe trujem a ti nemoj dolaziti da truješ sebe kod mene.
2. u firmama (privatnim)već treba da ide po principu kako glava kaže. jer ako npr. ako moj živčani inžinjer puš 2. kutije na dan a dobro radi svoj posao onda je tehničaru mogu samo reći: сори бат јебига.

sve u svemu nešto kao zakon ponude i potražnje, kako uostalom i funkcioniše sistem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 00:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

maestro_78 je napisao:

Koliko sam ja shvatio nece biti dozvoljeno pusiti ni van kafica, ako se nevaram.

ja nisam baš tako to svatio ali ako je tako onda neko stvarno nije normalan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 01:12 
Veteran
Veteran

VRABAC je napisao:
svatam ja da da ti imaš pravo da ne udišeš dim pošto si nepušač.
razumio bi da država zabrani pušenje u državnim ustanovama, firmama, u bolnicama pogotovo ali:
1.ne možeš mi zabraniti da pušim u kafani, ako ti smeta nemoj da ulaziš u kafanu, na kraju krajeva ako je tolika većina protiv pušenja trbalo bi da ima interesa da se otvaraju lokali u kojima se ne puši. ja tu neću dolaziti da tebe trujem a ti nemoj dolaziti da truješ sebe kod mene.
2. u firmama (privatnim)već treba da ide po principu kako glava kaže. jer ako npr. ako moj živčani inžinjer puš 2. kutije na dan a dobro radi svoj posao onda je tehničaru mogu samo reći: сори бат јебига.

sve u svemu nešto kao zakon ponude i potražnje, kako uostalom i funkcioniše sistem.

Zar nije i kafana "firma"? Ako zabraniš pušenje u drugim firmama, onda zabrani u svim. Razmišljaš li o konobaru koji tu radi i (možda) nije pušač? Ima li on pravo zdravo radno okrušenje? Ili mu predlažeš da dâ otkaz? Ko ga jebe? Kafana je javna ustanova i namjenjena je i meni koliko i tebi.
U privatnim firmama takođe treba uvesti zakon kao u sve firme.
Zar zaposleni u toj firmi nemaju pravo na zdravo radno okruženje?
--------------------------------------------
Još nešto.
Danas-sutra ćeš imati svoju djecu (ako već nemaš)... hoće li ona imati pravo na zdrav život? Ili još uvijek misliš "ko ih jebe"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 05:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Dec 2003, 23:03
Te zabrane imaju slab efekat, neke drzave u Europi su vec probale bez puno uspjeha. Problem je sto je pusenje ovisnost i pusac zbog toga vrlo tesko prestaje, a posebno u nasem mentalitetu bih volio da vidim tog koji ce tako nesto sprovesti u djelo.
Da li ce da daju pusacima mogucnost besplatne terapije u tom slucaju?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 10:28 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Svedska je donijela taj zakon vec poodavno.
Funkcionise dobro.
U firmama je zabranjeno pusenje, postoje sobe za pusenje pa kome se svidja "pusiona" nek pusi tu a kome se ne svidje neka izidje vani.
Skole, obdanista - naravno zabranjeno pusenje, s tim da ni u dvoristima tih objekata to nije dozvoljeno.
O bolnicama i drugim javnim ustanovama - ne treba ni govoriti, mozda u dvoristima postoje oznaceni prostori gdje je pusenje dozvoljeno.
Kafane i restorani - imaju oznacena mjesta, sa pojacanom ventilacijom, za pusenje.
Trenutno raspravljaju (cak mislim i da su izglasali, od polovine sljedece godine) da ce biti potpuna zabrana pusenja po lokalima (jedino ako naprave potpuno odvojene prostorije za pusace - prostorije bez igdje icega - samo pepeljare, da se ne bi unosila hrana i pice i opet doslo na isto). Svi su svjesni da ce to puno uticati na posjecenost lokala - ali TAKO TI JE.

