banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 02:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Doniranje organa
PostPoslato: 06 Feb 2009, 02:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Gledao sam nekidan emisiju i nisam mogao vjerovati koji su idioti u foteljama. Zbog nepostojanja valjanih zakona o doniranju organa, u RS prakticno nije izvrseno ni jedno presadjivanje organa. Kao, prije godinu-2 su iz jednog covjeka uzeli jetru, bjeonjace i bubrege, ali mislim, to mi je jos crnje, jebote, od tada nikome vise nisu uzeli organe i spasli nekoga time :mad: :mad: :mad:

Pa koji qrcev zakon, ljudi umiru jer im otkazuju zbog bolesti organi, a vi tu laprdate, dok na drugoj strani godisnje hiljade ljudi u RS umre, a da se njihovi organi mogu iskoristiti za spasavanje zivota.
Pa ne mogu da vjerujem, koliko bezobzirni mogu biti ovi u vlasti!

Vrh

Tema posta: Re: Doniranje organa
PostPoslato: 07 Feb 2009, 01:20 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
najgora stvar je kad odlucis da ono ako ti se nesto desi das svoje organe, ti isti iz fotelje zaradjuju.ti das besplatno, humanitarno, a oni okrenu lovu.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 04:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja sam čuo da ipak postoji neki pravilnik da pokojniku kome otkaže mozak, njegovi organi se daju drugima. Ali niko se ne pridržava toga.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 09:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
A onako iskreno,bili se ti prijavio da budes dobrovoljni davalac organa i uzeo karticu i nosio je svaki dan sa sobom,odmah da kazem ja i bi i nebi,nekako me neki strah a zeljela bi.I to je pored zakona veliki problem,mali broj donora

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 10:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Bi ja. Samo mi nekako isfur da mi uzmu roznjace (a ne beonjace!!!). Ne znam koji ce mi k...c kad me vise nema ali eto, mozda da vas gledam odozgo kako se svadjate na forumu. Ostale organe - zasto da ne. Sta me ima biti strah, ne trebaju mi kad me ne bude. Zasto ne spasiti jos 3-4 zivota (2 bubrega+jetra+srce) umjesto pustiti da to sve istrune za par dana i hraniti crve u zamlji?
Organi se mogu uzimati u slucaju mozdane smrti, ALI SAMO AKO osoba ima donorsku karticu. Cak i ako posjeduje karticu a porodica se protivi tome, onda od darivanja nema nista. To mozda nije u redu jer ako si se ti odlucio za darivanje organa, nema tu vise ko da se mijesa, to je tvoja volja. Samo se malo kolebam zato sto cisto ne mogu da vjerujem da u tome nema stele i korupcije kao i u svemu kod nas. Cisto mi nevjerovatno da bi to dobio prvi jadnik koji to zasluzuje i kome je stvarno potrebno, bez stele. Nadam se da grijesim.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 11:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
BLAF77 je napisao:
Samo se malo kolebam zato sto cisto ne mogu da vjerujem da u tome nema stele i korupcije kao i u svemu kod nas. Cisto mi nevjerovatno da bi to dobio prvi jadnik koji to zasluzuje i kome je stvarno potrebno, bez stele. Nadam se da grijesim.

