banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 01:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Jan 2012, 19:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Gest bračnog para iz Bihaća: Bratu i snaji poklonili svoje dete!

Citiraj:
Jusuf i Ramiza Goretić iz Bihaća nisu uspeli da dobiju dete pune 24 godine. Njihovu agoniju okončali su Jusfufov brat Bekir i njegova žena Jasmina, koja je odlučila da rodi dete i pokloni im ga. To je danas mala Hatka, koja ima četvoro roditelja, piše "Dnevni avaz".

Slika

Pokušaji Jusufa i Ramize Goretić da svoju ljubav krunišu detetom trajali su 24 godine, koliko su u braku. Posle dve Ramizine vanmaterične trudnoće, te bezbroj klinika od Bihaća do Zagreba, šanse Goretića da osete roditeljsku ljubav svele su se na minimum, piše "Dnevni avaz".
Nisu gubili nadu ni kada su se odlučili na usvajanje deteta iz Centra za decu bez roditeljskog staranja u Kulen Vakufu. Međutim, ogromni finansijski izdaci i otežana procedura sprečavali su Ramizu da oseti čari majčinstva.
Njihovu agoniju proživljavao je i Jusufov brat Bekir sa suprugom Jasnom. Poznavajući osećaje radosti i ljubavi koje svakodnevno dele sa svoje četvoro dece, Jasna Goretić je odlučila da rodi dete i pokloni ga Jusufu i Ramizi.
- Suprug i ja smo, nakon višemesečnog razmišljanja, odlučili tako da uradimo - kaže Jasna.
Kada su prvi put čuli za Jasnin i Bekirov predlog, Jusuf i Ramiza su prvo zaplakali od sreće, a onda se, kako kažu, javio strah.
- Mislila sam da će me prevariti kada beba dođe na svet. Tada bi mi bilo još teže - priča Ramiza.
Nakon što je Jasna ostala trudna, svu brigu oko nje preuzela je Ramiza. Posle devet meseci Jasna je na svet donela devojčicu Hatku. Danas mala Hatka odrasta u Bihaću, u toplom domu bračnog para Jusufa i Ramize Goretić, okružena ljubavlju svoje četvoro roditelja. Već je naučena da Bekira i Jasnu takođe zove mamom i tatom.
Ostalo je još, samo, kako kažu, da reše dokumenta za usvajanje u kojima bi trebalo da piše da su Hatkini roditelji Ramiza i Jusuf. To će biti završeno nakon što devojčica navrši tri godine, jer tako zakon nalaže.

Izvor: KLIK

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 19:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ovo mi nekako bolesno. Šta očekuje tu djevojčicu kasnije, koga da zove majkom i ocem? Uredu kad roditelji umru ili poginu pa da najbliži srodnici postanu staratelji, ali ovako mi je baš morbidno. :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 19:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2011, 19:22
svaka njima čast, ali ja lično ne bih ovo mogao uraditi i prihvatiti

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 19:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Kakva je ovo bolest. Pa nije dzak brasna da ga poklonis. Kako je ovo uopste zakonski moguce?

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 19:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Ma sve je to lijepo, ali rastati se sa rođenim djetetom...Ne znam da li bih to mogla pa makar i za rođenog. Ne znam...evo već mi muka!

Kako znam i umijem pomogla bih da usvoje dijete. Uostalom, kako sad mogu da usvoje to dijete, a iz Centra nisu mogli. Zar nije ista procedura?

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 20:41 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Blentavo, stvarno ljudi nekad znaju biti kreteni.

Vrh

PostPoslato: 23 Jan 2012, 20:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Nadam se da su dobili garanciju na djete...Kontam kad ovog tako olako daju moraju i garanciju dati...
Ili je gospoja šarala, pa se otac želi odreći djeteta koje nije njegovo...Znamo da je pravi otac Drinin Vuk...

Sve u svemu, ovo bi išlo u sivu moralnu zonu....

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2012, 12:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Dec 2007, 01:03
Мени овако нешто није ново.
Знам за случај кад су родитељи дали дечака (првенца) старости око годину дана брату и снаји, који нису имали деце.
Пошто су прве комшије, никоме није пало претешко такво раздвајање. Ови после направили још троје.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 00:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
A kako država (kakva god ta je) dozvoljava da oni tek tako prešaltavaju djecu - gdje je tu starateljstvo, sud, centri za socijalni rad?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 00:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Bolest!

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 00:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2011, 23:08
pa nije stene jbt ...svasta

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 01:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 22:37
Meni je ovo bolesno.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 01:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Morbidno pomalo, žao bi i bilo pokloniti kućnog ljubimca a ne...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 08:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
A sta je tu bolesno? Dijete raste u ljubavi i toplini a oni ce to djete ( vjerujem) odgojiti tako da zna ko su joj pravi roditelji i braca i sestre. Za sve vas kojima je ovo morbidno: Da li ste imali priliku biti uz ljude koji godinama pokusavaju dobiti dijete? Da li je iko od vas, ikada razgovarao sa zenom koja se godinama truje hormonima, daje zadnji dinar koji zaradjuje, samo da bi u svom narucju imala svoje dijete? Da li ste gledali te ocajnicke suze? Ne dizite kamenja jer ne znate - danas sutra- sta vas ceka.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 08:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
ajkula je napisao:
A sta je tu bolesno? Dijete raste u ljubavi i toplini a oni ce to djete ( vjerujem) odgojiti tako da zna ko su joj pravi roditelji i braca i sestre. Za sve vas kojima je ovo morbidno: Da li ste imali priliku biti uz ljude koji godinama pokusavaju dobiti dijete? Da li je iko od vas, ikada razgovarao sa zenom koja se godinama truje hormonima, daje zadnji dinar koji zaradjuje, samo da bi u svom narucju imala svoje dijete? Da li ste gledali te ocajnicke suze? Ne dizite kamenja jer ne znate - danas sutra- sta vas ceka.

Postani majka pa onda sudi.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 08:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
ajkula je napisao:

Jesam ja. I ti isti ljudi na kraju usvojili dijete. Realno mogu skontati da neko ne želi dijete, al da ga pokloni, mislim, ne kontam. Al opet, ako odgovara i jednima i drugima, milsim da se ne treba mješati u to.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Postani majka pa onda sudi.

Majka sam vec deceniju, ok.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 09:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:

Postujem ja tvoje misljenje, al' ovo je kranje morbidno. Ne znas sta je gore, sto ce znati ili sto nece znati.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 09:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ok, cijenim da je tebi to morbidno ali ne razumijem sta tacno?
Koja je razlika izmedju nje koja zna ko su joj majka i otac ali zivi u domu strica i strine i roditelji su joj uvijek pri ruci ili izmedju gastarbajterske djece koju odgajaju tetke, ujne, babe itd i vidjaju roditelje za uskrs, bozic i 2 sed na ljeto?

Meni licno je morbidnija cinjenica sto je dom Rade Vranjesevic pun sirote djece a usvojitelji prolaze pakao usvojiteljskog procesa.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2012, 09:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slazem se u vezi ovog za dom.

Moje misljenje je da je to nezdrava sredina za dijete. Ima zive roditelje (bioloske) koji su joj u stvari stric i strina. Da li ce se nekad zapitati zasto ne zivi s njima? I kako ce se osjecati dijete kad sazna da je bukvalno poklonjeno?

Ovo sa gastarbajterskom djecom je tuzna prica, ali je opet drugacije toj djeci. Mnogo je normalnija situacija, barem se raduje mami i tati.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 140 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]