Vrabac - zakon je jednak i za "drzavne" i za "privatne" firme. A po kafanama ako zaista odluce uvesti - onda je i sprovesti te zakone prilicno lako. Visoke kazne, oduzimanje dozvole za prodavanje alkohola i na kraju kljuc u bravu. AKO ZAISTA ODLUCE TO SPROVESTI.
I sam sam pusac (a u svedskoj u svim lokalima moze se naruciti i hrana, mislim da moras imati kuhinju ako zelis prodavati alkohol) i nista mi gore nema nego kad neko (za stolom do mog) pusi dok ja jedem.

Jedan primjer,
tamo neke godine u Sarajevu - trazim ja da kupim nekakve store i ulazim u nekakvu prodavnicu (kasnije sam cuo da je tad jos bila drzavna) gdje se pored stora prodaje i donji ves i materijali i ponesto gardarobe .... i trgovci sjede izmedju rafa sa storama i donjeg vesa, i puse. Oblak dima, pepeljara puna - ma smrdi brate, ubija. Ljeto, i bez tog dima zagusljivo a kamo li ..... ma zgadio mi se zivot. Ko bi tu nesto kupio ????
OK - to je bilo malo poslije rata i sad se stvar promijenila na bolje, u stvari mislim da toga vise nema - ali sigurno ima pusenja po magacinima ... Ruzno je to, da ne moze ruznije biti.

Ili na primjer - profesori, vaspitacice u obdanistima, radnici na salterima, trgovci, konobari kad ti serviraju hranu - KAD "SMRDE" na duhan ?????
NE IDE.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 11:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
U velikom broju firmi je zabranjeno pushenje. U vecini postoje odjeljene prostorije gdje mogu otici i ispushiti cigaretu pushaci.
Tako je u svim bankama u BL , zdravstvenim privatnim ustanovama, i mnoogim drugim ozbiljnijim cak i drzavnim ustanovama.

Sto se tice kafana, mislim da je to pravo rjeshenje.
Nesto uzasno je kad odesh negdje u resoran, narucih jelo, a 1 m od tebe ti neko izduvava dim koji suklja pored moje glave. Pa da umrem odmah...

Sto se tice kafica, e to ne znam kako ce se uspjeti zabraniti :D jer kod nas dodje policija ako kafic rade duze od radnog vremena ili dodje u raciju, pa popiju "pice" sa gazdom i sve bude rjeshenoo :roll: ...mislim da ce i ovo teci na taj nacin..nazalost.

Mrzim kad izadjem navece, pa onako mirisljava garderoba od raznih omekshivaca :P se usmrdi za 2 minuta i kad dodjem kuci ne samo da smdi garderoba, vec unutrasnjost od moje tashne.
A pluca da nepricam :evil:

A zbog cega ja to da trpim kao i svi mi? Ako je neko ovisnik od toga ne moram ja biti primorana da trpim sve to.

A zabrana pushenja se odnosi na javna mjesta, a zna se sta je javno mjesto..ustanove,preduzeca, prodavnice,ugostiteljski objekti, parkovi,setalista, ulice....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nadam se da ce to uspjeti i zazivjeti. Znam da recimo u Razvojnoj banci otkad je otvorena nova filijala u zgradi Ekvatora nema pusenja niti se smije jesti na radnom mjestu. U firmama danas takodje postoji poveca kolicina tehnike, sto racunara, telefona i slicne sofisticiranije opreme koja ne voli duhanski dim i to je jos jedan od razloga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 15:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
Citiraj:
1.ne možeš mi zabraniti da pušim u kafani, ako ti smeta nemoj da ulaziš u kafanu, na kraju krajeva ako je tolika vecina protiv pušenja trbalo bi da ima interesa da se otvaraju lokali u kojima se ne puši. ja tu necu dolaziti da tebe trujem a ti nemoj dolaziti da truješ sebe kod mene.

