Archangel je napisao:
Citiraću ovaj post, ali se odnosi na sve istomišljenike.
Ne vidim ništa strašno u žurci za Noć vještica. Halloween ni u SAD nema veze sa onim šta mu korijeni predstavljaju (mješavina keltskog Samhaina - kada se obilježavao kraj ljeta i hrišćanskog Dana svih svetih), već predstavlja neobavezni sekularni praznik. S obzirom da su Amerikanci kulturno najdominantnija nacija na svijetu, i da živimo u doba interneta, normalno je da se njihovi kulturni obrasci šire dalje i snažnije nego ikada. Koliko prisutnih "čuvara tradicije" iskulira djevojku za Valentinovo? Nemojte reći da se nikad niste napili na žurci za Dan sv. Patrika u lokalnoj varijanti? Zašto ti, Archangele, umjesto električne gitare i bluza, koji nemanikakve veze sa našom tradicijom, ne sviraš tamburicu i starogradske pjesme, i zašto ti nik nije Arhanđel?
Nemojte mi zamjeriti, nije mi cilj da napadam, već samo pokušavam ukazati na to da razmišljate jednodimenzionalno po ovom pitanju. U svijetu kakav je danas, kulturna razmjena je neizbježna. Naravno, taj proces nije recipročan ni pošten, ali velike kulture su i kroz istoriju dominirale nad manjim, vršile jak uticaj i asimilovale ih. Mi smo strane običaje prihvatali vijekovima unazad, sa više ili manje kritičnosti, tako da mislim da je jedna Helloween žurka nebitna kap u moru. A o pojmovima "kulture" i "tradicije", onoga što smatramo da one kod nas prestavljaju, i onoga što one zaista jesu, bi se moglo nastaviti na posebnoj temi.
Internet (i savremene tehnologije uopšte) je, više nego ikada, omogućio pojedincu izbor (ili barem snažan privid istog) da svoj identitet zasniva i gradi na okvirima koji prevazilaze puko područje naslijeđenog i tradicionalnog. Sa stanovišta društva (pogotovo onog pomalo vještački okrenutog tradiciji, poput našeg) taj izbor nije uvijek idealna stvar, ali sa stanovišta pojedinca je i te kako poželjan i potreban.
Inače, ne "slavim" Noć vještica, kuliram curu za Valentinovo, nisam se napio za Dan sv. Patrika (mada želim), ne kupujem poklone za Božić, ne obilježavam godišnjice (iako je ovo posljedica mog antikonzumerističkog stava, a ne škrtosti, iz godine u godinu se iznova susrećem sa kuknjavom, galamom, pa i suzama za svaku godišnjicu

). Čisto da ne pomislite da se sa vama ne slažem iz pogrešnih razloga