banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 13:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Prava potrošača
PostPoslato: 10 Nov 2010, 12:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Svima je poznata izlizana fraza "Kupac je uvijek u pravu" a da li je tako?

Znam da postoje Društva za zaštitu potrošača, ali je kod nas to još u povojima.

Neki dan sam u prodavnici kupila neke praline, dođem kući i vidim da su bijele i tvrde kao kamen. Pogledam rok i vidim da je u redu, ali vjerovatno je problem nastao u neadekvatnom skladištenju tog artikla.
S obzirom da sam ionako ponovo morala do piljare vratim te praline sa fiskalnim računom, pokažem prodavačici i prodavačica kaže da mora da pita gazdu, te da dođem sutra.
Sutra rano prije posla navratim da kupim neke sitnice i ona kaže da je gazda rekao da mora da pita dobavljača, te da gazda ništa ne zna.
Onako mamurna i tmurna krenem da uzmem (one moje) praline koje su stajale i dalje na frižideru i kažem da znam gdje ću s tim, da bi na mene skočila prodavačica kumeći i moleći da to ne činim jer će ona imati gadnih problema. Radi nje popustim i ostavim praline.

Vrijednost pralina nije velika, ali me nervira bahat stav prema potrošaču, pa da je i 20 feninga to je moje. Fiskalni račun otkucan, nema povratka! Ko snosi štetu? Potrošač.
Pitam se šta bi bilo da je račun iznosio bar 100 KM?

U ovom (i sličnim slučajevima) šta čovjek da radi? Da dovuče inspekciju, da piše u lokalnim novinama ili da tim kamenim pralinama razbije glavu gazdi prodavnice?

Vrh

Tema posta: Re: Prava potrošača
PostPoslato: 10 Nov 2010, 12:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 21:36
ovo zadnje dobro zvuci ...

Bio jednom jedan djecak, koji je zivio u jednoj staroj kuci u sumi.On je svaki dan isao da sakuplja lisce za svoju ovcu Kicu. I tako je on sakupljao i sakupljao, kada je sakupio otisao je na Tahiti da se okupa, jer je smrdijo. Umro je on.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 12:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Meni se često dešavalo da mi uvale ili da sam uzmem pokvareno mlijeko za prokuvati ili jogurt. Rok trajanja OK, ali ono pokvareno. Dijelom krivim i sebe jer iz mase uvijek uzmem pokvareno, da se za zelen bor uhvatim osušio bi se (bor ne ja).

Kad god se desilo da kupim nešto pokvareno, volja kesu u ruku, volja šerpu i lagano. Da ne daju novu, ja bih to ostavio da im smrdi pored kase...
Ma sve zavisi ustvari od dana, nekad odem kupim drugo. Ako sam nadrkan onda jebiga. :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 21:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Meni se takva sranja dese samo kad se zajebem pa kupim nešto proizvedeno u BiH ili Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 21:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Udruzenja potrosaca su bez veze. Cim nesto poskupi oni se bune, ali nista ne mogu uciniti. Ne znam uopste koja je svrha njihovog postojanja kad ne mogu uticati na nikoga.

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 10 Nov 2010, 21:05, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 21:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja kao potrošač veća prava imam na virtuelnom ebay, nego u stvarnoj državi u kojoj živim.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 21:12 
gledam cesto onu emisiju potrosacki kod, na htv... dosta toga mozes saznati o pravima potrosaca... ljudi im se javljaju i sa konkretnim problemima koje nastoje rijesiti, a i pokusavaju prezentovati koja sve prava potrosaci imaju..
skoro sam gledala spisak proizvoda koji su povuceni sa EU trzista jer u njima postoje otrovne supstance, najcesce boje... najvise proizvoda su bile djecije igracke, i neke od tih sam vidjela kod nas u slobodnoj prodaji..

uvijek reklamiram kad nesto nije u redu, kad se prave ludi prijetim skandalom,medijima, inspekcijom..bla bla.. i obavezno trazim fiskalni racun :D :D :D :D :D ...

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2010, 23:00 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Potrošački kod ima u svakoj emisiji spisak proizvoda koji se povlače iz prodaje u EU....
@Talija...
Taj "gazda" nikada od piljare dalje neće stići,pitanje je da li će i tu opstati...Čak i ako ne može reklamirati kod distributera,trebao je tebi zamjeniti o svom trošku i tako zadržati zadovoljnu mušteriju.Ovako,ti,ako si pametna i nisi prinuđena tu da kupuješ ne trebaš više ni ulaziti kod njega....

