banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 01:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Dec 2003, 23:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
Ajmo vi "precani" da nam kazete kakvi su toskovi zivota i/ili studiranja u AU,IT,CH,DE,...

posebno me zanima odnos plata/cijene
za Austriju sam cuo da BiH studenti imaju placenu skolarinu kao i oni iz SCG ali za IT,CH,DE,...to ne znam

unaprijed hvala

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2003, 00:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
mogu da govorim za CH, zato sto zivim tu.
prvo ... govoricu sve u CHF a vi pretvarajte ... otprilike ovako 1CHF=1.27KM

Nema dzabe studiranja kao u AT, godina kosta zavisno od faxa od 8000-20.000CHF bez smjestaja.
Prosjecna plata iznosi 3500CHF (i to opet zavisi od kantona).
Stan - garsonjera, od 600-800CHF, 2-3 soban, od 1100-1300CHF.
Kuce od 1500-2500, bez bazena i slicnih dodataka.
Od plate ide otprilike 14% na porez / penziju / drugu penziju i slicno. (ide i manje ako si svicarac).
Zdravstveno osiguranje zavisi od godina i zdravstvenog stanja ali od 200-500CHF mjesecno.
Hrana, za jednu osobu, oko 500CHF sa kuvanjem, ako ces kupovati sve gotovo onda vishe.
Struja je zanemarivo mala, svaka 3 mjeseca po 50-60CHF, voda je ukljucena u stanarinu, grijanje u zgradama takodje. Plin se placa po potrosnji (ne znam koliko jer ga nemam).

Izlasci ? pa, recimo da je kafa oko 3.20-3.50CHF, pivo je od 2.5-5CHF, kokteli u diskotekama 15CHF.

Rata za auto 400 CHF za 4 godine (nisam siguran) za auto do recimo 30.000CHF. Godisnje osiguranje za auto od ove godine oko 1500CHF.

Krpice imaju neki nivo kvaliteta tako da se mogu naci i za 20-30CHF, a naravno postoje i originali poput Diora, Versacija, i slicnih koji kostaju ... mnogo ..

Tehnika je jeftnija nego u Italiji, ali su zato nekretnine skuplje i hrana. Buduci da zivim na jugu, cesto po zalihe hrane odem u Italiju.

Toliko mi je za sad palo na pamet, a i mozak mi je na rezervi tako da se ne mogu sjetiti vishe. Pitaj sta te interesuje jos .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Dec 2003, 17:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Misko,da li si vec negdje pisao o zivotu u Luganu,bas sam radoznao...
O tome kako si dospio tamo,koliko si tamo i kakav je italijanski za nauciti?
(pretpostavljam da se tu prica ital. a mozda se paralelno i njem.,da li?)
Imas li neki link Svajcarske Ambasade u BiH isl?

Vrh

PostPoslato: 28 Dec 2003, 18:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
srbinxp je napisao:
za Austriju sam cuo da BiH studenti imaju placenu skolarinu

znam sigurno 20 tak ljudi koji su otilshi u Austriju da studiraju, prepisali se tamo na razne fakultete...
prvo, sve ti zavisi koji fax studirash..

za medicinu i sve njene odjseke znam da nije nimalo lako, sto se moze i ocekivati, (mada na orvi pogled izgleda primamljivo)...
prvo pitaja je sta ce ti prizati od ispita ovde...
drugo zavisi koliko vladash njemackim jezikom, tako ce ti i biti...

posao dosta teshko se nalazei..oni koji enmaju vec tamo poznanstva i nekoga da ih preporuci, tesko da dobijaju part time neki posao, i to nelegalno jer se posjeduje studentska viza, koja ne sadrzi radnu dozvolu......
jer mjesecno ti treba minimummm 500 Eura, ako zelish da sve sam isfinansirash, da ti ne salju starci.

Znam nek koji su se vratili, jer je na fakultetu jako velika konkurencija, a pravila rigorozna, ako 3. puta padnesh na ispitu ispishu te sa univerziteta...

itd.. itd...

opet sve zavisi od srece, kazem, fakulteta koji se uodabere, poznanstva jezika, i licnih sposobnosti za pronalazenje zaposlenje...

inace zivotu u Austriji...evo recimo plata sa srednjom skolom je 1500 Eu prosjecno..to sam cula neki dan...i to se odnosi na ljude sa njihovim drzavljanstvom....

stan ti je 200 Eura ...za hranu treba prosjecno 200-300 eura..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Dec 2003, 17:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

srbinxp je napisao:
Misko,da li si vec negdje..........

Pa nisam jos nigdje pisao o Luganu, nacicu jednom vremena da napisem detaljnije a sad mogu reci da je to po rijecima mnogih jedan od naljepsih dijelova CH. Zbog klime koja je mediteranska, zbog jezera koja su predivna, zbog planina i njihove dostupnosti. Inace Lugano je mali grad koji se nalazi u kantonu Ticino koji je ove godine slavio 200 godina ulaska u CH - Confederatione Helevetica.

