Citiraj:
Možda nisu prvi ali nekoliko članova pokreta Oštra nula iz Banje Luke za sada jesu jedini spremni na ulicama izraziti nezadovoljstvo režimom u Republici Srpskoj. Nikada nisu uspjeli okupiti više od 30 ljudi na svojim protestima ali je važnije od toga da nisu odustali. Kažu da ih prije svega zanima promjena sistema. Nije im pretjerano bitno ko je na vlasti ali ipak imaju puno toga zamjeriti premijeru Miloradu Dodiku i sistemu kojeg je napravio. Svojim prvim protestom protiv poskupljenja struje, komunalija i osnovnih životnih namirnica iznenadili su i vlast i Banjalučane.
- Ljudi su se bojali da uzmu taj letak, ljudi se ovdje inače boje bilo čega. Ovdje nema protesta, samo štrajkovi glađu – kaže Dejan Cocić, dvadesetpetogodišnji student filozofije i sociologije iz Oštre nule.
Citiraj:
Studentica filozofije i Friedrich Elbert političke akademije Đulija Aćimović kaže kako su dijelom i zbog toga odustali od nekih radikalnijih ideja koje su imali.
- Ovdje se i obični protesti smatraju radikalnim – objašnjava ona i dodaje da još uvijek nisu imali nikakvih problema zbog svog aktivizma niti kontakta od neke političke partije.
Citiraj:
Svi smo mi nule
Oštra nula želi da iskorijeni siromaštvo, nepotizam, nestručnost, neznanje i apatiju. Svaka njihova akcija sadrži performans ili umjetničko instalaciju. Galamu i parole često zamijene “crtanjem” svojih poruka.
Citiraj:
Na svojoj narednoj akciji, nakićeni transparentima sa brojkama najnižih penzija, plata i socijalnih primanja, željeli su pokazati drskost sistema u kome bahati političari zarađuju hiljade dok ostali imaju mizerna ili nikakva primanja odnosno nulu.
- Nula su nezaposleni. To smo otprilike svi mi – kaže Paponja
Citiraj:
Dodika vole seljaci
Troje mladih aktivista iz Oštre nule kažu da u RS-u danas baš i ne vide nekog progresivnog političara, poput recimo Čede Jovanovića u Srbiji, koji bi bio alternativa Dodiku i već potrošenoj opoziciji ali da je ta šansa jednom ranije propuštena.
- Dodik je bio Čedo! Prije nekoliko godina moji roditelji nisu smjeli reći da će glasati za njega, on je bio ekstremna ljevica – kaže Paponja i objašnjava da oni često pričaju o nacionalizmu.
- To ne možeš izbjeći, to je prisutno, nacionalni ključ u bilo čemu – dodaje Cocić dok Aćimovićeva smatra da Dodik osim nacionalizma ima i drugih aduta: Dodika vole seljaci, to možda nema veze sa nacionalizmom.
(zurnal.info)
Citiraj:
Začetnici i osnivači Oštre nule su četiri mlada čovjeka, studentica filozofije Đulija Aćimović, Dražana Lepir profesorica filozofije i sociologije, akademski slikar Davor Paponja te Dejan Cocić, student filozofije i sociologije.
Citiraj:
Šta i koga predstavlja 'Oštra nula'?
OŠTRA NULA: Udruženje građana Oštra nula čiji su članovi studenti, radnici i akademski obrazovani građani ima za cilj da podstakne buđenje svijesti građana o njihovim ljudskim, građanskim, političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima.
Svojim aktivnostima nastojimo da u ovoj naizgled bezizlaznoj situaciji zajednički pronađemo legalan put kojim ćemo krenuti ka rješenju problema i staviti do znanja ostalim građanima da su i oni dio situacije u kojoj se nalazimo, a na koju možemo zajednički da djelujemo.

Citiraj:
Šta zamjerate vlastima u Republici Srpskoj?
OŠTRA NULA: Nemamo mi šta zamjeriti vlasti, jer i mi građani jednako snosimo odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo, svojim nedjelovanjem. Postoje institucije i ljudi koji primaju velike plate, čiji je posao da rade u našu korist, ne u svoju. Lista 'zamjerki' nas kao građana je jako duga, a naši glavni problemi su oni uglavnom egzistencijalne prirode.
Ima li RS opoziciju?
OŠTRA NULA: Ukratko - NE!
Citiraj:
Entiteti, da ili ne? Šta mislite o hrvatskom pitanju 'trećeg entiteta'?
OŠTRA NULA: To pitanje u ovom vremenu opšte neimaštine i gladi nas stvarno ne zanima. Zaista ne treba padati na nacionalističke priče, jer na taj način samo dajemo legitimitet postojećoj politici.
