banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 14:33

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Ekstremno siromastvo
PostPoslato: 22 Apr 2010, 18:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Nadjoh na sajtu sarajevo x jedan potresan snimak:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ixXA3s7-Ahc[/youtube]

Pa komentarisite.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2010, 21:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Šta god napisao, a ne pomogao, džaba je.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 07:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Opet velim, ovakvih je mali milion u BiH. Eto kakva smo mi država kad smo dovedeni u ravan sa afričkim zemljama. I si govore da treba pomagati? Riješenje je kao u Africi, netreba pomagati, već naučiti. Kad nauči sam će sebi pomoći. Dotad ovakvi pašu u dnevno-političkom smislu jer su bezopasni. Znanje je opet korijen uspjeha, bar nama koji nismo u vlasti i buržujske krvi.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 10:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
strasno

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 10:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Dovoljno je pogledati emisiju "U ime naroda" od Josipa Pejakovića i vidjeti u kakvom smo qrcu...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 10:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ja brale nisam mogao da pogledam niti minut, nije sto je prica takva kakva jeste, vec sto je voditeljica blago moron... Ko li njoj dade mikrofon u ruku :roll:

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
_zoka je napisao:
Dovoljno je pogledati emisiju "U ime naroda" od Josipa Pejakovića i vidjeti u kakvom smo qrcu...

Isto mi je palo na pamet dok sam sinoć gledala ovaj video. Isto nisam znala šta da napišem, kakav komentar na ovo da dam, šta znači ono što kažem... ništa. :( Imaju li ikakvu pomoć opštine?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hertzog je napisao:
Ja brale nisam mogao da pogledam niti minut, nije sto je prica takva kakva jeste, vec sto je voditeljica blago moron... Ko li njoj dade mikrofon u ruku :roll:

Žena se rasplakala na kraju, jedva je i završila razgovor. Ko zna šta je ona još vidjela.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 11:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma znam, pogledah do kraja, ali mi na pocetku imala nastup kao da je prvi put pred kamerom... U svakom slucaju, nije ovo jedan slucaj, ima toga koliko hoces na ovim prostorima i sigurno ce se jos dugo zadrzati takva situacija

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ovoga je sve više i više.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 11:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
To je na žalost postalo stvarnost, a ovakvih ima još, žalimo ove za koje smo čuli, a koliko tek ima onih o kojima ne znamo a žive na ivici egzistencije. :?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 11:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne bih da zvucim grub, ali suvisno je o ovakvim stvarima i raspravljati, samo te mogu baciti u depresiju, a ne mozes nista da uradis... Previse je toga u drzavi i u svetu da bi se ja kao pojedinac potresao zbog toga (mada nije lepo slusati ove ljude)... Jedino sto mi ovakve price daju motiva da se jos vise borim za sebe i da ne dozvolim da neko od mojih bliznjih zavrsi tako!!!

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 11:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A jbg, ne možeš ni ostati nijem, slijep i gluv za ovakve ljude. Sutra ćeš se naći u prilici da pomogneš nekom, ali imam osjećaj i bojim se da ljudi postaju tupi prema potrebama drugih. Ko danas uči djecu da pomognu starijem komšiji da donese stvari iz prodavnice, da propusti invalida ili trudnicu u redu? Krenimo samo od toga...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 12:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Odlazis na drugu stranu i mislim da gresis... kao sto su nas roditelji ucili da treba pomoci nekome, tako i mi ucimo svju decu... Evo sta da uradis u ovom slucaju gore, malo toga... Kao sto zoka rece, pogledaj emisiju Josipa Pejakovica i videces koliko je takvih ljudi, a ja tu ne mogu puno uraditi jer kada bih svima pomogao ja bi bio na njihovom mestu... To je stvar drzave i humanitarnih organizacija... Cist primer, dodju Brangelina i pomognu babi od 150 godina (ne kazem da ne treba), a ovako jedno dete sa jos dvoje brace sedi kuci i jede koru hleba u godinama zivota kada mu treba milion kalorija dnevno da se normalno razvija... Ponavljam, drzava i humanitarne organizacije treba da se pobrinu za socialne slucajeve, obicni gradjani malo toga mogu uciniti jer je veliki broj ovakvih primera

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 12:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hertzog je napisao:
Previse je toga u drzavi i u svetu da bi se ja kao pojedinac potresao zbog toga (mada nije lepo slusati ove ljude)... Jedino sto mi ovakve price daju motiva da se jos vise borim za sebe i da ne dozvolim da neko od mojih bliznjih zavrsi tako!!!

Ovo je ona kljucna odluka liberalizma po kojem jelte svijet funkcionise danas.
Svi smo slobodni iako se radjamo nejednaki, jer jednakost po rodjenju ne postoji, ali svi trebamo imati jednake sanse da uspijemo i iskoristimo svoje sposobnosti.

