banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Maj 2025, 01:30

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Nov 2011, 17:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
DESET STRATEGIJA MANIPULACIJE STANOVNIŠTVOM

Na osnovu rada jednog od najuticajnijih svjetskih intelektualaca, američkog lingviste Noama Čomskog, spisak od deset strategija manipulacije putem medija.

1) PREUSMJERAVANJE PAŽNJE

Pažnju javnosti preusmeravati sa važnih problema na nevažne. Prezaposliti javnost poplavom nebitnih informacija, da ljudi ne bi razmišljali i stekli osnovna saznanja u razumijevanju svijeta.

2) STVARANJE PROBLEMA

Ta metoda se naziva i “problem-reagovanje-rješenje”. Treba stvoriti problem, da bi dio javnosti reagovao na njega. Na primjer: izazvati i prenositi nasilje sa namjerom, da javnost lakše prihvati ograničavanje slobode, ekonomsku krizu ili da bi se opravdalo rušenje socijalne države.

3) POSTUPNOST PROMJENA

Da bi javnost pristala na neku neprihvatljivu mjeru, uvoditi je postepeno, “na kašičicu”, mjesecima i godinama. Promjene, koje bi mogle da izazovu otpor, ako bi bile izvedene naglo i u kratkom vremenskom roku, biće sprovedene politikom malih koraka. Svijet se tako vremenom mijenja, a da to ne budi svijest o promjenama.

4) ODLAGANJE

Još jedan način za pripremanje javnosti na nepopularne promjene je, da ih se najavljuje mnogo ranije, unaprijed. Ljudi tako ne osjete odjednom svu težinu promjena, jer se prethodno privikavaju na samu ideje o promjeni. Sem toga i “zajednička nada u bolju budućnost” olakšava njihovo prihvatanje.

5) UPOTREBA DJEČIJEG JEZIKA

Kada se odraslima obraća kao kad se govori djeci, postižemo dva korisna učinka: javnost potiskuje svoju kritičku svijest i poruka ima snažnije dejstvo na ljude.Taj sugestivni mehanizam u velikoj mjeri se koristi i prilikom reklamiranja.

6) BUĐENJE EMOCIJA

Zloupotreba emocija je klasična tehnika, koja se koristi u izazivanju kratkog spoja, prilikom razumnog prosuđivanja. Kritičku svijest zamjenjuju emotivni impulsi (bijes, strah, itd.) Upotreba emotivnog registra omogućava pristup nesvjesnom, pa je kasnije moguće na tom nivou sprovesti ideje, želje, brige, bojazni ili prinudu, ili pak izazvati određena ponašanja.

7) NEZNANJE

Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumijevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod prosjeka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv.

8) VELIČANJE GLUPOSTI

Javnost treba podsticati u prihvatanju prosječnosti. Potrebno je ubijediti ljude da je (in, u modi), poželjno biti glup, vulgaran i neuk. Istovremeno treba izazivati otpor prema kulturi i nauci.

9) STVARANJE OSЈEĆAJA KRIVICE

Treba ubijediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, usljed oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti, ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i potcijenjen pojedinac, opterećen osjećajem krivice, odustaće od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema.

10) ZLOUPOTREBA ZNANJA

Brz razvoj nauke u poslednjih 50 godina stvara rastuću provaliju između znanja javnosti i onih koji ga posjeduju i koriste, vladajuće elite. “Sistem”, zaslugom biologije, neurobiologije i praktične psihologije, ima pristup naprednom znanju o čovjeku i na fizičkom i na psihičkom planu.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2011, 18:06 
Citiraj:
Potrebno je ubijediti ljude da je (in, u modi), poželjno biti glup, vulgaran i neuk. Istovremeno treba izazivati otpor prema kulturi i nauci.

Mislim da nas narod u ovome prednjaci, i to debelo...

Nema potrebe ih ubijedii da je to in, kada su oni vec takvi, velika vecina na zalost...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2011, 18:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Vader je napisao:

9) STVARANJE OSЈEĆAJA KRIVICE

Treba ubijediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, usljed oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti, ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i potcijenjen pojedinac, opterećen osjećajem krivice, odustaće od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema.