Ja sam ovde malo vishe od godinu dana a tu sam zahvaljujuci poslu koji radim tj programiranjem. Italijanski sam naucio (fali mi jos fond rijeci) na 6o mjesecnom intenzivnom kursu koji je namjenjen strancima koji su dosli u CH i ne znaju jezik. Meni licno se jezik svidja jer je zvucan za razliku od Swiss dutch-a. Takodje u jednom dijelu CH u opticaju je i francuski kao i Romancho.
Ne znam kako je uciti njemacki ali nadam se da cu i za to uskoro naci vremena i za to jer manje vishe cijela CH prica njemacki (taj Swiss).

Ne znam za link CH ambasade u SA (nema je u BL ), ali znam za link CH administracije odnosno svih zakona i obaveza u CH.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 12:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Jel taj svajcarski njemacki mnogo drukciji od knjizevnog?
Inace ja sam njemacki ucio(knjizeevni 8 godina),pa mogu ti reci ako te sta zanima,doduse gramatika je prilicno teska ali za programere to ne bi trebao biti problem :wink:
A sto se tice linka o Svajcarskoj koji si rekao da imas,pisi :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Dec 2003, 13:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

srbinxp je napisao:
Jel taj svajcarski njemacki mnogo drukciji od knjizevnog?

Da, Swiss Dutch se ne uchi u skoli ali se prica odnosno svi ga govore i postoje razlike tako da je jednom njemcu kad dodje u CH jako tesko da ga razumije.

srbinxp je napisao:
Inace ja sam njemacki ucio(knjizeevni 8 godina),pa mogu ti reci ako te sta zanima,doduse gramatika je prilicno teska ali za programere to ne bi trebao biti problem

Ja ne znam nista na njemackom osim mozda ono 'ohne' i slicne fraze sa proizvoda :)

srbinxp je napisao:
A sto se tice linka o Svajcarskoj koji si rekao da imas,pisi :)

Link je http://www.admin.ch a rijec je o svim svicarskim aktuelnim zakonima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 19:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Misko da li je taj kraj u kom zivis(sjeverna Italija i juzna Svajcarska) otvoren prema strancima u psiholoskom smislu?
Kakve su sanse da te smatraju nizom rasom?
Da li je tesko biti stranac psiholoski?
Recimo,znam da je USA po tom pitanju dosta otvorenija od evropskih zemalja.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jan 2004, 19:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vidi ja zivim na jugu CH i o zivotu u Italiji jako malo znam. Ovde nije tesko biti stranac odnosno ne opterecuje te
ta cinjenica mnogo. Znam mnogo jugovica koji se opterecuju time ali oni svoj neuspjeh odnosno
ne mogucnost prilagodjavanja karakterishu 'drazvnom netrpeljivoscu prema strancima'. Meni nije do
sad niko nabio na nos da me mrzi zato sto sam jugovic. Ono sto je sigurno je da ni jedna sredina
pa ni nasha ne voli strance ali nivo kulture je toliki da ti niko to nece reci.
Takodje u mom kantonu jako je velik broj stranaca , najvishe italijana, pa zatim jugovica :) (nisam siguran ali koliko nas ima sigurno smo na drugom mjestu), zatim kineza, crnaca iz raznih drzava Afrike i Azije, juzno-amerikanaca. Jednostavno odsvakuda.
Kazem opet, svicarci su dosta rigorozni i vjerujem da bi neke visoke drzavne funkcije stranac imao problema da dodje ali to ne vidim kao razliku na spram ostalih drzava.
Postoje mjesta u CH u kojima je vecinsko stanovnistvo svicarskog porijekla i tamo stranci imaju manje / vishe problema, ali opet nije ni to da se ne moze prevazici.
Poenta je sto mnogi jugovici koji dodju ovde zele zivjeti istim kao i u YU a to opet nije moguce, oni ne zele promjeniti navike i onda je logicno da dolazi do sukoba interesa i netrpeljivosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 14:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

1.Misko da li se tu Jugovici druze medju sobom?
2.Da li ima sukoba ponesenih iz EX YU?
3.Da li je vise stalnih ili privremenih(na radu) stanovnika?

go go ...! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 14:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

srbinxp je napisao:
1.Misko da li se tu Jugovici druze medju sobom?

Pa uglavnom, medjutim ja nisam previshe medju tim tako da ne znam. Zasto ? Zato sto mnogi ovu drzavu krive za svoje neuspjehe, samo pricaju o tome kako ce prevariti
nekoga i ostati duzni drzavi pare, kako ovi ovde nemaju pojma a oni znaju sta je zivot, svaki odmor
idu kuci umjesto da putuju po svijetu. Vozaju mercedese i BMWove cisto da se zna u selu
da si uspio u svijetu.
Eto, smatram da ne spadam u takvu grupu ljudi pa se i ne druzim sa takvim. Neki koji su bili
u tim drustvima su mi rekli 'nemoj, odvucice te dole'.

srbinxp je napisao:
2.Da li ima sukoba ponesenih iz EX YU?

