banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 19:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Ne znam gdje da stavim temu, pa neka je ovde.

Čini mi se da sam, ne tako davno, naletio na članak u kojem je pisalo da u Beogradu stupa na snagu zabrana sušenja veša na balkonima i prozorima :confused2: Takođe, imam neke neprovjerene informacije da su takve stvari potpuno uobičajene u evropskim gradovima. Razlog: vrli gradski oci su se dosjetili kako je, bože moj, ružno i neestetski kada veš visi po fasadama zgrada i kuća, da to narušava izgled grada. Dakle, navodno postoji zabrana i kazne za one koji je krše, a veš se suši u električnim sušilicama.

Zna li neko nešto više o ovome? Čitava ideja djeluje suludo, jer se na ovaj način zakonskom odredbom, uz smiješno opravdanje, zabranjuje korišćenje prirodne i besplatne energije sunca i vjetra, a kao alternativa se nameće povećanje potrošnje električne energije. Kao što rekoh, čitava ideja djeluje suludo, ali budući da svi znamo kako su lokalne vlasti sklone donošenju upitnih odredbi i zakona, ne bi me čudilo da nešto ovakvo danas sutra padne na pamet nekom od domaćih zakonodavaca, pa da se ovake stvari pojave i u našem gradu...

Radi se o tom da sam u kontaktu s jednom grupom koja se bavi energetskom efikasnošću, pa sam u priči s njima pomenuo sve ovo... Oni nisu čuli za ništa slično, ali imaju mogućnost da preventivno djeluju protiv takvih ideja. Zato sam obećao da ću potražiti informacije o ovoj problematici. Pa eto, ako neko ima takve informacije, molim da ih podijeli na ovoj temi :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
nisam čuo da će to biti u Beogradu, ali si u pravu da je to odavno tako u svim većim evropskim gradovima...
isti je slučaj i u Hrvatskoj gdje je ovakva odluka takođe na snazi u turističkim centrima!
ja se slažem sa ovakvom odlukom, jer ovi gradovi ipak žive od turizma i rade sve da grad učine ljepšim!
hajde ti sad reci da nije odvratna sledeća situacija... šetaš se starim Dubrovnikom i na sve strane visi veš sa prozora i hajde ti napravi tu dobru fotografiju sa svim onim vešom :D
stvar je jednostavna, to su prvenstveno turistički gradovi i ljudi se tome moraju prilagođavati!
e sad, da li ima potrebe da jedan Beograd uvodi ovakav propis, to je druga priča.
ali mislim da nije zabranjeno sušiti veš na balkonu, samo to ne smiju biti sušilnici što strše vani (ne znam kako bih ovo objasnio)...

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Zasto bi bilo glupo? Zivim od 99. u tom srmdljivom zapadu bez strika a ni dan danas nemam masinu za susenje vesa a vjerujem da ju necu imati ni u skorijoj buducnosti. Ves se moze susiti na balkonu ali na jarcu i izgleda pristojno i niko ti ne gleda koje su ti gace boje. Isti taj jarac se preko zime stavi u sobu i preko noci ti je ves suh. Sasvim jednostavno, zar ne :)

Slika

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:19 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Koliko ja znam, riječ je samo o balkonima i prozorima koji su okrenuti prema putu.
Po meni je to sasvim u redu.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2010, 17:53
taman sam htio reći kako ovako nešto može proći ali ovo npr. NIKAKO...

Slika

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka

Što, baš je praktično, ne kaplje ti na balkonu nego prolaznicima na glavu :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Na balkonima hajde nekako, to mi nije za zabranu, ali bi vrlo rado zabranio onima sto su balkone zatvorili PVC i AL stolarijom i pretvorili ih u nesto drugo, pa sada ves suse ispred zgrade na striku razapetom izmedju drveca.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Može ako će ti isti estetičari da mi kupe jednu sušilicu, u suprotnom ići će estetičaru za zube prvi koji od njih dođe da me opomene.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:38 
Stara kuka
Stara kuka

E pa nepokoreni, s takvim stavom nećeš u Evropu! :lol:

Jbg, nekog reda se mora znati. Mislim da nije neophodna sušilica, jer veš možeš i u stanu da sušiš.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Meni je lijepo i bez te takve Jevrope, a neću da dobijem astmu od vlage i buđ po zidovima hvala lijepa!

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja vidim sve neki silni ljudi bez zuba hodaju oko Mlađine teretane kad ono nepokoreni sve poizbij'o.... :P

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
u irskoj nema ni jarca na balkonu zabranjeno je bilo kakvo susenje vesa na balkonima u stvari zabranjeno je i biciklo drzati na balkonu a kako zgrade nemaju podrume vec garazu biciklo ili svezati u garazi ili drzati na zidu kao amerikanci.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Ja vidim sve neki silni ljudi bez zuba hodaju oko Mlađine teretane kad ono nepokoreni sve poizbij'o.... :P

Lažu te kume, to su pacijenti Mlađine žene ona je zubar :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

chils je napisao:
u irskoj nema ni jarca na balkonu zabranjeno je bilo kakvo susenje vesa na balkonima u stvari zabranjeno je i biciklo drzati na balkonu a kako zgrade nemaju podrume vec garazu biciklo ili svezati u garazi ili drzati na zidu kao amerikanci.

Ovde je sretan ko dobije špajz u zgradi kakva garaža kakvi bakarači, to je tamo država ovo je sprdnja.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:56 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
podzemna garaza nepokoreni zajednicki parking prostor nema tamo privatnih garaza a u podzemnoj garazi svezes bic titanijumskim lancem i za 20 minuta nema ni lanca ni bajca,

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Moze li se prvo uvesti evropska plata, pa onda da se postavljaju evropski uslovi/zakoni...
Susenje vesa na balkonima je 35935. stvar po redu. Ima dosta ozbiljnijih problema.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 12:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:
Moze li se prvo uvesti evropska plata, pa onda da se postavljaju evropski uslovi/zakoni...
Susenje vesa na balkonima je 35935. stvar po redu. Ima dosta ozbiljnijih problema.

Potpis :evil3: kako je krenulo šublerom će krompir da nam mjere po baštama de vide jel po EU standardu :angry3:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 13:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Ma treba to zabraniti. Ili jos bolje, uvesti da places porez zato sto susis ves na svom balkonu/prozoru.

Spoiler:
O boze, kakav kretenizam :confused2:

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 13:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ташко je napisao:

Prvo, znaci li to, da zato sto nemamo evropske plate, ne trebamo ni da imamo zakone kao i oni? Ajmo ukinuti prolazak na crveno kao prekrsaj, to nek kaznjavaju oni tamo po EU, oni imaju takve i takve plate?

Drugo, visina plate ne figurira kao kategorija koja se donosi dekretom, izglasavanjem, kako god, od strane zakonodavnih tijela, a zakoni da. Ne vidim kakve to veze ima jedno s drugim.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2011, 13:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Nemoj da preuvelicavas.
Prolaskom kroz crveno ugrozavas tudji zivot, a i svoj.
Susenjem vesa na balkonu samo narusavas estetiku, za koju realno, 90% ljudi zaboli tuki.
Naravno da nije fino vidjeti cegase na balkonu. Ali sta sve ljudi rade, to je bombona. Auta ispred zgrade na panjevima po 15 godina, niko ne dira. Skoljke od auta i frizideri po rijekama. Kako se toga drzava ne sjeti?!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]