banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 14 Jun 2025, 20:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Maj 2025, 07:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Misljenja. Implikacije na pojedinca, drustvo, obrazovanje, ekonomiju, kulturu...
Juce, danas, sutra. Sa nama ili bez nas :)

Veo 3 je jeziv. Danas.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 08:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Ništa, predajmo mozak toj inteligenciji i ajd zdravo.
Do gdje to sve mi želimo da "napredujemo"?Nema granica?
Još jedna od ljudskih gluposti koja uništava nas kao ovakve.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 11:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
AI, kao i sve do sada, je produkt potrebe.

LLM sad mogu pisati kod, i za sada sam testirao php, python i c#.
GROK je dosta dobar, uz pisanje koda i prevodjenje, zna napisati i saljivu pricu :)
Citiraj:
Marko Kraljević i svemirski brod Srpska 1
Godina je 2025, nebo iznad Banje Luke blista pod suncem, a u podnožju planine Kozare, na prostranom polju, svetina se okupila. Marko Kraljević, junak iz davnih vremena, stajao je zbunjen, još u oklopu, s mačem na boku i čuturom vina u ruci. Vremeplov, čudna sprava koju mu je podarila vila Ravijojla u šumi, bacila ga je kroz vrtlog vekova, iz srednjeg veka pravo u ovaj trenutak. Pred njim se uzdizao svemirski brod „Srpska 1“, sjajan kao srebro, s grbom Republike Srpske na boku, a kraj njega stajao je Milorad Dodik, predsednik, u odelu, s osmehom punim samopouzdanja.
„Dobro došao, Marko, junak našeg roda!“ reče Dodik, šireći ruke. „Vidiš li ovo čudo? Srpska 1, brod koji će nas vinuti među zvezde! Nema više čekanja na Zapad, na Brisel, na Dayton – mi krećemo u kosmos, sami!“
Marko, namršten, pogladi bradu i progunđa: „Šta je ovo, begu? Gvožđurija što leti k’o zmaj? Jesi li zaboravio mač i megdan? Kako ćeš s tim u boj?“ Oči mu sevnu, navikle na bojna polja, a ne na čudesa tehnike. Dodik se nasmeja. „Marko, ovo nije boj protiv Turaka, ovo je boj za budućnost! Srpska 1 nosi nas na Mesec, na Mars, gde niko ne može da nam nameće pravila!“
Marko priđe brodu, dodirnu hladni metal i oseti čudan žmarac. Vila mu je rekla da vremeplov bira sudbinu, a sudbina ga je dovela ovde. „Reci, Milorade,“ upita on, „ko je protivnik tvoj? Ko ti smeta da letiš k zvezdama?“ Dodik se uozbilji, pogled mu potamni. „Sile iz Sarajeva, Brisela, Vašingtona. Hoće da nas vežu za zemlju, da nam sudiju. Al’ ja sam doneo zakon – njihov sud ne važi ovde! Srpska ide dalje, u zvezde!“
Utom se začu tutnjava. Dva helikoptera, s oznakama BiH, nadleteše polje. Svetina uzviknu, a Dodik mahnu rukom ka brodu. „Marko, ulazi! Vreme je da vidiš šta Srpska može!“ Marko, iako sumnjičav, pope se uz lestve, dok mu oklop zveči. Unutra, kabina je svetlela ekranima, a glas računara najavi: „Srpska 1, spreman za polazak.“ Dodik sede za komande, uz osmeh: „Drži se, Kraljeviću, idemo na Mesec!“
Brod zadrhta, plamenovi suknuše iz motora, i Srpska 1 vinu se u nebo. Marko, pridržavajući se za zid, gleda kroz prozor kako Zemlja postaje sve manja. „Đavo ga odneo,“ progunđa, „ovo je čudnije od vilinskog plesa!“ Dodik se nasmeja. „Marko, ovo je naša sloboda! Od Zete do Spuža, od zemlje do zvezda, Srpska ide napred!“
No, dok su se peli, ekran zasvetli upozorenjem. Glas računara reče: „Nepoznati objekti prilaze. Identifikacija: nepoznata.“ Marko zgrabi mač. „Turci? Zmajevi?“ Dodik se namršti. „Nisu Turci, Marko. To su dronovi iz Sarajeva, šalje ih OHR!“ Marko se isceri. „Daj mi da izađem, pa da ih mačem sasečem!“ Dodik odmahnu glavom. „Ne treba mač, junak moj. Srpska 1 ima lasere!“
Brod sevnu, i dronovi nestadoše u blesku svetlosti. Marko se zagleda u Dodika. „Ti si čudan beg, Milorade. Al’ srce ti je junačko.“ Dodik klimnu. „A ti si legenda, Marko. Zajedno, pokazaćemo svemiru ko smo!“
Dok je Srpska 1 jurila ka Mesecu, Marko pomisli na Ravijojlu. Možda ga je vila poslala ovde da vidi novi svet, gde mač i čast dobijaju nova oružja. „Od Zete do Spuža,“ promrmlja, „i dalje, do zvezda.“ A u srcu mu plane nada da će, možda, među zvezdama sresti i nju.