Da. Vjerovatno ima korupcije kao u svemu, samo sam si rekao ionako bi to propalo, pojeli bi crvi. Zar onda nije bolje da dobije bilo ko pa cak i sa korupcijom nego da pojedu crvi. Iako se slazem da bi trebali svi imati iste sanse, a ne da bogatasi imaju vece sanse kao u svim drugim stvarima.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 11:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa meni je najnormalnije da bi svako trebao imati tu karticu, doslovce, ni za kakav trud i trosak, spasis barem 2 zivota, to je OGROMNA stvar. Karticu stavis u novcanik ili negdje u kuci da svi znaju gdje je, i bog te veselio, nemas brige.
Licno, uveo bih zakon da si DUZAN dati svoje organe po smrti, i da porodica, pa ni ti, tu ne mozete nista, ipak, u pitanje je SPASAVANJE tudjeg zivota, uzimanjem neceg sto tebi apsolutno vise ne moze koristiti ili ciniti dio tvoje licnosti (dakle, ne moze nicim da ugrozi tebe, jer te vise nema).
Mozda se cini kao ekstreman stav, ali je tako, tebi vise nece biti nikakve vajde od organa kada umres, a neko ce ili umrijeti uskoro, ili ce citav zivot provesti na dijalizama/pod lijekovima za srce i strahu od smrti, ili slijep, a ti mu mozes pomoci da prstom ne mrdnes.
Nadam se da ove nase lopovcine makar na crno doniraju organe, pa da ih bilo ko dobije i spasi se, a ne da propadaju, to je stvarno dragocjen resurs, i ne bi se smio traciti tek tako.
Zbog toga me je mnogo iznervirala emisija na rtrs-u, ono, kao, nije potpuno jasan zakon, pusticemo ljude da crkavaju kao zivotinje, jer nam se ili ne da, ili nismo osposobljeni, ili prodajemo na crno trziste organe i dobijamo desetine hiljada maraka... Mislim, u Tuzli, koja apsolutno nije daleko, se vec godinama vrse transplantacije, a ovi nasi mufljuzi, ufffffff, bijesan sam kada samo pomislim da bih mogao sutra umrijeti zbog ne daj boze otkazivanja bubrega, a da u periodu dok meni otkazuju bubrezi, oni zakopaju u zemlju jedno 100 pari zdravih bubrega :mad: :mad: :mad: :mad:

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 11:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
malka je napisao:
A onako iskreno,bili se ti prijavio da budes dobrovoljni davalac organa i uzeo karticu i nosio je svaki dan sa sobom,odmah da kazem ja i bi i nebi,nekako me neki strah a zeljela bi.I to je pored zakona veliki problem,mali broj donora

Imas pravo neko kome je potreban organ mogao bi iskoristiti slabost a mozda cak i ugroziti zivot nekog donatora znam da zvuci holivudski ali opet.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 12:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
malka je napisao:

Naravno da bih.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Rakun_Slavko je napisao:
Licno, uveo bih zakon da si DUZAN dati svoje organe po smrti, i da porodica, pa ni ti, tu ne mozete nista, ipak, u pitanje je SPASAVANJE tudjeg zivota, uzimanjem neceg sto tebi apsolutno vise ne moze koristiti ili ciniti dio tvoje licnosti (dakle, ne moze nicim da ugrozi tebe, jer te vise nema).
Mozda se cini kao ekstreman stav, ali je tako, tebi vise nece biti nikakve vajde od organa kada umres, a neko ce ili umrijeti uskoro, ili ce citav zivot provesti na dijalizama/pod lijekovima za srce i strahu od smrti, ili slijep, a ti mu mozes pomoci da prstom ne mrdnes.
Nadam se da ove nase lopovcine makar na crno doniraju organe, pa da ih bilo ko dobije i spasi se, a ne da propadaju, to je stvarno dragocjen resurs, i ne bi se smio traciti tek tako.

Mislim da to nije u redu, jer svako ima drugacija shvatanja i religijske principe tako da bi to trebalo biti na dobrovoljnoj osnovi. Ali cak i da je na dobrovoljnoj osnovi mislim da bi bilo dovoljno.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 16:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
vim je napisao:
BLAF77 je napisao:
Samo se malo kolebam zato sto cisto ne mogu da vjerujem da u tome nema stele i korupcije kao i u svemu kod nas. Cisto mi nevjerovatno da bi to dobio prvi jadnik koji to zasluzuje i kome je stvarno potrebno, bez stele. Nadam se da grijesim.

