banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Jan 2011, 18:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Pise Dipl. Pravnik Nermin Bajić
Vezano za aktuelne dogadjaje u Egiptu i Tunisu.

Jula 2006. godine bio sam na odmoru u Tunisu. Bio sam iskreno pozitivno iznenadjen novim hotelima, sadrzajima, programom, raznovrsnom zabavom i svim onim sto se ne moze ni naslutiti a kamoli naci na Makarskoj rivieri koja nudi samo sunce, more i kuhani kukuruz. Kad su mi dosadile pjescane plaze, vruci bazeni, zivopisni kokteli i svakojaki zabavljaci odlucih se jedan dan povesti porodicu u pustinju, na jahanje kamila. Mislio sam da cu se tu vise pribliziti obicnom Tunisu, da cu bolje upoznati pravi duh bogate arapske kulture. Iskreno, sada ne znam zasto sam tako mislio. Ipak je to bio obican jednodnevni izlet u pustinju.

I tako nadjoh se hodajuci pustinjom na 40 stepeni i zacudo nisam se ni znojio niti mi je bilo tesko hodati. Kazu mi da je to zbog male vlaznosti vazduha, ali to sada nije vazno. A da vam ne bih ostao duzan odgovor na pitanje zasto sam hodao odmah da odgovorim. Bilo mi je zao kamile. Upleli su joj neke konopce oko njuske, i tako stegnuli da joj se (jadnoj zivotinji) svaki konopac bukvalno urezao u meso na koje su se skupljale muhe. Osjetio sam da zivotinja pati, pa kontam sta cu joj ja na ledjima. I tako, u drustvu kulturnih Italijana, Francuza, Britanaca i Rusa, koji su bezbrizno jahali kamile koje su bile u istom ili gorem stanju od moje, praveci se da ne vide sve te rane na njuskama jadnih zivotinja, ja zaostali Bosanac sam iz samilosti sišao kamili sa ledja i hodao pokusavajuci održati korak sa kamilom na kojoj mi je bio sin.

Hodali smo tako nekih pola sata, dole zlatno zuti pjesak gore nebo tako nestvarno plavo, a cini mi se pola neba je zauzimalo sunce. Gledam sina kojem je tada bilo 5 godina, pazim da redovno pije vodu i da mu je kapica stalno na glavi. Napokon dodjosmo do male „kucice“ u po pustinje. Tu nam je vodic „demonstrirao“ kako kamila sama digne flasu kole, ispije je i baci. Pogledam vodica, i pozelim da ga svezem onako kako je on svezao one jadne zivotinje. Da mu stegnem one konopce preko face i da mu se usjeku oni krvavi tragovi preko jagodica lica. Opsujem ga u sebi i udjemo u „kucicu“, a na moje odusevljenje bila je klimatizirana.

