banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 07:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Darivanje na svadbi
PostPoslato: 30 Apr 2011, 14:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
U dilemi sam ići ili ne ići na svadbu na koju sam pozvana. Nisam baš bliska sa tim ljudima, niti sam trenutno bliska sa parama, a naglašeno je da se ne primaju pokloni, samo kešovina. Je li nekulturnije neotići ili otići a ne ostaviti pare, ako je to uopšte moguće učiniti... Koliko novca se daje, tj koliko je pristojno/nepristojno?

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 14:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Mogucnost ostavljanja ili ne ostavljnja novca zavisi od nacina na koji je prikupljanje istog organizovano. Ako mlada kruzi oko stolova sa tacnom...nema izbjegavanja :P
Moje misljenje je da je bolje ne otici ako nisi u finansijskoj mogucnosti da to sve ispratis. Obicaj kakav takav da je treba ga ispostovati. Ako ne ides bilo bi kulturno na vrijeme javiti ljudima da si sprijecena jer sve se to placa...tj. platice mjesto i veceru za tebe a ti se neces pojaviti.

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 14:58 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Ako nisi bliska s njima, nećeš im ni nedostajati. Vjerujem da je to još jedna od onih svadbi sa mnogo zvanica, tako da te se vjerovatno neće ni sjetiti ako ne dođeš.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Pa ako nisi bliska sa njima, kulturnije je ne ici, nego otici a ne darovati.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 15:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Na zadnjoj svadbi gdje sam bila (morala ići), ostavljale su se koverte nakon čestitanja i slikanja. Isto je bilo strogo bez poklona, samo keš. Kovertu sam potpisala imenom i prezimenom, pa bilo im malo ili puno da znaju od koga je :D
Nije samo to trošak, mora se dati na dar nešto, pa djeci na putu treba spremiti kovanica i bombona, pa slike na kraju...
Opet zavisi od običaja i da li ides od-do ili samo u restoran (ili pod šator).

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 15:13 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jul 2009, 10:16
Najedi se, napij se, napravi skandal i bjezi kuci! 8)

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 15:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Obično napišem čestitku i stavim 100 KM. I 50 je po meni ok, ako su takve okolnosti.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 15:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ako ce biti kakvih dobrih gospodja, icu cu ja mjesto tebe, i necu te obrukati, imam i spremnu kovertu, i sredstva, i sve, samo me primi.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 15:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Kako su i ove svadbe postale komplikovane pogotovo sad u ovo doba. Šta im ti uopšte značiš ako nisi bliska sa njima?
Ako ideš s nekim na svadbu, npr. sa dragim, kad ti se korpica sa novcem turne ispred nosa priljubi se uz svoju pratnju a on neka izvadi iz džepa i da, pa makar to bile ''žute banke''.

Sa druge strane, grijeh je ne podržati nečiji ulazak u bračnu luku pa makar ti ne bio blizak, pa u tom slučaju otiđi na ceremoniju vjenčanja kod matičara i u crkvu, ali nađi izgovor da ne ideš na slavlje.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
Il`ko jedan kojeg znam,cim krene slatka on zbrise u wc s pivom..pa ceka potvrdno cimanje mobilnim