Da. Vjerovatno ima korupcije kao u svemu, samo sam si rekao ionako bi to propalo, pojeli bi crvi. Zar onda nije bolje da dobije bilo ko pa cak i sa korupcijom nego da pojedu crvi. Iako se slazem da bi trebali svi imati iste sanse, a ne da bogatasi imaju vece sanse kao u svim drugim stvarima.

Nije bolje. Nastojim zivjeti posteno i bez stele i citav zivot mi se dize kosa na glavi od onih koji idu preko reda i preko stele i gdje treba i gdje je apsolutno nepotrebno. I sad takav neko jos treba da uziva sa mojim bubregom, a ja da se i u zemlji prevrcem zbog stele. E pa ne, hvala, radije cu se prevrtati u kompletu sa svojim bubrezima da istrunu sa mnom.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 16:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
cekaj, ne kontam, sta te onda cini drugacijim od takvih koji ti se gade? :-?

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 17:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Slazem se da je bolje da ili svi imaju jednake sanse i prava ili niko.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 17:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Bolje je da nestanu kao ljudi, nego da žive kao ne ljudi.

Ako će prirodna smrt zaustaviti takve ljude da čine nažao drugima onda sam za ovo što BLAF77 kaže.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Rakun_Slavko je napisao:
Pa meni je najnormalnije da bi svako trebao imati tu karticu, doslovce, ni za kakav trud i trosak, spasis barem 2 zivota, to je OGROMNA stvar. Karticu stavis u novcanik ili negdje u kuci da svi znaju gdje je, i bog te veselio, nemas brige.
Zbog toga me je mnogo iznervirala emisija na rtrs-u, ono, kao, nije potpuno jasan zakon, pusticemo ljude da crkavaju kao zivotinje, jer nam se ili ne da, ili nismo osposobljeni, ili prodajemo na crno trziste organe i dobijamo desetine hiljada maraka... Mislim, u Tuzli, koja apsolutno nije daleko, se vec godinama vrse transplantacije, a ovi nasi mufljuzi, ufffffff, bijesan sam kada samo pomislim da bih mogao sutra umrijeti zbog ne daj boze otkazivanja bubrega, a da u periodu dok meni otkazuju bubrezi, oni zakopaju u zemlju jedno 100 pari zdravih bubrega :mad: :mad: :mad: :mad:

Па шта чекаш? Батали пискарање и иди даруј своје органе. Само гледај да примаоц не буде случајно Србин, то ти се не би уклопило у виђење света :roll:

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 18:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kakav si ti jadnik. Pookrenuo sam temu da se diskutuje o tome kako ljudi u ovoj republici UMIRU jer ne mogu dobiti organe, zato sto nase lopovcine ili muljaju sa organima ili imaju neodgovarajucu legislativu. Je li ti shvatas kolika je to tragedija, ali ne, ti se ne mozes izdici iznad svojih vidika da svakog humanistu ili nekog slobodarskih stavova proglasi kao slicna ti raja iz obraza, sektasem, stranim placenikom, izrodom... Za mene je covjek covjek, ne kao za tebe, ali ako bi primalac organa bio Srbin kakav si ti, sa teorijama zavjere u glavi i pretjeranom ljubavlju prema svim ostalim narodima, radije bih da ga dobije neko drugi, a ako ne moze, neka ga njemu, nek je ziv, takav kakav je, mozda se opameti i pocne voljeti ljude i zivot jednog dana.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 19:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
BTW gdje se treba prijaviti da se ta kartica dobije? Već neko vrijeme sam planirao da se prijavim ali me neinformisanost uvijek odbijala.

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 20:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Postoji neko udruženje sa sjedištem u Srajevu i Tuzli , tamo se izdavaju kartice.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 21:51 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja se bojim da u slučaju ne daj Bože,ako bih imao takvu karticu,ljekari ne bi učinili sve što mogu da me spasu.Ali ja sam malo samoživ i inače.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2009, 22:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
pa i ja sam rekla da se bojim :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 68 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]