I na kraju, ima li nade za BiH?
OŠTRA NULA: Budućnost je na nama, građanima!
http://www.neznase.ba/intervju/intervju/5352-ostra-nula-ne-padamo-na-price-o-otcjepljenju-nas-brine-siromastvo-i-glad.htmlCitiraj:
Oštra nula:visoka cijena prevoza
Autor: BUKA
Objavljeno: 04.11.2010 u 23:14
Udruženje građana "Oštra nula" iz Banje Luke iduće sedmice će pokrenuti peticiju u cilju smanjena cijene karata gradskog prevoza.
Razlog za pokretanje ove akcije je to što građani Banje Luke koji su nezaposleni plaćaju punu cijenu mjesečne karte za javni gradski prevoz, što je mnogima od njih ogroman izdatak.
Citiraj:
- Cijena zajedničke karte kod svih prevoznika iznosi 48 KM za jedan mjesec, a nezaposleni Banjolučani nemaju pravo na popust koji imaju penzioneri, učenici i studenti, podsjetila je aktivistkinja "Oštre nule" Dražana Lepir.
- Paradoksalno je da nezaposleni, kojih je najviše u našem gradu, plaćaju mjesečnu kartu u javnom gradskom prevozu kao da su zaposleni. Karta je ionako skupa, a kamoli za one koji nemaju nikakve prihode. Jedina beneficija koju imaju nezaposleni jeste socijalno i zdravstveno osiguranje, koje ostvaruju preko Zavoda za zapošljavanje - rekla je Lepirova, najavljujući da će članovi ove organizacije zajedno sa građanima Banje Luke raditi na tome da se loš standard nezaposlenih bar na ovaj način malo poboljša.
http://www.6yka.com/ostra-nula-visoka-cijena-prevozaCitiraj:
'Oštra nula' je bila suorganizator nedavne protestne šetnje u Banjoj Luci koju je predvodio student Stevan Filipović, a cilj današnje debate je da se ukaže na potpunu socijalnu neosjetljivost i nebrigu vlasti prema egzistencijalnim problemima građana.
Dragan Čavić je ohrabrio članove ovog NVO-a, ali i sve građane koji trpe, kazao je, strašne socijalne probleme na javno iskazivanje svojih stavova, jer je to legitimno pravo građana u svim demokratskim drušvima.
- Stanje ljudskih prava u RS nikada nije bilo gore i mi smo suočeni s prijetnjom opšte eskalacije nezadovoljstva uzrokovanog očajnom ekonomskom i socijalnom situacijom, jer je to logičan ishod kada se društvo nađe u potpunom beznađu - rekao je Čavić.
Svetlana Cenić je ukazala na opći strah ljudi kao limitirajući faktor u demokratskom manifestiranju građanskih zahtjeva za promjenama "užasnog ekonomskog i političkog ambijenta".
- Dosadašnja praksa vlasti je svojom demonstracijom revanšizma jasno upozorila građane da će mnogo gore proći oni koji traže svoja prava nego oni koji ih krše - rekla je Cenić.
Miodrag Živanović je istakao potrebu da se jasno i javno imenuju uzročnici ovakvog stanja u društvu i oni centri moći koji upravljaju društvenim procesima i ljudskim sudbinama.
- Okolnosti možemo promijeniti angažmanom svakog pojedinca jer njihova motivacija mora biti potreba da učine nešto za sebe same. Mnoštvo ličnih nastojanja i motivacija za boljim formiraće kritičnu masu dovoljnu da zauzda sadašnje tendencije i društvene procese okrene u pozitivnom pravcu - rekao je Živanović.
U raspravi je, pored većeg broja nezavisnih intelektualaca, učestvovao i Stevan Filipović, organizator protestne šetnje u Banjoj Luci.
- Naša akcija je dobila veliku podršku običnih ljudi iz svih društvenih slojeva i mi smo zakotrljali grudvu koja se neće moći zaustaviti jer razlozi općeg nezadovoljstva se umnožavaju svaki dan a da pritom vlast iskazuje opšti nemar - rekao je Filipović i najavio mnoge akcije koje će prema njegovim tvrdnjama biti znatno masovnije.
Današnja debata održana je u povodu Međunarodnog dana socijalne pravde.
(FENA/ds)
Tražio sam na Google njihovu zvaničnu prezentaciju, ali izgleda da je nemaju. Pa sam preko ovih članaka odlučio da ih malo približim. Njihova pojava je sasvim logična s obzirom da samo društvo u tranziciji, a zahtjevi su im opravdani.
Sve dok su apolitični i realni u svojim zahtjevima mislim da mogu proći, a druga je stvar što smo mi zatvoreni za ovaj način borbe.