Koristim nekoliko offline open source AI modela, speech to text za titlove, generative za slike i video, za manipulaciju odnosno editovanje fotografija i slicno.
Postoji i nekoliko open source LLM koji su mogu testirati preko Jan platforme ili eventualno Pinokio.

Generalno mislim da je AI ogroman napredak, ali, povecace tehnolosku zavisnost siromasnih u odnosu na bogate.
Najveci proboj ocekujem na planu pogrebnickog biznisa, gdje ce se llm mici istrenirati da govori i razmislja i zvuci kao rahmetlija, naravno uz uslov da ima dovoljno materijala za data set.
I dodjes na groblje, ispricas se sa njim ko da je ziv… a oni svi umrezeni preko
Wifi ili bt mreze i caskaju medjusobno.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 12:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Hm, da li će se onda sutra i dalje voditi da je stvarno umro

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 12:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Vodiće se kao da je mrtav ali nikakve razlike neće biti i da je živ

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 13:12 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Zamisli nakon 100 godina TnS i dalje piše po forumu...

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Zamisli nakon 100 godina TnS i dalje piše po forumu...

:lol: :lol: :lol:

Citiraj:
Korisničko ime: The_new_Statesman
Forum: banjalukaforum.com
Tema: Umjetna inteligencija - šta donosi budućnost?
Zdravo svima,
Kao neko ko prati razvoj tehnologije, moram reći da je umjetna inteligencija (AI) jedna od najfascinantnijih tema današnjice. AI više nije samo stvar naučne fantastike – već je dio našeg svakodnevnog života. Od pametnih asistenta poput Sirija ili Groka (koji, usput, ima zanimljiv pristup odgovaranju na pitanja) do algoritama koji nam preporučuju šta da gledamo na Netflixu, AI mijenja način na koji funkcioniramo.
Ono što me posebno zanima je kako AI može uticati na našu lokalnu zajednicu, ovdje u Banjaluci i šire. Na primjer, u obrazovanju – zamislite AI koji pomaže učiteljima da prilagode nastavu individualnim potrebama učenika. Ili u zdravstvu, gdje AI već pomaže u dijagnostici bolesti analizom medicinskih slika brže i preciznije od ljudi. Ali, naravno, tu su i izazovi – šta raditi sa gubitkom poslova zbog automatizacije? Kako osigurati da AI ne bude zloupotrijebljen u, recimo, širenju dezinformacija?
Mislim da je ključno da se mi, kao društvo, aktivno uključimo u diskusiju o etici i regulaciji AI. Ne možemo samo čekati da nam "stručnjaci" kažu šta je ispravno. Šta vi mislite – gdje vidite AI u našem gradu za 5-10 godina? Imate li neke ideje kako bismo mogli iskoristiti ove tehnologije, a da zadržimo kontrolu nad njima?
P.S. Ako neko zna za neke lokalne inicijative ili startape koji rade na AI u BiH, volio bih čuti!
Pozdrav,
The_new_Statesman

Više o etici AI

Razvoj robotike u BiH

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 15:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Sta mislite, za koliko godina cemo postati glupi alat u rukama glupog alata?