Uvedem sina unutra, a on cim popi neki vocni sok istrca napolje da gleda sa mamom kako se prave tradicionalni tuniški hljebčići na nekakvoj okrugloj zemljanoj peći. Pomalo umoran od hodanja naručim neke mjesavine limunade i ocjedjene narandže. Izvadim cigaru i zapalim odmah ispod znaka zabranjeno pušenje. Tako se namještam da uhvatim što više hladnog vazduha, uživam u mješavini limuna i narandže u čaši, i sa ćejfom punim pluća onim duhanskim dimom. Nakon desetak minuta ona gospoda oEvropljana i Rusa izadje napolje na poziv domaćina. Imao je nesto da im pokaže što mene nije interesovalo. Kad oni izadjoše pridje mi konobar i zamoli me na lošem engleskom da ugasim cigaretu. Umjesto toga, ja izvadim kutiju i ponudim njega cigaretom. On se nekako nesiguno osvrnu iza sebe, i nakon što je ustanovio da su svi ostali izašli, da ga niko ne gleda, uze onu cigaru i na poziv sjede za moj sto. Na srecu znao je nesto Engleskog pa sam pokusavao da započnem razgovor sa njim. Pitao sam ga kako živi – kaže loše. Je li zadovoljan poslom – kaže jeste poslom ali nije
zaradom. Pa koliko zaradjuješ, bezobrazno upitah – kaže bez uvijanja oko 200 maraka mjesečno (praračunato u našim parama). Iskreno se začudih, zato što sam za svoje piće platio 6 eura, voćni sok za sina je bio 4 eura, tako da mi je ta razlika u cijenama i zaradi bila nesrazmjerna. Na brzinu izracunah da je samo moja grupa za desetak minuta ostavila oko 300 maraka, a znao sam da imaju najmanje 10 grupa turista dnevno. Ja se čudim u sebi a onda mi moj konobar pokaza sliku Ben Alija, predsjednika Tunisa. Kaže porezi. Pitam ga kakav je predsjednik, a on mi sa nelagodom u glasu odgovori – dobar. Pitam ga koliko je na vlasti.- kaze predugo, istavi prst na usta bojeci se da ga ne cuje kolega u kuhinji. Vidio sam mu na licu da se pokajao što je bio iskren. Upitah ga zasto se ne buni zbog visokih poreza a on ravnodusno odmahnu rukom, kao da hoce da kaze da je to nemoguce. Kratko ustade i nadviri se da vidi sta mu radi onaj u kuhinji, i kad se uvjerio da ga ne prisluskuje pridje mom stolu, ugasi onu cigaru i rece mi nesto sto nisam nikada zaboravio. Kaze mi – buniš se ( you complain), i onda napravi pokret rukom od vrha lica do prsa sa otvorenom sakom okrenutom prema licu i reče – ( and tomorrow no more sun. Only dark.) ili u prevodu „ i od sutra nema vise sunca, samo mrak. Kada bih bio preslobodan u prevodu, a sudeći i prema njegovom izrazu na licu, usudio bih se to
prevesti i kao „onaj koji se buni – pojede ga mrak“. Pozdravi me i ode. Ja se zagledah u sliku njegovog predsjednika sa koje ce cerio praznoj kućici u pustinji. Izgledao je nekako arogantno nadmen i lice mu je bilo toliko neprirodno našminkano ili uredjeno photoshopom. Sjetih se predizbornih plakata nasih politicara sa neprirodno bijelim zubima, lica uredjenim photoshopom. Osjetih u trenutku neku nelagodu i izadjoh na vrućinu. Bi mi žao mog konobara pa mu stavih u džep deset eura kad smo polazili nazad.

Navece, uz piće u klimatiziranom restoranu hotela, ispricam suprugi dogadjaj iz pustinje. Nisam razumio apatiju naroda koji pati pod snažnim pritiskom diktatora. Bilo mi je zao konobara koji radi 15 sati dnevno, 6 dana u sedmici za 200 maraka. Da se ne varamo, ne razumijem ni svoj narod, ali ipak mi je zadnji utisak o Tunisu bio da je to kukavičko-apatična nacija. Kako sam pogriješio...

Isto što sam ja mislio o Tunisu 2006, cinični Evropljani misle o narodima u BiH danas. Da smo apatični, premalo zainteresovani za svoju sudbinu (što smo pokazali na zadnjim izborima), da nismo hrabri i da ne želimo promjene. Pri tom zaboravljaju da su nam obukli ludjačku košulju i ne daju nam da je skinemo. I tako.... sve do jednom. Sve do revolucije u punom smislu riječi.

Davno sam čuo ili čitao da su se za Osmanskog vakta u Bosni razni veziri, paše i ostale pijavice naroda ponašali kako su htjeli. Uzimali su od naroda koliko im je trebalo, i kad im je trebalo. Imali su samo jedno pravilo. Uzimali su i otimali dok god se narod bunio. Kad narod zašuti, naredjivali su svojim haračlijama da popuštaju. Bile su pametne te Osmanlije. To se nikako ne može reći za ove naše moderne „nazovi“ vlasti. Tunis i Egipat su im izgleda daleko. Revolucija je za njih stvar prošlosti. Ono što naši političari zaboravljaju je jednostavna definicija Revolucije - Revolution (from the Latin revolutio, "a turn around") is a fundamental change of power or organizational structures that takes place in a relatively short period of time.

Hajde, pošto znam da su naši intelektualci političari slabi sa Engleskim prevešću im ovo gore. Revolucija (od Latinskog revolutio „okrenuti skroz naopako ili
naglavačke“) je fundamentalna ili temeljna promjena vlasti ili organizacionih struktura koja se dogadja u relativno kratkom vremenskom periodu. Ili još
jednostavnije. Gnjev se skuplja dugo, ali kad se skupi do kritične tačke onda bukvalno eksplodira u ljudima koji su ga trpili.

