banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 16:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Pakao za nastavnike
PostPoslato: 30 Jan 2013, 20:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
http://www.index.hr/vijesti/clanak/pakao-za-nastavnike-ucenici-prijete-da-ce-se-zaklati-maltretiraju-i-vrijedjaju--napusi-se-ku-kurvo-debela/659875.aspx

Tekst je poduzi, ali ga vrijedi procitati. Posto i ovdje na forumu ima par nastavnika/profesora htio bi cuti da li i oni rade u ovim neljudskim uslovima.
Moje misljenje je da je sve ovo predaleko otislo i da se pravima djece zapravo cini medvjedja usluga tok istoj djeci.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 20:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Sep 2010, 10:50
Понекад помислим да већина чланова овог форума живи у овом свијету ... :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=PcwKnx1Ykeo
Не знам гдје си ти ишао у школу,ни ти како ти је било у школи,али знам да се од прилике половина ствари из тог текста(прелетио сам,нисам детаљно читао) догодила у току мог школовања,чак неке и горе ствари.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 20:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Mislim da je na ovim prostorima posao nastavnika jako nezahvalan. Od bezobraznih učenika,pa do ponekad i gorih roditelja...

I onda ljudi kažu lako je njima oni samo sjede i pričaju djecu...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 20:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Sep 2010, 10:50
Како сејеш тако жањеш...

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 20:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ko je i šta je posijao?

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 20:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sam želio napisati "vidla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu" jer sam mislio da se umotvorinama razbacujemo

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 20:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Nemojte tako ko drugom jamu kopa, sam u nju upada.
I ne obra se bostan dok šljive ne popadaju.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 21:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Nije to bas tako kao sto se pise. Ne zelim nikoga da branim ili prozivam, ali treba se dobro zamisliti i oko drugih stvari. Ko radi, kako radi i da li je za taj posao ili ne. Diploma, ili eventualno znanje nisu presudni. Sta da covjek tu da kaze sem kako neko ko je duplo mladji od tebe moze na bilo koji nacin da vlada prostorom u kojem ti radis. I na kraju onaj ko je zivotno znanje sticao samo na fakultetu, bez kafane i kafanskih situacija u medjuvremenu nema danas sta da trazi u razredu!

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 22:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Zastitimo prvo djecu pa onda profesore.

Prvo nekoliko postavki koje mogu da stoje a koje mogu i da se diskutuju.
Skolska djeca su u zivotnom dobu tj u procesu formiranja licnosti.
Ove slucajevi gore opisani spadju u oblast djecijeg ponasanja tj ispoljavanja oderedjenih negativnih aktivosti.
Lokacija je skola,sto ne mora biti mogu to biti i druga mjesta.
Ovde se ne govori o problemima znanja ili slucajevima ne znanja kod ucenika ili o adekvatnosti ,kvalitetima planova i programa edukacije u skolama.

Uloga skole je jedno, uloga roditelja i porodice drugo.