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 15:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Svako od nas treba vidjeti na koji nacin moze iskoristiti dostupne modele da sebi poboljsa ili olaksa zivot, na profesionalnom i privatnom planu.

Generalno, ono sto se nekad moralo placati u rangu od 500 do 1500 eur sad Gemini ili Grok napisu za nekih desetak minuta, uz par sati testiranja i debagovanja.
Dakle za nekog ko ne pise kod i ne zna sintaksu, a u odredjenoj mjeri poznaje materiju i zna sastaviti "use case" angazovanje nekog junior deva bi bilo bacanje para i gubitak vremena.
Za nekog ko je junior dev, AI moze odraditi pisanje onog najdosadnijeg dijela koda i sastaviti neku jednostavnu arhitekturu front + backend + logging + statistike . . .

Spotovi, reklame, cuda, studiji koji se bave produkcijom video sadrzaja, kao sto TNS naglasi u uvodu, novim Google modelom dobijaju ubitacno efikasnu konkurenciju. Jedino sto takve moze spasiti je talenat, kreativnost. Samo znanje vise nije presudno.

Da li cemo postati roblje ? Pa naravno da hocemo, a vec smo roblje, pa ko danas ide u WC bez telefona ? Neki dan sam cuo nesto tipa "nismo mi izasli iz kamenog doba jer nam je nestalo kamenja", ne znam u kom kontekstu bese ali zgodna je fora. AI ce uci u sve pore zivota, i one nezeljene, i postace svakodnevnica kao google nekada.

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 17:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

zna li AI ukalemiti voćku,izjarovizirati sjeme,spraviti bozu..oteliti kravu,poštrojiti prasiće...zna li sve tajne pavljenja dobre rakije šljive,umije li umotati sarmu,napraviti baklavu....kad to bude umio nek mi se javi,hebo vas AI

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 18:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Čiča, čekaj još malo, moći će i više nego što si nabrojao...

https://beta.rs/content/223204-kina-raz ... joprivredi

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@čiča
Pazi, već sad 3d printerima štampaju odreske, od proteina uzgajenih u laboratoriji, i slična sranja. "Njihova" projekcija je da današnji način proizvodnje hrane neće biti održiv zbog smanjene profitabilnosti, i za te ogromne konglomeracije tipa istočne obale u US hrana mora biti proizvedena sintetizovanjem a ne Amišima :D
AI će doslovno postati sveprisutna, kao što je sad prisutan Windows (ili neki linux) pa i u proizvodnji hrane, kalemljenju, strojenju prasića (ako toga uopšte bude).
Odavno već John Deere iznajmljuje traktore kojima upravlja AI - https://www.deere.com/en/autonomous/, naravno ti traktori funkcionišu na pracelama koje su posebno pripremljene . . .

U svakom slučaju, ta tvoja banalizacija "može li AI uštrojiti prase" je bzvz, odnosno na istom nivou kao da pitaš nekog pilota "mo'š li uštrojit' prase, ako ne moš ko te jebe".

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Čiča iz Rogače je napisao:
zna li AI ukalemiti voćku,izjarovizirati sjeme,spraviti bozu..oteliti kravu,poštrojiti prasiće...zna li sve tajne pavljenja dobre rakije šljive,umije li umotati sarmu,napraviti baklavu....kad to bude umio nek mi se javi,hebo vas AI

Cica za pravljenje prave dobre rakije ja cu ti pomoci da postavis dobar "fundation model" a.k.a naski temelj koristeci LLM(Veliki jezicki model).
Naravno LLM operativni model more da se dotjera kroz "promt tjuning" probaj pojacaj/oslabi-razblazi na 19 gradi!!