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 07:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Potrošački kod ima u svakoj emisiji spisak proizvoda koji se povlače iz prodaje u EU....
@Talija...
Taj "gazda" nikada od piljare dalje neće stići,pitanje je da li će i tu opstati...Čak i ako ne može reklamirati kod distributera,trebao je tebi zamjeniti o svom trošku i tako zadržati zadovoljnu mušteriju.Ovako,ti,ako si pametna i nisi prinuđena tu da kupuješ ne trebaš više ni ulaziti kod njega....

Gazda ima lanac prodavnica, a piljara je pored, tako da sam zbog piljare svratila i do njega da bih vratila (kad već idem) bajati proizvod.

Tako sam i uradila, svaki dan sam tu kupovala (bilo mi je usput) a od tog slučaja više ne ulazim. To je jedino izgleda što mogu da učinim (da pišem otvoreno pismo me je blam).
Takođe još jednu prodavnicu iz komšiluka zaobilazim iz razloga: kad smo imali smrtni slučaj gazda nije dao da se uveče uzme paket pića, navodno uvode fiskalnu kasu, piće smo uzeli u susjednoj (takođe u komšiluku) prodavnici (i oni su uvodili fiskalnu kasu), paket su dale prodavačice koje su samo radnice.
U prvoj prodavnici smo mjesečno ostavljali preko 1.500KM mjesečno, gazda (koji je radio i za kasom) nas je odlično poznavao. Nismo mu ništa rekli, samo ga od tada lišavamo mjesečnog iznosa koji ostavljamo u drugoj prodavnici.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 07:52 
Sam pao, sam se ubio...ko ga sljivi kad je magarac...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 08:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
На овом линку имате текст Закона о заштити потрошача у БиХ који је прије 4 године усвојила Парламентарна скупштина БиХ.

Пуно тога је ту јасно написано што свако од нас може примјенити. Колико су права која су дата потрошачима овим законом проводива у пракси, не знам.

Ево један примјер: по овом закону немате обавезу да плаћате рачуне рецимо за гријање ако немате јасан уговор између вас и Градске топлане који сте ви потписали (прочитати чланове 33. и 34. овог закона). Зашто је то битно?
Купите рецимо стан у новоградњи. Ако хоћете фиксни телефон у том новом стану, одете у Телеком и потпишете уговор и постанете претплатник Телекома.
Електродистрибуција од вас тражи да у кратком року након што се уселите у нови стан дођете код њих, потпишете уговор са њима и добијете стални прикључак (до тада имате привремени прикључак).
Градска топлана то не ради, само вам након усељења почну долазити мјесечни рачуни за гријање вашег стана, а нико вас није ни питао хоћеш ли ти то гријање нити вам је ко предочио текст уговора између вас и Топлане или тражио да га потпишете.

По мојим информацијама, судије суда у БЛ поштују овај члан закона и тај принцип (да тако кажем) "ако не постоји папир, не постоји ни обавеза".

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 08:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Talija je napisao:
U prvoj prodavnici smo mjesečno ostavljali preko 1.500KM mjesečno, gazda (koji je radio i za kasom) nas je odlično poznavao. Nismo mu ništa rekli, samo ga od tada lišavamo mjesečnog iznosa koji ostavljamo u drugoj prodavnici.

Pa crna Talija što si ostavljala tolike pare, mogli ste za njih kupiti svašta.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 09:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Izzard je napisao:
Pa crna Talija što si ostavljala tolike pare, mogli ste za njih kupiti svašta.

Pa dvije porodice toliko i potroše mjesečno za domaćinstvo. Osim osnovnih mjesečnih potrepština (hrane, sanitarije) tu smo uzimali i brašno na veliko (pečemo hljeb), vreće šećera (pogotovo u vrijeme pečenja rakije, pripremanja džemova, sokova), čak kod njega kupovali i određenu sortu grožđa (za pravljenje vina treba više od jedne sorte) tako da je cifra, sa tim vanrednim troškovima tokom godine, bila veća.