P.S.

Inspirasano dogadjajima u Egiptu. Neka volja naroda pobijedi diktature, diktatore i njihove tajne policije.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011, 18:38 
Stara kuka
Stara kuka

Smatram da nije ni malo slucajno sto je narod poceo(pocinje) da se buni(budi) i da je svima vise preko glave laznih obecanja i praznih djela. Zna se gdje pripadaju lazovi i zlikovci, otmicari i ostali iste sorte. U zadnje vrijeme ce ovoga biti sve vise i vise.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011, 19:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vau, bas istinita? Nimalo sdp drzavotvorna, to slucajno tako zvuci? Povraca mi se od ljigavosti.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011, 20:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
I sta poslije revolucije, nista, mentalitet ostaje isti, samo dodje novi baja ili neka strana sila nametne svog baju i sve bude bajno i sjajno. Eno u Srbiji se desila revolucija, i sta bi sa njima. Ja ne nasjedam na ove price, pa kad jos kaze ma ajmo zajedno vidite da su nas politicari posvadjali, te platforme mogu da upale samo kod naivnih. Dobro se zna ko dovodi rezime i ko ih skida.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011, 23:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Pa da, mentalitet ostaje isti, sistem vrijednosti ostaje isti... isti onaj koji je i doveo do revolucije. Čak i ako uspiju da srede haos u državi, veliko je pitanje hoće li narodu biti bolje u nekom novom sistemu. Na kraju balade ljudima će biti dosta revolucije, svi će željeti samo da se vrate "normalnom životu". Evo baš čitam za Tunis kako se vlasnici radnji otvoreno sukobljavaju s demonstrantima, jer samo hoće da normalno žive i zarađuju, a od demonstracija ne mogu da rade i frka u državi ih je dovela do bankrota...
Inače, čisto sumnjam da bi mi sve ovo privuklo pažnju, ali, da su neke stvari u mom životu ispale kako treba, vjerovatno bih nedavno putovao baš u Tunis... a sad kontam, da sam otišao tamo, mogao sam se ni kriv ni dužan zateći u sred "revolucije" i opšteg haosa... Isto važi i za Egipat, oduvijek želim da odem tamo i da vidim piramide (pokloničko putovanje :D ), a sad je i tamo cirkus :-? i pitanje je kako će sve to da završi...

Ja priželjkujem jednu drugačiju vrstu revolucije, onu koja će se desiti iznutra, u srcima i dušama, revoluciju koja neće imati cilj, nego će postojati zbog same sebe.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2011, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Leona je napisao:
Smatram da nije ni malo slucajno sto je narod poceo(pocinje) da se buni(budi) i da je svima vise preko glave laznih obecanja i praznih djela.

I ja smatram, ali problem je ako sad na vlast dodju islamisti pa onda bude jos gore. Sjetimo se lekcije iz proslosti kad je narodu Njemacke poslije 1 sv rata bilo dosta svega i izaberu Hitlera koji je u pocetku napravio prosperitet, a na kraju ih sve bacio u blato.
Ili drugi primjer kad nezadovoljni narodi bivse Yu pokusase da im bude bolje, pa napravise gore. Ima bezbroj primjera.
Revolucije ponekad mogu biti korisne, a ponekad stetne. Ipak, treba mijenjati ali ne dozvoliti opet lopovima da se vrate. Tunisani da su pametni nebi dozvolili ovome sto je bio van 20 godina da se vrati. Jedva istjerase jednu bagru a druga se vraca.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 00:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Neka volja naroda pobijedi diktature, diktatore i njihove tajne policije.

Samo sto su diktatori, tj diktatura ( eksplicitna ili uvijena u sjajni sareni papir demokratije i ljudskih prava ) na vlasti svuda, u-cijelom-svijetu. Jedni te zarobe sirotinjskim platama, drugi te zarobe radnim satima i nacinom zivota. Sloboda moze biti samo duhovna i individualna, na nivou naroda je Utopija.

p.s. Dobar tekst Leona. Odakle si ga preuzela ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 00:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Leona je napisao:
Smatram da nije ni malo slucajno sto je narod poceo(pocinje) da se buni(budi) i da je svima vise preko glave laznih obecanja i praznih djela. Zna se gdje pripadaju lazovi i zlikovci, otmicari i ostali iste sorte. U zadnje vrijeme ce ovoga biti sve vise i vise.