Zastitimo prvo djecu pa onda profesore.
Evo kako ja gledam na to ne morate se sloziti, mozda grijesim. Raditi u ovakvim okolnostima je izuzetno tesko.Tesko je uciteljima, nastavnicima , profesorima, pedagozima ali mislim da najvise ovde u ovakvim situacijama trepe djeca.
Djeca su ta koja su ostecena,nekada i trajno obiljezena.Djeca bilo ona koja sprovode ili koja trpe maltretiranja – nasilja.
Gdje je izvor ovakvom djecijem ponasanu, gdje se ovi problemi iniciraju tamo treba usmjeriti pritisak i sve osude. Je li to skola? Je li to to djete???
Hocemo li govorit o stvarnim uzrocima ili posledicama?
Naj lakse je djete kaznit i izbacit ga iz skole i mislit da se takvi slucajevi nece ponovit ili da ih nece biti jos i gori.
Svakako da treba odreagovat na sve slucajeve i zastit od nasilja drugu djecu i nastavnike ali treba priznat da problem nije u skoli i u djetetu.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 22:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Ok, ima problema i do nastavnika, ali najveci problem je u tome da vise nema postovanja, to je najveci problem.
Nisam rastao u zemlji dembeliji, imali smo i mi svakakvih ucenika, samo je problem u tome sto takvi ucenici danas nisu adekvatno sankcionisani.
Prije je ucitelj/nastavnik bio zakon, naravno da je bilo i onih koji to nisu postovali, ali ih nije bilo mnogo i bili su adekvatno sancionisani - i prije se pusilo oko skole, razbijali se prozori, saralo po klupama, zidovima, krale se gumice,olovke, skrivale stvari, zadirkivalo drugu djecu, a neka su djeca bila izlozena i nasilju - i ove stvari su opisane u tekstu i na taj dio sam se nasmijao i komentarisao - to je djecije, to se ne moze promijeniti. Samo ,onaj dio o maltretiranju i nepostovanju nastavnika, to je neprihvatljivo, a asto je najgore - sve vise uzima maha, a predavaci imaju sve manje prava i nemocni su. Ne podrzavam da se djaci tuku, ali sve vise mislim da ono sibanje po rukama i nje bilo toliko lose.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Ne bih ja odmah trčao da zaštitim djecu. I sam sam bio dijete ali nikad nisam pravio ovakve gluposti niti mi je išta slično palo na pamet. Pročitao sam par slučajeva iz teksta i ne bih nikad mogao stati na stranu djeteta bez obzira šta je profesor napravio. Kad sam ja bio u osnovnoj školi, evo ima već skoro deset godina od tog događaja, imali smo jednu mladu nastavnicu njemačkog jezika. Nije bila neka nastavnica, mlada, tek počela raditi, pokušavala se nametnuti kao neki autoritet, a đacima se to nije sviđalo. Imali smo tako nekih problema sa njom i tako. Jednom joj se neko popišao na auto, drugi put su joj gume izduvali, a iz mog razreda mislim da je izašlo najgore prema njoj. Njih nekoliko se skupilo i na zidu škole sprejem napisali "-ime nastavnice-, njemački, kurvica, napunićemo te glavićima". Smatram da je posao nastavnika ili profesora jako nezahvalan. Same škole su jako nezgodna mjesta, mjesta gdje svako liječi komplekse na svakome. Nekad nastavnici svoje nezadovoljstvo i lične probleme ispoljavaju na učencima, a nekad se učenici ponašaju kao u tekstu ili u ovom mom primjeru. Isto tako mislim da problem često dolazi od kuće. Roditelji postaju nemoćni nad djecom, ne mogu još prije škole uspostaviti autoritet nastavnika nad svojom djecom i samim tim nastavnici kasnije postaju nemoćni nad učenicima.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 22:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja podržavam grafit ako se njeno ime rimuje s "glavićima" :D

Al Pazner fino napisa
Takođe sam često viđao djecu koja su pravila razne probleme po školi ali su u svojim kućama manji od makovog zrna, pa kad izbije frka, njiovi roditelji dolaze bjesni u školu s stavom "moj anđelak nikad ne bi to uradio, kriv je profesor/neko drugi"

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 23:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Kakva je ovo glupost od teksta sa linka??
Vodio neko statistiku kakvog su (ugodnog ili neugodnog) mirisa plinovi iz nečijeg dupeta i kakva je kome porodica po njihovom mišljenju?
Nastavnici jesu pedagozi ali nisu socijalni radnici da bi donosili bilo kakav sud o porodicama djece.
Čuj igrao se šestarom i posjekao a porodica mu je "u redu"?? Ili ima slušalice u ušima a porodica mu je dobrostojeća??

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 23:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
I nije tekst u klasičnom smislu, već niz ličnih primjera prosvjetnih radnika u Hrvatskoj, ako sam dobro shvatio. Ima link ka forumu, gdje je malo detaljnije navedeno. Ne znam šta je posebno glupo ovdje, mada ima par primjera koji su onako malo smiješni. Ali ima i gadnih slučajeva. A čini mi se da ovi "sudovi o porodicama" nisu neki njihovi paušalni sudovi, ipak oni te ljude znaju sa sastanaka, a neke očigledno i vrlo dobro, zbog češćih problema.