Sve to na stranu, ali me nervira bahat stav prema tuđem novcu, nikad nisam tražila da uzmem artikal ako nisam imala dovoljno novca (npr. falilo 10 feninga) a desilo se da oprostim 10 feninga ili mi uvale žvaku, bombon, prašak za pecivo kao kusur.
Šta treba da radim, prije nego nešto kupim i platim? Da otvorim artikal i kad se uvjerim da je jestiv tek onda da ga platim?
Mora valjda postojati neko pravilo za vraćenu robu koja je prošla kroz fiskalnu kasu?! :angry3:

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 09:16 
Jaoj kad se sjetim glupace u Novom Gradu, trazim teflonsku tavu i ona meni pokaze neke, nisam uzeo vecu jer je bila skupa i kupim neku za 11 km, ali je mala.

Nakon sto je naplatila okrenem se i pogledam jos teflonskih tava koje su vece, a malo skuplje od te male koju sam uzeo, pitam prodavacicu sto mi nije pokazala te tave, ona rece kako su te manje kvalitetne, znaci glupacetina teska...i htjeo sam zamjeniti, ali ne moze posto je vec izdat racun bio...

Trebao sam se gazdi zaliti, ali jbg, nisam imao vremena za zezanje...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 09:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
tensSa je napisao:
i htjeo sam zamjeniti, ali ne moze posto je vec izdat racun bio...

Uf sto "volem" kad mi ovo kazu. Obavezno pitam: "Zar stvarno mislite da ne postoji ta opcija u sistemu" i podarim joj prezrivi pogled koji odaje moje misljenje da je nevidjena glupaca, i da vidis kako se nadje nacin da se pozove sefica da objasni kako se vraca artikl. OK, nekad nije bitno, zuri se, ali nekad nema sanse da odustanem.

Prosle sedmice moja tetka vidjela u izlogu jaknu za sestru i usla da kupi, a trgovkinje ne daju, kazu rezervisana za kolegicu. Tetka malo spomenula seficu i inspekciju i odmah dobila jaknu. Ne smije biti u izlogu (na polici) ako je rezervisana i posljednja.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 10:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Ljudi,na svakom prodajnom mjestu koje ima fiskalnu kasu mora biti obavještenje,kopiran dio zakona o fiskalnim kasama koji kaže da niste dužni da platite ako ne dobijete fiskalni račun i da uz fiskalni račun imate pravo na zamjenu robe....Džaba što se bune,moraju vam zamjeniti...Što ne znaju kako se to radi,nije vaš problem.Jbt,ja u toku pripreme za školu imam po dvadeset storiniranih računa i nikada nisam odbio reklamaciju ako za nju ima osnova....Štamparska greška,već pročitana knjiga a upravo ste je dobili na poklon....Jedina bitna stvar je da imate fiskalni račun od proizvoda koji reklamirate jer bez njega nije moguće storniranje....

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 11:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Naravno da može da se stornira kao i svaki elektronski vid plaćanja.
Više puta se desi da ode novac na pogrešan žiro-račun, pa se bez problema stornira uplata, na šta bi ličilo kada bi rekli - ne može, taknuto maknuto! :angry3:

Pošto sam reklamirala proizvod u roku od 20 minuta moglo se stornirati, ali nisu. I kredit za mobilni telefon se stornira i nanovo uplati, a i ona spravica za dopunu kredita je jedna vrsta fiskalne kase.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Pošto sam reklamirala proizvod u roku od 20 minuta moglo se stornirati, ali nisu. I kredit za mobilni telefon se stornira i nanovo uplati, a i ona spravica za dopunu kredita je jedna vrsta fiskalne kase.

Ta spravica za el. dopune ustvari moze biti i fiskalna kasa, samo se stavi drugi softver u nju. Potpuno isti uredjaj sa drugim softverom.
Za ispravke gresaka pri dopuni racuna za mobitel ima 10 minuta vremena da se ispravi greska, poslije toga je gotovoooo. Takva su mtelova pravila, poslije 10 min ne moze ti niko pomoci, a do tada mora i moze (ako hoce i zna).

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 16:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Ali i to ograničenje je do Mtel-a ne do softverskih mogućnosti....

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 18:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, samo sam htio napomenuti da se ima 10 minuta za reklamacije, poslije ti na prodajnom mjestu ne mogu pomoci.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]