banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 01:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jan 2012, 18:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2012, 20:12
CRKVE, DŽAMIJE, KRIŽEVI, KRSTOVI, MINARETI I ZVONICI: Jebeš škole i bolnice - gradimo mržnje učionice

Uz blagdane donosimo temu o gradnji sakralnih objekata i titanskih vjerskih simbola, s posebnim osvrtom na one građene iz inata, što je, primjerice, slučaj s džinovskim križem podignutim na brdu Hum ponad Mostara. Takva bogu mila, a ni vragu nemrska gradnja posebno mjesto našla je u srcima vjernika susjedne BiH. Dakako, osvrnut ćemo se i na slično zidarstvo u Hrvatskoj i Srbiji, s napomenom da Balkanci nisu jedinstveni u svojoj neimarskoj zaluđenosti većim, višim i širim objektima koji imaju dokazati povezanost graditelja sa svemogućim Stvoriteljem neba, zemlje i budala

Uz mostarsku Baziliku sv.Petra i Pavla podignut je zvonik visok 107 metara

Na užas Svetog Petra i nadređene mu nebeske administracije, kršćanski vjernici na Balkanskom poluotoku već duže vrijeme natječu se tko će izgraditi više, veće i šire crkve, križeve i krstove. Istodobno, većina istoj administraciji podređenih zemaljskih pastira svoje poslanje vidi kao nacionalnu dužnost, zbog čega su svećenici i popovi u svakom trenu spremni priskočiti u pomoć nacionalnoj propagandi. Vrhunac ludila nastupa kad dođe do klanja; kad službenici Gospodinovi blagosiljaju oružje i praštaju neoprostivo. Tome smo imali priliku svjedočiti pri posljednjem Velikom Balkanskom Klanju.

Kad na snagu, pak, stupi primirje među zaraćenim vjerskim, odnosno nacionalnim zajednicama - slijedi učvršćivanje vjere, a kud ćeš čvršće vjere od one koju učvrstiš milijunima kubika betona. Tako je od 1995. godine naovamo u zemljama nastalim na razvalinama socijalističke Jugoslavije izgrađeno na tisuće pravoslavnih i katoličkih crkava. Na teritoriju Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u posljednjih 15 godina izgrađeno kudikamo više vjerskih objekata, nego škola i bolnica. Ako crkvama pridodamo i džamije, u impresivnom broju posijane diljem Federacije Bosne i Hercegovine, škole i bolnice nemaju nikakvu šansu.

Nacrt pravoslavnog kompleksa u Nišu s krstom visokim 80 metara

Inspiraciju za ovaj tekst našli smo u vijesti objavljenoj na beogradskim e-novinama, o gradnji pravoslavnog kompleksa u Nišu, koji predviđa i erekciju krsta visokog 80 metara na obližnjem brdu Vinik. Idejni začetnik je vlasnik zaštitarske agencije Dragan Milošević, a njegovu zamisao objeručke je prihvatila Srpska pravoslavna crkva. Trebao bi to biti najveći krst na Balkanu, a svečano otvorenje svjedočanstva zaštitarsko-vjerske megalomanije predviđeno je za 2013. godinu. Podsjetila je ova vijest i na jednu poslijeratnu anegdotu iz Hercegovine, gdje se na svečanom otvorenju nove crkve u Ljubuškom skupilo tisuće ljudi. Pekli su se volovi, tekli su hektolitri alkohola, a nakon što je varoš utonula u san, nepoznat netko na zidu nove crkve ostavio je grafit: "Neumjerenost u jelu, piću i betonu."

Križ na mostarskom brdu Hum

Posebno poglavlje u ovoj priči zaslužuje Mostar, gdje je zapadna obala svoju želju za dominacijom izrazila uz pomoć majke Crkve. Na brdu Hum u betonu je izliven desetke metara visok križ, ali to nije zadovoljilo boguugodne graditeljske apetite, pa je u gradu pod Veležom izgrađen i zvonik crkve visok oko stotinu metara.

Ova inat - gradnja vjerskih objekata i simbola nije usamljen primjer u Bosni i Hercegovini, barem ne kad su u pitanju želje pobožnika. Bosanski Srbi, naime, došli su na ideju da sličan križ mostarskom izgrade na obroncima Trebevića, e kako bi cijelo Sarajevo imalo pogled na isti. Jedina razlika od mostarskog jest u tome da se ovaj sarajevski križ trebao zvati krst. Do realizacije projekta još uvijek nije došlo, što ne znači da i neće.

