Neko je obrisao post od golden_brown ali ću ga citirati i nadovezati se
golden_brown je napisao:
Sve u sluzbi sirenja mrznje.

Ali danas, ... to sto se radi danas vodi (po meni) iskljucivo u neprijateljske komsijske odnose.
Upravo tako!Kako putem medija tako i ovde na forumu mnogi stalno potežu teme i pitanja koja će samo povećavati mržnju i netrpeljivost između naroda na ovom području. Sa tim se mora stati pod hitno. Nema nikakvog dobra od priče o zločinima. Te teme su zle, totalno. Sve teme i svaka priča koji imaju za cilj (ili koje samo imaju potencijal) da dolijevaju ulje na vatru su zle i treba ih sasijecati u korijenu. Ionako nam je sva ta mržnja vještački ubačena upravo putem takvih priča, takvih medija, pa smo imali rat pa sve ostalo. Sve je to vještači izazvano jer neko ima koristi od toga, a i zato što ima puno duševno bolesnih ljudi koji vole da potežu priče koje se sve svode na jedno
"moj narod je bolji od tvog naroda jer..."
a u nastavku ide:
"...jer je tvoj narod činio zločine nad mojim"
"...jer je moja vjera bolja od tvoje"
"...jer su vaši ljudi ovakvi i onakvi"
"...jer ste vi u prošlosti radili ovo i ono"
Sve je to šuplja priča bolesnih ljudi koji ne vide ka čemu to vodi. Mada smo mogli vidjeti ka čemu vodi u periodu 1991-1995 ali se ništa nije naučilo i sad se opet utire put ka istom ili sličnom pri čemu bi naša djeca ili već i mi mogli da obrnemo još jedan rat, onako čisto iz dosade.
Može se puno saznati o čovjeku kada se pogleda kakvim temama se na forumu (i u životu) inače zanima i bavi, na kojim temama se redovno javlja.
Priče o Srebrenici ili zločinima nad Srbima i bilo kojim zločinima pričaju samo oni koji svjesno ili nesvjesno žele zlo narodima na ovim prostorima. Ako im je ova moja rečenica čudna onda neka se odmaknu od kompjutera, sjednu ili legnu na kauč ili krevet, zatvore oči, duboko i polako udahnu par puta, i neka se prisjete i objektivno analiziraju šta su oni ili drugi njima slični postigli za svih ovih godina takvim pričama po forumima, TV emisijama, medijima, kolumnama, blogovima, chatovima. Da li je iko postao bolji zbog toga? Da li je iko sretniji danas zbog toga? Da li je možda neka pravda istjerana? Da li su nas te priče približile jedne drugima? Kakva osjećanja te priče stvaraju u nama prema tim drugim narodima? Da li smo oživili mrtve tim pričama? Da li ćemo ih oživjeti? Da li su njihove familije sretnije zbog te konstantne priče o ratu, smrti, zločinima?
Ljudi koji još u sebi nemaju izgrađenu višu svijest će biti onakvi kakvima ih mediji i okruženje učine. Ako im se priča o bratstvu i jedinstvu imaće bratstvo i jedinstvo. Ako im se priča o mržnji imaće mržnju. Ako im se priča da jedno veličaju a po drugom pljuju oni će upiti takvo ponašanje. Ne svi, ali većina hoće, oni slabije svijesti koji nisu u stanju da sami osjete šta treba da gaje i razvijaju a od čega treba da bježe. A danas se ljudima servira sve suprotno od normalnog, čovječnog, humanog. Svi se takmiče ko će više mržnje ispucati, ko će biti "pametniji" u raspravi i iznijeti više tuđeg prljavog veša. Nema više onoga što su mudri i duhovni govorili "tuđa dobra djela ukleši u kamen a ružna djela napiši na pijesku", naprotiv, radi se upravo suprotno. Čak se i vjernici raspravljaju na i o temama koje će samo povećati mržnju i netrpeljivost, na temama o zločinima, ratu, ko je kome šta uradio i sličnom. To su wannabe-vjernici.
Čim sam jutros vidio ovu temu "filozofa sa vrbasa" htio sam je obrisati.
Sad ti filozofe kažem da više nikad ne otvaraš ovakve teme ovde, niti bilo kakve teme koje imaju potencijal da razdvajaju narode na ovim prostorima, da ukazuju da je jedan narod bolji od drugog, da je jedan narod zločinačkiji od drugog. Isto se odnosi i na sve ostale učesnike. Nema više ovde nacionalno obojenih tema, nema više Srba, Hrvata, Bošnjaka, nema tema koje se osvrću na rat i njegove posljedice kao i bližu ili dalju istoriju ovih naroda, osim ako bi te teme bile otvorene sa pozitivne strane, iz ugla koji bi zbližavao ove narode.