Nije slučajno. Vidjećemo šta će sve biti. Evo i ovaj novi Zeitgeist otvoreno na kraju poziva upravo na demonstracije i revolucije na cijelom svijetu.

Inače slažem se sa Warrior of the Light, prava revolucija je revolucija u svijesti. Ali kako da se to desi? Da li će se desiti nešto što će izazvati nekakav bljesak prosvjetljenja kod svih ljudi odjednom, a što neke teorije najavljuju, ili će biti nešto drugo? Da li bi ljudi mogli sami da izazovu te promjene svijesti u sebi? Ali kako? Ako mogu zašto nisu do sada? Za tako nešto treba imati povoljnu "klimu" u samim životima ljudi, u svemu onome što doživljavaju kroz život. A današanja "klima" je totalno anti-humana, ona ne samo da ne podržava bilo šta što bi pomoglo ljudima da rade na svojoj svijeti sa strane prosvjetljenja već na svakom koraku sabotira bilo kakve napore na tom putu, ne dozvoljava da ljudi uopšte i misle o tome, a ujedno daje podršku onima koji će se ismijavati na bilo kakve težnje koje neko ima na tom putu.

Zato je buđenje i razvoj svijesti oduvijek bio individualna stvar kojom se bavila stroga manjina ljudi, samo šaka ljudi.

A šta će biti sa svijetom ostaje da se vidi.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 01:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Leona je napisao:

Стрпи се још мало, сада ће им бити боље. Дође Енглези и Амери да их приватизују и биће им супер.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 08:56 
Stara kuka
Stara kuka

Warrior je napisao:
Ja priželjkujem jednu drugačiju vrstu revolucije, onu koja će se desiti iznutra, u srcima i dušama, revoluciju koja neće imati cilj, nego će postojati zbog same sebe.

Takodje.
I naravno da svaka revolucija moze da dovede do jos gore situacije ako se ne promijeni svijest i mentalitet naroda. Svaka pobuna je dobra ako vodi ka pozitivnom rezultatu. A koliko i da li ce ovo sve odvesti na pozitivno to cemo tek morati da vidimo.

Citiraj:
p.s. Dobar tekst Leona. Odakle si ga preuzela ?

Sa banjalukalive http://www.banjalukalive.com/pisma-cita ... unisa.html a ima ga i na jos mnogim drugim stranicama.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 09:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A plata konobara koji mu kafu donosi u mnogo, mnogo skupljem Sarajevu je? Pih, bitno je da stranacko piskaralo provuce odgovarajucu stranacku poruku kroz pricu. Zaboli njega za Tunisom. Inace, tekst je izvorno Avazovg.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 09:21 
Stara kuka
Stara kuka

Dobro sad. Ako je prica fake, onda je dobar fake. Kome se ne svidja nek ne cita. Prica je posluzila kao uvod u tematiku trenutne situacije u svijetu; pa bila ona istinita ili ne, situacija je ocigledna, sa pricom ili bez.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 09:46 
Veteran
Veteran

Prica kao svaka prica je lijepa, sve pocne pricom o jadu i bijedu, a zavrsi revolucijom, ljudi se poslije toga uljuljkaju na period 10 do 20 godina i tako opet ispocetka. Ja licno mislim da su ovo strateski udari Amerike i njene dzukele EU za postavljanje novog rezima koji ce im omoguciti da i dalje nastave sa izrabljivanjem. Ta drustva su se obogatila i pokrenula industrijksu revoluciju na pljacki jada i bijede i sad nastavljaju u istom maniru, samo mijanjuju price, a rezultat je isti oni mocni, oni dominanti ostali sjebani. To je uhodan sistem koji uvijek ima dobar koncept, solidnu razradu i krvav zavrsetak.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A bijeda ostaje bijeda, bez obzira na bajke fol dusebriznika. P. S. Nije to dobar 'fake'.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 11:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2010, 10:08
baš fina priča.
mislim da je i nama u RS potrebna revolucija da se skine ovaj kiklop (Dodik) sa vlasti, mislim da je sa ovim izjavama poslednjih dana pretjero i uvrjedio ljude koji su se borili za ovu na kraju kvazi državu, oni koji su poginuli sada se prevrću u grobovima, treba ga linčovati na sred trga, sad ako borci i ostali građani ove kvazi države ne izađu na ulice neće nikad.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 12:22 
Veteran
Veteran