Najvazniji aspekt za uspijesnu primjenu LLM je "human feedback" - ocjena (je li prepeka, dobra, meka)!! :D

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Poslednji put menjao Brale001 dana 28 Maj 2025, 18:41, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Maj 2025, 18:41 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Prvo da napravimo dovoljno struje da upogonimo to što zovemo AI (mrzim taj izraz, više volim LLM).
AGI mi više liči na AI nego sam LLM... al AI lijepo zvuči, pogotovo u mraketingu i prodaji.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2025, 01:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Struja hladjenje? Orbita? I covjek sabira 2 i 2 na osnovu LLM, a ne na osnovu ljubavi, gladi, straha, nagona... Ali da, u sustini AI je nesrecno marketinsko ime. Primilo se jbg
Ukoliko jednog dana masina krene da se boji i osjeca onda ni to svejedno nije vjestacka intiligencija, vec bice. Drugacije, nebiolosko.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2025, 05:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Rocker je napisao:
@čiča
Pazi, već sad 3d printerima štampaju odreske, od proteina uzgajenih u laboratoriji, i slična sranja. "Njihova" projekcija je da današnji način proizvodnje hrane neće biti održiv zbog smanjene profitabilnosti, i za te ogromne konglomeracije tipa istočne obale u US hrana mora biti proizvedena sintetizovanjem a ne Amišima :D
AI će doslovno postati sveprisutna, kao što je sad prisutan Windows (ili neki linux) pa i u proizvodnji hrane, kalemljenju, strojenju prasića (ako toga uopšte bude).

Baš sam zimus pručitao jedan roman koji je napisao rus Jevgenij Zamjatin davne 1924 koji je nazvan Mi.Roman Mi je preteča romanima Vrlom novom svijetu Huxleyja i Orvellovom 1984.Projekcije Vrlog NS i 1984 smo preživjeli ili još preživljavamo ali ovo sa AI je završna projekcija u kojoj Zamjatin ipak predviđa svjetlo na kraju puta.Dotle,glabajte štampano meso i zalivajte sa vinom iz kesice ma koliko banalno bilo.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2025, 08:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

8)
Spoiler:
Ako kao Dobrotvor želiš spriječiti pad iznutra, moraš djelovati ne samo represivno, već i proaktivno – psihološki, ideološki i sistemski. Najopasniji neprijatelj totalitarizma nije vanjski bunt, već unutrašnje buđenje individue. Evo kako bi se to moglo spriječiti – uz hladnu logiku apsolutne kontrole:

1. Kontrolisani bunt („dozvoljeni ventil“)

Umjesto da zabranjuješ bunt, dozvoliš ograničenu, režiranu pobunu:
• Organizuješ “tajne društvene krugove” koje zapravo vodi vlast.
• Ljudi imaju iluziju da su “posebni”, “pobunjenici”, ali sve je pod kontrolom.
• Kao što lav ima igračku da bi ispucao energiju, građani imaju “kontrolisani haos”.

Primjer: Tajni kult otpora koji u stvari regrutuje obavještajna služba. Bunt postaje funkcionalni dio sistema.

2. Ugradnja sumnje u autentičnost osjećanja
• Učiš građane da emocije nisu pouzdane, već pogrešne hemijske reakcije.
• Ako neko osjeti ljubav, tugu ili želju – sistem mu nudi terapiju ili “korekciju”.
• Emocije se prikazuju kao bolest, kao kvar u mašini.

“Ako osjetiš nešto više – prijavi to. To je dokaz tvog integriteta.”

3. Povremeno “reformiši” sistem
• Kad osjetiš da masa počinje postajati nemirna, uvedi lažne promjene:
• Npr. “Odsad dozvoljavamo umjetnost – ali samo apstraktnu i bez poruke”.
• “Slobodan dan” jednom mjesečno – ali svi isti dan, isti sadržaj, isti nadzor.