Ne, ovde nema ni hrvata ni srba ni muslimana, mislim znaju svi kome pripadaju ali medjusobno nema tog pomena. Vashi i nashi - nema toga, pogtovo sto Svicarci sve smatraju exYugovicima, nema bosanaca, srba i hrvata.

srbinxp je napisao:
3.Da li je vise stalnih ili privremenih(na radu) stanovnika?

Hm , ne bih znao reci .. rekao bih da ima vishe stalnih poslova a manje privremenih mada postoje sezonski poslovi koji su naravno privremenog karaktera.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 15:16 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 15 Avg 2001, 01:00
Misko - sta vozis? :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:
Misko - sta vozis? :)

Suzuki Swift 1.3 .... '85o godiste, ide ko nov, preshao 40.000 i dobio sam ga na poklon. Kad sam radio tehnicki 2003e tip koji je to radio, htio je da ga kupi.
A sad ce reci neko ..'da, svi koji dovezu auto iz inostranstva sve su penzioneri vozili ovo ono '....
Medjutim ovaj auto sam dobio na poklon od jedne tete koja je taj auto htjela baciti jer je kupila sebi novog Clia. Teta je iz YU, medjutim njena voznja se svodila na 2 puta mjesecno, onako sporta radi. Zimi ga nije ni vozila, tako da je prezimljavao u garazi u zgradi. Ja njoj u zahvalu odrazavam racunar :).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Citiraj:
Ja njoj u zahvalu odrazavam racunar :)

Samo to? :wink: :) Shala mala, samo vi nastavite sa prichom. Mada, procitavsi sve ovo, i meni se ide gore u planine...prvenstveno zbog cokolade.

:drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 20:23 
Pripravnik
Pripravnik

misk0 je napisao:
Suzuki Swift 1.3 .... '85o godiste, ide ko nov, preshao 40.000 i dobio sam ga na poklon. Kad sam radio tehnicki 2003e tip koji je to radio, htio je da ga kupi.

Heh sta te briga znaci miran si sldecih 10 godina :)

Citiraj:
Medjutim ovaj auto sam dobio na poklon od jedne tete koja je taj auto htjela baciti jer je kupila sebi novog Clia. Teta je iz YU, medjutim njena voznja se svodila na 2 puta mjesecno, onako sporta radi. Zimi ga nije ni vozila, tako da je prezimljavao u garazi u zgradi. Ja njoj u zahvalu odrazavam racunar :).

Teta... ciko... 2 puta mjesecno... jasno..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 22:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

bojmen je napisao:

Sta je nejasno ?? Imas nekih problema sa tim sto sam napisao ?

Mislim, treba li veci razlog da neko mrzi YUGOVICE ? :)
Fino sam napisao sta je i kako je i naravno neko ceiz pakosti i ljubormore uvijek imati razloga o necemu blebetati i laprdati.
To sam napisao iz postovanja do te 'tete' - gospodje koja ima svojih 56 godina i koja je propatila puno na pocetku svog boravka u CH
i vjerovatno iz tih razloga je i uradila tako nesto.

Da sam napisao da imam BMW 7 i da sam moram otplacivati kredit 10 godina svi bi rekli .. 'super, vidi sto je uspio - gastabajter'

stvarno bojmene, od tebe tako nesto nisam ocekivao ... 'srbine'.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2004, 23:23 
Pripravnik
Pripravnik

misk0 je napisao:
bojmen je napisao:

Sta je nejasno ?? Imas nekih problema sa tim sto sam napisao ?

Mislim, treba li veci razlog da neko mrzi YUGOVICE ? :)
Fino sam napisao sta je i kako je i naravno neko ceiz pakosti i ljubormore uvijek imati razloga o necemu blebetati i laprdati.
To sam napisao iz postovanja do te 'tete' - gospodje koja ima svojih 56 godina i koja je propatila puno na pocetku svog boravka u CH
i vjerovatno iz tih razloga je i uradila tako nesto.

Da sam napisao da imam BMW 7 i da sam moram otplacivati kredit 10 godina svi bi rekli .. 'super, vidi sto je uspio - gastabajter'

stvarno bojmene, od tebe tako nesto nisam ocekivao ... 'srbine'.

Ej misko zezam se covjece lupam gluposti.. niti mi je bilo na pameti nesto da te vrijedjam i sl, a niti sam nesto pakostan ili ljubomoran.. Nema toga kod mene.
Shvati to kao bezveznu opasku i nista vise..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Jan 2004, 05:55 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Nov 2002, 09:44
Hm, ima li na forumu neku ko studira u Austriji? Interesujeme kakve su sanse za upis na Psihologiju, tj. da li je guzva (ili da fino kazemo, velika konkurencija :D ).
Ima li iko iskustava iz Grcke? Ja imam ponudjenu stipendiju za Grcku, ali mi se i ne ide bas nesto tamo :-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]