Džamija kralja Fahda u Sarajevu

Od neimarske pošasti nisu izuzeti niti vjernici islamske vjeroispovjesti, čemu može svjedočiti svaki putnik koji je krstario gradovima Federacije Bosne i Hercegovine. Kad su popravljene džamije porušene u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, uslijedila je vjerska nadogradnja, pa ćete danas u Federaciji teško naći selo, a kamoli grad u kojem nije nikla jedna, ili deseci novih džamija. Gledajući ih, čovjek se ne može oteti dojmu da su građene iz istih pogrešnih razloga kao u slučaju pravoslavnih i katoličkih crkava, odnosno krstova i križeva o kojima smo govorili. Želja za (budućom) dominacijom, sudimo, i u ovom slučaju motiv je graditeljskih poduhvata.

Crkva Bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici, u narodu poznata kao Crkva Sv. Darta Vadera

Na koncu, valja naglasiti da neimarstvo o kojem govorimo nije prisutno isključivo na mjestima gdje postoji žestoka konkurencija i potreba da se brojnošću, visinom, veličinom i kubikažom pobijedi susjed druge vjere. Osim spomenutog u Nišu, dokaz tome naći ćete u Splitu i Zagrebu, gdje katolička crkva iz mjeseca u mjesec gradi nove vjerske objekte, unatoč činjenici da je društvo kojem imaju poslužiti ovi hramovi vjere sve manje privrženo kršćanskom učenju. Proporcionalno s brojem vjerskih objekata u državama nastalim na području bivše Jugoslavije raste količina mržnje i netrpeljivosti prema drugom i drugačijem. Ovaj svojevrsni oksimoron nije teško objasniti kad u obzir uzmemo gore spomenutu činjenicu da su pastiri vjere u minulim ratnim vremenima uglavnom služili kao glasnogovornici mržnje.

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 18:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa kod nas su crkve i dzamije postale sredstvo za obiljezavanje teritorije. Izgubile su namjenu religijske prirode i postale oznake za obiljezavanje teritorije nacija, a time i stvaranja mrznje. Ratovi se ne vode zbog religije i nacije. To je samo izgovor. Osnovni razlog vodjenja svih ratova je teritorija, prema naucnoj definiciji rata. Ostalo su samo izgovori. Materija i teritorija je ono za sta se ljudi bore. Nacija, religija, ideologija itd. su samo sredstva preko kojih mocnici manipulisu naivnim masama da idu ratovati za teritorije i materiju od cega oni imaju profit. Dakle, nacija, religija i ideologija su samo orudja za manipulaciju masama jer su se pokazali kao djelotvorni kako kroz istoriju tako i danas. A crkve i dzamije su kao oznake teritorije, bar u danasnje vrijeme u BiH.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Ja bih ove najnovije građevinske poduhvate nastale nakon rata sve redom porušio ili još bolje iskoristio prostor u neke druge svrhe.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 20:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Ne bi bilo lose izracunati koliko je para potroseno na novoizgradjene vjerske objekte u BIH posle rata pa vidjeti koliko se za te pare moglo spasiti ljudskih zivota i izlijeciti bolesne djece.....

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 21:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Koliko god da je potrošeno nije potrošeno od para iz budžeta, prema tome kurac me boli i šta ima kurac da boli bilo koga za tuđe pare i u šta ih je koja budala spičkala.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 21:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ne nego su to pare tajkuna koji će te iste pare izvući iz državnog budžeta ako ne i više.A osim toga koliko su novca iz budžeta lično dali gradonačelnik i presednik za vjerske objekte?

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 21:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Meni je samo krivo sto nisam isao za popa, a koliko vidim hramovi se grade, pa koji bi to biznis bio eheej.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 21:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A tek mlade vjernice. :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 22:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
spijo je napisao:
A tek mlade vjernice. :lol:

:lol: Bio bih kao otac Makarije cudotvorac :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 23:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ahahahah, al ste bezorazni... :lol: :lol: :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 23:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kako kažu na 2SR ljudska civilizacija je potrošila toliko para da je čovječanstvo moglo da živi bezbrižno vijek i po.

Ja mislim da je to sve šejtanovo maslo i zato neka bogomolja.

Vrh

PostPoslato: 18 Jan 2012, 23:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
spijo je napisao:
Ne nego su to pare tajkuna koji će te iste pare izvući iz državnog budžeta ako ne i više.A osim toga koliko su novca iz budžeta lično dali gradonačelnik i presednik za vjerske objekte?