Sistem koji nikad ne mijenja ništa – umire. Sistem koji se mijenja samo da bi ojačao sebe – opstaje.

4. Personalizuj ideologiju
• Svako dobija “svoju verziju” smisla života u Jedinstvenoj Državi:
• Naučnici: “Ti si čuvar reda.”
• Umjetnici: “Ti stvaraš ljepotu racionalnosti.”
• Radnici: “Bez tebe se sistem raspada.”

Svako mora misliti da ima lični razlog da održi sistem. Ako svi misle da je sistem “njihov” – niko ne diže revoluciju.

5. Inženjering straha i zahvalnosti
• Povremeno puštaš izmišljene vijesti o napadima „vanjskog svijeta“.
• Ljudi zaključuju: “Bolje i ovako nego da živimo u haosu i ratu.”
• Uvijek moraš ostaviti utisak da alternativa ne postoji.

6. Stvori “unutrašnjeg neprijatelja”
• Povremeno identifikuješ pojedinca (ili grupu) kao „subverzivnog“.
• Osuđuješ ih javno, ali sažaljivo – kao zabludjele, ali nekada korisne.
• Time šalješ poruku: “I najpametniji padnu kad sumnjaju u Dobrotvora.”

7. Zamagljuj istinu – svakom drugačije
• Ako svi imaju različitu verziju istine, niko ne može stvoriti zajednički front.
• Lažne istorije, lične algoritamske feed-ove, individualizovanu propagandu.

Ukratko:

Da bi sistem opstao, ne smije se oslanjati samo na silu. On mora:
• Obezvrijediti ideju slobode,
• Pretvoriti bunt u igru bez posledica,
• I osigurati da niko ne zna šta je istina, a šta iluzija.

Ili kao što bi Dobrotvor rekao:

“Ne trebaju mi robovi koji ćute. Trebaju mi oni koji vjeruju.”

Ako želiš, mogu ti napraviti i dijagram takvog sistema — ili napisati „manifest Dobrotvora“.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2025, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
<Enter_name> je napisao:
Prvo da napravimo dovoljno struje da upogonimo to što zovemo AI (mrzim taj izraz, više volim LLM).
AGI mi više liči na AI nego sam LLM... al AI lijepo zvuči, pogotovo u mraketingu i prodaji.
Ovo, a i battery je veliki problem

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2025, 10:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
<Enter_name> je napisao:

Па сад... рецимо да данашњи LLM попут ChatGpt с лакоћом пролази оригинални Тјурингов тест.

А спорења су и шта је интелигенција уопште. Ако затражимо нпр. од професора високе интелигенције и знања, да из неколико десетина радова научне грађе састави рад који ће да презентује суму достигнућа из те области, и ако ChatGPT може да уради исто то на квалитетан начин (а може) зар није и то врста интелигенције? Раздвојити мање битно од више битног, на основу скупљеног знања и искуства? Итд.
Не знам коликo ту можемо категорички говорити, јесте, или није. Па рецимо чак и у душевном домену (умјетност, инспирација) вјештачка интелигенција је способна да направи ствари у најмању руку нивоа овог крепа који људи праве данас. Да ће направити нову Bohemian Rhapsody, чисто сумњам, али да може бити "креативна" до одређеног људског нивоа, о да, може.

Ако она само "опонаша", па не радимо ли то у једној огромној мјери и ми? Ако знам да нпр. направим сајт, да ли морам сваки пут да измислим свој HTML и CSS, да бисмо мој рад могли назвати интелигентним?

Уосталом, био ChatGPT и пандани интелигентни или не, ту су и већ утичу на наш живот, и тек ће утицати, како год да их ми оцјењивали. Шта може да буде уско грло, па можда, понајприје електрична енергија потребна за њихов напредак.