Ne mora mene niko ubjeđivati u to. Ja znam da sam kriv prema samom sebi.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2011, 19:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Odlicna tema, kao stvorena za danasnje vrijeme. Pogotovo kod nas ovo se vec duze vremena uspjesno primjenjuje, a ni svijet u globalu ne zaostaje. Ponekad se zaista pitam kako ljudi vjeruju u te gluposti kao sto su recimo nacionalizam i patriotizam koji su izgovori za skoro sve kod nas, kao i za vecinu svjetskih ratova :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2011, 19:44 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Vader je napisao:
5) UPOTREBA DJEČIJEG JEZIKA

Kada se odraslima obraća kao kad se govori djeci, postižemo dva korisna učinka: javnost potiskuje svoju kritičku svijest i poruka ima snažnije dejstvo na ljude.Taj sugestivni mehanizam u velikoj mjeri se koristi i prilikom reklamiranja.

Ovo kod mene ne pali.
Vader je napisao:
6) BUĐENJE EMOCIJA

Zloupotreba emocija je klasična tehnika, koja se koristi u izazivanju kratkog spoja, prilikom razumnog prosuđivanja. Kritičku svijest zamjenjuju emotivni impulsi (bijes, strah, itd.) Upotreba emotivnog registra omogućava pristup nesvjesnom, pa je kasnije moguće na tom nivou sprovesti ideje, želje, brige, bojazni ili prinudu, ili pak izazvati određena ponašanja.

Ovo nije fer.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2011, 09:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Super tehnike, a mi smo ovdje pravi pokusni kunici, tako nama dobri stranci i domaci supci na kasicicu piju krv. Licno mislim da supke treba jebavati u zdrav mozak.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2011, 12:06 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Feb 2008, 11:28
i sta je tu novo??? :roll: :roll: :roll: :fadein: :fadein:

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 03:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7QSyRfesS-M[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 12:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Možda govori čovjek o crkvi... ne znam što su ljudi navalili na religiju toliko u modernom vremenu...

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 13:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Dobar tekst, a ove primjere gledamo svakog dana, skreni pažnju sa problema na glupost, budi emocije a emocije rađaju bijes i sve ostalo... Kosovo? Libija? Egipat?

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 13:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Otkad sam prvi put čitao o ovim stvarima, non-stop ih prepoznajem svijetu kao i na lokalnom nivou. Moja paranoja ili nešto drugo?

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2011, 13:56 
Warrior of the Light je napisao:
Otkad sam prvi put čitao o ovim stvarima, non-stop ih prepoznajem svijetu kao i na lokalnom nivou. Moja paranoja ili nešto drugo?

Bas je tako kao sto pise...nikakva paranoja...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 14:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kakva paranoja rode moj... pa to je školska zadaća svakog savjetnika neke face. Arapsko proljeće - boli me k/rac, Bliski Istok gori - boli me k/rac. Japan i Cunami mi je tek na trećem mjestu po broju bolova...

Vrh

PostPoslato: 20 Dec 2011, 15:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2011, 15:33
Svih ovih 10 manipulacija možemo primjetiti svako večer na RTVRS i da budem konkretan u javnom diskursu našeg milog predsjednika!

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2011, 00:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Slažem se. PreCjednik zna!

Vrh

PostPoslato: 05 Jan 2012, 23:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
Ma ovo je odavno poznato al mislim da smo mi ovde manje izloženi od ljudi na vani upravo onoliko koliko i u svemu ostalom kasnimo.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 00:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Dec 2011, 20:28
neznalica nasjeda na sve

http://www.zlatnigrad.blogspot.com

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2012, 00:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
значи и ви сте насјели?

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 14:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Nov 2008, 12:56
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z_tG9YRvaPs[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2012, 14:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Davno sam čitao o ovom liku po kojem je i film napravljen. Čini mi se da mu je ovo trebala biti poslednja emisija na TV i odlučio je isprazniti se kao oproštaj. Međutim, nije dobio otkaz, nego "samo" unapređenje, jer je zabilježena rekordna gledanost za vrijeme emitovanja.

Citiraj:
Ma ovo je odavno poznato al mislim da smo mi ovde manje izloženi od ljudi na vani upravo onoliko koliko i u svemu ostalom kasnimo.

Ne bi se složio baš u potpunoj potpunosti sa ovim navodom. Kod nas svaki dan stigne oko nekoliko miliona maraka u budžet - kažu na vijestima. Da je 1% od toga tačno, mi bismo za sledeću školsku godinu mogli biti bolji no li i sama Švica. Sa druge strane svijeta, onaj u Trnovu, Kalinoviku ili Martinbrodu vjeruje u to...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]