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 16:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 26 Dec 2010, 17:58
Halpert, ja i dragi ista kuća, džaba da se priljubljujem, na isto dođe:D al mudro zboriš...
Meni je sad nekulturno da odbijem, bilo bi u zadnji čas, pa ništa pametno nisam napravila. Malo mi je glupo to iskamčivanje novca. Bilo bi mi lakše da su dali spisak želja, pa da ispunjamo ko šta može, ili da se skupimo pa kupimo nešto veće zajedno...Ja sam planirala da im odnesem poklon kad im budem išla u posjetu, vođena tom idejom da je važan čin, a ne koliko ćeš iskeširati, al pcr moja ideja.
Najgora, nije mi se lako rastati ni od 50, a pogotovo od stotke trenutno, baš su potrefili mjesec, kad nema kakve gluposti nisam morala poplaćati. Trebali su zakazati nekad poslije desetog u mjesecu :D
MuškoHomBre, dogovoreno! Povedem tebe na svadbu, dok se ja krijem od tacne i slatke u vc-u ti muvaj gospoje.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 16:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
PlavaMaca je napisao:
Halpert, ja i dragi ista kuća, džaba da se priljubljujem, na isto dođe:D al mudro zboriš...
Meni je sad nekulturno da odbijem, bilo bi u zadnji čas, pa ništa pametno nisam napravila. Malo mi je glupo to iskamčivanje novca. Bilo bi mi lakše da su dali spisak želja, pa da ispunjamo ko šta može, ili da se skupimo pa kupimo nešto veće zajedno...Ja sam planirala da im odnesem poklon kad im budem išla u posjetu, vođena tom idejom da je važan čin, a ne koliko ćeš iskeširati, al pcr moja ideja.
Najgora, nije mi se lako rastati ni od 50, a pogotovo od stotke trenutno, baš su potrefili mjesec, kad nema kakve gluposti nisam morala poplaćati. Trebali su zakazati nekad poslije desetog u mjesecu :D
MuškoHomBre, dogovoreno! Povedem tebe na svadbu, dok se ja krijem od tacne i slatke u vc-u ti muvaj gospoje.

Jesi li ti pravila svadbu?
Danas se ne zaradjuje na svadbi, daj Boze da se i pokriju svi troskovi.
Ono sto je najvaznije, koliko god da das, daj od srca, a ne da kukas i prigovaras. Nemoj ni ici. Jednostavna stvar.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 16:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Dobro ti blackrose kaze...

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 17:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ako bas nisi bliska (sto ne znaci da nekad neces biti) onda nemoj ni ici. Ako ides onda, cuj...
Najmanje sto se je kao ok kesirati (ako se vec kesira) je to mjesto, jelo i pice (ca. 50 kaemova)... Niti smrdi, niti mirise...

Moje skromno misljenje. :)

Kao sto bleki rece, nema racunice u pravljenju normalne svadbe. Ako se pokrije pola ili vise, dobro jest... Ako ne, sta da se radi.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 17:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Daj kovertu a unutra ubaci koliiko možeš, ne moraš se potpisivati na kovertu.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 17:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ti pazi sta ces uraditi u skorijoj buducnosti.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 17:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
:lol:

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 17:52 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Idi, sta te boli briga, dadnes onoliko kolike su tvoje mogucnosti, kad imas manje dadnes manje, kad imas vise dadnes vise i to ti je to.

Vrh

PostPoslato: 30 Apr 2011, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Уф тежак случај пакла. Ја баш сад кумујем тј. треба да кумујем и могу рећи да је то тренутно "најгора клетва" гледано са финансијске стране :))
По мени је мало незгодан обичај код нас где младенци круже око стола са тацном и ту се стављају паре. Прилично незгодна ситуација.
Много лепши је онај обичај који је у Србији где се младенцима дају коверте (или иде корпа па се стављају у корпу), а не мора човек ни да се потписује. Значи свако да колико може.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2011, 00:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2009, 20:16
blackrose je napisao:
Danas se ne zaradjuje na svadbi, daj Boze da se i pokriju svi troskovi.

Djelimično tačno. Ja znam dosta njih koji su zaradili i dva puta više nego što su uložili. Uostalom, zašto praviti svadbu, ako se nema novca za to. Uzimati kredite, zaduživati se. Besmisleno. Još taj harač kad krenu da kupe. Dodji, sjedi, jedi i plati 5x više nego sto možes pojesti i popiti. Kakva je to onda čast biti pozvan na svadbu, ako sve moram platiti. Možete napisati 1001 post poslije ovoga kako je to običaj , ovo , ono, ali sve se svodi na to da se uzmu pare ( jer je to običaj, kao i 100 drugih budaleština koje je izmislio naš narod ). Opet, bilo je svadbi gdje si mogao da daš kovertu i zauzvrat da se fotografišeš sa mladencima, ako želiš. Bez obaveze i to mi je ok. A ići od stola do stola i kupiti novac i još preko mikrofona razglasiti koliko je ko dao.... fuj. To ima samo kod nas na Balkanu.

šire grozu
a oblaci iz visina
gledaju u razvalinu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]