maki065 je napisao:
baš fina priča.
mislim da je i nama u RS potrebna revolucija da se skine ovaj kiklop (Dodik) sa vlasti, mislim da je sa ovim izjavama poslednjih dana pretjero i uvrjedio ljude koji su se borili za ovu na kraju kvazi državu, oni koji su poginuli sada se prevrću u grobovima, treba ga linčovati na sred trga, sad ako borci i ostali građani ove kvazi države ne izađu na ulice neće nikad.

Dobro, i ja mislim da je on krkan koji ne zna sta prica, ali sta poslije toga kada ga lincujemo i kad porazbijamo pola imovine koju cemo svakako nadoknaditi preko poreza, sta poslije?

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 15:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
U Republici Srpskoj narod bi se takođe morao pobuniti iako bih ja volio da bude na izborima, međutim znam kako Radojičić ignoriše potpise građana tako bi ignorisao i zahtjeve za vanredne izbore.

Prosto za nepovjerovati kada se sluša na vijestima kako su mnogi privredni giganti bolje poslovali u periodu 1996-1998 nego sada. Kakva je to logika da se živjelo bolje poslije rata, a jeste?

Ja bih se po istoj toj krivulji vratio u prošlost da vidimo gdje smo to zapeli?

Kako je nekada 100 maraka bilo pravo malo bogastvo, a sada guzicu sa tim možeš obrisati!

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 15:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
filozof sa vrbasa je napisao:
Prosto za nepovjerovati kada se sluša na vijestima kako su mnogi privredni giganti bolje poslovali u periodu 1996-1998 nego sada. Kakva je to logika da se živjelo bolje poslije rata, a jeste?

Ja bih se po istoj toj krivulji vratio u prošlost da vidimo gdje smo to zapeli?

Pisalo se ovde više puta o tome zašto je to tako, nema tu puno misterije. Ovde je onako kako stranci žele. Što je država u lošijem stanju više će biti ovisna od stranih kredita koji će se morati vraćati sa kamatama a ako se ne mogu vratiti (a namješteno je da ne mogu, bar ne u potpunosti) onda će se tražiti protuusluge kao što je prodaja naših profitabilnih kompanija strancima, prodaja banaka koje nas deru kamatama kakvih nigdje nema na čemu strani vlasnici tih banaka zarađuju više nego što bi zarađivali u svojim zemljama, pa onda smanjivanje carine na stranu robu čime opet njihove firme zarađuju dok ono malo naših propada zbog nekonkurentnosti itd. Zato strancima odgovara da je ovde tako i zato su se potrudili da je tako. To se tako radi, ne samo u Bosni već gdje god može, samo što je Bosna pogodna jer je izašla iz rata, treba joj pomoć, politički nestabilna pa se uvale i strane izvršne vlasti preko pozicije visokog predstavnika i slično. Naravno, sve ovo radi samo u saradnji sa domaćim korumpiranim, iskvarenim, potkupljivim i plašljivim političarima kakve naravno imamo jer čestit čovjek ne može politički napredovati i doći do političkih nivoa u kojima bi imao iole značajnu ulogu.

Opet ću reći da je zabluda da bi neka druga vlast od današnje bila nešto značajno bolja. To sam govorio i pred same izbore, razlike među političarima i strankama su mizerne i ne bi se osjetile. Da ne kažem da bilo koju vlast koju bismo sada imali čekaju dugovi i obaveze prema strancima i njihovim donacijama. Ni jedna vlast ne može tek tako otpisati dugove. Svi ih moraju vraćati ili kompenzovati onako kako stranci kažu. Zato je Aragorn ovde pisao i prije izbora da koja god vlast dođe male su šanse da će dočekati kraj mandata, a Aragorn radi u bitnoj državnoj firmi i nagledao se svačega.

Vrh

PostPoslato: 31 Jan 2011, 16:01 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
U svakom slučaju donji smo kako god da okreneš. Najbolje je hvatati maglu odavde.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]