Posao prosvjetara je možda prije važio za ne toliko stresan, ali danas sve češće iz razgovora sa tim ljudima čujem da ima mnogo gadnih momenata. I još jedna stvar, primjećujem da su veliki broj primjera navele žene, što će reći da je njima najmanje dvostruko teže, jer često nemaju ni onu osnovnu moć pukog fizičkog autoriteta.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2013, 23:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja sam se školovala hajmo reć' u sretno vrijeme pa je i tada bilo toga, pogotovo u ovim "muškim" školama.
A od nastavnika i profesora je zavisilo kako će se izboriti s tim. Bilo je nastavnica i nadobudih, hormonima napucanih klinaca koji su im jade zadvali ali one su nonšalantno izvlačile ubojita koplja u vidu jedinica, bez i najmanje sekiracije.

Od roditelja do roditelja je koliko puta će otići u školu na informacije ili na roditeljske sastanke, ali to su veoma kratki periodi da bi nastavnik/profesor napravio psihološki profil čitave porodice. Na roditeljskim sastancima ima više roditelja (nisu nikad u paru) a nastavnik/profesor je sam, tj. profa vs 20 roditelja i ne znam na koji način bi taj profesor/nastavnik mogao da spozna kakva je čija porodica.
To je dugotrajan i detaljan posao za jednog socijalnog radnika a ni on ne donosi sudove na osnovu jedne stavri ili jednog događaja.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2013, 05:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Odvalio sam se na neke primjere, kao:

- Manja skupina učenika laje, mijauče, izvode bit-boxing, pjevaju, neartikulirano se glasaju... (mahom inteligentni učenici iz stabilnih obitelji).

- Učenik iz zabave gura u nos tehničke olovke isprobavajući koliko ih može odjednom ugurati (nema naznaka nasilja u obitelji, roditelji redovito dolaze na informacije).

- Učenici učiteljici na stolicu lijepe žvaku, ne žele preuzeti krivnju niti odgovornost.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2013, 07:13 
Kakav sam ja bio, svaki nastavnik se krsti kad me danas vidi...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2013, 08:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja znam da nikada ne bi poželio da radim u prosveti ovakvoj kakva je sada i kakva će biti u budućnosti. Odgovarati za 20-30 razmaženih derišta i pokušavati da im budeš autoritet i da ih naučiš nešto u situaciji kada se svaki pokušaj kažnjavanja (ocjenama, slanjem u ćošak, žešćom pridikom) destimuliše u cilju "poticanja kreativnosti" i oslobađanju od "pritiska" kod djece taj posao je jednak rudarskom. Jebo to. Em se moraš izboriti sa djecom, em moraš i sa njihovim roditeljima...Jer kako objasniti roditelju zašto njihovo dijete ima lošu ocjenu "kad je ono tako pametno"....To je nekakav sindrom sada, svi misle da su njihova djeca najpametnija, vunderkindi..To kažem iz ličnog iskustva u kontaktu sa roditeljima.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2013, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Kao sto je vec neko pomenuo dosta toga se ponese iz same porodice. Ovi primjeri kao dobra porodica a djete vileni po skoli samo govore o tome da roditelji nemaju vremena da posvete paznju svom djetetu. Ne mogu se ni oni uvijek kriviti, pogotovo ako rade od jutra do mraka za crkavicu. Isto tako se ni nastavnici ne mogu posvetiti svakom djetetu posebno. U eri elektronike otudjenje djece je gore nego ikada. Gledam svog malo sestrica koji se poslije skole odmah ´nadje´ sa drustvom na fejsbuku, a lopta mu je strani pojam. Djeca generalno odrastaju sa puno vise igracaka i zanimacija nego ranije i sve ih je teze iznenaditi i zainteresovati za nesto. Prosvetarima nikako ne zavidim, ljudi cesto daju sve od sebe a kao nagradu dobiju podsmijeh ili maltretiranje.
I tako mene sad zanima sta rade skolski psiholozi danas? Sluze li samo za ukras kao sto je u toku mog obrazovanja bio slucaj (u srednjoj nam je psiholog bila zena koja je narkolepticarka i kojoj se redovno desavalo da zaspi u najcudnijim situacijama u toku njenog radnog vremena)?

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2013, 09:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zoka ima i toga i uvijek je i bilo, danas možda u mnogo jačem obliku jer postoje drugi instrumenti pritisaka na nastavnika (partijski npr) kad roditelj ubjeđuje i tvrdi kako njegovo dijete "zna" tj. daje sebi punu kompetenciju da prosuđuje znanje djeteta iz nastavnog gradiva.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 49 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]