вјерски објекти се граде од пара тајкуна? који је то тајкун дао паре за неку цркву?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2012, 00:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Oni koji su uz vlast.To je neraskidiva veza vlasti,crkve i tajkuna. :lol:

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2012, 00:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

де чова, уозбиљи се. да неком даје не би се звао тајкун. :)

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2012, 00:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A,u pravu si ,on ne daje nego ulaže da obrće.

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2012, 00:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ако ти тако мислиш :)

Дрзнеш ли даље?...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 16:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Religija - najgori oblik propagandne industrije.
Kad bi moglo ljude koji misle da su osviješćeni da se pukne nekom mokrom čarapom po glavi pa da se odmah probude, frke u komplet svijetu bi bilo bar 50% manje. Mislim da su danas samo oni koji nemaju pojma kud gone zapravo na pravom putu.

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 16:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Mislim da su džamije po brojnosti daleko ispred crkava što se tiče bjesomučne gradnje..

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 18:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nasmjeshiti luzer je napisao:
Religija - najgori oblik propagandne industrije.
Kad bi moglo ljude koji misle da su osviješćeni da se pukne nekom mokrom čarapom po glavi pa da se odmah probude, frke u komplet svijetu bi bilo bar 50% manje. Mislim da su danas samo oni koji nemaju pojma kud gone zapravo na pravom putu.

Upravo tako. Samo sto je kod nas umjesto religije u pitanju nacija kao pojam manipulacije masama.
A u Arapa se uglavnom njima manipulisu religijom, jer je u njihovoj kulturi religija vrlo izrazena kao nesto vazno, kao kod balkanaca nacija. U sustini i jedno i drugo su instrumenti mocnika za vladanje masama.
Covjek koji je istinski religiozan ce traziti sam svoj religijski put, van copora, odnosno odredjene religije ili nacije(plemena).
Sve ostalo je je samo coporativno i plemensko suceljavanje ko je bolji, odnosno cija je religija ili nacija bolja.
Hajde, religiju nekako mogu i da razumijem, jer je ona iskonska covjekova potreba, pa je iskoristena u manipulaciji i izrabljivanju i zaglupljivanju masa na primjer u arapskom svijetu i Africi gdje su ljudi neobrazovani, ali mi nikako nije jasno da izmisljeni pojam kao "nacija" ili "rasa" ima uticaja na vecinu ljudi i da se njima moze manipulisati na ovaj primitivni nacin u relativno obrazovanom drustvu kao sto je nase. Iako nismo obrazovani kao razvijene zemlje (kod nas ima oko 5% vss, za razliku od razvijenih gdje je procenat preko 40%), nije mi jasno kako uspijevaju manipulisati uvijek istim trikom kao sto je "nacija", koji je vec izlizan pojam, ali se stalno osvjezava ratom i mrznjom, pa je u tome mozda tajna sto mase nasjedaju na ovu glupost.

Hercegovac je napisao:
Mislim da su džamije po brojnosti daleko ispred crkava što se tiče bjesomučne gradnje..

To ti se cini zato sto ima vise Muslimana u BiH pa ima i vise dzamija. Procetualno u odnosu na broj stanovnika svakog "plemena" (nacije) ima priblizno isti broj vjerskih objekata u svim "plemenima" jer im je to nacin obiljezavanja teritorije. Pogotovo sad poslije rata, to se vise gradi iz prkosa i "pakosti" i obiljezavanja teritorija nego sto je stvarna potreba, jer vecina ovih objekata zjapi prazna.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Jan 2012, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
jellyfish je napisao:
To ti se cini zato sto ima vise Muslimana u BiH pa ima i vise dzamija.

Ajde ne kenjaj kad pojma nemaš.
Tendencija muslimana je da na 500 stanovnika imaju po jednu džamiju, tako smo npr u selendri poput Foče prije rata imali 17 džamija i samo jednu crkvu, tako je bilo u svim mjestima, a Sarajevo je posebna priča, čak ni islamska zajednica ne zna koliko točno imaju džamija, evo ti dođi u SA i ako ih uspiješ izbrojiti u roku od 24 sata ja te častim sa 10 dana skijanja na jahorini, sa druge strane u svakom gradu crkve se mogu izbrojati za 10 minuta i to na prste jedne ruke.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]