Vrh

PostPoslato: 29 Maj 2025, 11:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
8)
Spoiler:
Ako kao Dobrotvor želiš spriječiti pad iznutra, moraš djelovati ne samo represivno, već i proaktivno – psihološki, ideološki i sistemski. Najopasniji neprijatelj totalitarizma nije vanjski bunt, već unutrašnje buđenje individue. Evo kako bi se to moglo spriječiti – uz hladnu logiku apsolutne kontrole:

1. Kontrolisani bunt („dozvoljeni ventil“)

Umjesto da zabranjuješ bunt, dozvoliš ograničenu, režiranu pobunu:
• Organizuješ “tajne društvene krugove” koje zapravo vodi vlast.
• Ljudi imaju iluziju da su “posebni”, “pobunjenici”, ali sve je pod kontrolom.
• Kao što lav ima igračku da bi ispucao energiju, građani imaju “kontrolisani haos”.

Primjer: Tajni kult otpora koji u stvari regrutuje obavještajna služba. Bunt postaje funkcionalni dio sistema.

2. Ugradnja sumnje u autentičnost osjećanja
• Učiš građane da emocije nisu pouzdane, već pogrešne hemijske reakcije.
• Ako neko osjeti ljubav, tugu ili želju – sistem mu nudi terapiju ili “korekciju”.
• Emocije se prikazuju kao bolest, kao kvar u mašini.

“Ako osjetiš nešto više – prijavi to. To je dokaz tvog integriteta.”

3. Povremeno “reformiši” sistem
• Kad osjetiš da masa počinje postajati nemirna, uvedi lažne promjene:
• Npr. “Odsad dozvoljavamo umjetnost – ali samo apstraktnu i bez poruke”.
• “Slobodan dan” jednom mjesečno – ali svi isti dan, isti sadržaj, isti nadzor.

Sistem koji nikad ne mijenja ništa – umire. Sistem koji se mijenja samo da bi ojačao sebe – opstaje.

4. Personalizuj ideologiju
• Svako dobija “svoju verziju” smisla života u Jedinstvenoj Državi:
• Naučnici: “Ti si čuvar reda.”
• Umjetnici: “Ti stvaraš ljepotu racionalnosti.”
• Radnici: “Bez tebe se sistem raspada.”

Svako mora misliti da ima lični razlog da održi sistem. Ako svi misle da je sistem “njihov” – niko ne diže revoluciju.

5. Inženjering straha i zahvalnosti
• Povremeno puštaš izmišljene vijesti o napadima „vanjskog svijeta“.
• Ljudi zaključuju: “Bolje i ovako nego da živimo u haosu i ratu.”
• Uvijek moraš ostaviti utisak da alternativa ne postoji.

6. Stvori “unutrašnjeg neprijatelja”
• Povremeno identifikuješ pojedinca (ili grupu) kao „subverzivnog“.
• Osuđuješ ih javno, ali sažaljivo – kao zabludjele, ali nekada korisne.
• Time šalješ poruku: “I najpametniji padnu kad sumnjaju u Dobrotvora.”

7. Zamagljuj istinu – svakom drugačije
• Ako svi imaju različitu verziju istine, niko ne može stvoriti zajednički front.
• Lažne istorije, lične algoritamske feed-ove, individualizovanu propagandu.

Ukratko:

Da bi sistem opstao, ne smije se oslanjati samo na silu. On mora:
• Obezvrijediti ideju slobode,
• Pretvoriti bunt u igru bez posledica,
• I osigurati da niko ne zna šta je istina, a šta iluzija.

Ili kao što bi Dobrotvor rekao:

“Ne trebaju mi robovi koji ćute. Trebaju mi oni koji vjeruju.”

Ako želiš, mogu ti napraviti i dijagram takvog sistema — ili napisati „manifest Dobrotvora“.

Ne postoji poslednja imperija iliti kontrola a revolucije su beskrajne i sve ih je teže kontrolisati.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 42 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]