E sad da li stvarno treba ostati na ovoj ideji?? Jer na osnovu iskustva i cinjenica danas, ovaj neoliberalizam bas i ne funkcionise. Ovo sto ti Hertzog kazes ti je osnovni stav republikanaca npr u Americi. Zasto bi se bogatima oduzeo dio svojine (koja je posteno stecena) da bi se dalo siromasnima. Ovo je bio kljucni argument na prijedlog Obame o zdravstvenoj zastiti za ljude bez zdravstvenog osiguranja, kada se prakticno radilo o oduzimanju privilegija koje imaju bogatiji da bi se pomoglo milionima koji nemaju zdr. osiguranje. I ovaj prijedlog nije prosao.
Ne kazem ja da ti mislis tako, ali kazem da na ovom principu pociva liberalizam u kojem zivimo, pa tako onda i nasa svijest funkcionise.
Jer stvarno ako pogledamo, mi danas radimo upravo to, borimo se, takmicimo sa drugim ljudima da bi obezbjedili sopstvenu egzistenciju. Ovo je onaj Hobsov rat svih protiv svih samo preslikan u stanje modernih drzava.
Ali da li je ova ideologija dobra, pravedna, ispravna? Da li ce stvarno i neoliberazliam dozivjeti krah?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Elvis Presley je napisao:
Ovo sto ti Hertzog kazes ti je osnovni stav republikanaca npr u Americi. Zasto bi se bogatima oduzeo dio svojine (koja je posteno stecena) da bi se dalo siromasnima.

Na ovaj nacin se ne moze rijesiti problem. Otimanjem od bogatih i davanjem siromasnim. Podsjetio bi na jednu izreku, ne znam ko je rekao: "Kada bi se sve bogatstvo svijeta ovog trenutka podijelilo jednako svima, da svako dobije isto, vec nakon 5 minuta bi opet postojale znacajne razlike." Razmislite o ovoj recenici. Zato sto ce neko potrositi, neko sacuvati, a neko uloziti pa dobiti profit. I nakon nekog vremena opet bi bila nejednakost.
Kod Amerike je problem sto nema dobar socijalni sistem. U vecini EU je to daleko bolje rijeseno. Svako ima pravo na zdravstvenu zastitu i nadoknadu ako je nezaposlen. I niko nije gladan. A ko hoce vise ima priliku da radi. E sad uporedite ove tri recenice sa nama. Ni jednu ne ispunjavamo. Ispunjavanjem ove tri recenice kao sto je u vecini EU, i kod nas i u Americi bi bili rijeseni ti problemi.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 14:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nejednakost postoji i uvek ce je biti i zato se ja ne smatram niti cu se smatrati odgovornim za ovakve ljude kao ovaj momak, ali isto tako smatram da drzava treba i mora da se pobrine o svojim gradjanima, a za to treba dugorocan plan i krenui od nulte tacke, kako bi se sprecilo dalje siromastvo... U nasoj drzavi je problem sto nema sistema vrednosti, pa je bitnije izgraditi neke zgrade nego pomoci najugrozenije... Pre svega treba povecati poreze i onaj ko poseduje vise, treba da placa vise jer ako nismo jednaki po bogatstvu, onda ne mozemo biti jednaki pri placanju poreza, treba napraviti bolju socijalnu politiku koje kod nas uopste nema i svi beze od nje i sklapaju oci pred njom... Ovim ljudim tesko da se moze pomoci u skorije vreme i sumnjam da ce drzava ikada poduzeti neke mere po tom pitanju... Svugde u svetu najugrozeniji imaju socijalnu pomoc od koje mogu mesecno da zive i da se prehrane samo kod nas na siromastvo gledaju kao na zaraznu bolest i niko ne zeli da se upusti u borbu sa njom

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 15:13 
Smijesno je to sto je kod nas PDV na sve isto, a ne bi smjelo da bude isti PDV na hljeb i na cigare...u EU je to mnogo bolje uredjeno...zna se sta je preka potreba, a sta luksuz...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 15:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Upravo, dok god se drzava ne pobrine oko tih elementarnih stvari, do tada ce biti i rasti siromastvo u njoj... BiH ima sve uslove da bude uspesna u raznim granama privrede, a umesto toga mi sve cesce gledamo ovakve slucajeve... Imamo vodu, sumu, rude, livade koje su neiskoristene, ali vazno je napraviti trzni centar i uvoziti, a ko pita narod odakle da zaradi da bi kupio jabuku uvezenu iz EU

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2010, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
A voditeljke majko mila... :roll: Ko joj dade mikrofon!?

Zao mi momka. Ali ima covjek volju da radi. Treba neko da mu donira nesto stoke i mehanizacije pa da mu bude prilicno bolje. Barem to nije toliko skupo po drzavu u ovo vrijeme. :-?

Gdje je ovo snimano? Koje je ovo selo?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]