_зока je napisao:
Pogledaj kako je živio kineski seljak prije sto godina,u kakvim uslovima,a u kakvim uslovima živi sad. Nisu sjajni,da se razumijemo ali u odnosu na doba carevine ili nacionalista,ovo kod njih je sada raj.
Plus,brkaš pojmoce komunizma i radničkog samoupravljanja. Radničko samoupravljanje je ekskluzivitet SFRJ.
Naravno da je zivio lose. Seljaci i danas zive lose u Kini. U gradovima zive bolje nego prije ali to nije zbog komunizma. Jer sezdesetih u vrijeme Mao Ce Tunga je umrlo milioni ljudi od gladi jer je bio problem sto su imali Sovjetski, odnosno Sjevernokorejski tip komunizma.
Ovo sto sad imaju je nesto nalik SFRJ komunizmu koji je djelimicno koristio blagodeti kapitalizma, a ipak ostao komunizam i to je trenutno najbolja opcija komunizma, ali nije savrsena.
Ono sto ja razmatram u ovoj temi je problem sto su Kinezi dozvolili ulaz kapitalizmu na mala vrata. Dakle, nije proglasen zvanicno, ali u sustini sve funkcionise po principu kapitalizma i zapada samo sto nema zapadnih plata. Slicno kao kod nas samo na drugi nacin. Kod nas je zvanicno kapitalizam, ali ovakav kapitalizam je daleko gori od komunizma koji smo imali u SFRJ, iako je bolji od recimo Sovjetskog komunizma. Na primjer, mi imamo manje plate nego prije i vecu nezaposlenost iako je prije bio kao komunizam. Znaci, mi smo u stvari samo izgubili dolaskom kapitalizma. Ali Rusi recimo nisu, i kod njih se sad daleko bolje zivi nego u vrijeme SSSR.
Slazem se da su Kinezi profitirali od toga jer su postali jedna od najrazvijenijih nacija, jer da nisu to ucinili danas bi bili kao Kuba ili Sjeverna Koreja. Ali jos bolje bi profitirali da su postupili kao Rusija, dakle transformisali se u kapitalizam, ali da ne daju da ih zapadne korporacije iskoristavaju za male pare. To bi bio daleko veci uspjeh, ali to komunjare na vrhu nisu htjele podnijeti 1989 kad su bile promjene i kad su na silu ugusili pobunu, samo da bi ostali na vlasti.