shto ne bi moglo da se zabrani?
pa valjda bi trebalo da se otvaraju posebni lokali u kojima SE pushi...ispade sad da mi koji smo nepushachi treba da idemo na neka izdvojena mjesta (kojih bi bilo mnogo manje) gdje nema pushenja...
valjda mi treba da imamo neke povlastice...a vi ako hotjete da se trujete, trujte se kolektivno i pustite nas normalno da dishemo...

skoro sam bila u CG i tamo masovno pushe neko zlo...mogla sam se ugushiti...pobjegla sam glavom bez obzira iz kafane....gori smrad od veka&morave zajedno...sve sam do tad mogla izdrzhati
..a shto je najgore, toliko je jako da i kad si vani, a osjetish odnekud taj smrad, pochnesh da se gushish....stvarno ne znam kako neko to mozhe da pushi...to pod hitno treba zabraniti, jer je opasno za okolinu :D......ali, ipak je to stara dobra CG

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 18:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa ovde postoje lokali koji imaju prostor za pusace i za nepusace. I niko nema pravo da se buni. Ako udjes u kafanu u kojoj nema prostora za pusace, naravno da neces pusiti :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2004, 20:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

cold, neće davati besplatnu terapiju ali će dodati novi porez na cigarete tako da ćeš već kupovinom davati određeni dio za tako nešto. gdje će te pare završiti već je tema teža od ove.
ba0bab zašto bi tih lokala bilo neuporedivo manje? ako je većina ne pušača, zar nebi trebalo da je odnos pušač/ne pušač ili tačnije odnos para troši pušač/ ne pušač približan odnosu lokala za iste.jednostavno nemoj ići na mjesta gdje se puši. EZAN nemoj jesti na mjestu gdje ti neko može na toj razdaljini pušiti a vjerujem da u švedskoj možeš to naći a trebalo bi da ima i ovde iz prostog razloga što ćeš pare ostavljati na takvom mjestu. trenutno stanje je ne pravedno prema ne pušačima ali nemojte ići u drugu krajnost. ja podržavam zabrane ali ne u firmama već ustanovama. opština, sud, biroi i kojekakvi šalteri jer smo podjednako "osuđeni" na njih i ti imaš pravo da te niko ne truje. bolnice, vrtiće ne treba ni pojašnjavati ali ne možeš meni zabranjivati da zapalim cigaretu kad pijem kafu.
samo pokušavam objasniti da je ekonomski interes taj koji bi trebao dovesti stvari u red. mislim da pušačka populacija ima pravo na onoliko ugostiteljskih radnji koliko će moći ekonomski da održava. sad kad ste počelo srati o ljudskim pravima recite mi jer to nisu moja?
Not now,John! tom konobaru čovjek stvarno može reći ko te jebe (ljepše rečeno). ne mora tu da radi, nek mu država da beneficirani radni staž, na kraju krajeva ima i "otrovnijih" zanimanja.pa samo onaj moj primjer sa inžinjerom se mjenja za 180 stepeni, samo da je tehničar pušač. zna se kome tu ide "jebi se".
volio bi da mi svi odgovorite kako bi vi postupili da ste vlasnik takve firme a radi se o radnim prostorijama (bez stranaka)? bili zabranili pušenje?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2004, 01:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

VRABAC je napisao:
volio bi da mi svi odgovorite kako bi vi postupili da ste vlasnik takve firme a radi se o radnim prostorijama (bez stranaka)? bili zabranili pušenje?

Ja bih naravno zabranio. Ako je neka osoba toliko nestabilna da ne moze par sati bez cigarete ( ne govorim da treba citavo radno vrijeme izdrazati, postoje pauze za pusenje i sl), onda ona treba da rijesava svoje probleme na drugom mjestu.
A sta ako bi neki radnik rekao 'znas meni je tesko ustati ujutro, ajmo mi pocinjati raditi u 11.... je'l bi se i onda povinovao njegovim prohtjevima?
Ja sam ti rekao i naveo par razloga kako se to vec radi.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 97 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]